”Var ni naiva? Vad väntade ni er ?!”

Rubricerade frågor har ställts i någrab kommentarer och gä’ller Ny Demokrati 1991-94.
Vi hade trott att övriga RD-ledamöter skulle hälsa på oss. Inte vända bort huvet. Deras mobbing var löjlig och kontraproduktiv.
Vi trodde att de skulle vara kunnigare än de var. De var så långsamma i vändningarna att de trodde att det skulle ta ett år (!!) för oss att förstå hur Riksdagen fungerar och hur man kan agera i den. ”Om det tar över en vecka blir jag besviken” svarade jag. Jag blev inte besviken.
Jag blev däremot besviken på de etablerade politikernas enorma fokus på sina egna förtjänster och förmåner. Deras egen ekonomi verkade viktigare än Sveriges (landet var mitt i en allvarlig finanskris…)
De såg mycket förvånade ut när jag påpekade att de arbetade för väljarna, att väljarna var deras arbetsgivare. Och att skattebetalarna betalade deras löner. ”Vore trevligt om ni skrev ett julkort till dem och tackade”, föreslog jag.
De var inte så intresserade eller upprörda av vad vi sa i politiska frågor. Däremot om att en politiker inte ska ha företräde till vissa befattningar utan att endast kompetens skulle räknas. Detta var dynamit!!
Läs boken! Där finns en hel del smått och gott om detta!

Annonser

8 Responses to ”Var ni naiva? Vad väntade ni er ?!”

 1. Per skriver:

  Ah, okej, vill förtydliga att min frågeställning
  aldrig hade anad naivitet som bakgrund till varför den ställdes.

  Av ren nyfikenhet ställde jag mig frågande då inget parti under de senaste
  decennierna angripits så som ert parti angreps.

  Det är ju litet lustigt med tanke på att
  tomprat och svammel aldrig kan skapa
  sådana reaktioner.
  Så om inte annat borde den mera vakne väljaren enbart kunnat ta med detta i beräkningen för att kunna veta att ni hade något på hjärtat, oavsett vad som sades.

 2. Helena Palena skriver:

  Snacka ni petade det politiska frälset i ryggen! Herregud va´bra gjort. Systemet är så trögt och eliten glada, så glada över sina förmåner. Deras näsor är korta. Örnkollen lyser med sin frånvaro och väljarna, ja, väljarn ja… Vad är det för nå´t! En trög massa som man kan sko sig på.

 3. Anna skriver:

  Du beskriver exakt hur det fungerar inom politikerfrälset. Blir intressant att läsa hela din bok!

  Och Helena, jag håller med dig i din formulering ovan ”en trög massa som man kan sko sig på”. Bedrövligt, bedrövligt!!

  Och igår kom budskapet att ”Tsunami- banden” föreslås bli sekretessbelagda i 70 år. När Alliansen var i opposition dundrade man på mot Bodström & Co på dåvarande Jusitiedepartementet och menade att enbart den som hade något att dölja kunde föreslå något så urbota dumt.
  Efter maktskiftet ändrade sig plötsligt Alliansen och för ung. två år sedan försökte man genomdriva en 70- årssekretess. Då stoppade Lagrådet och en vidhängande folkopinion detta skamliga agerande men nu tror man från Regeringens håll och ”havet har lagt sig” och plockar återigen fram förslaget om att Tsunaminbanden skall sekreteesstämplas i 70 år.

  Så fungerar dunkar i ryggen och vänskapskorruption över partigränserna i det verkliga livet! Detta är ett lysande exempel på hur det politiska etablissemanget ser på offentlighetsprincipen (när det kommer till kritan 🙂 ).

  Hoppas att någon/några har kraft och mod att gå ut och höja näven och tillkännage att ”nu får det fan vara nog”! Du Ian, som är en formuleringsmästare av rang, kan väl skriva om detta och hjälpa till att frammana en debatt. Journalisten Anders R Olsson citeras redan av TT då han målande beskriver att detta är ett praktexempel på hur demokratin urholkas
  av ängsliga politiker som bara sätter sig själva (inkl. sina förmåner) i första rummet. Resten är bara flosklerf och tomma ord!

 4. soli01 skriver:

  Jag förstår ingenting. Kan det vara så känsligt med dessa band. Nu vill vi faktiskt ha en förklaring till varför och att nu socialdemokraterna ligger lågt kan man förstå. Skyddar de varandra eller vad är det som sker. Måste var sprängstoff i dessa band!

 5. Carl Norberg skriver:

  Den som ids tänka efter angående dessa band, inser att det naturligtvis kan verka omvälvande för det rådande skicket, och att detta inte är någonting som den innevarande makten ser på med särskilt blida ögon.

 6. Tanja Bergkvist skriver:

  ”De såg mycket förvånade ut när jag påpekade att de arbetade för väljarna, att väljarna var deras arbetsgivare.” Ha ha – klockrent 🙂 Men tragiskt….

 7. Tanja Bergkvist skriver:

  Anna, i dagens situation, med tanke på hur illa det är, så räcker det inte med enstaka personer som ”har kraft och mod att gå ut och höja näven och tillkännage att ”nu får det fan vara nog”!” Ingenting kommer att förändras av det. Lite debatt som varar i en vecka och några medieutspel förändrar ingenting. Däremot behöver alla som har kraft och mod organisera sig, och då inte bara partipolitiskt. Vi som står för det sunda förnuftet och fått nog av dumheterna och hyckleriet borde kanske skapa en parallell riksdag och sedan isolera oss på ett geografiskt område och utropa självständighet, det gick ju i Kosovo, och för övrigt ser den nuvarande integrationspolitiken ut att leda till enklavisering på sikt, vilket kommer att möjliggöra detta alternativ om inte saker och ting förbättras! 🙂 Men det får bli sista utvägen då, om det inte går att reformera institutionerna inifrån….

 8. Josef Boberg skriver:


  ”…Jag blev däremot besviken på de etablerade politikernas enorma fokus på sina egna förtjänster och förmåner. Deras egen ekonomi verkade viktigare än Sveriges (landet var mitt i en allvarlig finanskris…) …”

  Jo… – Ian Wachtmeister – och så är det ju i än högre grad i dags dato – avseende såväl nationalekonomin som ”att sko sig själv”.

  Det är ju bara undantag av politikerna – som har civilkuraget att agerahär.

  BakTiden = FramTiden – fast än värre, tyvärr tyvärr… 😥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: