Kina – ett land för fler än Göran Persson

Ni minns väl att Göran Persson var imponerad av Kinas ledarskap och balans. Aj-aj-aj han hade glömt varifrån han kom.  Han skulle ha lärt kineserna hur man utvecklar ett land. Och inte tvärtom.

Idag lärde jag mig några saker om Kina, inom kort världens dominerande ekonomi.

Kina har en fordran på USA av 1.600 miljarder dollar. Om man så vill, kan man påstå att Kina äger en stor del av USA.

Kinas politiska makt ligger hos en grupp på nio personer, som samtliga är högutbildade. Åtta av dessa nio är civilingenjörer. Inga drop outs eller socionomer där inte!

Kina satsar 300 miljarder dollar på snabbtåg. Jämför Obamas satsning(?) av 8 miljarder.

Kina bygger 4.500 km motorväg varje år.

Kina har 150 nya kärnkraftverk i pipelinen.

20 miljoner kineser flyttar från landsbygd till storstäder varje år.

Kina tillverkar fler bilar än Japan och fler än USA.

Kina får 60 miljoner nya mobilabonnenter varje år.

Shanghai siktar på att bli världens finanscentrum inom tio år.

Den kinesiska valutan är grovt undervärderad.

Visst är dessa intressanta fakta? Några enkla reflexioner.

– Antag att Sverige under något år fick styras av Kinas ledningsgrupp, de högutbildade ingenjörerna. Vad skulle de göra med ledningen för SJ, Banverket, Vägverket och Gatukontoret?! Vad skulle de säga om den svenska energipolitiken? Hur många kärnkraftverk skulle de bygga? Skulle de lämna fyra älvar outbyggda på grund av ett femtio år gammalt politiskt beslut? Skulle någon i Sveriges Riksdag förstå någonting av kinesernas åtgärdsprogram?

25 Responses to Kina – ett land för fler än Göran Persson

 1. Allemand skriver:

  Jag har varit i Kina mycket och sett vägar förändras från lerpölar till fyrfiliga motorvägar relativt snabbt. Samtliga motorvägar har vägtull, fem pengar, ungefär lika mycket i svenska pengar.

  Deras satsning på infrastruktur är beundransvärd. Ett stort land med två stora dialekter och tusentals små dialekter, dock är det vardagliga skriftspråket det samma, så där kan alla läsa, oavsett dialekt samma tidningar.

  Mycket gästfria, älskar mat av alla slag, dock äts bara hund o katt i Gaungdong provinsen som innefattar de man på engelska kallar Kanton men som på kinesiska heter GuangZhou. Uttalas som det skrivs med å på slutet.Det var dit skeppet Göteborg anlände med Konungen och Drottningen ombord.

  Politik vill man inte diskutera, inte ens efter ett mycket stort intag av vad de kallar vitt vin, som är ett slags brännvin. Mycket förrädiskt om man inte vill bli buren hem. De är väldigt intresserade av att se hur mycket en vit man tål.

  I Guangzhou finns ett stort hotell som heter The White Swan som alltid är fullbelagt med amerikaner som hämtar hem adoptivbarn från Kina. Festligt i hissen med alla småfeta amerikaner som gullar med sina (nyfödda). Har frågat kineserna vid ett stort antal tillfällen hur de ser på adoptivfrågan, en del tycker si och en del tycker så.

 2. Kachina skriver:

  ”- Antag att Sverige under något år fick styras av Kinas ledningsgrupp, de högutbildade ingenjörerna”

  Tyvärr, så har de bara en aktiv hjärnhalva, den logiska.

  Jag brukar kalla dem för de logiska idiotern. De kan alltså montera lego, men inte se konstverket och känna känslan.

  Det är därför de har motoriserade drive-in avrättningar. In i bilen, bultpistol i pannan och slakt, vilket innebär att man skär ut de säljbara organen och dumpar resterna.

  Nej tack, Ian. Det var de logiska idioterna som skapade det datasimulerade samhället, och du ser vart det barkar iväg.

 3. Rosenhane skriver:

  Mycket intressant inlägg Ian.

  Av dessa åtta, hur många är bärss-schenjörer?

  Kineserna är innovativa; krutet porslinet mm.
  Och vill du verkligen ha kalufsen från 1952 tillbaka ska du gnugga huvudsvålen med ingefära morgon och kväll från nu och ungefär fram till midsommar. Hustrun kommer att bli imponerad, jag lovar. 😉

 4. Torbjörn skriver:

  Nu tror jag i och för sig att den kinseiska ledningsgruppen skulle vända ganska omgående i dörren när de kom hit.

  Antag att de anländer till Arlanda. Där blir de först bestulna på bagaget och ficktjuvade av någon ”internationell liga”. Sedan blir de uppskörtade av en invandrad taxicaufför från något arabland och får betala 2000 kr för resan till city, dvs om han hittar dit. Vad väntar sedan i city? Öppen knarkhandel och en stad så nedskräpad att bara måsar och råttor trivs. Kringdrivade ”ungdomsgäng” som förgyller staden, och pass på här nu, för det finns chans att bli rånad eller nedslagen ytterligare några gånger. En icke fungerande spårtrafik och busschafförer som inte hittar. Bemöda er inte om att prova lokal matkultur, för här finns bara hamburgerrestauranger och kebabförsäljare. Husmanskosten dog ut när restaurangerna köptes upp av folk som bara ville tjäna pengar, men inte kunde laga mat. Njuta av utsikten då? Det mesta som finns att se är förtidsdspensionerade zoombies, med eller utan hund. Jag vet inte vad kineserna skulle kunna göra av detta? Men de skulle nog ställa samma fråga som jag själv, nämligen; Hur blev det så här? Så går de vidare mot gamla stán och in i riksdagshuset. Och där inne finner de svaret på frågan. 😉

 5. Torbjörn skriver:

  Allemand:

  De kineser och asiater jag talat med pratar gärna politik. Jag brukar berätta om Sverige för dem. De tror att man skämtar när man beskriver läget och politiken. När de sedan förstår att det är allvar, så undrar de hur politikerna kan göra så, och varför folket accepterar det. Och där är jag överens med dem.

  Kachina:

  Ser i din kommentar att du insett att det är skillnad på folk och folk. 😉
  Skämt åsido, kineserna har viljan att förbättra sitt land, som de ser det. De satsar på utbildning och infrastruktur. De värnar sina egna rötter. Sedan ligger det något i vad du säger. En mörk sida av kinsesiskt tänkande är s.k. shark-finning. Man är på god väg att utplåna världens hajar bara för fenornas skull som ingrediens i hajfensoppa. Man tar ombord dem på båten och skär av fenorna medans hajen är levande. Varpå kroppen kastas tillbaka i havet. Detta är vidrigt slöseri och vidrigt tänkande.

 6. Göran skriver:

  Kan demokrati, som den nu ser ut, konkurrera med andra samhällssystem i framtiden? Måste det inte ställas kunskapskrav på både väljare och valda?

 7. Lillan skriver:

  Har inte kineserna redan varit här i en skånsk kommun med planer på jätteinvesteringar och soligt leende kommunalgubbar, men hur gick det sen? Någon som kan berätta….

 8. Allemand skriver:

  Du kan beskåda ett komplex som inte är färdigt som ligger bredvid E4 mellan Upsala och Gävle. Ofärdigt p.g.a pengar och fackföreningar, tror jag?

  Dessutom har du vår vän Thoralf Alfssons i Kalmar. På hans blogg finns det beskrivet hur det gick till när sossarna skulle bli entreprenörer tillsammans med kineser. Miljonskulder eller vinster beroende på vem som räknar.

 9. Arne H skriver:

  De pengar vi borde satsa på vår infrastruktur kan ni läsa vad jag tror och anser om och vad anser du?

  Har vi svenskar en försörjningsplikt, utöver sin egen eller är den helt godtycklig utan gränser? Om man ställer den raka frågan till folk på gatan, om de anser att vi är skyldiga att försörja dem som kommer hit ifrån främmande land, får man svaren ja och nej. Frågan blir med ja besvarad av dem som har det gott ställt och ett rungande nej, från mindre bemedlade. Är verkligen våra folkvalda överens om en försörjningsplikt för invandrare, vad tror du?
  Finns det någon regel i vår demokrati som ger politikerna fria händer att göra vad de vill med våra gemensamma skattemedel eller sker det enbart av gammal vana att staten har råd att betala och då spelar det ingen större roll vad våra skattemedel används till.
  Personligen tror jag att det handlar om ren slentrian, att staten måste stå för de kostnader som näringslivet vägrar att betala.
  Faktum kvarstår att näringslivet skulle betala för invandringsapparaten, för det är ju på deras krav att vi har en mångkultur med ohämmad massinvandring. Slutsatsen är öppenbar vanliga löntagare skall inte behöva lägga en krona på invandrarna och därmed är försörjningsfrågan med nej! besvarad.
  Frågan om politikerna är överens om försörjningen av invandrarna, den frågan lämnar jag öppen, som kanske någon annan kan ge ett besked om.

 10. soli01 skriver:

  Det är klart vi ställer upp på att hjälpa människor som befinner sig i nöd, men det kan ske genom att vi bättre ”stämmer i ån” och inriktar vår huvudhjälp på aktuell plats. Som det nu sker att många hjälps hit genom människosmuggling, kan vi inte acceptera i längden!
  Vi måste sluta vara något sorts världssamvete och bara pumpa in människor som kan behöva hjälp. Detta ska vi bättre hantera genom att hjälpa på plats.
  Vi kan då inte fortsätta i denna takt, vilken vi nu har slagit in på.
  Skärpa kraven är en första åtgärd och att vi även sneglar på vad våra grannar gör för att något bromsa denna stora flyktinginvandring.
  Till sist säger det stopp!

 11. Dan skriver:

  Förmodligen skulle de bygga industrier och tvinga samerna att arbeta i dem. Jmfr Tibet.

 12. Helena Palena skriver:

  Ian: Fly mig en kines! Vilken tur att du har investerat i kinesi-Skor! Dom äger nästan USA. Men, Amerika har sin krigsmakt att mullra med. Och endast den. Balans! Balans! Hur sned det än kan verka. Vårt nya kalla krig?

 13. En vanlig svensk skriver:

  Ok. Bara klaga på svenska statliga verk och myndigheter mm. Hur smart var det av borgarna att sälja ut den mångfald av elektricitetsverk som en gång fanns för att låta makten samlas i ett fåtal bolag?

  Vi ska ha kvar ett par älvar i orört skick.

  Kina har en reserv på flera hundra miljoner invånare som arbetar för löner som kanske uppgår till någon tusenlapp per månad. Dessutom är arbetsvillkoren undermåliga. Det är ju bla detta som gör att det går att köpa så mycket prylar till så låga priser.

  Vad hade en hammare, eller en cykel, eller en rock kostat om den hade varit producerad i Sverige och saluförts till extrapolerade 20-talspriser?

 14. Sune Holmström skriver:

  Allting är tänkvärt men du har glömt den lilla detaljen att Kina är en kommunistisk diktatur. Vilket betyder att ledningen kan göra som de vill. Folket har ingenting att säga till om.
  Kina är ett tydligt exempel på att dikatur som statform är effektiv, men inte särskilt demokratisk.

 15. Peter skriver:

  En nationalekonom och duktig börsanalytiker på nätet (dessa hittar man förstås inte i dagstidningarna), som har träffat rätt beträffande börsens utveckling flera gånger och som varnade för Grekland redan för ett halvår sedan, tror att Kina befinner sig där Japan befann sig i slutet på åttiotalet.
  Alltså en situation med bland annat en rejäl husbubbla på gång. Han sa bland annat att Kinas störste fastighetsägare sålde ut sitt innehav tidigare i år. Ta det som ett tecken.

 16. elfyma+ skriver:

  Du kunde ha lagt till att Kina utbildar 1miljon ingenjörer/år, och att ingenjörer betraktas som hjältar i Kina. I Sverige betraktas vi som något katten släpat in.
  http://varjager.wordpress.com/2010/01/10/fittuniversitet-raddar-inte-var-valfard/

 17. Arne H skriver:

  elfyma

  En mycket bra och förtydligad blogg du hävisade till som är igenkännande av mig som dessutom om vara människovän är jag också Innovatör och vet hur många av mina kollegor får kämpa för att lansera sina idèer i Sverige och tyvärr sälj deras uppfinnigar utomlands och Sverige gör en förlust som vanligt.
  Just nu har jag en produkt ute som säljs i femtio länder av ett svenskt företag och pengarna av försålda produkter hamnar i vårt land.
  På detta sätt känner jag mig extra samhällsnyttig.

 18. Eric skriver:

  Kina är, liksom Ryssland, för Sverige strategiskt mycket viktiga länder. Vår exportindustri har i dessa länder gigantiska möjligheter. Chanser som sällan skådas i historien finns nu. MEN vi måste jobba hårt och våra politiker måste börja se mer till sak än till yta. Vill vi säkra vår ekonomiska tillväxt, vårt välstånd och vår välfärd? Då måste vi satsa på dessa exportmarknader.

  Trots fantastiska möjligheter i ex Ryssland så är det få svenska företag som slår sig in på marknaden, trots en mycket stor och köpstark medelklass. Visst finns det problem, men uppenbart har också en hel del svenska företag lyckats väl där.

  Kina är också mkt mer kapitalistiskt/marknadsvänligt än en rad andra länder i vår värld.

  Kina är redan en politisk stormakt och med den ekonomiska utvecklingen kommer landet bli en alt viktigare spelare på världsscenen. Frågan politikerna borde ställa sig är:
  Skall vi (våra företag) vara med på resan och utveckla goda relationer till landet eller skall vi fortsätta med pekpinnar om hur dåligt allt är i Kina? Samma politiker som sitter i sofforna och klagar över alla brister i Kina hyllar Kuba! Sorgligt.

 19. elfyma+ skriver:

  @ Arne H.
  Svenska uppfinnare/innovatörer/entreprenörer får idag inget stöd värd namnet. Ett patent är inget värt om man inte har råd att förvara sin rätt. I Kina är det helt normalt att plagiera. Alliansen är nu inne på att staten går in och stärker uppfinnarens situation i patenttvister. Det är på tiden. Ett annat sätt är att liera sig med en riskkapitalist.
  http://varjager.wordpress.com/2010/03/19/draknastet-bra-for-sverige/

 20. LasseLucidor skriver:

  Flera här tycks ha glömt den lilla detaljen att Sverige också är ett komunistiskt land! Folket förs bakom ljuset hela tiden…

 21. Erik Rodenborg skriver:

  En viktig sak du glömmer är att den de centrala delarna av den kinesiska ekonomin, och i paktiken alla banker, ägs av staten.
  Alldeles utmärkt tycker jag, men vad tycker du?
  Se http://www.socialisten.se/content/view/451/86/

 22. Erik Rodenborg skriver:

  Ursäkta slarvfelen i texten, förresten.

 23. Niklas bergström skriver:

  svenske Gunnar Adler som driver ett filosofiskt institut i spanien sa redan för många år sedan att kineserna är dom stora vinnarna i värden framöver i mångt o mycke alla avseenden. Sedan ger Gunnar förklaringar på varför kineserna kommer att bli värdsledande. I många asiatiska länder så är ju befolningen ganska hyfsat homogen. De tar ju sparsamt in främlingar i sinna länder. I väst splittras ju befolkningen hejdlöst utan dess like.

 24. soli01 skriver:

  Någon blandning sker inte här det kan vi väl bara konstatera. Stora grupper som t ex kommer hit gifter in sig med varandra. Alltså förflyttar man över sin tro och sitt leverne till andra länder. Vi i väster-landet verkar inte se denna förflyttning eller…
  Är vi inte observanta i tid, vet vi hur detta kan sluta.
  Är detta verkligen en bra utveckling för ett land i förlängningen – jag tror det inte!

 25. Niklas bergström skriver:

  Jag menar inte att folket i väst blandas genom mångkulturella parningar. Utan att ländernas homogena befolkning splittras i andra avsenden. Du har klockrent bra inlägg soli01 jag förstår precis vad du menar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: