Mera från boken – Rebellerna! Kapitel 23. Del 1.

Tro inte på segrarnas historia

År 1994, när etablissemanget äntligen blev av med Ny Demokrati, fylldes det offentliga rummet av ett seglivat misstänkliggörande och förtal av partiet.

Frågar man väljarna så låter det på ett annat sätt. Jag möter överallt påtagligt vänligt inställda personer. Det verkar som om folk gillar vad vi gjorde och hur vi gjorde det. Här några lösryckta exempel.

 • Arlandabanan hade inte blivit av utan oss, tänk på det när ni blir om- körda av ett snabbtåg på höger sida av E4:an. Utan den skulle Stock- holm aldrig kunna bli en storstad.
 • Vi arbetade för att få bort u-hjälpen i sin nuvarande form. Är det någon som blir upprörd av det idag? På 1990-talet var alla politiker mycket upprörda må ni tro! Nu avslöjas skandalerna, den ena efter den andra.
 • Konstruktivt samarbete med skattedepartementet som hade regering- ens absolut starkaste laguppställning med Bo Lundgren som minister.
 • Kvarterspoliser! Gång på gång insisterade vi på kvarterspoliser istället för lapplisor. ”En snut i varje knut”, försökte man skoja bort vårt förslag. Istället blev det ”ingen snut i någon knut”.
 • I utbildningsutskottet försökte vi förbättra grundskolan. Den var i stort sett samma skandal då som nu. Vi hade Stefan Kihlberg i utskottet. Han var lärare och jobbade ganska bra med utbildningsminister Per Unckel och statsekreteraren Odd Eiken. Vi var alla upprörda över det rena sabotaget mot all förbättring som socialdemokraterna bidrog med.
 • Se på lärarhögskolan av idag! Vänstern behåller sitt grepp så länge den kan. De som ska lära lärarna kan nästan inget annat än politisk och gammaldags indoktrinering! Stackars utbildningsminister Björk- lund, men han försöker ju. Vi föräldrar och farföräldrar är dock fort- farande skyldiga att lämna våra barn i händerna på den politiska vänstern.
 • Vårda brottsoffren och straffa brottslingarna, inte tvärtom, sa vi då. Sedan dess har det blivit ännu värre. Nu är det farligt att vittna. Snart är det som i Ryssland.
 • Vi lade ett flertal motioner om införande av lärlingssystem i skolor och på arbetsplatser. Ingen annan i Riksdagen ville ha lärlingar. Inte då.

En vacker dag kommer Ny Demokratis historia att skrivas av någon som vill göra en korrekt analys och gå igenom det rikliga material som finns. Vartenda ord som sägs i Riksdagen finns nedskrivet och det finns oändliga bandinspelningar från våra framträdanden. Var så goda! Men ni håller kanske med mig om, att det kommer att dröja innan den politiskt styrda forskningen satsar på att finna sanningen om Ny Demokrati. En forskare meddelade mig att han först skulle skriva Centerpartiets historia och det lär ta många år, bara det.

***

Del 2 följer imorgon.

Tidigare publicerade kapitel ur boken: kapitel 8 (del 1 och del 2) samt kapitel 26.

Annonser

3 Responses to Mera från boken – Rebellerna! Kapitel 23. Del 1.

 1. mrmhalland01 skriver:

  Ian,
  Du skriver så snabbt så ringen över a’et som bildar ett ”å” hamnar på sidan av bokstaven.
  Inte konstigt att boken blev klar i rekordfart 🙂

 2. Kachina skriver:

  Ursäkta mig Ian, men ger inte den högerindoktrinerade skolan från sig exakt samma produkt som den vänsterorienterade? Instinktagerande papegojor som rabblar inlärda mantran utan att pejla in dem mot verklighetens mycket vidare sfär.

  Det finns fog för mitt påstående om den kapitalistiska religionen där de troende ”bugar mot Manhattan fem gånger per dag”, där WallStreet-valpar är överstepräster och kvartalsbokslutet deras Bibel i det heliga templet USA.

  Den yttersta högern och den yttersta vänstern är varandras spegelbilder. Bägge vill bygga ett samhälle där en liten befallande elit styr över den grå identitetslösa massan.

  Människan är ett socialt väsen, både individ- och gruppmedveten. De yttersta polerna ser jag inte som annat än reptiler på två ben, där man fortfarande pinkar in revir och bygger hierarkisk ordning i materia. Det mänskliga sinnet och känslan är fortfarande en outnyttjad resurs i de lägren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: