När kommer superinflationen?

Nu har alla expansionsplaner stoppats. Nu har alla lager börjat tömmas. Nu har miljarderna hällts över banker och budgetar. Nu har det tävlats om vem som varit mest handlingskraftig.

Sen går det ett år eller två. Och då kommer efterfrågan farande. Men, hoppsan, det finns inte råvaror, halvfabrikat eloler färdiga produkter tillgängliga. Då kommer superinflationen!

Sen kommer frågorna:

– Hur kunde man (=vi) vara så korkad att man bara öste ut pengar utan att veta vart de gick och utan att kunna prioritera? Hur kunde kunniga kapitalister bli socialister över en natt?

Sen kommer slutklämmen: ”Detta får aldrig upprepas. Vi måste lära oss…”

Jaså.

166 Responses to När kommer superinflationen?

 1. mrmhalland01 skriver:

  Ja, visst känns det igen ?
  Denna gången kommer det att skyllas på att den globala marknaden krävde det, eller att EU centralt beslutade det.
  Det hjälper liksom inte, dessa miljarder skulle behövt arbeta för statskassan, det var ju därför vi samlade ihop dem !?
  Var det SEB eller HB som rapporterade om Q4-08 idag ?
  Visst var vinsten lägre än 07, men fortfarande klart godkänd.
  Vad är det vi pumpar in pengar åt ?
  Finns det vinst i bolagen får de väl använda den på ett sätt som ger avkastning.
  Ett tips kunde ju vara att låna ut dem till företag och privatpersoner som betalar ränta för dem, det är ju liksom hela idén med bankverksamhet.

 2. Peter Hammarberg skriver:

  Det vore intressant att få ta del av vilka lösningar entrepenören, politikern, företagsledaren och globetrottern greve Ian Wachtmeister har att föreslå.
  Att i raljerande ordalag hävda att andra gör fel kräver inget större mått av insikt; att kunna presentera genomtänkta alternativ är något helt annat.
  Risken är naturligtvis att då måste man kanske stå för dem då facit finns tillgängligt.

 3. carlnorberg skriver:

  Till att börja med så är raljerandet i det närmaste pinsamt i sin naivitet. Detta är och förblir ett grundläggande systemhaveri och inte någon marknadsmässig funktionsbrist inom systemet.

  Detta är nu den slutliga fasen i det haveriförlopp som ett system som bildar valuta genom grundlös skuldbildning, alltid till sist måste komma till.

  Det måste alltså, ske en realvärdering av valutan som mätverktyg på värde. Vilket innebär att skuldvolymen och penningmängden relativt det reala värdet måste anpassas genom skuldavskrivning.

 4. Peter Hammarberg skriver:

  Jag har inte en aning huruvida CN förslag är det rätta eller ens en av flera möjliga lösningar. Det kanske rentav är käpprätt åt helvete. Det var dock något konkret och begripligt, något som grefve Ian inte lyckats/velat/kunnat prestera.

 5. Helena Palena skriver:

  Ian: Jag tycker du ska läsa kommentarerna om kongressmannen Ron Pauls förslag om abolition av Federal Reserve innan du pratar pengar en gång till. Mycket av roten till världens elände får du en nyckel till där. Ron Paul är en mycket modig man. Vi får hoppas att karln får leva och inte ramlar av pinn läs; blir mördad eller dör i någon mystisk olycka eller så.

  Solsburyhill skrev att krisen var fabricerad. Depressionen 1929 var också gjord. Feds kom till 1913. Så sätt dig in i vad det handlar om. Du kanske också ska ha som devis på Dina mynt i Ditt rike: Jag bloggar och lär.

  Förstår att du inte orkar läsa alla kommentarer. Men jag får hoppas att du läser den här.

 6. Helena Palena skriver:

  Glömde säga att allt finns under ditt förra inlägg om finanskrisen – den stora oktobersmällen.

 7. soli01 skriver:

  Jag med min ringa kunskap om pengar anser att som läget har blivit måste staten hjälpa till med pengar – inta en stöttande funktion. Ser inte att det är fel i det nu tilltrasslade läget som har uppstått. Att penningvärdet har urholkats är väl inget nytt? När det gäller ekonomi sonm privatperson tror jag mig klara denna del bra, men vi får inte ”leva över våra tillgångar” – ett gammalt beprövat uttryck, som jag haft som riktmärke . Inget nytt alltså!

  Ian – om jag vill gå in på min kontrollpanel och skriva stoppas jag numera effektivt av din adress som kommer upp där nere till vänster – där min adress ska komma. Vad det hela beror på vet jag inte . Har Du problem av den arten?
  Jag kan trassla mig in bakvägen, men är väl inte meningen. Samma om jag försöker öppna ”mitt konto” eller ”nytt inlägg”. Nämner detta bara som en upplysning givetvis och om det är något liknande för Dig?

 8. Helena Palena skriver:

  Ian: Om du inte orkar läsa själv – har du ingen betjänt som kan göra grovjobbet åt dig. Önskar du hade en sån. Carl Bildt har ju Eriksson som fungerar som en grindvakt på UD. Undrar vem som pröjsar honom. Jo, det gör nog vi skattebetalare.

 9. Carl Norberg skriver:

  Denna kris är inte provocerad som den 1929, de är helt olika grunder till dessa förlopp, även om grupperingen som förmår att styra förloppen i sig, är mycket likartad.

  Interreignum perioden fram till 1933 hade det mål som blev ställt under åtal för anstiftanDet till världskrig vid Nürnberg.

  Det är möjligt att målsättningen nu är densamma som då, men vi kan väl tillsvidare hoppas på att detta inte var syftet bakom att man genomfört de valuta och finansreformer som har genomförts.

  Åtminstone jag tror att det är den kortsiktiga egennyttan som fått råda i detta, och att man inte i tillräcklig utsträckning förmått inse konsekvenserna av det man gjort.

 10. Carl Norberg skriver:

  Jag måste fråga Hammarberg, varför har du ingen aning?

 11. mrmhalland01 skriver:

  Jag håller med Ian att der är vansinnigt att pumpa in pengar i banker som fortfarande gör miljardvinster.
  Då tror jag pengarna skulle göra bättre nytta i många företag som måste permittera folk.

 12. Peter Hammarberg skriver:

  CN
  Varför jag inte har någon aning?
  Enkelt. Detta är en mycket komplex fråga med globala dimensioner. Världens experter på området, politiker, vetenskapsmän, ekonomer och affärsmän varierar i sina ställningstaganden från vilsenhet till tvärsäkerhet, fast om olika lösningar.
  Alla verkar överens om att något gått fel och att något måste göras. Vad som gått fel och vad som ska göras verkar det inte lika lätt att nå enighet om.

  Att då jag, som egentligen varit måttligt intresserad och som får mina kunskaper via tidningarnas ekonomispalter, bloggar med kommentarer (inte minst denna….)och slagningar hos Wicki skulle påstå att jag skulle ha någon grundad aning, vore synnerligen förmätet.

 13. Carl Norberg skriver:

  I vad saknar du grunder menar du?

  Du förstår processen bakom bildandet av valuta, som mäter värde och utgör förmedlingsverktyget för handel med värden.

  Och du förstår att till exempel efterfrågan inte kan var grund för valutabildningens skuldsättning, eftersom efterfrågan varierar och därför ger en felaktig värdemätning, vilket i sin tur skapar fel penningmängdförhållande i förhållande till värdegrunden som skall beskrivas.

  I princip så är ju detta hela problematiken, det övriga är mer av konsekvenser som faller utifrån detta.

 14. Josef Boberg skriver:

  Ian Wachtmeister – Faen va banalt enkelt = genialt enkelt Du sammanfattar det finansiella läget i detta inlägg ❗

  De av de nationella och globala MaktPyramid-MaktElit-Nissarna/Selmorna uppfunna = påhittade – för att ej säga iskallt planerade finansiella ”kriserna” i början på 80-talet och början på 90-talet – har i mitt kära fosterland Sverige inneburit att Wi av vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – har fått ca 50 % försämrad soliditet = betalningsförmåga = självkänsla, tyvärr tyvärr… 😥

  Jag skulle tro att f o m nu tar det på sin höjd ca 5 år till – innan ytterligare en 50-procentig försämring av vanligt folks nuvarande soliditet = betalningsförmåga = självkänsla kommer att vara ett faktum.

  Med andra ord kommer vanligt folk om 5 år att bara ha kvar 1/4-del av den solidet = betalningsförmåga = självkänsla som Wi hade för ca 25 år sedan – ifall dom här nationella och globala MaktPyramid-MaktElit-GalenPannorna ostört får genomföra det dom sedan flera år tillbaka iskallt har planerat = deras djävulska 😈 = inhumana agenda.

  Stackars stackars barn och barnbarn osv ❗ 😥

 15. Carl Norberg skriver:

  En något mera perspektivrik beskrivning kunde nog ha varit på sin plats ifrån bloggvärden.

 16. Josef Boberg skriver:

  Ju färre ord – ju bättre – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall.

 17. solsburyhill skriver:

  Ian,

  Jag är rädd för att du nog har missuppfattat vad det hela handlar om här.

  Som mycket riktigt poängterats tidigare så är detta absolut inte frågan om en marknadmässig funktionsbrist inom nuvarande system utan istället ett komplett systemhaveri där den värdebildande grunden för valutaskapande ej längre kan användas.

 18. soli01 skriver:

  Ian – håller med i vad Du säger, men har Du något tips som inte vi andra har och kanske kunde dra nytta av? Anser att här finns allt för många specialister nu som har synpunkter och de säger så mycket. 🙂

 19. Carl Norberg skriver:

  Hipp hipp hurra 1.34!

 20. Josef Boberg skriver:

  Måhända en tänkvärd kommentar om det här för vanligt folk pågående finansiella faenstyget här 😈 , kanske… 💡

 21. ollemunter skriver:

  Intressanta teorier på mekongs blogg, om en kommande hyperinflation, som ytterligare belyser Ians inlägg.

  http://mrmekong.blogspot.com/2009/01/den-svarta-svanen.html

 22. Helena Palena skriver:

  Mors Lilla Olle: Kollade din svarta svan. Första kriteriet föll på en gång när det gäller finanskraschen eftersom händelsen inte är extremt oväntad.

 23. Carl Norberg skriver:

  Nej det var väl ändå lite i fånigaste laget att nu komma med argument om att detta var oförutsett.

  Då kan man ju stilla undra varför så många har gnällt på mitt mässande i ämnet?

 24. Carl Norberg skriver:

  Efter att ha ägnat svanbloggen ifråga alldeles för mycket tid,och det var ändå inte mycket det, så kan jag kanske vara lite väl kategorisk i min bedömning. Och min åsikt, den kommer nog inte att smickra någon.

 25. Ian Wachtmeister skriver:

  Förr i tiden rådde olika konjunkturer i USA, Europa och Japan m.fl. Man kunde exportera och balansera.
  Nu smäller det till runt hela jordklatet nästan på samma dag.
  Det är denna globaliserade volatilitet som är ny och som saknar beprövade mediciner.
  Media skulle kunna hjälpa men tycker det är roligare att stjälpa. Näringslivets höjdare skulle kunna framträda oftare i artiklar och reportage, men de hinner inte. Och politikerna älskar att ösa ut pengar!

 26. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg

  Signaturen optimal träffade helt rätt tidigare idag när han beskrev hur dina åsikter och den åsiktsbildning som EAP (det europeiska arbetarpartiet)/ LaRouche-rörelsen bedriver i stort är samstämmiga.
  ”Din finansteori” har ständigt och med jämna mellanrum återkommit hos denna extremiströrelse sedan 80-90- talen, din åsikt om t. ex. Robert Mugabe och britterna är EAP:s, det ökända Schillerinstitutet
  (med allt som hör till) hyllas av såväl dig som EAP, synen på USA, Gaza/Israel och den anglo-saxiska ”finanseliten” mm mm är sammstämmig hos såväl dig som EAP.

  Vilket sammanträffande! Hur kan detta komma sig?

  När man sedan söker sig bakåt i tiden till det som senare skulle bli bloggvärlden, dvs dåtidens ”insändar/kommentatorsspalter” på Internet, dyker ditt namn minsann upp både ”här och där”. Och hela tiden speglar dina åsikter i stort EAP:s.
  Konspirationer om det mesta dominerar. Och EAP har genom decennier varit tillhåll för såväl extremvänstern som extremhögern, dvs alla världsomstörtande extremister och anhängare av En Ny Världsordning trängs under samma tak,
  jfr med AFA- stenkastande svart/röd/luvor och nynazister samt globaliseringsmotståndare.

  Igår när vi diskuterade hur dina teorier praktiskt skulle kunna genomföras, började marken brännas under dina fötter och du blev svarslös – och påstod naturligtvis att nu kunde du inte komma längre, begrep vi inte vad du menade fick det vara nog. Och idag går du på som vanligt igen och din lilla supporterskara lystnar och nickar hängivet.

  Jag råder därför samtlig: Sök på nätet efter EAP/LaRouche och gå igenom sajten
  med GRANSKANDE ÖGON OCH UTAN FÖRUTFATTADE MENINGAR och dra därefter era egna slutsater. OBS! Läs inte bara det ni vill läsa utan LÄS ALLT, annars ger informationen ingenting.

  /”Spjutspetsen”

 27. ollemunter skriver:

  Carl Norberg!

  Nja, inte precis. Hur det nu tolkas?

 28. ollemunter skriver:

  Vem trodde föresten att SEB skulle kasta in handsken, eller har dom inte gjort det?

 29. Orvar Odd skriver:

  Håller definitivt med vår gode bloggvärd 4:07

 30. Helena Palena skriver:

  Ian: Vad menar du med förr i tiden? Före eller efter 1913?

 31. projectbluebeam skriver:

  Odd 4:10

  Som de flesta på denna blogg säkert redan insett sedan en liten tid tillbaka så är du ju numera känd för att komma med anklagelser utan saklig grund.

  Istället för att spy galla över eller kritisera andras åsikter eller teorier, så kanske du istället skulle kunna vederlägga dina egna teorier/åsikter i ämnet. Pröva gärna något nytt.

  Och förresten…hur var det nu med månlandningen 1969 (eller var det 1968?) och WTC???

 32. Helena Palena skriver:

  Project: Ja, visst – hur var det nu… Skulle också vilja fråga Odd hur det var med Louisiana och min kommentar om vem som namngivit den staten. Vad var det som var fel?

 33. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg publicerade på sin blogg Palanthiren i Aftonbladet den 31 januari en kopia av en text som publicetars på Europeiska Arbetarpartiets (EAP) hemsida den 30 januari.

  Tänk vilket sammanträffande mellan EAP och Carl Norberg.

  Här nedan följer kopior på de inledande styckena, v.g. observera den i stort sätt identiska ordalydelsen.
  Jag bifogar även tillhörande länkar.

  Detta apropå min kommentar här ovan 4:10

  30 januari 2009 – 17:14 EAP LaRoucherörelsen i Sverige – EAP
  http://www.larouche.se/nyheter/2009/01/30/fn-chef-banker-overlever-pa-knarkpengar

  Världshandeln med narkotika är så stor att den är ”den viktigaste” av alla marknader i världen för ”jordbruksprodukter”, värd över 320 miljarder dollar på gatan. Det säger chefen för FN:s kontor för narkotika och brottslighet Antonio Costa i en intervju för den österrikiska veckotidningen Profil som offentliggjordes i sin helhet den 27 januari. Den jättelika narkotikahandeln finansierar inte bara rörelser som talibanerna och den colombianska FARC-gerillan, utan har också använts för att rädda krisdrabbade banker under det senaste halvåret, säger han.

  **************************************************************************************************************************************************************************************************

  Skrivet av Carl Norberg (Aftonbladet blogg Palanthiren) 31 januari 2009, klockan 10:42

  http://blogg.aftonbladet.se/23930/perma/1105121

  Världshandeln med narkotika, är den ekonomiskt mest viktiga av alla marknader för jordbruksprodukter, och den omsätter mer än 320 miljarder dollar på gatan.

  Detta uttrycker chefen för FN:s kontor för hantering av narkotika och brottslighet Antonio Costa i en intervju för den österrikiska veckotidningen Profil, artikeln offentliggjordes för övrigt i sin helhet den 27 januari.

  Denna jättelika narkotikahandel uppges finansiera inte bara rörelser som talibanerna och den colombianska FARC-gerillan, utan denna finansiering har också använts för att rädda krisdrabbade banker under det senaste halvåret, enligt FN:s utredningar.

 34. hillary2 skriver:

  carl norberg

  Du framförde på nytt – skuldavskrivningar som *rätt* metod
  det är förvisso en metod men varför inte använda fler?
  vad är det för fel som görs nu – när man försöker smörja maskineriet under tiden – innan man kommit så långt som till skuldavskrivningar?
  Ian verkar se slöseri på skattemedel när pengar lånas ut/pumpas in – välj själv – jag tycker att det är vad vi har valt politiker till och gett dem förtroende för – att samla in och använda skattepengarna där de anser att de gör bäst nytta

  odd

  EAP förkastade jag när jag kom i kontakt med deras skrifter av en dörrnasare redan i början på 70-talet
  på den tiden var Palme och Bonniers deras svenska huvudfiender :-))
  kan tycka att det tyder på ett visst intellektuellt underskott när man inte kan skilja på sak och person och istället för att analysera sakförhållande svart- eller vitmålar personer
  och denna brist finns dessvärre hos de flesta
  men
  oavsett om du anser att carl norberg har funnit sina idéer hos EAP anser jag att det hedrar honom att han anstränger sig för att hålla sig till sak istället för att göra som majoriteten av oss *förgylla* eller *förringa* enskilda grupper eller personer

 35. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg publicerade på EGEN blogg Palanthiren i Aftonbladet den 31 januari en kopia av en text som publicetars på Europeiska Arbetarpartiets (EAP) hemsida den 30 januari.
  När man läser inlägget på Norbergs blogg får man intrycket av att det är hans egna ord.

  Tänk vilket sammanträffande mellan EAP och Carl Norberg.

  Här nedan följer kopior på de inledande styckena, v.g. observera den i stort sätt identiska ordalydelsen.

  Kan tyvärr ej bif. länker eftersom inlägget är under moderation.

  Detta apropå min kommentar här ovan 4:10 och Hillarys 12:49

  30 januari 2009 – 17:14 EAP LaRoucherörelsen i Sverige – EAP

  Världshandeln med narkotika är så stor att den är ”den viktigaste” av alla marknader i världen för ”jordbruksprodukter”, värd över 320 miljarder dollar på gatan. Det säger chefen för FN:s kontor för narkotika och brottslighet Antonio Costa i en intervju för den österrikiska veckotidningen Profil som offentliggjordes i sin helhet den 27 januari. Den jättelika narkotikahandeln finansierar inte bara rörelser som talibanerna och den colombianska FARC-gerillan, utan har också använts för att rädda krisdrabbade banker under det senaste halvåret, säger han.

  **************************************************************************************************************************************************************************************************

  Skrivet av Carl Norberg (Aftonbladet blogg Palanthiren) 31 januari 2009, klockan 10:42

  Världshandeln med narkotika, är den ekonomiskt mest viktiga av alla marknader för jordbruksprodukter, och den omsätter mer än 320 miljarder dollar på gatan.

  Detta uttrycker chefen för FN:s kontor för hantering av narkotika och brottslighet Antonio Costa i en intervju för den österrikiska veckotidningen Profil, artikeln offentliggjordes för övrigt i sin helhet den 27 januari.

  Denna jättelika narkotikahandel uppges finansiera inte bara rörelser som talibanerna och den colombianska FARC-gerillan, utan denna finansiering har också använts för att rädda krisdrabbade banker under det senaste halvåret, enligt FN:s utredningar.

 36. Peter Hammarberg skriver:

  Orvar Odd har ägnat viss möda åt att finna kopplingar mellan CN och EAP-LaRoucherörelsen.

  Ingen har väl undgått att konstatera att CN ofta kopplat Storbritannien, det brittiska inperiet, det brittiska kungahuset och den den brittiska finansvärlden till en mängd av världens problem, inklusive den nuvarande katastrofen.

  Nedan följer några, mer eller mindre på måfå valda, citat ur ett anförande av Lyndon LaRouche, hållet i Washington DC den 22 januari i år.
  Eventuella slutsatser får stå för den enskilde…

  ”Den största delen av det problem vi har, kommer från det brittiska imperiet. Det brittiska imperiet har haft ett stort inflytande i att leda oss på vägen mot denna förstörelse.”
  – – –
  ”Vi lät britterna fortsätta med sina brott mot mänskligheten i Afrika! På 1970-talet gjorde vi det till amerikansk politik, med Henry Kissinger och andra, att afrikanerna inte skulle öka sin befolkning, inte skulle investera, inte skulle ha tillgång till sina egna råvaror. För britterna — och USA på 1970-talet — enades om att Afrikas naturresurser ”måste bevaras till förmån för kommande generationer, för det engelsktalande folket”! Och detta fortsätter i dag. Vad tror ni pågår i dag? Om du vill tala om mänskligheten, och du inte talar om att sparka ut britterna ur Afrika, är du inte seriös vad gäller mänskligheten”
  – – –
  ”Problemet har varit att britterna ville starta första världskriget som ett slags sjuårskrig i repris. Avsikten var att ta bort den amerikanska faktorn i Eurasien, särskilt i Ryssland och i Tyskland”
  – – –
  ”attacken mot Pearl Harbor hade organiserats av britterna på 1920-talet, då britterna hade en allians med Japan mot USA, USA:s örlogsmakt. Britterna och japanerna, bland andra, vara fast beslutna att skära ner den amerikanska sjöstridsmakten. Och de planerade att gå ända till krigföring eller ett begränsat krig, mot USA, för att få slut på USA:s örlogsmakt. I detta syfte gick Japan med på, å sin sida, att vara britternas agent i en attack mot Pearl Harbor.”

  För den som orkar finns hela anförandet här.
  http://www.larouche.se/node/1379

  Där kan man hitta ytterligare material som visar att en hel del av CN teorier varit i säck innan det kommit i påse.
  Med detta vill jag inte påstå att CN har helt fel i allt vad han säger men god ton kanske skulle vara att lämna en korrekt ursprungsbeteckning….

 37. Orvar Odd skriver:

  Peter H

  Det mesta som Carl Norberg publicerat har sitt ursprung i ”dokument” som tidigare publicerats av EAP/LaRouche.
  Jag har massor av dokumentation.

 38. hillary2 skriver:

  peter hammarberg

  har du några synpunkter på varför ffa herrar/patriarker/ ägnar så stor del av sina vakna liv till att hitta någon/ra att lägga skuldbördorna på?

 39. Helena Palena skriver:

  Orvar har det någosin slagit dig att både Carl N och EAP kan ha rätt?

 40. Carl Norberg skriver:

  Det finns mängder med skillnader mellan mig och Lpacs åsikter.

  Jag vet faktiskt inte ens om det framgår från Lpacs sida att det fundamentala problemet är att vlutan bildas genom skuldbildning, som grundas på efterfråga.

  Likafullt så läser både jag och LPAC Wallstret Journal, DI, E24,Telegraph, Russia today och så vidare. Och det är nog svårt att undvika tämligen likartade slutsater i och med detta.

  Men att jag skulle vara Lpac anhängare är fel, jag är medlem i ett vanligt politiskt parti.

  För övrigt så är det väl knappast annat än sakfrågan som borde vara debattämne.

  Vad som jag definitivt inte delar Lpacs syn på är den svenska vapenexporthistoriken, där jag nog anser dem mer eller mindre efterblivna.

  De har ingen som helst koll på förloppen kring Sverige i och med Versaillesfreden.

  Inte för att jag riktigt förstår diskussionen syfte egentligen, vilken inte alls berör sakfrågan…..

 41. Carl Norberg skriver:

  Nej det tror jag inte har slagit Orvar.

  Att det är och förblir valutasystemhaveriets grundläggande funktioner som idag brister, påverkas inte nämnvärt av vem som anför att detta förhållande råder.

 42. Carl Norberg skriver:

  Hammarberg, vad menar du att jag skulle göra om Lpac tycker detsamma som jag?

  Anföra att jag tror att Lyndon LaRouche kanske anser detsamma?

 43. Carl Norberg skriver:

  Om vi skall beakta det publicistiska, så har jag skrivit min inlägg själv, och inläggen kan vara grundade på artiklar jag läst.

  Och jag har alltsedan min diskussion med fånen Ingvar Åkesson, vilken uppenbarligen inte har något bättre för sig än att läsa det jag skriver, om att delar ur min återkommande artikel var ganska lika en artikel som Zetterberg skrev om valutabildning, eller som han uttryckte detta pengaskapande.

  Det jag anförde var att det knappast var upphovsrättskyddat med upptäckten av denna problematik inom systemet, vidare nämnde saknade Zetterbergs artikel hela dimensionen om fiktiva värden som grund för skuldbildningen.

  Då tröttnade Åkesson.

  Jag vet faktiskt inte vem som först upptäckte att detta system är fullkomligt felkonstruerat, men så mycket kan jag ju säga att av Lpac och mig, så är det inte Lpac som har kollen på skapandet av IMF och BIS, och de kommittéväsenden som utgjorde förutsättningarna för skapandet av detta system.

  Och om man nu ändå bemödar sig att läsa det jag skiver så kan man väl även konstatera att dessa kommittéväsenden och en uppsjö med andra sakomständigheter vilka mig veterligen inte finns på annan plats på nätet, finns redovisade.

  Historiken kring detta är för övrigt mycket bristfällig hos Lpac.

 44. Carl Norberg skriver:

  Sorry för den usla korrekturen, jag får just hjälp av yngste sonen på 14 månader..

 45. Orvar Odd skriver:

  Mina slutord om min lilla research kring Carl Norberg
  kan väl vara att då jag avsatte någon timme med att gå igenom div. obskyra, dunkla politiska sajter på Internet, sidor som jag ej vill nämna vid namn här eftersom dom absolut inte förtjänar att omnämnas, kom jag att stöta på en del namn som även frekventerar denna blogg.
  Ni vet ju vad t. ex. Solsburyhill, Projectbluebeam och Nathaliesview brukar skriva om här och föga förvånande fanns dessa på samma sajter som Carl Norberg hämtar information ifrån. Inte direkt förvånande.
  Härmed är ”ämnet Carl Norberg” avslutat för min del!

 46. Carl Norberg skriver:

  Så nu skall alltså Oddvar hädanefter argumentera i sak, av någon anledning så känn detta inte särskilt trovärdigt.Eller menar han att han skall sluta skriva?

  Vad oddvars egentliga uppsåt är med sitt skrivande är patetiskt uppenbart.

 47. alnabone skriver:

  Jag är dock rädd att det kommer svida för oss alla denna gång. Den överkonsumtion som har varit de senaste åren slår nu tillbaka men rädslan är överdriven och står man utanför det hela med lite ”helikoptersyn” så syns rädslorna mycket tydligt.

  Rädsla är det som gör att företagen rationaliserar och att folk plockar ut pengar från banken och säljer sina fonder. För den som varit med några år så är det mera självklart att avvakta ty marknanden vänder och när den väl gör det gäller det att hänga på vågen uppåt.

  Liknande rädsla är rädslan för olikheter… Det är samma rädsla som driver oss i krig mot varandra…

 48. optimal skriver:

  Orvar Odd

  Bra jobbat.
  Om Carl N:s trovärdighet tidigare var ifrågasatt är den nu definitivt bortblåst.

  Men bloggens två valkyrior kommer säkert även i fortsättningen att höja honom till skyarna, it´s
  part of the game 🙂

 49. Helena Palena skriver:

  Vad lätt det skulle vara att segla under falsk flagg i bloggvärlden. Att så att säga inte skjuta sig själv i sank genom att starta flera bloggar och på så sätt få flera nick. Stötta sig själv i alla väder.

  Kanske optimal rentav är Orvar Odd!

 50. Peter Hammarberg skriver:

  Om nu HP misstänker att Oddvar stöttar sig själv via dubbla alias så är det väl bäst att han får stöttning även av mig.
  Även om jag inte helt dömer ut CN, rätt vad det är kan han vara riktigt vettig, är det en upplysande varudeklarion att få veta ursprung, alternativt samstämmighet, till mycket av vad han producerar.

  Med en kunskapen använder man en annan läsart, i den mån man läser honom.

  Vad gäller EAP/LaRouche kom jag i kontakt med deras agitation under mina studieår i Uppsala på 60/70-talen, men jag trodde att det var en sedan länge avsomnad företeelse. Tänk vad man kan bedra sig…

 51. Helena Palena skriver:

  Ian: Superinflationen är redan här!

  Peter: Det kanske kan ha att göra med att man inte får läsa vissa saker i mainstream-media rentav. Man får liksom snoka lite bakom kulisserna. Är man nyfiken så gör man det. Men vi det här laget borde väl en intelligent människa som du verkar vara förstå att det inte är meningen att vi ska fatta vad det är som pågår.

  Tänkte ge er ett litet tips på vad den nya mainstreamade åsiktskvarnen Newsmill publicerat på Fritt Forum. Ni som är intresserade av valuta kan läsa Hans Palmstiernas artikel Världsekonomin går i 200 knyck mot en betongvägg. Denna skribent har inte alla höns hemma dock – men hade han haft det skulle nog inte denna artikel blivit publicerad.

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/02/06/varldsekonomin-gar-i-200kmh-mot-en-betongvagg

 52. optimal skriver:

  ”Alla höns hemma” verkar vara ett modeuttryck i Hälsinglands ödemarker.
  Lite längre söderut stod detta uttryck i zenit för ung. 50 år sedan 🙂

  Men visst verkar det vara ordentligt med kackel i hönsgården däruppe!

 53. Carl Norberg skriver:

  Det synes svårt att mäta sig i trovärdighet med anonyma, och ett sakförhållande är ett sakförhållande, även om det anförs av Lpac, mig eller vem som helst annan.

 54. Helena Palena skriver:

  Optimal: Det är ett fint uttryck. Jag skulle vilja säga att det är optimalt när man vill belysa ett hjärnkontors tillstånd. Det är ett jävla kackel här för vi värper många fina ägg. Men vi släpper inte vilken tupp som helst över bron.

  Man kan också säga att ”ha alla getterna på rad” om det nu låter bättre.

  Helt plötsligt slår det mig att alla dom där nicken som florerat här är borta. Var är lullaren? Var är Gibson? Var är…

 55. Carl Norberg skriver:

  De hade kanske ingenting mer att säga…

 56. Peter Hammarberg skriver:

  ”Man får inte läsa vissa saker i mainstream-media”.
  Nej, och det beror oftast på att de inte antas vara intressanta för läsekretsen. En annan sak som begränsar är att, åtminstone kvalitetsmedierna, vill kunna kolla fakta, verifiera påståenden och få uppgifterna bekräftade av alternativa och oberoende källor.
  Det är kanske just därför som det som exempelvis EAP/LaRoucherörelsen och dess avläggare kolporterar inte är särskilt frekvent förekommande i våra vanligaste informationskanaler.

  Bara några exempel. Enligt EPA/LaRouche är Storbritannien via sitt kungahus, sin underrättelsetjänst, sin utrikesförvaltning och sin finansvärld direkt (planerings)ansvarigt för bl a:
  * Morden på samtliga USA-presidenter som mördats, inklusive Abe Lincoln
  * Första och andra världskriget
  * Den stora börskraschen
  * Uppkomsten av den militanta islamismen
  * 11 september
  * Alla kriser, inklusive den nuvarande i Mellersta Östern sedan Hedenhös
  * Den internationella narkotikahandeln
  * Terrorattacken i Bombay
  * Mordplanerna på Barack Obama
  * Den nuvarande finanskrisen
  * Dagens situation i Zimbabwe och Kongo
  * Krisen i Kaukasus och kriget Georgien-Ryssland

  Denna lilla lista, som bara utgör ett urval från en apart opinionsbildare, det finns flera, är en av anledningarna till att de flesta föredrar att få sin information från vad du kallar ”mainstream-media”.

 57. Josef Boberg skriver:

  Peter Hammarberg – personligen tvivlar jag starkt på att en video av den här karaktären – någonsin kommer att kunna visas i t ex MaktPyramid-MaktElit-Nissarnas/Selmornas mainstreamade SVT, tyvärr tyvärr… 😥

 58. Josef Boberg skriver:

  …eller att deras mainstreamade massmedia skulle ta in artiklar av den här karaktären

 59. Peter Hammarberg skriver:

  Josef
  Jag håller fullständigt med dig…
  Du visar en förvånansvärd insikt om mediernas krav på kvalité…

 60. Carl Norberg skriver:

  Men det skall man säga till Lpacs försvar att de nästan alltid lämnar källhänvisningar med rimlig trovärdighet, men emellanåt så skriver de ju ”välinitierade källor”

  Och om man nu ids läsa lite historia om frihetskriget och Gustav III:s stöd till frigörelsen, och hur den i det närmaste låggenetiska adeln och det Brittiska Ostindiska Kompaniet samverkade, så är det nog trots allt svårt att inte se dessa omständigheter som en tanke.

  Vad gäller 1900 talet så är ju detta betydligt mycket enklare att se nu, eftersom det mesta finns dokumenterat, men som tidigare har varit svårt att överblicka utifrån sitt omfång på informationen.

 61. Carl Norberg skriver:

  Avseende kolonialmaktsfrågor så är inte heller detta särskilt mycket att diskutera, som jag ser det.

  Att folk inte vill fatta att det är samma Roy Bennet som i Ian Smiths parti (National Front), gör ju liksom diskussioner överflödiga.

  Att som Hammarberg göra en lista på saker som enligt Hammarberg inte har de kopplingar som beskrivs, är väl kanske lite obetänksamt.

  För det var ju trots allt så att anstiftansåtalen i Nürnberg ägde rum, och det utdömdes straff, och att man uttryckte i domar att man måste dra en gräns någonstans.

  Eller var det inte så menar Hammarberg?

  http://WWW.profitoverlife.org

 62. optimal skriver:

  Peter Hammarberg

  Hade man inte läst t. ex. Josefs kommentarer tidigare
  skulle man ju kunna tro att han vill driva med dig när han kommer med kommentarer likt de som han producerar 9:06 och 9:09.
  Man han menar säkert vartenda ord som han skriver, tyvärr, tyvärr!

  Den andre, du vet vem jag menar, finns det ingen som helst anledning att kommentera längre.

 63. optimal skriver:

  Signaturen som denne Josef hänvisar till här ovan
  klockan 9:09 heter so88 och har under lång tid producerat häpnadsväckande inlägg av konspirationskarkatär mm mm

  V.g. se bif. länk och häpna samt känn illabefinnande!

  http://debatt.passagen.se/servlets/search?poster=so88&advanced=1&hpp=10&ts=1234129142522&sort=date&query_session=0000052468&start=0

 64. optimal skriver:

  För kännedom!!!!! Ang. Josefs kommentar 9:09

  Det är sådana här texter som JOSEFs ”källa” so88
  fabricerar.
  Och som tydligen denne märklige Josef sväljer med hull och hår!

  ——————————————————

  Terrorism!
  Den värsta Terrorismen är StatsTerrorismen som förekommer i Hela VästVärlden mot dess egna folk!

  Detta gör man med ” False Flag Operation ”.

  911

  LondonBombningarna 7/7

  Madrid.

  EstoniaKatastrofen ( Sveriges 911 )

  Alla ” False Flag Operation ” = INSIDE JOB , för att få Opinionerna i VÄST att ställa upp på ett KRIG mot Terrorismen.

  Samtidigt som dessa händelser skett har Regeringarna i Respektive Länder haft KatastrofÖvningar med EXAKT samma Cenario som dom Verkliga Händelserna.

  Vi går mot FascistLiknande Samhällen i Hela VästVärlden med Övervakning, ÖVERVAKNING; ÖVERVAKNING och där YttrandeFriheten är ett minne Blott.

  På Forum Världen över Florerar Desinformatörer som försöker Skrämma till Tystnad eller Förlöjliga Information som DENNA.

  WTC nr 7 Sprängdes ( Controlled Demolition) men Minstream Media har alldrig Visat detta. Varför ?

  Jo för man ser klart och Tydlig hur den Sprängs och Då skulle Vanligt folk Börja ifrågasätta 911 och börja Ifrågasätta 911 och inte bara 911 utan annat ochså.

  Våra Medier är idag Kontrollerade och våra Journalister är antingen Hjärntvättade , skrämda till Tystnad, Rädda om sina Jobb, ExtraKnäcker som PropagandaJournalister och Desinformatörer åt UnderrättelseTjänster och andra Starka Krafter.

  Vi serveras med Lögner dagligen och Upprepa en Lögn tillräckligt många gånger och det blir en Sanning.

  Några svar till Desinformatörer ges inte och ni som tror att detta är Nys.

  Studera denna länk och börja Ifrågasätta 911 till att börja med. 911 är en ” Knäckfråga ” i dessa Galna Tider.

  ______________________________________________________

 65. hillary2 skriver:

  Vi som länge läst Josefs kommentarer frivilligt eller halvt ofrivilligt vet att han klipper och klistrar ihop bisarra idéer och kokar ihop. Han är inte källkritisk. So what? Det finns många av hans sort som hävdar sig på sådant sätt.

 66. projectbluebeam skriver:

  odd 12:17

  Vilken översittartyp den där lille odd egentligen är.. 🙂

  Anklagelser är väldigt lätt att komma med, men att backa upp desamma, det är tydligen främmande för den lille odden. Kritik tas gärna emot, men konstruktiv sådan! Bevis tack!

 67. Orvar Odd skriver:

  hillary2

  Visst är det (vi) många som klipper och klistar. Ser du något fel i detta?
  Tillvägagångssättet beror väl helt och hållt på vilket syfte man.

 68. Orvar Odd skriver:

  8:57 tlg sista raden

  ”vilket syfte man (vi) har”.

 69. Helena Palena skriver:

  hillary: Josef är källkritisk. Han har läst Antony Sutton. Det borde du också göra. Det skulle du verkligen behöva plus alla andra ignoranter på denna blogg.

  Fråga till Odd: Varför har du tagit på dig uppgiften att granska Carl Norberg? Du har gått an som en journalist. Varför? Har du inget annat att syssla med? Är du inte på en egen resa och undrar över sakernas tillstånd? Varför kan inte du delge oss något som vi inte redan vet?

 70. Peter Hammarberg skriver:

  Sutton är en intressant företeelse. Från att ha varit en hyllad akademiker, forskare och författare blev han en ifrågasatt och av många utfrusen och förlöjligad figur.
  Blev han det för att han satte fingret på alltför många ömma punkter, trampade på alltför många tår och hotade ett välgött etablisemang eller cyklade han helt enkelt iväg på den blå Monarken?

  Vad Sutton gjorde i sina senare verk, var att han kopplade samman faktiska händelser, personers nätverk och släktskap, företagsägande mm och försökte hitta samband i olika led och i olika riktningar och han hittade verkligen uppenbara och i vissa fall tveksamma och för de inblandade pinsamma kopplingar.

  Vad han kritiserats för och vad som gjorde att han hamnade ute i kylan, var att han ur sitt material extrapolerade samband och kopplingar som inte gick att klart styrka.
  ”Eftersom det ur materialet gått att styrka A följer med mycket stor sannolikhet, ja med självklarhet att även B,C och D inträffat.”
  Kritikerna har hävdat att med en sådan teknik, där man förlänger en beviskedjas bärighet långt bortom vad som ursprungligen kunnat fastslås, kan man skenbarligen bevisa nästan vad som helst.

 71. Josef Boberg skriver:

  Kul kommentarer ovan om det som ej får tänkas/talas/skrivas av oss av vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av medborgarna, verkligen… 💡

  ”En person med åsikter som skiljer sig från majoritetens upplevs lätt av andra debattörer som provokativ, och kan i förlängningen komma att beskrivas som ett ”troll”, trots att en mer neutral genomlysning av diskussionen kanske visar att det egentligen inte alls ligger till på det sättet….

  Ett gyllene talesätt är att det är ”sak och inte person” som bör diskuteras i alla diskussionsforum. Så länge argument kan bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt uppstår oftast inga problem, även om det är ett troll som framför argumenten.” – slut citat härifrån.

 72. optimal skriver:

  Josef 9:45

  Du skriver att det är sak och inte person som bör diskuteras i alla diskussionsfora.

  Menar du då att ”de saker” som du hänvisar till och som är skrivna av ”din referens” so88 i din kommentar 9:09 och min kommentar 11:11, är argument som skall bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt?

  Anser du att kommentarer av dylik art är konstruktiva?

 73. Josef Boberg skriver:

  ”…Så länge argument kan bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt uppstår oftast inga problem, även om det är ett troll som framför argumenten…”

 74. Peter Hammarberg skriver:

  ”Så länge argumenten kan bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt uppstår oftast inga problem, även om det är ett troll som framför argumenten”.

  Det var ju ett verkligt sakligt och konstruktivt sätt att bemöta argumenten!
  Men det är kanske den argumentationsteknik som är gängse bland vittra och oknytt.

 75. Orvar Odd skriver:

  Kanske en filosofisk eller kanske rent av existentiell fråga vore på plats och det är:

  Kan man skilja på Josef som sak resp. person?
  Är han verklig? Eller bara en naturupplevelse?

 76. Orvar Odd skriver:

  Besökte i studiesyfte Helena Palenas blogg och upptäcker då att hon tror på UFON och utomjordingar.

  Aha, inte undra på att hon här ovan 9:05 skriver att ”Josef är källkritisk”. Tror man på tomtar och troll så . . . . . . . .

  🙂

 77. Carl Norberg skriver:

  Oddvar briljerar.

 78. Josef Boberg skriver:

  ”Det finns något i allt”… 💡

  Apropå tro – så finns det ju en hel del som tror på ”gud” 😈 också, tyvärr tyvärr…

 79. carlnorberg skriver:

  Administration officials said the plan, to be announced Tuesday, was likely to depend in part on the willingness of private investors other than banks — like hedge funds, private equity funds and perhaps even insurance companies — to buy the contaminating assets that wiped out the capital of many banks.

  Detta uttalande lär ju i sådana fall inspirera till realvärde anpassningen.

 80. Helena Palena skriver:

  Orvar: Du kan inte läsa innantill ens. Jag har aldrig skrivit att jag tror på ufon. Jag lämnar alla dörrar öppna eftersom vi inget vet. Det är en helt annan sak.
  Du är ju en ohederlig människa.

 81. Orvar Odd skriver:

  Hepalena

  Alltsedan mina lärdomsår i trakterna av Universitetet, V- Dala Nation och Djäknegatan i Uppsala under den senare delen av 1960- talet , har jag framlevt mina dagar efter den vittomfattande grundprincipen ”Come blow your horn”.

  Där har alltid samtliga dörrar stått på glänt!

  Men viss sovring förekommer alltid – av renlighetsskäl!

 82. Carl Norberg skriver:

  Orvar däremot han tror helt villkorslöst på allt som uttrycks, bara budbäraren är den rätte.

 83. soli01 skriver:

  Josef – låt du våra medbröder/systrar som tror på Gud göra detta. Vissa kryper bakom och gör hemska saker och stöder sig på Guds ord etc – det är dessa vi ska motarbeta eller…

 84. Peter Hammarberg skriver:

  Universitetet, Norrlands och Geijergatan ska det vara, men V-Dala var OK(särskilt torsdagsärtorna). Bästa lördagskaffet fanns dock på Västgöta.. 🙂

 85. Carl Norberg skriver:

  Och hur vet man vad som är mänskliga ord, och hur dessa skiljer sig ifrån gudsorden….

 86. Carl Norberg skriver:

  Är Orvar Odd?

 87. Orvar Odd skriver:

  Peter H

  Och den fostran och bildning som Rector Magnificus Torgny Segerstedt garanterade, leder nu fram till att vi på vår ålders begynnande höst sadlar om och käftas i bloggvärlden med källkritiska ekvilibrister som Hepalena och Josef 🙂

  PS Fanns det inte något som hette Sandstöms Livs på Geijersgatan (nära Fyrisskolan)? Och Norrlands Nation var en god ”jaktmark” på lördagskvällar! DS

 88. Carl Norberg skriver:

  Med hänsyn till , inte minst under 1930 talet, Värde Herr Segerstedt d.ä:s gärning, så synes den Wellanderska skolans syfte ha slagit väl igenom.

 89. Carl Norberg skriver:

  Och det frihetliga tänkandet är som bekant särskilt underordnat det rätta tänkandet på detta lärosäte…

 90. optimal skriver:

  Norberg mår tydligen bara sämre och sämre. Nu dömer han till och med ut hela Uppsala Universitet och anklagar lärosätet för att berövat studenterna det som Norberg kallar det frihetliga tänkandet.

  Håller megafonerna Helena och Josef med även här?

 91. optimal skriver:

  Antagligen anser denne Norberg även att det är den anglosaxisktberoende maktelitens förgreningar i Sverige som ligger bakom det nya, kritiserade röstningsförfarande gällande Melodifestivalen.

  Antagligen kan han, dvs Norberg, t.o.m. föra i bevis att det nya röstningssättet har sina rötter i såväl den Westfaliska freden som i Boerkriget.

 92. Carl Norberg skriver:

  Det kanske går bra att recitera vad det stå obvanför entrén?

  Menar någon att detta uttryck står där av en slump?

  Eller är det måhända så att den som beslöt om detta uttryck, var imbecill eller obetänksam?

 93. Carl Norberg skriver:

  Man kan också uttrycka detta på följande vis, en anonym trallgök anför att det frihetliga tänkandet gynnas av att folk lär sig att tänka ”rätt”.

  Och fritt individuellt tänkande känns ju som en verklig överskottsvara i det svenska samhället….

 94. Carl Norberg skriver:

  Skönt att höra anonyma experter uttrycka att den akademiska världen är oberoende och opolitiserad.

  SvD hade en lite notis om detta härförleden, och jag tycker mig ha hört ifrån bekantskapskretsen att det nog finns en liten risk att detta förhåller sig annorlunda.

  Vad min fru säger spelar ju ingen roll efter som hon inte är någon riktig fil.dr., fick jag ju lära mig på denna sida, av en annan anonym stjärna.

  Fredrik Lundberg som promoverades samtidigt, var det mera riktigt?

 95. Bobergs Udde skriver:

  Den filosofiske piprensaren har talat

 96. Bobergs Udde skriver:

  Alltså f.d. Gibson – the Maverick

 97. Bobergs Udde skriver:

  Jag är Udden och Piprensaren är den lille trumslagarpojken Carli Boy Norberg

  (förklarar så att även HP ska förstå)

 98. Josef Boberg skriver:

  Kul med pseudonamnet Bobergs Udde, verkligen… 🙄

 99. Josef Boberg skriver:

  Hur är det egentligen ställt med civilkuraget

 100. Bobergs Udde skriver:

  Eftersom jag, precis som du, inte har någon egentlig mening att stå upp för, kan man kanske säga att både du och jag saknar civilkurage.
  Omdöme nog att vara anonym har jag för annars löper man ju risk att knalla omkring (som vissa andra) och bli kallad för byfåne.
  Och det tror jag inte är bra vare sig för den gemensamma sektorn eller för någon liten MaktElitGosseEllerMindreMaktElitSemla.

 101. Bobergs Udde skriver:

  Min bäste Guiseppe,

  Efter att ha läst igenom dina förvirrade inlägg av igår, söndag, var jag bara tvungen att fatta pennan.

  Tidigare storknade jag när jag läste dina kommentarer om Fri Cannabis (som du tydligen ser som en mänsklig rättighet) och igår lämnade bidrag på denna blogg som var skrivna av den ökände Piprensaren so88.

  Nu skall jag strax återgå till mitt vinteridé ute på Udden, där jag tillbringar dygnet med att lyssna på Consolation av Hep Stars samt att läsa några gamla årgångar av den utmärkta gamla publikationen Tidsfördrif.

 102. Josef Boberg skriver:

  ”Omdöme nog att vara anonym har jag för annars löper man ju risk att knalla omkring (som vissa andra) och bli kallad för byfåne.”

 103. Kachina skriver:

  Har jag blivit portad även här, bara för att jag säger det som det är, att Teliatriggat igång superinflationen genom att höja priset på mobilt bredband med 25% ?

 104. Kachina skriver:

  Alltså, inga av mina tidigare inlägg i den här tråden finns kvar.

 105. bestofmankind skriver:

  Kachina, är det inte de inläggen som finns under politiska tjuvar gör som de vill?

 106. Orvar Odd skriver:

  Apropå byfånar 🙂

 107. bestofmankind skriver:

  Are you talking to me? hahaha

  Nej, du syftar säkert till dig själv.

 108. Kachina skriver:

  Ja, du har rätt BESTOF. Lite stressigt idag.

  Oddvar

  Alla är vi byfåne i någons ögon. Det tillhör människans natur, att hålla sig ovanför vattenytan genom att nedvärdera någon annan. Därigenom mäter man sitt eget värde.

 109. Josef Boberg skriver:

  soli01 säger:
  februari 9, 2009 kl. 12:50 pm

  ”Josef – låt du våra medbröder/systrar som tror på Gud göra detta. Vissa kryper bakom och gör hemska saker och stöder sig på Guds ord etc – det är dessa vi ska motarbeta eller…”

  Javisst – Soli01 – tillåter jag i grunden vem som att tro på MaktPyramid-MaktElit-Nissarnas GalenPannors påhittade = uppfunna gudDomar 😈 för ca 6000 år sedan – såväl som den i dags dato mest av allt överskuggande religionen ”PENGAR” 👿 osv ❗

  Det är helt OK för mig att vem som tror på vad som ❗ Dock – ibland åt hållet ”tänder jag till” lite – när någon insinuerar att frånta mig rätten att ”tro” på det jag VET – utifrån mina helt egna gjorda erfarenheter under mitt innevarande mer än 67-årade liv i kött – och som jag ej alls så sällan försöker styrka – med länkar till personer – och/eller grupper av personer – som gjort åt hållet liknande erfarenheter.

  Likväl upplever jag att det är åt hållet trist – att dom MainStreamat troende ej inser att det dom tror på är detsamma som att det leder till bl a de följande konsekvenserna:

  1. Ett (1) barn AVLIDER var femte sekund p g a helt onödig svält

  2. Ca hundra tusen (100 000) humana MedMänniskor AVLIDER varje dygn – år ut och år in – p g a helt onödig direkt svält och/eller undernäringsrelaterade sjudomar. Ca 70 % av dessa är barn och tonåringar

  3. Ca hundra tusen (100 000) humana MedMänniskor AVLIDER varje dygn – år ut och år in – p g a helt onödig övergödning = överviktsrelaterade sjukdomar – som i sig är direkt föranledda av överstress p g a att wåra samhällen ej alls är till för i första hand fotfolkets väl och ve, tyvärr tyvärr… 😥

  4. Allt detta sker år ut och år in – trots att den NUVARANDE odlingsbara åkermarken mer än väl skulle räcka till för att föda – för att ej säga ”göda” ca 60 miljarder MedMänniskor – och Wi är ju de facto ej flera än ca 6,6 miljarder i dags dato ❗

  Sören – Jag hoppas att Du kan förlåta mig för att jag ibland ”ballar ur” och ”tänder till” ❓

 110. Carl Norberg skriver:

  Oddis mätvärde på självkänslan synes uppenbart.

 111. soli01 skriver:

  Josef – pengar kan ställa till mycket elände.:-)MEN…
  kanske även annat också. En fundering på min blogg.

 112. optimal skriver:

  En liten förmiddagstävling.
  ”Hur kunde Bill Clinton bli president”?

  Vilken skribent på denna blogg kan tänkas ha producerat följande?

  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

  Bill Clintons karriär är mycket belysande. I slutet av 1960-talet studerade han historia och statskunskap vid universitetet i Georgetown. Hans lärare i nutidshistoria var den tidigare nämnde professor Quigley. Quigleys föreläsningar om maktens hemliga nätverk, som han ägnat 20 års forskning, måste ha fascinerat Clinton. Det var detta nätverk han måste komma in i, om han ville nå maktens högsta tinnar. Troligen var det Quigley som hjälpte unge Clinton att få ett Rhodesstipendium vid Oxford-universitetet. Runda bordets grundare Cecil Rhodes hade nämligen avsatt en del av sin enorma förmögenhet till stipendier för unga begåvade män (numera även kvinnor), som på detta sätt vill bli införda i den nya världsordningens ”tänkande”. Till Bilderberggruppens möte i maj 1991 i ryska Baden-Baden var en amerikansk guvernör inbjuden. Utanför sin hemstat Arkansas var han praktiskt taget okänd. Knappt två månader senare var han utsedd till demokraternas presidentkandidat och ytterligare sexton månader senare var han USAs president: William Jefferson Clinton.

  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

 113. optimal skriver:

  Kanske behöver någon en ytterligare ledtråd? Nej, kanske inte men OK, här kommer den i alla fall.

  Frågan är alltså: Vilken frekvent kommentator på denna blogg
  kan tänkas uttrycka sig på detta sätt (på fullt allvar)?

  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

  Vad Bilderberggruppen skapar kan den också förgöra. I maj 1989 meddelade den amerikanska populistiska veckotidningen Spotlight, som många gånger lyckats penetrera bilderbergmöten, att det just avslutade mötet på La Toja utanför Spanien hade beslutat att Margaret Thatcher skulle avlägsnas från sin post som Storbritanniens premiärminister på grund av hennes ”vägran att uppge den brittiska suveräniteten till förmån för den europeiska superstat som skall börja framträda efter 1992”. Det var just vad som senare hände, när hon under pågående ämbetsperiod 1990 avlägsnades av sina egna, det brittiska konservativa partiet.
  Det var ingenting mindre än en kupp det hemliga brödraskapet gjorde för att jämna vägen för Europas Förenta stater.

  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

 114. Carl Norberg skriver:

  Till Clintons försvar i detta kan det väl tilläggas att han sedemera förstått sin roll, och därför numera agerar som han gör.

  Fast jag vet inte om detta lilla ode var åsyftat mig, men jag kunde väl i princip ha författat detta, och möjligen har jag det också, det minns jag faktiskt inte utifrån att jag skriver en del?

  Icke desto mindre så är väl sakomständigheterna i optimals citerade inlägg, helt möjliga för vem som helst att verifiera.

 115. Carl Norberg skriver:

  Nej det där med Thatcher det tror jag inte ett ögonblick på.

  Av precis detsamma skäl som Margareth Thatcher blev PM, inte en chans helt enkelt, hon var imperiets stjärna i detta.

  Hon lyckades ju till och med dra i krig som en medeltidskung.

 116. Carl Norberg skriver:

  Det verkar vara någon förvirrad Lpac skribent eller någon S&B fanatiker som producerat detta med Thatcher.

 117. Carl Norberg skriver:

  På tal om trådstarten, så tycks ju i alla fal händelseförloppet accelerera ytterligare just nu…

 118. projectbluebeam skriver:

  Nu börjar röster höjas på att Kina skall kräva garantier att de 682 miljarder dollar som de håller i amerikanska statsskuldväxlar inte kommer att eroderas genom ”hänsynslös politik”.

  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aXWQEydhsoUI&refer=home

 119. Helena Palena skriver:

  Hänsynslös! Bra ord.

 120. Peter Hammarberg skriver:

  Enligt Bloomberg i projektets länk ovan använder Yo Yongding frasen ”reckless policies”.
  I det här sammanhanget borde nog översättningen vara ”våghalsig” snarare än ”hänsynslös”.
  ”Våghalsig” beskriver nog de föreslagna åtgärderna på ett bra sätt. Går det som man vill blir det förmodligen ganska bra, går det snett går det nog åt h-vete rejält.

 121. Anna skriver:

  Ursäkta att jag tittar in och stör men kanske de två valutaexperterna Norberg och Helena P skulle vilja kommentera följande exempel? Eller naturligtvis någon annan (som ej är självutnämnd expert)!
  Är det så här verkligheten ser ut i dagens valutabildning?

  En annan fråga. Hur skulle ni vilja beskriva ägandeförhållandet inom den Europeiska Centralbanken? Likheter el. olikheter med FED? Sveriges roll?

  ”Antag att en säkerhet=x (eller tillgång eller vad man vill kalla det) ger upphov till f(x). Exempelvis framgår att det är ett linjärt samband som gäller, d.v.s f(x)=kx där sålunda k=f(x)/x. Täckningsgraden C definieras som säkerhet (=x) delat med sammanlagda penningmängden efter kreditexpansionenen f(x); d.v.s x/f(x).

  Därav följer att k=1/C.

  Efter kreditexpansionen kommer således finnas f(x)=k*x pengar eller om man så vill f(x)=x/C då k=1/C. Men x kronor fanns redan från början varvid de nyskapade pengarna N således blir N=f(x)-x= (x/C)-x. Det högra ledet uttryck kan såsom N=(x-x*C)/C=x(1-C)/C. D.v.s (1-C)/C gånger säkerheten (x) nya kronor (N) har skapats.

  Varvid ”multiplikatorn” (1-C)/C har klarlagts

  Ett mycket enklare och helt ekvivalent sätt att beskriva det på:

  Sammanlagt kommer k*x nya pengar finnas efter kreditgivningen. Men x kronor fanns ju redan från början såsom säkerhet varvid de nyskapade pengarna N blir N=k*x-x=.x*((1-C)/C)”

 122. Carl Norberg skriver:

  Vad avser formeln för multiplikatorn, så är detta som sagt grundat på att modellen förmår att värdera risk, vilket den inte gör, varför ett nollvärde i något led gör formeln obsolet.

  sundapengar.bloggagratis.se kan vara bra i detta.

  ECB verkar inom ett till grunderna verkande penning system, medan Federal Reserve verkar inom ett kreditsystem.

  Vem som äger och kontrollerar ECB är bestämt i artikel 29 som heter: Protocol on the Statute of the European System of Central Banks and of the European Central Bank
  Varje NCB (National Central Bank) eller centralbank i EU har rätt till ägande i ECB i relation till deras viktade ekonomiska storlek BNP och befolkningsmängd i EU.
  Det totala inbetalade kapitalet uppgick till 4,142,260,189.23Euro.

  ECB är en vinstdrivande organisation, med en helt egen budget skilt ställd från EU och banken finansierar sig själv.

  20% av vinsterna hålls i retained earnings med tak vid inbetalat aktiekapital och utdelning sker till aktieägarna i relation till dess aktieinnehav.

  Ägande är inte samma sak som kontroll. Centralbanker har ofta väldigt speciella typer av preferensaktier som inte ger rösträtt och det gäller även ECB.
  Rösträtten, alltså vem som kontrollerar ECB är alltså nyckeln till makten över ekonomin.

  I artikel 3, kapitel 7 står följande.
  ”… neither the ECB, nor a national central bank, nor any member of their decision-making bodies shall seek or take instructions from Community institutions or bodies, from any government of a Member State or from any other body.”

  I praktiken, inget publikt intresse, dvs hela EU, får försöka att påverka ECB. Alla beslut ska därmed ha privata intressen i sikte i första hand, det vill säga det finansiella systemet, så länge det är inom ramen för prisstabilitet.

  Hur långtgående är denna oberoendeprincip?
  För det första är oberoendet ingen princip, den är lag. Att en stat, som Frankrike öppet gjort flertalet gånger, går ut och kritiserar ECB kan faktiskt vara olagligt. Nationalstaten får inte kritisera ECB.

  Europaparlamentet har i likhet med kongressen i USA rätt till ett förhör och en kvartalsrapport från ECB men får inte komma med förslag eller förändringar.
  EU får skicka en representant som får sitta med i mötena i Goverining Council men har ingen rösträtt.

  Rent teoretiskt säger man att vid en given mängd reserver så kan banken skapa maximalt en given mängd krediter. Exempelvis om kravet är 10% reserver så kan banker skapa 900Sek av 100 SEK i reserver.

  Centralbanken antas ha en makt att direkt påverka detta genom att öka och minska de 100SEK som bankern har i reserver och på så sätt påverka de 900SEK som maximalt kan ges ut i kredit.

  Om centralbanken tar bort 50 i reserver och lämnar 50 i banken så blir det maximala kreditskapandet 450SEK.

  Antagandet beskrivet ovan är att de bindande reservkraven genom Basel II limiterar bankens mojlighet till att hålla depositioner och skapa lån givet mängden reserver banken har.

  Alltså, reserverna antas alltså vara direkt påverkande på möjligheten att skapa lån.
  Här blir det riktigt intressant. I praktiken styrs detta precis omvänt. Den privata sektorn (alltså vi) styr hur mycket lån som efterfrågas. Centralbankerna styr sedan reserverna efter denna privata efterfrågan för att se till att reserverna är höga nog som helhet.

 123. Carl Norberg skriver:

  Du är mer och mer en löjlig pajas Anna.

 124. Anna skriver:

  Fantastiskt Carl!

  Man undrar var du får alla stollerier från?

  Lever du i en feodalistisk värld där värdet av något hela tiden skall finnas tillgängligt i guld? Du har inte läst på något om den liberala idén om att värdet inte skall räknas i guld utan på det mervärde som skapas av arbete?

  När skall du lära dig att mervärde skapas av arbete och inte vad man har i tillgångar?

 125. Carl Norberg skriver:

  Det heter förädlingsvärde…..

  Och det är inte förädlingsvärdet som i första hand skall utgöra främsta värdegrund för valutabildningen, det kan likaväl vara naturresurser eller infrastruktur inom valutaregionen.

  Du får nog söka lite mer förståelse, jag har lagt lite tid på detta tema förstår du.

 126. Carl Norberg skriver:

  Att du anser att mervärde grundat på arbete skall vara valutagrundande, kanske kan sägas konkludera din förståelse? Eller..

 127. Anna skriver:

  12:48 säger vår självgode Carl en aning nedsättande till mig:
  ”Du får nog söka lite mer förståelse, jag har lagt lite tid på detta tema förstår du”.

  Heureka!!
  Du har lagt ner ”lite tid” på detta. Jag har endast arbetat rent praktiskt med detta under en längre period.
  Det är kanske skillnaden mellan oss. Eld och vatten. Teori och praktik.

  Puss o kram
  Anna

 128. soli01 skriver:

  Anna det är bra att du dyker upp ibland och håller lite ordning på ”gubbarna” .:-)

 129. Carl Norberg skriver:

  Om du då rent praktiskt skulle ta och återvända till att bemöta argument i sak…

  Du kan ju till exempel praktiskt beskriva hur och varför mervärde som skapats genom arbete skall utgöra grund för valutabildning….

 130. Anna skriver:

  Käre Carl,

  Saknar man förmågan att först kritiskt granska, analysera, överväga för/emot och först därefter dra egna slutsatser, bör man kanske överväga att följa det gamla ordspråket!

  ”Tala är silver, tiga är guld”.

 131. Anna skriver:

  Hej Soli,
  Tack!

  Räknas vår Carl in bland gubbarna? För mig påminner han mest om en slätkammad aspirant 🙂

 132. Carl Norberg skriver:

  Det var ett mycket betydande argument i sak, vilket belyser förståelsen för det reciterade ordstävet.

  Men som sagts så får du gärna återkomma i sak, och alldeles särskilt så gäller ju detta vilken värdegrund som valutabildningen skall ställas på för att undvika fortsatta haverier av finans och valutasystemet.

 133. Carl Norberg skriver:

  Eller menar Anna att hon i oc med detta tillkännager sig som en silverfisk?

 134. projectbluebeam skriver:

  PH 10:36

  Alldeles oavsett om man väljer att beteckna de föreslagna åtgärderna som våghalsiga, hänsynslösa eller dumdristiga, så lär utfallet bli detsamma…

 135. Peter Hammarberg skriver:

  ”Du får nog söka lite mer förståelse, jag har lagt lite tid på detta tema förstår du”. (CN 12:48)

  Ordspråket säger:
  ”Ju mer jag lärde mig desto mindre tvärsäker blev jag”.
  Det är ju tur att CN som pappaledig har gott om ytterligare tid att lägga på temat… 🙂

 136. Orvar Odd skriver:

  CN 2:13

  Jag är fullständigt övertygad om att Anna, om någon, ”kan tala för sig själv” men kan ändå inte undgå att kommentera ”Silverfisk”.

  ”Silverfisk” brukar man benämna som en vinglös och ljusskygg insekt. ”Nattsmyg” är ett annat namn om jag inte missminner mig.

  Knappast en relevant benämning på Anna som torde vara en av de rappaste kommentatorerna som deltagit på denna och Carl Bildts blogg.

 137. Carl Norberg skriver:

  Gammal kärring luktar fisk, och tala är som sagt silver.

  Ni må för övrigt ursäkta att jag inte delar den vurm som herrarna tycks hysa för företeelsen ifråga.

 138. Carl Norberg skriver:

  Jag undrar varför det står ”tvärsäker” och inte bara säker…

 139. soli01 skriver:

  Anna -nej CN räknas till pojkspolingarna! 🙂

 140. soli01 skriver:

  Tillägg (6:28) själv tillhör jag toligen gubbspolingarna!

 141. Josef Boberg skriver:

  …och jag är bara ca 67 år och 10 månader livserfaren… 😳

 142. soli01 skriver:

  Josef – blir Du aldrig 68? :-)… så även Du blir myndig? 🙂

 143. Josef Boberg skriver:

  Jovisst – den 27 april så ”smäller det” till med det också… 💡 – ifall jag då fortfarande andas. 🙄

 144. lieben skriver:

  Interessante Informationen.

 145. […] lång tid (= mänskligt lidande) skall ytterligare behöva passera – innan wåra Pyramid-Makt-Havare har lärt sig den läxan […]

 146. […] lång tid (= mänskligt lidande) skall ytterligare behöva passera – innan wåra (video 4,5 min) ”kära” globala (video ca 10 […]

 147. […] two exampels: a. To many children are dying every day of unnecessary starvation * and starvation sicknesses – without any reason at all – and adults the same. But about […]

 148. […] lång tid (= mänskligt lidande) skall ytterligare behöva passera – innan wåra (wåra (video 4,5 min) ”kära” globala […]

 149. […] många humana Med-Människor som direkt svalt ihjäl under 1900-talet – eller avled som en dirket följd av undernäring – p g […]

 150. […] lång tid (= mänskligt lidande) skall ytterligare behöva passera – innan wåra (video 4,5 min) ”kära” globala (video […]

 151. […] lång tid (= mänskligt lidande) skall ytterligare behöva passera – innan wåra (video 4,5 min) globala (video ca 10 min) […]

 152. […] lång tid (= mänskligt lidande) skall ytterligare behöva passera – innan wåra (video 4,5 min) globala (video ca 10 min) […]

 153. […] lång tid (= mänskligt lidande) skall ytterligare behöva passera – innan wåra (video 4,5 min) globala (video ca 10 min) […]

 154. Arne H. skriver:

  Lång tid av idioti det du upprepande ggr skrivit, som strider mot sunt förnuft.

 155. […] vad historiska irrläror ställer till med i dags dato – ordade jag lite om 9/2-09 HÄR. Just idag har jag gjort en kommentar om dessa irrläror […]

 156. […] i organsiationen/samhället/globalt – och väver sedan in så många människor i denna ”välfärd” som dessa pengar synes räcka till. Med andra ord – nu levande medmänniskor kan räknas som […]

 157. […] lång tid (= mänskligt lidande) skall ytterligare behöva passera – innan wåra (video 4,5 min) globala (video ca 10 min) […]

 158. […] är det idag som FAKTISKT begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så […]

 159. […] är det idag som faktiskt begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så […]

 160. […] är det idag som faktiskt begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Ej alls terrorister och vanliga kriminella. […]

 161. […] som jag ser det. Begreppet gud har jag vuxit ifrån – och förklaringen till det finns t ex HÄR, HÄR och […]

 162. […] är det idag som FAKTISKT begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så […]

 163. […] så finns det inget enda så stort som bristen på föda, som beror på fattigdom, misär och svält. Miljontals människor dör årligen i brist på föda – och det reducerar antalet människor […]

 164. […] miljarder människor – och Wi är bara ca 7 miljarder !). Och trots det så svälter det idag ihjäl fler människor varje dag… – än det någonsin i människans historia har […]

 165. […] bristseende att det påverkar barnen redan innan dom får sitt språk… – så att många svälter […]

 166. […] bristseende att det påverkar barnen redan innan dom får sitt språk… – så att många svälter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: