När Centern vaknar, klipper elbolagen till!

 

Nu kan t.o.m. Centerpartiet tänka sig att ersätta gamla kärnkraftverk med nya. Det dröjde länge och vägen dit innehöll onödiga för att inte säga fullständigt idiotiska nedläggningar av två kärnkraftverk i Barsebäck! Endast inom politiken kan ett uppvaknande ur en djup dvala hyllas som progressiv realism. Men vattenkraften då? Här sover hela riksdagen och samtliga tidningsredaktioner. Vatten… vaddå?! Har vi älvar i Norrland?! Nämen vänta ett slag. Det där talade vi ju om för över 50 år sedan och kom överens om att de inte finns… över partigränserna… ( livsfarliga politiska beslut tas just på det viset).

Fyra älvar ska INTE byggas ut ”come Hell or high water” (se tidigare inlägg!). Sen må världen gå under och elpriserna tillåtas nå astronomiska höjder. Under tiden byggs vindkraftverk för allt vad tygen håller. När man lyckats skräpa ner stora delar av land och hav med dessa monster kanske vi får 2 % av elen från vindkraften. Men denna sanning förtigs, sanningen om vindkraftens åbäkiga litenhet, liksom sanningen om kärnkraftens nödvändighet och om vattenkraftens enorma potential.

Det hela är så korkat att jag undrar om energipolitiken möjligen leds av Banverket! OK det var en överdrift, ty då hade elektriciteten inte kommit förbi Hallsberg på hela vintern.

 Och under tiden tillåts tre stora elbolag att lura skjortan av svenska folket och även svenska företag!! Det är bara att skruva ner ett kärnkraftverk litet grann, så blir marginalkraften (som bestämmer priset!) otroligt dyr, dvs. otroligt lönsam för bolagen. Elbolagens hänsynslösa agerande är på väg att förstöra den fria företagsamhetens anseende. I övrigt är väl Ohly den ende som kan gilla läget. Hela hans ideologi bygger ju på att riva ner och förstöra för hyggliga människor.

Var finns kartellmyndigheterna? Styrs de också av Banverket?!

Annonser

26 Responses to När Centern vaknar, klipper elbolagen till!

 1. fransolsson98 skriver:

  Tack Ian Du är unik!

 2. Torsten skriver:

  Ja, här vill man ju bara fortsätta. Men Ian, Din beskrivning är ju ganska heltäckande.
  Hans Werthén, som i många år var chef för Electrolux och en av våra främsta industrimän, bedömde att Sverige behövde tjugofem kärnkraftreaktorer för vår strömförsörjning.
  Vi behöver flera män/kvinnor av hans kaliber.
  PS. Du borde väl ha haft ett visst samarbete med honom. Intressant om Du kan berätta om det.

 3. Penumbra skriver:

  Nedläggningen av Barsebäck är kapitalförstörelse av historiska mått. Förbjudet mot utbyggnad av vattenkraften är en annan dumhet utan like. Men vi anser oss ha råd med att vara dumma (idealister), än så länge.

  Varför elmarknaden inte fungerar som marknad är dock en gåta för mig. Men det kan vara på sin plats att påminna om att det höga elpriset beror till en stor del på det höga skatteuttaget som är över 40%. Höga energiskatter (40-75%) anses vara absolut nödvändigt i dagens värld eftersom det ”räddar miljön” (och kompenserar staten för den inkomstbortfall som alla dumheter landets ledning har begått genom åren).

 4. R.S. skriver:

  Tack för en bra blogg Ian.

  När man läser vad som står i följande länk kan man inte sluta undra. Är det här verkligen sant?

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/os2010/article6686049.ab

 5. Kachina skriver:

  Tja, jag var med och röstade MOT kärnkraft. På 90-talet ändrade jag åsikt. Vi är i allra högsta grad i behov av kärnkraften och hårdare kontroll av dessa. Det skall inte gå att ”ratta sig fram” till av ett litet antal styrelsers önskvärda nivå.

  Det är fult att plundra den egna befolkningen och tyvärr visar detta att kunskapen om marknadsekonomi är lika låg i Sverige som i Ryssland, något som bevisats många gånger före denna.

 6. Cavatus skriver:

  Bygg ut vattenkraften! Stolligheter om att förbjuda detta CO-fria kraftalternativ är ett av de största vansinnesbesluten som någonsin fattats. Basta!

 7. mrmhalland01 skriver:

  Visst måste vi bygga ut både vatten och kärnkraft, men, just nu handlar det bara om att ta hutlöst betalt för el eftersom alla känner att det är kallt.
  Ingen vet att vi har ganska god tillgång till el.
  Detta är faktiskt riktigt fult.

  Jag är nog (trots min borgerliga läggning) inne på Kachinas linje.

  Det vi alla är beroende av ska vi alla äga tillsammans.

  Avregleringen av el-marknaden har knappast gynnat konsumenten.

 8. Lillan skriver:

  Vi som minns Sträng kommer ihåg vad han sa: ja,ja det kommer en dag som de bygger ut älvarna….

 9. Zalgonenko skriver:

  Återreglera elmarknaden!
  Alla vackra löften om att en fri elmarknad skulle ge oss lägre elpriser visade sig felaktiga.
  Så återför allt till den gamla ordningen tack!

 10. Zalgonenko skriver:

  Det är förresten samma sak med EU…
  För Guds skulle ta oss ut ur EU…
  Vem kommer inte ihåg Dinkelspiels löften om mindre kriminalitet, mindre narkotikasmuggling Mindre av allt dåligt och mer av allt bra… Så lät det då.
  Hur det blev? Precis tvärtom! Mer knark och kriminalitet än någonsin… och allt bra saker med EU har våra folkvalda fått igenom reservationer mot.

  Någon nämnde ordet ”plundring”… Ja det är precis vad vi är utsatta för, en gigantisk plundring.

 11. peerpede skriver:

  Under tiden Sverige har ”utredd” och sanslöst nog hunnit få klassad vindkraft som miljöfarlig verksamhet, har Danmark hunnit skapa en vindproduktion där täcker 20% av den samlade konsumtion och såklart skapat 25000 arbetsplatsar där genererar +20 miljarder i exportinkomst.

  Värsta energiblunder man kan göra är att låsa in sig p endera det ena eller det andra, men försök att förklara detta för en Svensk där verkar hjärntvättat med bara ett alternativ…

  Jag har svårt att fatta att ett land i Sveriges storlek inte kan ha vindkraft där inte stör överlag, någon verkar ha bränt säkringarna.

  Förövrigt är Uran en begränsat resurs, i klass med oljan vill jag tro och ingen tror väl att Sverige kan låta sina fyndigheter vila under mark i evig tid, det skal EU nog se till det blir ändring på…

  Sverige behöver verkligen få sig en energipolitik där täcker upp i bredd, dagens ”utredningselände” är rena Ebberöd Bank.

 12. Kachina skriver:

  När det är svinkallt och energin behövs som bäst, står vinden stilla, åtminstone här i Norrland.

  Vindkraftspark i Piteå, invigd av Måddan. Korkeken står i full blom.

  Dyker det upp en vindsnurra i detta sund, ”denn kaufe Ich ein Panzerfaust” och fäller monstret med ett välriktat skott.

  Bygg ut älvarna först, därefter kärnkraft.

 13. peerpede skriver:

  Ja ja Kachina, tiden var olika ideologier kunna styra energipolitiken är över och den där inte förmår att sprida risken genommångfald på området, kan arkivera sin ”panzerfaust” ett ställe var solen inte skiner.

  Dock förstår jag er svenskar med tanke på den mentala inlåsning på energiområdet det har funnits sedan det famösa ”folkomröstningen” med tre alternativ (Sweden only) det kan inte vara helt enkelt att frigöra sig från decenniers stugsittardebatt.

 14. Carl Norberg skriver:

  Självständigt tänkande måste ha varit arbetsamt under många generationer av isolering här uppe i den kalla Nord, måhända detta idag så starka behov av tankevila har sin grund i detta.

  Annars är naturligtvis den klimatgeografiska grunden hos nordbons biologi, precis som vargen och de andra nordiska stora rovdjuren. Alltså någonstans präglad av knapphet och med ett starkt opportunistiskt drag för sin överlevnad.

 15. Carl Norberg skriver:

  Vad avser regleringen av energimarknaden så är detta fundamentalt felaktigt ur samhällsperspektivet.

  Eftersom energi är en förutsättning för produktivitet in den fysiska regionen, så kan det inte rimligtvis vara på annat vis än att statens intresse främst måste vara att tillhandahålla så billig energi inom sin egen valutaregion som bara är möjligt. Om sedan privata aktörer förmår att konkurrera på en marknad som saknar vinstmotiv, så må ju detta vara hänt, men det torde nog bli lite svårt att få lönsamhet i detta.

  Idag gav svärfar upp, trots sitt förflutna inom bankvärlden och finaninspektionen, så är han nu helt och fullt inne på att det innevarande valutafinansiella läget endast kan lösas och hanteras på ett enda sätt. Och i den lösningen finns inget utrymme för privata bankers lönsamhet.

 16. hercules skriver:

  Re peerpede

  Vad det gäller 20% av Danmarks elproduktion så är det så att Danmark konsumerar MYCKET mindre energi än t.ex Sverige. Därför är det inte så svårt att få till dessa 20%.
  Kika gärna in på .www.vindstat.nu så kan ni själva bilda er en uppfattning om vilket enormt resursslöseri detta är. Utan subsidier hade dessa monster inte funnits.

 17. Helena Palena skriver:

  Torsten: Varför ska Ian berätta om Werthén på sin blogg. Det har han ju redan gjort i sin bok Rebellerna. Läs den istället!

 18. Helena Palena skriver:

  Förresten! Vem är det som äger Vattenfall? Är det finnarna?

 19. soli01 skriver:

  Finländarna tänker framåt och har nu snart en dominerande ställning när det gäller energin här i Norden.
  Vi har nu hattat med vår energiförsörjning under många år, men någon gång måste väl de styrande vakna. Nu har en ljusglimt dykt upp när det gäller kärnkraften, men om de rödgröna vinner valet vet vi att bromsen sätts in. Hoppas folk tänker till nu!

  Råkade lyssna på Eriksson och karln svarade inte på frågan hur han ställde sig till de kärnkrafsverk som nu stod stilla på grund av olika arbeten, men han var rak i svaret när det gällde kärnkraftaveckling.
  Miljöpartiet är ett bakåtsträvarparti!

 20. Carl Norberg skriver:

  Energipolitiken har sin grund i bolagsstrukturerna och deras koncernledda och absolut inte samhällsnyttiga syften, tvärtemot vad man skulle kunna förvänta sig av samhälssansvaret.

 21. Carl Norberg skriver:

  Och i detta finns det en liten energipolitikens bilderberg-liga, som fattar besluten i sann monopilistisk anda.

 22. Svennis skriver:

  Ett par älvar tycker jag skall få förbli orörda i vårt vackra avlånga land.

 23. Carl Norberg skriver:

  Eftersom det ändå inte är möjligt att utvinna mer energi än vad som tillförs älvarna genom deras tillflöden, så är det rimligtvis metodiken för energiutvinning som måste utvecklas i detta.

 24. Anna skriver:

  Det penningslukande vansinnet fortsätter.

  Vill/törs/kan ingen protestera ordentligt?

  Samma mönster överallt – bara en åsikt gäller.

  Klimat – migration – radikalfeminism

  ”2 000 nya vindkraftverk ska byggas inom tio år. Det är innebörden av en proposition som regeringen lägger fram på torsdag, skriver näringsminister Maud Olofsson på Dagens Nyheters debattsida.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/olofsson-lovar-2-000-nya-vindsnurror_4355129.svd

 25. carlnorberg skriver:

  Allt för att hålla fokus och eftertanke borta ifrån de centrala och och styrande frågorna.

 26. TARZAN skriver:

  Billig EL = MER PRODUKTION = MINDRE ARBETSLÖSHET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: