Kapitel 13. Varifrån kommer ni? Del 2.

Simrishamn, sommaren 1992, blev en av alla soliga upplevelser. Strålande väder denna den sista fredagen i juli, hamnen var fylld av människor när vi kom in i den stora fiskebåten efter en härlig sillfrukost.

Hela stan tycktes full av folk, när vi gick upp mot torget som bokstavligen var packat. Det hela var lyckat och trevligt på alla sätt. Till och med Per Ahlmark, tidigare Folkpartiledare, noterade flitigt och såg någorlunda glad ut. Så vitt jag vet publicerades dock aldrig något som han noterade.

Den ende som fattades var Bert Karlsson, något som också framgick av annonser och affischer.

Alltså ringde Bert. ”Ä de nåt vidare mä folk?”

”Ja, det är alldeles otroligt. Det är nog det mesta vi har haft på en så liten ort”, svarade turnéledaren Börje Mårtensson. Det blev tyst på ledningen i flera sekunder.

”Visste de att jag inte skulle komma?” ”Ja, det har stått i alla tidningar och på alla affischer.” Åter tystnad.

”Hur fan kan det vara så mycket folk? Driver du mä mej?”

När Bert var närvarande hade han ett väderkorn som en knarkhund. Han kunde direkt känna om det fanns en journalist i auditoriet, men han var inte särskilt väldresserad. Ibland stack han bara iväg mitt under pågående föreställning. Snabbast stack han om han fick frågor.

Det var folkligt, festligt och fullsatt. Vad vi inte tänkte på var att tidningarna konsekvent angav väsentligt lägre antal åskådare än vad som verkligen var fallet. Om det hade varit 1 500 eller 3 000 personer så skrev man i allmänhet ”Inför ett par hundra åskådare”. Desinformationen i media var systematisk. Till de värsta hörde nyhetsbyrån TT, som på den tiden hade ett gott renommé och påstods vara objektiv och saklig.

Senare, när vi studerade amerikanska valrörelser, förstod vi att ingenting är viktigare än uppgifter om hur många som kom och lyssnade vid valmöten. Om det hade stått att det var 1 500 i Simrishamn hade det säkert kommit 3 000 personer i Ystad och 4 000 i Trelleborg, för att inte tala om 10 000 i Malmö.

Genom att ljuga ner siffrorna kunde man låtsas att intresset inte var så stort. Hur hälsosamt skulle det inte vara om politiska forskare undersökte en så enkel sak som hur TT, nyhetsbyrån Direkt, Dagens Eko, Göteborgsposten med flera, avsiktligt rapporterade felaktiga siffror. Sedan blir det strax dags för en omgång med biskop Tutus sanningskommission från Sydafrika. Han kan få mycket att göra i Sverige.

Vi svepte längs sydkusten, vi seglade ner längs västkusten, vi var längst uppe i norr och när semestern var slut kom vi in i de stora städerna. Vi gjorde bort emot 200 framträdanden under valrörelsen 1991.

Äggkastning från svartklädda vänsterligor förekom bara i Stockholm och andra universitetsstäder. Långt värre blev det i valrörelsen 1998 men mer därom senare. Unga förvirrade män som upprymda av studiebidragsfinansierat rödvin försökte praktisera någon sorts våldsideologi. Det var inte alldeles ofarligt. I Umeå, där jag uppträdde ensam, försökte ett gäng hoppa på mig bakifrån under pågående anförande. Som tur var fanns en stadig norrlänning på plats och de svartklädda dröp av. I pressen rapporterades inget.

Folk, mannen på gatan som de kallas, var genomgående trevliga och uppskattande. Även i Norrland. Bara man inte talade illa om stöden till Norrlandsfonden och norrländsk regionalpolitik!

När mötena var slut och kampvisan klingade ut över nejden brukade vi bjuda på extranummer för de kvarvarande operaälskarna. Skaras Pavarotti sjöng ”Hoppa hulle”, en melodi som en gång tagit Bert till sjätte plats på Svensktoppen. När vi spelade den brukade Bert gå och gömma sig.

Bohusläns bryggor kommer vi sent att glömma. Jag har gjort fyra valturnéer per båt genom denna sagolika skärgård, där befolkningen nästan går man ur huse när sommarbåten kommer. Det må vara den kända religiösa skutan Elida eller den fina båten med Ny Demokratis glada gubbe och jättelika högtalare ombord.

Eftersom den publika anslutningen inte upprepades när andra partier försökte turnera, måste det faktiskt ha varit något särskilt med Ny Demokrati, men så får man väl inte säga?

***

Första delen av det sista kapitlet jag publicerar här på bloggen kommer på lördag. Kanske det mest spännande hittills och van der Kwast är inblandad!

(Detta är ett av flera kapitel ur min bok REBELLERNA som bjuds på denna blogg. För bilder till respektive kapitel, besök http://www.iansrebeller.se. För flera kapitel ifrån boken, se tidigare inlägg. Den 12:e oktober kan du skaffa dig ett eget exemplar av boken i handeln! Hjälp mycket gärna till att sprida budskapet om detta!)

Annonser

4 Responses to Kapitel 13. Varifrån kommer ni? Del 2.

 1. Helena Palena skriver:

  Ian: Åh Gode Gud nu har jag tittat på lite bilder. Vilken gullig mamma! Adrienne de Geer. Kallad Enne. Din bok kommer att bli en best-seller. En riktig klassiker. En kioskvältare. Årets julklapp. Nu ska jag genast mejla och beställa ett signerat ex. Jag älskar såna här böcker med bilder från vårt fina Sverige. Gud så underbart! Toppen! Kanon!

 2. Ian Wachtmeister skriver:

  Helena! Jag undrar om Du förstår hur glad jag blir av Din kommentar. Ibland är livet helt enkelt underbart!

 3. Blåtand skriver:

  Håller med Helena.
  Vilka trevliga bilder som komplement till dina oomkullrunkeliga texter.

  Tror/anser precis som du att Jan Stenbeck var/är/kommer att anses som Svea Rikes rebell nr 1 !

  Och mordet på Björkegren ………..
  Och ……….
  Och …………
  Och ………….
  Utsökt blandning av stort och smått i boken.

  Hoppas inte det samlade etablissemanget (inkl. media) tiger ihjäl din bok!

 4. Helena Palena skriver:

  Ian: Va´roligt om man kan glädja någon i dessa tider! När allt har krackelerat och allt är tillåtet. Det är både på gott och ont. Jag väljer att se det goda. Idag skiner solen och himlen är blå och vi fick en brittsommar ändå!

  Blåtand: Om media tiger ihjäl boken har vi i alla fall nätet och våra bloggar. Och våra ord. Så himla bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: