Kvarterspoliser. Ja tack!

Ett av Ny Demokratis mest populära förslag i början på 90-talet var att satsa på kvarterspoliser! Ingen trygghet kan tävla med den som skapas av poliser som finns på plats. Samma poliser på samma platser dag efter dag. Poliser som känner till vad som sker i kvarteren. Hade frågan varit uppe till folkomröstning gissar jag att vi fått 80 % ja-röster.

Så vad skedde? Ingenting! Man gömde ännu fler poliser bakom skrivbord och inne i polisbussar.

”En snut i varje knut” skojade man om vårt förslag, men visst är det bättre än ingen snut i någon knut.

 

PS Och om en polis skulle vistas utomhus och råka skjuta någon bandit i benet är media omedelbart framme och kräver rättegång mot… polisen.

Inom politiken finns det en förutfattad mening att poliser är höger. Att media är vänster vet väl alla vid det här laget, därför tycker media inte om poliser, men det gör jag. Vilket skulle bevisas! DS

Annonser

5 Responses to Kvarterspoliser. Ja tack!

 1. soli01 skriver:

  Det har faktiskt satsats på kvarterspliser – numera närpoliser – och det var perioden 1970 – 1995. Detta skedde i vår stad – i alla fall – och var en lyckad satsning. Närheten till den polisen ska tjäna – allmänheten. Vi fick ansvaret för ett distrikt med eget kontor och även ansvar för skolorna inom området och skulle även svara för lag och rätt samt trafikundervisningen.
  Finns mycket att berätta om den tiden.Jag var under ca 20 år verksam som kvartespolis. Ett jobb som var mycket intressant och jag tror på ett nära samarbete från polisen med den man ska tjäna. Att det även i slutändan troligen – svårt mäta – kanske förhindrade något brott. Genom att det även fanns ett kontor med öppettider vissa dagar hade de boende även lättare att framföra sin problem etc.

  Jag minns mycket väl att Ny Demokrati hade förslag att det skulle vara mera kvarterspoliser även i hela landet. Det fanns faktiskt några ställen dock som hade ordnat med kvartespoliser.

  Numera finns mindre poliser över för denna närkontakt och det är verkligen synd. Huruvida närpolisen kommer att bli ersättningen får vi bara hoppas.
  Media är alltid me-di-a.:-)

 2. ollemunter skriver:

  soli01!

  Det är tillåtet för alla pensionärer att jobba 🙂

  Lycka till! 🙂

 3. mrmhalland01 skriver:

  Jag håller verkligen med.
  Vad hade hänt om det fanns fler poliser i områdena Rosengård och Tensta t.ex.

  I bästa fall hade poliserna kunnat förhindra kravaller redan innan en hets stämning brutit ut.
  I värsta fall hade de på ett riktigt tidigt stadie kunnat kalla på förstärkning som då hade haft en betydande chans att få lugn på bråkstakarna.

  Kanske hade det aldrig hänt eftersom ungdomarna vet att det finns poliser på plats och att de känner varandra.

 4. Bobby H skriver:

  Angående polisbrist kontra brott och uppklarningsprocent vill jag ödmjukast be att få meddela följande:
  Här där jag bor på italienska glesbygden, närmare bestämt i Panicale har vi två polisstationer. Det är inget märkligt med det. Varje liten by på glesbygden har har två polisstationer (som är bemannade). Det är dels en Polizia Communale och en Caserma di Carabinieri.
  Med denna bevakning kan vi invånare som betalar skatt känna oss trygga. Busarna bävar!
  Under den tid jag bott här (snart 5 år) har vare sig våldsbrott eller olaga tillgrepp sket här. Med strax innan jag flyttade hit var det ett bankrån. Det första i byns historia (byn är över 1000 är gammal). Cirka en timma efter rånet var banditerna tillfångatagna och omilt inslängda i carbinieris sinkaburum för vidare befordran i lagens namn.
  Ett par år sedan var det ett rån i granbyns supermarket. 20 minuter senare fick banditerna (från en annan grannby) ångra sitt uppträdande i baksätet på en polisbil som körde dem till häktet.
  Helt klart. Vi känner oss trygga här. Och om vi går till polisen för att göra en anmälan, behöver vi aldrig riskera att ärendet läggs ned så fort vi lämnar polisstationen eller carabinieris caserma.
  Kanske något för världens ”bästa land” att ta efter? Fast det kanske försämrar ”rättsäkerheten” för busar och banditer. Och sånt går ju inte för sig i trygga Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: