U-hjälpen, försvaret och värnplikten.

Sverige anslår ca 40 miljarder svenska kronor för bistånd till andra länder. Jättelika poster allokeras (i regel 100-tals miljoner) till land efter land. Eller snarare regering efter regering. Många av mottagarländerna får över hälften av sin budget finansierad med sådan socialhjälp. Ändå har mottagarna nästa utan undantag kvar sina problem trots alla miljarder. I många fall har problemen förvärrats, vilket alla som intresserat sig för Afrika vet. En vitbok om vad Sverige gjort för svarta Afrika skulle bli en rysare. Så den lär dröja. Alla partier är ju överens om U-hjälpen…

Sverige anslår ungefär samma belopp till Försvaret, som idag är starkare i Afganistan än på Gotland. Insatsen i Afganistan är en sorts U-hjälp i militär form.

Sverige är i full färd med att ta bort värnplikten. De fullvuxna läsarna vet att värnplikten var en uppskattad övergång från skolan till livet. Den bidrog också till att uppfostra ungdomarna. (Jag vet att ordet uppfostra inte är  korrekt idag, när så få av debattörerna och politikerna är …. uppfostrade!). I Tomhylsans Sverige drivs den militära utvecklingen av fd pacifister och vapenvägrare, men även sådana personer borde kunna följa nedanstående resonemang.

*  Vi så att säga buntar ihop försvaret, värnplikten och U-hjälpen och satsar på Katastrofbrigader (eller Biståndsbrigader för att behaga biståndsmaffian).

*  De värnpliktiga, både  män och kvinnor i god demokratisk och genusperspektivistisk(!) ordning, utbildas till experter på operationer i svårast tänkbara miljöer. Den allmänna värnplikten består av 15 månaders grundutbildning samt återkommande repetitionsövningar/utryckningar. Tillämpad i dagsläget hade Sverige haft hjälparbetande soldater på plats i Haiti  något dygn efter jordbävningen.

* Antalet stamanställda ökas, vilket blir en konsekvens av själva uppdraget.

*  Svensk U-hjälp ändras i grunden. Och effektiviseras i enorm omfattning. Vi bidrar inte längre till korruption, vapen till barnsoldater och annat elände. Vi sätter däremot in hjälpen – snabbt och professionellt –  där den behövs mest.

* Och finansieringen finns från början! 

* Ungdomsarbetslösheten försvinner och håglösa dagdrivare blir motiverade kosmopoliter!

* Mottagare av denna sorts bistånd blir inte diktatorer, halvkorrumperade organisationer och liknande, utan människor i nöd, var de än befinner sig.

*  I ett större perspektiv borde FN givetvis ha egna katastrofbrigader.

Är ni med?

34 Responses to U-hjälpen, försvaret och värnplikten.

 1. gran skriver:

  Läs Bengt Nilssons bok ”Sveriges Afrikanska krig” som ger ett klart besked om vad våra biståndsmiljarder används till.

  Sverige exporterar inte vapen till krigförande länder men vi exporterar pengar till länder så att de kan kriga, inte sällan mot sin egen befolkning.

 2. Info skriver:

  KRISTIANSTDSBLADET: LÖJLIGA FÖRSVARSVÄNNER ”GRÄT BLOD” NÄR DEN FRAMSTÅENDE TOLGFORS (TOMHYLSAN) BLEV FÖRSVARSMINISTER!

  Recension: BLUNDA INTE, TIG INTE
  Kristianstadsbladet 9 april 2010

  ”Två böcker som tar upp högerpopulism och högerextremism på olika sätt. Jan Karlsson har läst Niklas Orrenius och Christoph Andersson och att man varken ska blunda eller tiga.

  • Niklas Orrenius: Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. – en bok om Sverigedemokraterna (Månpocket)
  • Christoph Andersson: Från gatan in i parlamenten – om extremhögerns väg mot politisk makt (Norstedts)

  Tiga ihjäl Sverigedemokraterna? Nej, menar Niklas Orrenius på tvärs mot många nyhetsredaktioner, ´tigandet är ett så fruktansvärt ovärdigt förhållningssätt till journalistik´. Han har rätt. Till hörnpelarna i ett pluralistiskt och demokratiskt samhälle med yttrande- och pressfrihet hör berättelserna om och analyserna av verkligheten, även då denna verklighet tycks mörk och dyster och går stick i stäv med medierapportörernas personligt politiska övertygelser.

  Inte nog med att det är moraliskt och pressetiskt tvivelaktigt att blunda och tiga, ignorera och isolera, det är förmodligen – gud förbjude journalister att tänka så! – strikt strategiskt dessutom kontraproduktivt. Sverigedemokraterna vill inget hellre än att det mediala och politiska etablissemanget skall visa sitt rätta ansikte, vilket i partiets retorik (låt vara svårförstådd för de överlag lågutbildade sympatisörerna) betyder ett Janusansikte: liberalt utåt, men i själva verket maktfullkomligt, fyllt av hyckleri, elitism, dubbelmoral.

  För det är inte bara så att SD söker enskilda martyrer – alldeles nu i Landskrona – det är också ett faktum att partiet som sådant vill framstå som martyr eller offer för en politisk konsensus. Vi, hävdar SD, säger sanningen (gärna och snabbt på nätet) som de andra varken vågar eller vill avslöja. Vi vet vad folk, vanligt folk, egentligen tycker. Och nu är det muslimerna. Nyss var det judarna, men nu är det muslimerna.

  Orrenius, till vardags på Sydsvenskan, lider inte precis av beröringsskräck. Han träffar ledargarnityret – grabbarna från Lund, ´de fyras gäng´, med den till Sölvesborg återbördade och nedbantade partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen – och han gör nerslag här och var i det mansdominerade parti där påfallande många har de politiska rötterna i moderaterna.

  Med förvärvet av Stellan Bojerud – arméofficer och ansedd militärhistoriker – hoppas Sverigedemokraterna vinna nya röster från höger, särskilt bland FÖRSVARSVÄNNER SOM GRÄT BLOD då vapenvägraren Sten Tolgfors (m) utsågs till minister. Hur skall en intellektuell som Bojerud förenas med den lägre kast, inte sällan traditionellt socialdemokratisk, och genuint outbildad, eller obildad, som i betydande omfattning utgör Sverigedemokraternas fotfolk?

  – – –

  Så förenas kungahuset och monarkiförespråkarna med Sverigedemokraterna: blod och rötter och välvårdade traditioner. De fiskar i samma vatten, fast med olika spön. De fångar i samma strömningar, fast med väsensskild legitimitet. Eller? Här är inte platsen att nämna det svenska kungaparets gemensamma förflutna.

  I radiojournalist Christoph Anderssons digra bok, lika väldokumenterad som oredigerad, börjar Sverigedemokraterna nästan framstå som ett rumsrent parti. Hos Andersson handlar det nämligen om partier som bortom vedertagen höger-vänster-skala är avsevärt mera extrema än SD: tyska NPD, framgångsrikt främst i forna DDR, särskilt delstaterna Sachsen och Mecklenburg, och om sanningen skall fram efter hand allt mera öppet nazistiskt.

  Och om SD:s utbrytare i det aggressivt antisemitiska Nationaldemokraterna, hittills mest härjande i Södertäljes kommunfullmäktige och på diverse gator och torg. Sverigedemokraterna, däremot, finns till betydande del i olika skånska beslutsfattande organ. Det är ett reellt parti, som speglar opinionen. Även jag – som av hela min intelligens och hela mitt hjärta avskyr SD – måste förhålla mig till något som i september riskerar att bli rumsrent över hela landet, i riksdagen.

  Verkligheten är verkligheten. Vi kan varken blunda eller tiga.

  Jan Karlsson”

 3. En vanlig svensk skriver:

  Uppfostra? Övergång från skolan till livet? Många fänrikar och löjtnanter mfl var ju vildar som hade funnit sin plats i vardagen där konsten i att döda, tuffhet och råhet var norm. Dessa primater tvingades en massa människor med IQ långt, långt över 100 lyda dagar och nätter i ända. Att lära sig att döda med AK5:a eller andra vapen är en mycket dålig övergång från skolan till livet. Detta vet många fullvuxna läsare. När Ian Wachtmeister uträttade sin värnplikt var försvarets personal av helt annan beskaffenhet än idag. På 50-talet var det fortfarande tillräckligt fint att vara officer. Lång tid har passerat sedan dess. Adjunkter, lektorer, rektorer och officerare är sedan decennier ej längre några fina yrkesroller, vilket bla avspeglas i lönekuvertet och kompetensen. Skilda tider, skilda världar, skilda klientel.

  Visst ska vi ha ett försvar, men då ett starkt, och effektivt sådant. Vi skulle på många områden sannolikt inte ens ha klarat av Nazitysklands krigsmakt med det svenska försvaret anno 1985, så när som på något modernare flygvapen då.

  Den f.d. officer´n, även f.d. extraknäckande som SvD-journalist, Stellan Bojerud har för övrigt sagt någonting i stil med att 10 miljarder av Försvarets budget går till förtidspensioner mm, 10 miljarder är interntransaktioner för hyra av lokaler etc i någon offentlig (ofantlig) interntransaktion, och 10 miljarder är förtäckt stöd till svensk försvarsindustri.

  Det svenska försvaret av idag verkar inte bestå av mycket mer än ett par generaler, någon skvadron med pukor och trumpeter (som inte får Jerikos basuner att komma på skam), och så förstås fältjägarecorpsen i Grönköping. När det helt plötsligt blev aktuellt för Sverige att dra sin båt till vattnet för att få bukt med den pirata anarkismen och laglösheten vid Afrikas horn visade det sig att det skulle ta ett halvår eller så att få fram två fartyg. Jag säger som Per Albin (regeringschef benämnd blott med förnamn likt en statschef; jmf även Ernst Rolf, Karl Gerhard, och så förstås allas våran Harry Viktor) sade: Vår beredskap är god.

  Givetvis ska Sverige återinföra Försvaret.

  Återinförandet av ett svenskt försvar ska ske på frivillig basis, inte tvång. Hur många egenföretagare/småföretagare skulle drabbas av repövningar förresten? Givetvis sätter detta tvångssystem igång fantasin då det gäller att försöka slippa detsamma. Samhället har i långa tider gått från självhushåll till specialisering. Det är mycket ineffektivt att tvinga på varenda svensk denna värnplikt. Ja även värnplikt utan värn, dvs bara plikt, är passé.

  Att varenda 19-20-årig svensk skulle påtvingas statstjänst i femton månader, dvs nationell socialism är en tanke som bör stanna vid ritbordet. Folkhemmet är tyvärr utdött och att tänka sig att detta statstjänsttvång skulle återinföras ter sig mycket främmande. Inte skulle det väcka liv i Folkhemmet nämnvärt heller för den delen. För detta finns betydligt bättre vägar att vandra.

  Vi är inte med.

 4. Allemand skriver:

  ”De fullvuxna läsarna vet att värnplikten var en uppskattad övergång från skolan till livet.”

  Jag kommer ihåg och jag tycker inte det var en uppskattad övergång. Dock behöver vi ett försvar och Stellans början till förslag är inte dumt. Läs själv här.
  http://mopsen.wordpress.com/2010/04/07/adaktussons-raknenissar/

 5. Helena Palena skriver:

  Varifrån kommer ella pengar? Otroliga mängde miljarder hit och dit!

 6. Helena Palena skriver:

  Varifrån kommer alla pengar?

 7. Arne H skriver:

  Svenska folkets gemensamma skattemedel som våra folkvalda politiker missbrukar, vem skulle tro något annat?

 8. Riffi skriver:

  Jag är lite yngre än Ian.

  Jag trivdes bra med lumpen och fantastiskt bra under repövningarna och jag känner igen mig i Loffes film repmånad.

  Utan att tycka om massinvandringen tror jag att många unga invandrare skulle uppträda på ett helt annat (positivare) sätt om vi hade haft obligatorisk värnplikt.

 9. Göran Lundqvist skriver:

  Jag ger snart upp mitt hopp om oss svenskar. Jag ser på förvandlingen med sorg i mitt blågula hjärta.Militärtjänsten var ett steg in i vuxenlivet. Den var fostrande, den skapade gemenskap, den skapade kunskaper att försvara fosterlandet, den blev ett minne för livet. En av de trevligaste perioderna i mitt liv. Den gav mig självkännedom, den fick mig att klara av saker jag inte trodde jag skulle klara, jag frös, jag hungrade, jag blödde, jag längtade hem, men jag älskade det. Det var 1988.

  Idag är ungdomarna bortklemade och tänker bara jag, jag jag,jag. De förstår inte att gruppen alltid kommer före individen.Givetvis gäller detta också för Sverige och svenskarna. Svenska politiker ska först och främst se till vårt bästa. jag vill inte att U-hjälpen ska vara i pengar. Den ska vara i gemensamma projekt för att bygga upp en fungerande infrastruktur. Den ska vara till länder i vårt närområde eller till länder som för oss innebär samarbetsmöjligheter.Vi kan inte vara ett eget litet FN. Sverige ska påverka FN att vara världens samvete. Det råder kaos i landet och parallella värderingar slåss om att få bli norm. Jag ser ingen annan möjlighet än att rösta på SD. Jag är aktiv inom partiet och kandiderar till kommunfullmäktige,

 10. gran skriver:

  Under militärtjänsten träffade man människor med alla möjliga bakgrunder, sådana som många inte har träffat varken före eller efter. Det var rätt nyttigt och intressant.

  Nu skulle en plikttjänstgöring behövas mer än någonsin för integrationens skull, för såväl män som kvinnor.

  Det behöver ju inte nödvändigtvis vara en militär verksamhet. En plikttjänstgöring kan ses som en skatt som alla skall betala. Den måste naturligtvis utformnas så att den är meningsfull för individen och värdefull för samhället.En ny ledarutbildning som ersätter den militära kan vara en del.

 11. Arne H skriver:

  Jag förstår att ni glömmer bort en sak om de gamla militärlagarna fortfarande gäller, att i händelse att vi står inför ett krigshot, ska varje individ med utländsk bakgrund interneras och våra poliser avväpnas, i båda kategorierna litar man inte på dem.
  Så det där att invandrare ska göra en värnplikt håller inte. Och sluta upp med ordet integration som ser till att invandrarna utnyttjar vårt samhälle ännu mer!
  Vi måste avveckla mångkulturen och behålla begreppet etnisk blandning som innebär att man tyr sig till svenska seder och bruk, alltså vi ska tala om assimilering som är det folkligt korrekta, politikerna kan hoppa åt h….e med sitt integrations-babbel.

  Läs det här så förstår ni vad det handlar om.
  http://www.bgf.nu/norge/inte.html

 12. gran skriver:

  Arne H, du verkar tycka att du vet vad som behöver göras. Det är en sak att vilja något, men om du inte kan ange någon väg genom det politiska landskapet som ger en rimlig chans till framgång så är det rätt meningslöst att klaga.

  Så vad bör göras?

 13. Chris skriver:

  Bäste Ian,

  Ber att få framföra ett stort, varmt och hjärtligt tack för att Du, Jimmie Åkesson, Björn Söder, Sten Andersson m fl, m fl finns och orkar sticka hål på omyndigförklarandet av svenska folket!

  – – –

  Beträffande allmän värnplikt:

  Sverige befolkas numera av mängder av desertörer och krigsförbrytare från bl a det forna Jugoslavien, vilka knappast är intresserade av att försvara sitt nya land – eller att hjälpa till att bygga upp en ny nation ens där de och deras familjer levt och verkat i generation efter generation…

  Minns speciellt ett teveinslag, i vilket borgmästare och politiker vädjade till sina ”landsmän” att återvända. (I princip hela städer hade under krigsåren utvandrat till Sverige och endast ett fåtal äldre människor lämnats kvar.)

  Sorgligt nog, lär sig i dag även de flesta barn med svenska föräldrar att prioritera sina egna behov… och den nya föräldragenerationen förefaller inte heller att vara av det ”virke”, som präglade tidigare generationer av svenskar.

  Lyckligtvis tänds emellanåt ett hopp… Så, hjärtligt tack, Ian – och alla övriga kloka och modiga personer i Sverige!

 14. Arne H skriver:

  Gran

  Du behövde inte ta illa upp det är så måmnga som resonerar lite fel och inte minst våra folkvalda,

  Jag skickade med en länk för att du skulle förstå vad jag syftade på, som du också gjorde, men håll masken du om du vill.

  Ett tips gå in på SD och ND hemsidor så får du en bild över vad som behöver göras så slipper jag citera dem totalt, jag nöjer mig med att peka på fel och oförätter och det lär jag fortsätta med och du får gärna skriva det som du tycker inte stämmer med din personliga uppfattning.

 15. Kachina skriver:

  Värnplikten uppfostrade mig till att trotsa dumheten, den legaliserade mobbningen och kadaverdiciplinen. Ett ”blåmärke i pannan” var för mig ett tecken på en person som hämnades barndomens oförrätter, en person utan pondus som hölls uppe av en uniform och en gradbeteckning.

  Den svenska värnpliktsarmén höll lägre klass än den italienska under WW2 och Iraks armé under Gulfkrigen.
  På 50-talet bevittnade jag en annonserad militär övning som simulerade ett anfall över Skellefte älv. När jag sedan läste om Gallipoli, insåg jag att vår svenska officerskår höll samma standard som den brittiska under första världkriget. De hade inte förstått kulsprutans förödande effekt.

  Ett Sverige i krig hade betytt en slakt på svensk ungdom där man, liksom sovjet i WW2, tvingade unga pojkar att springa över öppna fält mot fiendens kulsprutor och en säker död.

  Nog skall vi ha ett försvar, men det försvaret måste byggas från en ny grund av de specialförband som nu deltar i EU/NATO/FN- operationer.

 16. goran skriver:

  Svenskt försvar under kalla kriget, byggde på att ett anfall skulle försenas så mycket att det inte kunde bedömas vara lönsamt för Sovjet att genomföra det eftersom det skulle ta för lång tid. Det kunde då röra sig om en fördröjning om några veckor för att hindra att Sverige besattes innan Nato hann reagera. Försvarslinjerna kan jag som intresserad civilist uppfatta så här:

  1. Signalspaning i öst för att upptäcka militär aktivitet.
  2. Spaning från framskjutna ubåtar för att upptäcka och sänka överskeppningsfartyg.
  3. Tungt attackflyg mot överskeppningsfartyg
  4. Bemanning av fasta befästa mineringar och utläggning av nya mineringar genom kustflottan.
  5. Bemanning av befäst kustartilleri och rörligt.
  6. Jaktflyg och luftvärn för att upprätthålla luftherravälde. Flyget sprids ut och opererar från vägbaserna.
  7. Bemanning genom hemvärnet av skyddade ställningar i strandlinjen beväpnade med gamla stridvagnskanoner, kulsprutor, granatgevär m.m. för insats mot landstigningsbåtar på de avsnitt där landstigning bedömts vara möjlig, t.ex. Skånes sandstränder. Kanske minst 10 bunkrar per km strandremsa.
  8. Stridsvagnar, artilleri och infanteri insätts mot ev. genombrott.

  9. Arméns roll var därutöver ett försvar över ytan och att förhindra att luftlandsättningar kunde växa sig starka.

  På Tunnans tid hade vi över 1000 stridsplan.

  Ett tämligen trovärdigt försvar för den uppgift det hade kan jag tycka.

 17. Kachina skriver:

  ”Ett tämligen trovärdigt försvar för den uppgift det hade kan jag tycka.”

  Ja, materiellt. Men, det var hönshus med tuppar och kycklingar som skulle hantera materialet. Kommunikationen mellan stab och den menige soldaten fungerade inte av den enkla anledningen att staben inte ansåg det nödvändigt för den enskilde soldaten att veta var han befann sig geografiskt, ej heller upplysa om i vilken riktning fienden fanns.

  Det var Första Världskriget-stuk över krigsmakten på 60-talen. Staben levde i välmåga i sin skyddade bunker, lekte sina krigsspel, omgrupperade sina tennsoldater på spelbordet och sköljde med champagne, alltmedan skyttesoldaten förfrös fötterna på sin post.

 18. soli01 skriver:

  Kachina – kan fundera var du gjort lumpen. 🙂 Det du nämner tycker jag stämmer illa. En dj… hård utbildning kan jag lova då för min del som kg-skytt, som verkligen hade det jobbigt. En mycket bra utbildning, tyckte jag. Vapnet skulle kunna hanteras, plockas söder i atomer i mörker och sättas ihop. Det var ingen lätt uppgift det heller, men bra!
  Vi som tillhörde understödet fick vara allerta då det oftast var skarp ammunition på övningarna!
  Jag anser att utbildningen var högklassig, men detta gällde tidigt 50-tal.

 19. soli01 skriver:

  Rättelse: alerta är rättare:-) (9:59

 20. goran skriver:

  Kachinas inlägg tyder inte på någon djupare kunskap i ämnet. Som framgår av mitt tidigare inlägg fanns det många försvarslinjer som skulle forceras innan skyttesoldaterna berördes.

  Den första försvarslinjen var att det skulle ta för lång tid att besätta Sverige, så att ett angrepp på enbart Sverige inte blev trovärdigt. Sovjet skulle därför behöva kalkylera med att möta sin huvudmotståndare Nato även vid ett separat angrepp på Sverige. Den linjen höll. För den effekten svarade främst flyget och marinen. Som alltid gäller det att ta i tillräckligt men inte onödigt mycket. En ytterligare satsning på just skyttesoldater, vars uppgift mest var att förhindra att luftlandsättningar kunde växa för snabbt, hade knappast ökat den krigsavhållande effekten. Sannolikt hade ett mycket litet antal skyttesoldater överhuvudtaget berörts av ett angrepp.

 21. Helena Palena skriver:

  Vill ni läsa något vettigt om Katyn-läget? Gå till denna blogg:

  http://carlnorberg.wordpress.com/

 22. Kachina skriver:

  ”Den första försvarslinjen var att det skulle ta för lång tid,………Den linjen höll”

  Dessa linjer körde man genom som smält smör -39, -67 och vid bägge Gulfkrigen. Virtuella drömmar som skingras på några ögonblick. Vår värnpliktsarmé höll ungefär samma klass som den italienska armén, vilken fick stryk av några pilbågsbeväpnade etiopier, samma armé som trodde de erövrat Vichy-Frankrike när de lagt sig att sola på Rivieran.

 23. Riffi skriver:

  Det är nog väldigt svårt att säga vad det svenska försvaret hade kunnat uträtta på 60-, 70-talet. Att jämföra det med andra länders försvar är också svårt, men nog ligger det lite närmare till hands att vid den tiden jämföra oss med finnar än med italienare och irakier.

  Socialdemokratisk politik har alltid varit att försvaga det svenska försvaret. Den socialdemokratiska demagogen Zäta Höglund sade t.ex. dagen före utbrottet av första världskriget att vi måste avveckla försvaret för det kommer aldrig att bli några krig. Idag säger de detsamma som de alltid gjort.

  Förvisso fanns det dråpliga inslag i lumpen och allting kunde inte tas på för stort allvar. Några gjorde det och vantrivdes såsom Kachina ?, men för de flesta svenska män var värnplikten något ljust och gav upphov till vänskapsband som varade livet ut. Någon kadaverdisciplin fanns aldrig ens på 60-talet och de som retade sig på vad som sades och gjordes måste ha haft ett politiskt bagage med sig.

 24. Olle Munter skriver:

  Lumpen, värnplikt, rekryt och repövning – minns det spända läget på Gotland 1961- Ryssen syntes i kikaren, några distansminuter öster om Gotland. Just då i stundens allvar, märktes en enorm försvarsvilja. Idag finns inte en enda militär på ön. Allt är nerlagt och nu vill Tolgfors köpa ubåtar. Ska han ha dom i badkaret?

 25. Kachina skriver:

  ”Några gjorde det och vantrivdes såsom Kachina ?”

  JA! Alltså inte med kompisarna, utan med systemet.

  Kadaverdisciplin, kadaverlogik, tunnelseende,……och jag gjorde uppror.

 26. goran skriver:

  Kadaverdisciplin?

  Visst fanns det ett och annat lågutbildat stamunderbefäl som aldrig skulle kunna få ett cívilt jobb med en ställning där de fick basa över andra och som därför sökte sig till det militära. Men med humor, ironi och överdriven lydnad var det lätt för oss värnliktiga som kollektiv att få sådan personer ur balans. Vi lyckades så bra att kapten beordrade oss att vara snälla mot dem.

  Men i övrigt känner jag inte igen någon kadaverdisciplin.

 27. Olle Munter skriver:

  Gjorde lumpen män av pojkar, eller var det kanske tvärsom?

  Morsgrisarna gjorde lumpen, nästan på hemmaplan, d.v.s. dom kunde sova hemma hos morsan nästa varje kväll. Känner några och dom flyttade heller aldrig hemifrån någongång. 😆

 28. nobody skriver:

  @Kachina

  Sverige hade en gång ett bra försvar, den som varit med ute på uppdrag och jämfört, vet det. Fast det klart, allt kan, alltid förbättras.

 29. Elisabeth skriver:

  Ang. bistånd till KINA:

  Jag har skrivit 2 gånger till vår biståndsminister och frågat om vi skickar bistånd till Kina. Har inte fått svar.

  Ville ha svar eftersom jag läst att biståndet skulle trappas ned och att andra åtgärder skulle sättas in såsom hjälp med uppbyggandet av bostäder i drabbade områden och liknande.

  Har en god vän i USA som sänt mig följande eftersom jag hade fått vetskap om att Kina köper upp USA;s statsskuld. Läs och begrunda och vad skall man tro?

  ” I slutet av juli 2009 var skulden till Kina 800 miljarder enligt CNN Money.
  http://money.cnn.com/2009/09/16/markets/thebuzz/index.htm
  Den totala skulden hittade jag siffror om från dec. 21, 2009 , 12 trillions, men det kan säkert ha gått upp sedan dess.
  Vad som är kritiskt är att USA kanske inte kan betala räntan på lånen. Det ”löser” man då genom att trycka upp mer dollar.
  Tänk om du och jag kunde göra det!!!
  Kineserna gillar naturligtvis inte det eftersom värdet på dollarn sjunker och därför vill inte kineserna låna ut mer pengar.
  Hur sjukvårdsreformen ska finansieras ljuger man fortfarande om.
  Man ska beskatta folk i 4 år innan reformen träder i kraft.
  Här är ett utdrag från bloggen:
  ”Man opponerar sig emot att folk kommer att bötfällas om de inte har försäkring, samt att regeringen kommer att dra in skatter under 10 år, men bara betala för de sista 6 åren.
  Faror som man kan se är att den nya lagstiftningen kommer att innebära ransonering av sjukvård och även att vård i vissa fall kommer att nekas.
  Förslaget innebär också att läkares löner ska minskas med 20% med, början år 2011. Ingen tror naturligtvis att det kommer att hända, vilket innebär att kostnadskalkylen, som redan är åt skogen, helt kommer att falla samman med ytterligare skattehöjningar som följd, samt fler nedskärningar av vården.”
  Vad den totala kostnaden kommer att bli kan man naturligtvis inte säga. Man bollar med siffror mellan 800 miljarder upp till 2,4 trillioner (12 nollor) Obama säger att det inte kommer att öka underskottet med en enda cent! Han vet naturligtvis att han ljuger.
  Demokraterna är desperata att ta över så mycket av den privata sektorn som möjligt nu när de har möjlighet. Ju fler människor som blir beroende av staten desto fler röstar på dem nästa gång!
  Hoppas detta hjälper dig något!

 30. Fritidspartiet skriver:

  Hej Ian igen. Har du alltså läst vårt partiprogram då, när du nu tog en av våra idéer och gjorde en bloggartikel av det.

  Vad synd att du ändå inte vill gå med och satsa järnet inför valet. Det hade varit så kul att göra socialisterna i alla partier oroliga i år!

  Men vänta bara, vi har fler idéer än så……….(!)

  fritidspartiet……….

 31. Anders Boman skriver:

  Jag hänger med!
  Biståndsförband och katastrofstyrkor kan på ett rationellt sätt utbildas, utrustas och sättas upp. Vi har en hel del att lära av Canadensarna (Se Pearsons Peaceceeping Centre http://www.peaceoperations.org/index.php/about-us/our-people/lang/en/

 32. Gaberil Eriksson skriver:

  Håller helt med.

 33. Lars Jonsson skriver:

  Tycker detta låter som ett utmärkt förslag!

  Har länge ansett att både män och kvinnor borde genomgå en form av obligatorisk värnplikt där de får grundläggande soldatutbildning med fokus på gruppförmåga, självförsvar, första hjälpen, beredskapsarbete och främjande av fysisk förmåga/självförtroende, problemlösning och nationell gemenskap och demokratiutbildning.

  I detta upplägg skulle även de som önskar göra vapenfri tjänst kunna vara med. Säg en sex månaders grundutbildning som kunde inpassas mellan gymnasiets sista termin och högskolans första terminen (våretermin) för de som vill studera vidare.

  Med möjlighet till längre specialisering inom olika militära/civilförsvars kompetenser. Därefter årliga repetitionsveckor/dagar för alla medborgare på samma sätt som de har i Schweiz.

  De finns många vinster med liknande modeller!

 34. hot clothing skriver:

  Hi there, I would like to subscribe for this web site to take latest
  updates, so where can i do it please help.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: