”Folkmord och folkmord…det beror väl på!?”

I går beslöt Riksdagen med en rösts majoritet, att mordet på bortåt en miljon kurder m.fl. i samband med det Ottomanska rikets sönderfall för drygt 90 år sedan, var folkmord. Och det var det förstås. Hur många miljoner döda skulle annars behövas. En enig internationell expertis har också legitimerat benämningen folkmord.

Men, si, fram kommer stora snillen som självaste Carl Bildt och tycker det var opassande att Sveriges Riksdag la sig i frågor som hallänningen Bildt helst vill sköta själv. Svensk neutralitetspolitik förnekar sig inte!

 Men låt se hur modig och självständig Riksdagen är. Antag att folkmordet ägt rum i gamla kära Sovjetunionen och Putin sagt ifrån att han skulle surna till om vi kallade massmorden för folkmord. Vad hade Riksdagen röstat för då, tror ni? Frågan är retorisk.

Det verkligt intressanta är dock att under Maos, Lenins och Stalins tid skedde sådant hela tiden. Då mördades hundra gånger fler än i Turkiet. Hela tiden påhejade av ledande svenska politiker och journalister. Personer som idag sitter i orubbat bo. Att ha varit kommunist, maoist, leninist och stött massmord är helt OK i rödvinsvänstern. Resten av Sverige sover lugnt vidare och tröstar sig med att ”Det kunde varit värre”. Kunde det?!?

36 Responses to ”Folkmord och folkmord…det beror väl på!?”

 1. Lillan skriver:

  Hallå Ian! folkmordet gällde armenier, det ”lustiga” var att kurderna var med med de två första (senare hälft av 1800-talet, början av 1900-talet)….

 2. Ian Wachtmeister skriver:

  Ursäkta!! Givetvis avsåg jag armenierna!

 3. Arne H skriver:

  Lillan

  De visade en dokumentär i oberoende TV kanal om denna dödsmarsch med armenier ut ur Turkiet, inte den enklaste vägen, nej upp över berg och omvägar runt berg och uppför samma berg igen och kvinnor och barn dog först och gamlingarna och få män i sin bästa ålder överlevde resten dog av svält och törst och givetvis av utmattning varefter marschen ringlade över bergen.
  Det här vill många inte kalla medvetet folkmord? Än idag hyllas Ata Turk för sin fina insats för turkiska folket.
  Detta Turkiet med sin mångkultur likt Sverige med en enorm kriminalitet i dagens läge.

 4. Arne H skriver:

  Är det någon mer än jag som anser att utländska politiska organisationer ska inte ha rätten att demonstrera sin ilska och hat över sina hemländer i Sverige?
  Ett exempel som är ett stort lagbrott av palestinier som demonstrerade sitt hat över judarna i Malmö och kallade judarna för mördare och med ropen död åt judarna, utan att den svenska ordningsmakten ingrepp och anklagade palestinierna för hets mot folkgrupp????
  Nu förstår ni det relevanta med att förbjuda utlänningar till demonstrationer i Sverige.
  De fega kräken kan åka hem till sina länder och demonstrera istället.

 5. Allemand skriver:

  Nja, förbjuda är väl att gå lite för långt, men att ordningsmakten skall ingripa och lagföra de som bryter mot lagen är självklart. Dock är det enklare att soliga dagar och dessutom mitt på dagen ta fortkörare på motorvägen än att lagföra vrålande palestinier.

 6. soli01 skriver:

  Allemand – din sista mening 11:25 avslöjar att du inte vet hur polisen arbetar. Vissa sysslar i stort endast med trafikövervakning och då oftast under dagtid samt även in på småtimmarna. De som får ta det tunga lasset på kvällar o nätter är ordningsavdelningen. Ingen lätt uppgift alla gånger.

 7. Per F skriver:

  soli01

  Det vore konstigt om Allemand inte känner till
  att trafikpolisen arbetar med trafikförseelser.

  Troligare är väl att denne avser en skev
  resursanvändning.
  Vilket de flesta torde kunna instämma i.

 8. soli01 skriver:

  Per F – det förstår jag så väl, men det kanske innehöll lite annat…

 9. Penumbra skriver:

  Riksdagsbeslutet är rätt, moraliskt, men politiskt kan diskuteras. Vill absolut inte försvara Ottomanska imperiets handlande bara lägga till att turkiska minoriteter hade utsatts för attacker i de länder som befriade sig från den under andra hälften av 1800-talet. Så massakerna var en slags frustration över detta.

  Men det jag undrar nu är när Lars Ohly, med kamrat Mona Sahlin och kamrater Eriksson+Wetterstrand kommer att ta upp frågan om folkmordet på ukrainare 1932-33 då sovjetregimen medvetet orsakade hungersnöd varav 10 miljoner ukrainare dog? Det lär vi inte uppleva.

  P.S. Apropå Ottomanska imperiet så ska man vara medveten om att imperier är instabila statsbildningar med ständiga problem av det slaget. Idag är det främst Kina och Ryssland som hör till den kategorin (kanske också Indien). Jag misstänker nya problem där, på sikt, men det beror på vilken väg mänskligheten tar i fråga om nationell och kulturell identitet. Den ena kan vara vad den nya liberalismen gärna vill uppnå, dvs en närapå total upplösning av den traditionella nationalidentiteten. Men det är minst lika troligt att det vänder åt andra hållet – mot stärkt nationalism. Själv har jag ingen aning. Jag tycker mig se tecken åt båda hållen för tillfället. (Blev ett litet långt PS, sorry!)

 10. Torbjörn skriver:

  Såg att Reinfeldt ringt upp den turkiske premiärminiustern.

  Citat från SVT text-tv sid. 109.

  ”Reinfeldt ringde upp Erdogan”

  Statsminister Fredrik Reinfeldt ska
  enligt nyhetsbyrån Reuters ha försäk-
  rat den turkiske premiärministern
  Recep Tayyip Erdogan att han inte är
  överens med riksdagen om att beteckna
  övergreppen mot armenier som folkmord.

  Enligt Erdogans officiella hemsida på
  nätet ska Reinfeldt ha framfört detta
  i ett telefonsamtal till Erdogan,
  skriver Reuters. Uppgiften har inte
  bekräftats från svenskt håll.

  Reinfeldt ska också ha sagt att
  Sverige fortsatt stödjer Turkiets
  strävan att gå med i EU.

  Slut citat.

  Jag blir speciellt konfunderad över hans uttalande att Sverige fortsatt stödjer Turkiets inträde i EU. Jag tror inte att de flesta svenskar vill ha Turkiet med i EU. Han får nog tala för sig själv.

 11. Arne H skriver:

  Vi måste nog inse att våra folkvalda kör sitt eget race och struntar i vad folket tycker och tänker.

 12. Jens Nyman skriver:

  Har en rolig anekdot om herr Bildt.

  En släkting till mig som numer är pensionär, var chef för ett dotterbolag till en svensk industrikoncern.

  Vid ett sammanhang där svenska Handelskammaren alt om det var Exportrådet hade en träff med representanter för näringsliv och politik i värdlandet var Bildt gäst. Han kom 30 min för sent och talade i mobil löpande. Stiligt?

  Det blev dock rätt så pinsamt alltihop…under hela tillställningen samt efterföljande lunch ägnade Bildt enbart ett par minuter av sin tid till att samtala med de svenska företagarna som var på plats.

  Istället talade han enbart med värdlandets ambassadör och en minister därifrån. När VD:n för det svenska företaget som min släkting jobbade för gick fram och skulle hälsa på Bildt presenterades han inte för värdlandets industriminister!! Istället blev det något i stil med ”Hej, ja visst ja, Ni är ju verksamma här, vi får samtala till lunch…”.
  Markeringen var tydlig, ungefär som ”stör mig INTE, jag har viktigare saker att göra än att samtala med Dig nu”.

  Senare undrade många, även värd landets representanter, varför Bildt var så ointresserad av sina landsmän…?
  Är Bildt svensk eller har han blivit ”Europé” på heltid? Mycket egendomligt beteende i alla fall.

 13. ohlundonline skriver:

  Vem betalar Sveriges politik?

  Jag noterar att Carl Bildt sedan den 11 mars skrivit inte mindre än 6 olika inlägg på sin blogg där han mer eller mindre försvarar utrotningen av armenier.

  På söndagen beklagade också Fredrik Reinfeldt riksdagens beslut om att fördöma folkmordet på armenier.

  Det är någonting som inte stämmer här.

  Inte ens när löntagarfonderna debatterades som värst gick den konservativa sidan ut så hårt.

  Det jag först kommer tänka på är Barack Obama som vägrade att bocka för den engelska drottningen, men som bugade sig hur djupt som helst för den Saudi Arabiske monarken som betalat den amerikanske Presidentens valkampanj och valseger.

  Tyvärr är tom dagens Grekland köpt.

  Den borgerliga sidans vägran att erkänna folkmordet på armenier och fördömanden av israeliska bosättningar i Jerusalem har givetvis bara med pengar att göra.

  Det kan ju ändå inte vara så att Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt tycker att det var bra med folkmord på några miljoner människor i Europa för några decennier sedan?

  Jag tror heller inte att Carl Bildt innerst inne tycker det är rätt att hindra judar från att bo i modernt utrustade lägenheter i Jerusalem. Allvarligt?

  Det kanske handlar om prestige, men det tror jag har en rätt underordnad roll i sammanhanget.

  Mitt grundtips är att det handlar om gigantiska summor pengar och politisk makt.

  Det verkar som om mäktiga utländska särintressen köpt in sig i delar av den svenska politiken.

  Det kan man ju knappast kalla konservativt.

 14. Arne H skriver:

  ohlundonline

  En förklaring är att Reinfeldt och Bildt har lovar turkiet allt sitt stöd så att de får komma in i EU.

  Ja nu förstår deras hållning, att vägra att erkänna detta massmord som det handlar om och ingenting annat!

 15. Lillan skriver:

  Bildt kan kosta på sig att tjata om Turkiets inträde i EU. I EU sammanhang så väger inte Bildt någonting.
  Moderaterna krusande för turkarna är bara röstfiske.

 16. ohlundonline skriver:

  Min spekulation är att den borgerliga sidan blev garanterad hjälp av Turkiet att vinna höstens riksdagsval.

  Priset: Att benämningen ”folkmord” på armenierna röstades ned i riksdagen av en majoritet, vilket skulle underlätta Turkiets inträde i EU.

  Nu försöker man lugna sponsorerna för allt vad tyglarna håller!

 17. soli01 skriver:

  Lillan – jaså, han väger ingenting. 🙂 Vilka källor hänvisar du till? Ang röstfiske bör vi vara försiktiga med sådana utttalanden då historien visar på annat.

 18. Lillan skriver:

  @soli01

  Det finns i Europa ett otal tidningar, tidsskrifter, plus EU:s egna publikationer och det är detta material jag läser. Att Bildt efter sitt hysteriska känsloutbrott beträffande Georgien, har fått övriga EU länder att reagera, till det så tillkommer hans tvärsäkra hållning att Turkiet ska med i EU, en tanke som inte alls tilltalar samtlige 27 medlemmar.

  Ja jag vet, man måste ha gott om tid för att informera sig i havet av information, men gott om tid det har jag och då hittar man pärlorna…

 19. Arne H skriver:

  Lillan

  Jag är också en av dem som har gott om tid och hinner läsa hel del ny information till allt av gammal skåpmat man hört till leda och som tur är inte tas upp här i någon intensivare mening bortsett de gamla käpphästarna att ha olika syn på politik.

  Jag ger er alla här ett tips, för att kunna se 4.000 TV-kanaler helt gratis!
  Tanken bakom är att kunna se kanaler som ni kanske inte har och dessa rekommenderar jag att ta del utav; Axsess TV -Viasat History främst m.fl som sänder dokumentärer sedan har vi TV4 Fakta för dem som vill veta hur brottsligheten ser ut runtom i världen och även andra typer av dokumentärer.
  Kunskap som har ett värde i våra inlägg och kommentarer.

 20. Arne H skriver:

  Och här kommer sidan för gratis TV.

  http://www.gratisebra.com/gratistvpdatorn.htm

 21. soli01 skriver:

  Lillan – det visar ju tydligt att Bildts uttalanden har tyngd och ger uppmärksamhet. Kanske lite tillspetsat i vissa fall – påminner i vissa lägen om Palme. Han har ett stort register och känner även de flesta makthavarna i övriga världen även detta inte att förglömma. Jag vill påstå att han har gjort ett bra arbete att få Sverige på kartan igen.
  Vi har inte haft så många bra utrikeministrar, så även om han ibland kan verka stel är en av de bättre vi haft!

 22. Arne H. skriver:

  Jag vet inte en person som Bildt strävar efter en personlig karriär är inte att lita.
  Läs om Bilderbergsgruppen Med Rockerfeller och Kissinger som världsledande personer i den gruppen ingår Bildt för att få sin makthunger tillfredsställd och maktmänniskor (oftast psykopater) är inte att lita på än mindre att tycka om.

 23. soli01 skriver:

  När det gäller ”makthunger” är nog politiker nära besläktade med detta ord. 🙂

 24. Lillan skriver:

  @soli01

  Glöm inte att Bildt är en typisk produkt av ”Ians ankdamm” med en genetisk skräck för ”ryssen” och hans arrogans har alltid imponerad på andra svenska politiker, utrustade med en mindre dos av utmanande högdragenhet, i detta avseende har du rätt i att jämföra honom med Palme.

  För övrigt hoppas jag få leva tills det äntligen skrivs en bok om Palme med en korrekt baslansräkning och inte bara överord om hans helgonförklaring.

 25. soli01 skriver:

  Lillan – Ian kanske svarar själv, men inte har han – vad jag vet – ”genetisk skräck för”ryssen”. Var får du alla påståenden ifrån? 🙂

 26. Lillan skriver:

  @soli01

  Snälla du läs innantill: det är Bildt som räds ryssen!

 27. soli01 skriver:

  Lillan – vad står ”Ians ankdamm” för? Går att tolka på flera sätt detta. 🙂

 28. Lillan skriver:

  Kära nån, IAN skrev en bok om Sverige och beskrev landet som en ankdamm, kanske hittar du den på biblioteket….

 29. soli01 skriver:

  Lillan – tack för infon – hur det kan bli . Nu lämnar jag ankdammen. 🙂

 30. Yvonne Dafgard skriver:

  Bra rutet Ian 🙂

  Sverige har ofta foredragit att ”sit on the fence”
  och se vart vinden blaser
  Shame !

 31. Arne H skriver:

  Om någon såg gårdagens debatt SVT hur invandrare får ogenerat kalla svenskar för nazister utan minsta sakligt belägg, är helt ok i massmedia, men om en svensk säger något otillbörligt om en invandrare då ska han närmast hängas.
  Kan vi ha det på det här sättet? att vi som svenskar ska bli kvästa av invandrare utan efterföljd och upprättelse.
  Jag tycker att de svenskar som anser att invandrare ska skyddas till varje pris och svenskar ska man sparka på och be dem att dra åt helvete, (detta är synonymt också med den förda invandringspolitiken) skulle stämplas som landsförrädare!

  http://thoralfalfsson.webblogg.se/

 32. Mcdavicine skriver:

  Você precisa de financiamento para estabelecer o seu negócio?
  Você precisa de financiamento para a expansão do seu negócio?
  Você precisa de um empréstimo pessoal?
  Você precisa de empréstimo para saldar a sua dívida?
  Em seguida, aplique a mcdavicineloanfirm@gmail.com

  Se você puder responder sim a qualquer das questões acima. Então procure mais nenhuma!

  Oi meu nome é mcdavicine.I sou um emprestador empréstimo privado, que dá para fora
  empréstimos a particulares e empresas. Como muitos bancos que você tem
  virado para baixo? Nossos empréstimos variam de pessoal para os empréstimos comerciais. Nosso interesse
  taxa é muito acessível. Nosso processo de empréstimo é muito rápido também.

  Estamos muito dispostos a fazer todos os seus problemas financeiros uma coisa do
  passado. Você está realmente pronto para começar seus problemas financeiros resolvidos. Aplicar
  para um empréstimo hoje.

 33. Mcdavicine skriver:

  Você precisa de financiamento para estabelecer o seu negócio?
  Você precisa de financiamento para a expansão do seu negócio?
  Você precisa de um empréstimo pessoal?
  Você precisa de empréstimo para saldar a sua dívida?
  Em seguida, aplique a mcdavicineloanfirm@gmail.com

  Se você puder responder sim a qualquer das questões acima. Então procure mais nenhuma!

  Oi meu nome é mcdavicine.I sou um emprestador empréstimo privado, que dá para fora
  empréstimos a particulares e empresas. Como muitos bancos que você tem
  virado para baixo? Nossos empréstimos variam de pessoal para os empréstimos comerciais. Nosso interesse
  taxa é muito acessível. Nosso processo de empréstimo é muito rápido também.

  Estamos muito dispostos a fazer todos os seus problemas financeiros uma coisa do
  passado. Você está realmente pronto para começar seus problemas financeiros resolvidos. Aplicar
  para um empréstimo hoje.

 34. Estimado
  Me fascinó la forma en que abarca sobre el tema.
  Seguiré regresando esta página

 35. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump
  out. Please let me know where you got your theme.
  Kudos

 36. Jorge skriver:

  I like the helpful information you provide in your
  articles. I will bookmark yourr blog and check again here regularly.
  I am quite sure I’ll learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: