Den ljudlösa oktobersmällen

Jag hörde om den i Kina. Jag hörde om den från bil-, pappers-, handverktygs-, fastighetsindustrin. I Kina.

En vecka senare hörde jag den i Örebro av framstående representanter för råvaruindustrin.

I backspegeln var det hur tydligt som helst. Det hände i oktober!

I oktober månad år 2008 bestämde sig alla på en gång för att nu måste vi reagera. Nu ska vi stoppa våra investeringsplaner, anullera våra beställningar, ty nu är det kris!!

Världen har blivit mindre ju mer produktion och konsumtion växer.

Alla blev rädda samtidigt. Alla tänkte likadant. Jag tror att just detta skiljer oss från gångna tider och tidigare konjunkturer. Nu vet vi samma sak samtidigt. Runt hela jordklotet. Och vi är lika smarta – eller lättlurade.

Så, därför föll världens stålproduktion med 30 % i november/december. Mer än någonsin. Varför? Alla blev lika rädda samtidigt. Alla tog samma beslut… Tjoff och vi hade en KRIS!!

Och vad borde man göra i ett sådant läge? Investera (som ingen gölr) i aktier. I undervärderade bolag. Men det gör nästan ingen. Om två år hör vi om dem som vågade. Och vann!

Lagren rensas, pipelinen töms, maskinerna stannar och plötsligen smäller det igen. Tjoff och det blir en makalös högkonjunktur!!

Förlorare? Småsparare, anställda som blev avskedade, prognosmakare som aldrig har rätt. Vinnare? De som har pengar och orkar koncentrera sina tankar, när alla andra skriker,

Ty världen håller inte på att gå under. Den är bara välinformerad om alla tokiga uttalanden och reaktioner. Världen blev rädd. Snart är världen glad och alla har glömt problemen år 2008/2009. Föär att göra om dem tio år senare!!

Och media njuter av det utrymme som skapas flör enklaste sortens skrämselpropaganda. Och det är ju så lätt. Det är bara att hälla bensin på brasan:

376 Responses to Den ljudlösa oktobersmällen

 1. mrmhalland01 skriver:

  Visst har du rätt i detta Ian !
  Vi har sett det förr, med de enda skillnaden att budskapet inte spreds lika fort då.
  Och…som du säger om 10 år blir det samma visa, eller, ska vi gissa 5 ? Det går ju dubbelt så fort nu.

  Jag tror som du.
  Rädslan för att investera är det största hotet, men, många länder satsar ju nu på infrastruktur etc. för att mildra effekterna.
  Kanske kan det hjälpa att lindra ?
  Troligen kan det göra det, och, det behövs på de flesta ställen.

  Du nämnde stålindustrin, tänk vilket uppsving de ska få vid investeringar i vägbyggen.
  Nu gäller det bara att ”fegisarna” är med och köper in sig i bolag som alla staterna komma lägga order hos, snabbt !
  De måste få in nytt kapital efter den senare tidens utflöden.

 2. Josef Boberg skriver:

  Ian Wachtmeister – Kan bara konstatera att Du som vanligt ”är rätt på det”

  Synd – verkligen synd – att ej många många sådana genuint LivsErfarna ”gubbar” som Du – ej tillåts att vara med och ”leka” på den samhälleliga politiska arenan – för då skulle BERGIS wårt samhälle utvecklas till förmån för medborgarna på ett väsentligt progressivare sätt – och för ALLA medborgarna – än som sker i dags dato – och som har skett i vart fall under de senaste ca 25 åren i Sverige.

  Då hade nog ej hushållens soliditet = betalningsförmåga = självkänsla ej som nu urholkats = minskat med ca 50 % under de senaste ca 25 åren – utan då hade troligast hushållens betalninsförmåga ÖKAT med minst 50 % under samma tid

  Ett mycket mycket säkert sätt att mäta hur ett lands demokrati (i meningen FolkStyre) fungerar och förstärks – alternativt försvagas – är just att kolla av hur stor del av landets penningmängd som tillåts att ”flöda” genom medborgarnas händer. Så i mitt kära fosterland Sverige – så har FolkStyret de facto MINSKAT med ca 50 % under de senaste ca 25 åren, tyvärr tyvärr… 😥

  Med andra ord tänkt/skrivet: ”Wi har DUBBELT så mycket demo(n)krati = icke FolkStyre i Sverige i dags dato – relativt vad Wi hade för ca 25 år sedan”

  Men va faen – så här måste det väl bli – när medborgarna dagligdags ständigt och jämt ”piskas” av MaktPyramid-MaktElit-Nissarnas/Selmornas massmedia till att tänka och bete sig som får i skock, tyvärr tyvärr… 😥

 3. soli01 skriver:

  Tänk att psykologi är ett så effektivt ”vapen” och att vi är en enda stor fårskock som rusar åt samma håll! I dagen samhälle – med möjlighet att snabbt sprida budskapet – är det givetvis mycket lättare att få ut sitt meddelande.

  Ian – Du trycker på en intressant sida av detta ”fårskockande” och Du är alldeles säkert rätt inne och att tidningarna arbetar för högtryck för att hålla ”grytan” kokande!
  Nu är det läge att tjäna lite pengar om man tänker ”motvalls kärring”. 🙂

 4. Kachina skriver:

  En riktig femetta, Ian. Jag gör som jag alltid gjort,satsar i botten av lågkonjunkturen för att ha resurser att skörda när högkonjunkturen.

  Det finns en orsak till att alla blev rädda samtdigt, nämligen den samtidiga insikten att USA:s ekonomi skulle kollapsa. Motorn i världsekonomin var på väg och kommer att skära ihop, men det är ingen fara. Det finns ”utbytesmotorer”, synd bara att de är av asiatisk modell eftersom Europa inte klarar av att montera ihop delarna till sin motor.

 5. Kachina skriver:

  Jag har ju använt Alliansen som dörrmatta i några år nu, men måste erkänna att ”det tar sig” Tonläget har dämpats och skulden läggs inte längre på de arbetslösa för att det saknas arbeten. Nu är det liksom uppenbart att det är andra orsaker till att de nte ”vill/kan” arbeta. Arbetena finns inte.

  Alliansen måste verkligen ge beröm för att denna insikt trängt in i blåbetongen. Nu fattas bara att de gör det som skall göras i botten av en lågkonjunktur = UTBILDAR, på det att arbetskraften har kunskaperna, redo att hugga i direkt när efterfrågan kommer.

 6. Kachina skriver:

  Ett tips till regeringen. Förutom elektronik, datateknik, processorstyrning är det språk som gäller, ryska, arabiska och asiatiska språk med stark inriktning på facktermer.

 7. Peter Hammarberg skriver:

  Ja, tänk vad tekniken eventuellt kan vara ansvarig för….
  Även om det finns reell grund till den rådande krisen kan man fråga sig hur den utvecklats, om den utvecklats, med gårdagens teknik.

  Då kris- och panikbudskapen spreds med kurir och senare med tåg, ångbåt och telegraf, fanns tid för eftertanke och paniken hade ebbat ut i en världsdel innan den nådde nästa.
  Nu vet alla allt samtidigt och hela världen springer i realtid som yra höns åt samma håll.
  Det enda som inte hängt med är beslutsmaskineriet. Det går inte fortare idag att tröska igenom ett lagförslag, att debattera och diskutera, väga för och emot och till slut fatta beslut, än vad det gjorde på Hedenhös tid.
  Beslutsfattare får hela tiden parera istället för att agera och de är hela tiden minst tvåa.

 8. solsburyhill skriver:

  Intressant rubrik, Ian.

  Kommentarerna kring detta ämne kommer med all säkerhet att bli många och skiftande.

  Denna KRIS är en fabricerad kris, precis som fallet är med den påstådda globala uppvärmningen. Det bakomliggande syftet till detta är att skapa rädsla och panik. I en dylik situation tas ofta irrationella beslut.

  Folk i gemen är idag rädda. Man vet inte riktigt vad man skall tro eller göra för att komma ur denna vanföreställning. Förtroende har ersatts av utbredd misstänksamhet mot allt och alla. Det som man tidigare kunnat lita på, gäller ej längre. Spelreglerna ändras nästan dagligen och förvirrelsen är total. Handlingsförlamning råder. Massmedia drar sitt strå till stacken genom att basunera ut konstant negativ information. Man försöker pränta in i skallen på gemene man att globala problem kräver globala lösningar.

  I detta läget framstår det som ytterst attraktivt att komma med just dessa lösningar på allas våra problem. Problemet är bara att de som kommer med dessa lösningar är precis desamma som skapat problemen i första skedet.

  PROBLEM – REAKTION – LÖSNING

 9. Helena Palena skriver:

  Världen har blivit liten – den globala byn – men är samtidigt stor. Dock ser vi allt när det sker. Inte kul. Man blir avtrubbad. Jag har sett så mycket våld på TV. Så många som blivit nedslagna och så många som blivit skjutna. Just like that! Ett människoliv har inget värde längre. Funderade på om jag själv skulle kunna skjuta en människa. Och svaret blev ja – läskigt nog.

  Folk slaktades i Gaza och vi brydde oss inte. Hans Corell var den enda som sa att Israel bröt mot folkrätten. All heder åt den mannen.

  Jag instämmer med soulsburyhill. Krisen är fabricerad. Människan styrs av förväntningar om vinst. Hon är ett socialt flockdjur – lättstyrd. Det kan man se på mässor och marknader bland annat. Om det står en ensam utställare i en holk går alla förbi. Om det står tre där verkar det intressant och då går man dit.

 10. soli01 skriver:

  Människan är som bekant ett flockdjur och vi beter oss som ett sådant. Vi får släpa med denna åkomma för det är inget bra om flocken bara styrs av en enda person eller stat – inte att förglömma. Det är kanske hög tid att USA tappar sin ensamrätt på hur det ska gå för övriga världen. Om jag inte minns fel så startade denna turbulenta ordning med dessa eländiga lån på den amerikanska fastighetsmarknaden. Det var startskottet och vi vet hur det flammade till och allting blev åt h….

  Jag tror, att vi snart ser en vändning om det inte nu trycks för mycket papperspengar. Är vi inte inte ute på lite gungfly?

 11. findus skriver:

  9:33 ”Jag gör som jag alltid gjort,satsar i botten av lågkonjunkturen för att ha resurser att skörda när högkonjunkturen.”

  Jag noterar med förtjusning att Mrs Thatchers anda lever vidare. Även om jag med viss förvåning noterar att ”beviset” på detta kommer från något oväntat håll. Det verkar återigen visa sig att alla har kapacitet att utvecklas. Detta bekräftar min dynamiska människosyn.

 12. Josef Boberg skriver:

  Lite ”lök på laxen” om hur Wi i ”fårskocken” + världens politiker på nations-, EU- och FN-nivå har grundlurats av några få globala kriminella och GalenPanniga MaktPyramid-MaktElit-PenningMagnater 😈 här.

  Själv skäms jag över att jag också tidigare har gått på den här för djävliga bluffen… 😳

  Hur länge till skall nationers politiker fortsatt göra så ❓

  Man skulle ju kunna tro att wåra politiker skulle vara dom mest kunniga – som kollektiv sett – inom ALLT som rör folkets nationers väl och ve. Men faen vet ifall det ej är precis TVÄRTOM = dom vet minst av ALLA av nationernas medborgare… 💡

 13. Hans B skriver:

  Josef Med tanke på den undermåliga utbildning som de flesta riksdagsmännen besitter förvånar ingenting vad som kommer från dessa virrpannor.

 14. solsburyhill skriver:

  Intressant iakttagelse att en del av de otaliga kapitalinfusioner eller brandkårsutryckningar som genomförts för att ”rädda” nödställda banker under senare delen av förra året nu visar sig härröra från illegal droghandel, allt enligt chefen för FN:s ”Office on Drugs and Crime”.

  http://www.iht.com/articles/reuters/2009/01/25/europe/OUKWD-UK-FINANCIAL-UN-DRUGS.php

 15. solsburyhill skriver:

  Först ett tack till Ian för att ha öppnat dörren och tagit upp ett synnerligen aktuellt ämne, som (kanske mer eller mindre opassande) stundum diskuterats på andra trådar.

  Jag kan skriva under på det mesta som skrivits ovan.

  I sviterna av ”den ljudlösa oktobersmällen” kommer man nu inom ramen för The World Economic Forum i Davos lägga grunderna för en ny finansiell världsordning.

 16. moster skriver:

  ”Ty världen håller inte på att gå under. Den är bara välinformerad om alla tokiga uttalanden och reaktioner. Världen blev rädd. Snart är världen glad och alla har glömt problemen år 2008/2009. Föär att göra om dem tio år senare!!”

  Det är bara att jämföra med hysterin kring Al Gore, media ställer upp först och eldar på, därefter kommer politikerna som en likriktad fårskock.

  Precis som Findus gläds jag över att Kachina äntligen förstått detta med Thatcherismen. Det gick väl upp ett ljus för honom när han kom ikapp verkligheten i och med han började arbeta med sin plogbil 🙂

 17. Josef Boberg skriver:

  ”Det är bara att jämföra med hysterin kring Al Gore, media ställer upp först och eldar på, därefter kommer politikerna som en likriktad fårskock.” 😥

 18. Carl skriver:

  Mer skrämselpropaganda!
  dags för SVT att bli fällda i radionämnden! den 27 jan sände de ”Räddad av fienden” repris svt 6/2 där görs fullständigt vidrig koppling mellan Nazism och Sverigedekomkrater! reportern Tomas Lundsröm frågar barn efter att hört en överlevande från förintelsen om inte barnen tycker det är otäckt med Sverigedemokrater. de har klippt och vinklat troligt vis utan att Tobias vet om slutresultatetnamn på producent rullar i slutet av filmen Eva Landahl. Sd har ingenting med förintelsen att göra. däremot kan det vara farligt att visa namn och adress på judar när det finns så många extrema muslimer i Sverige. verkligen korkat folk på SVT. och dessa får våra licenspengar. fy fan

 19. Tore skriver:

  Snart är detta problem glömt, och andra kommer i dagern. Helena Palema gled in på
  ”folk som slaktades i Gaza”! Dessutom ”hyllade” hon en fd rättschef hos FN, Hans
  Cordell, vars utsago var att Israel skulle ställas inför folkrätt. Att dessutom hedra hans uttalanden, gör att jag måste bara bemöta detta!
  Hans beteende är precis som den socialistiska skaran. Skygglappar då det skall
  gynna det egna. Terrororganisationen Hamas skuld till eländet, intygas av flera
  kända däribland EU. Ytterligare en ”Hamas-älskare” är den numera prästvigda Helle Klein, ledarskribent hos AB (Pravda). Denne hyllar också Hans Cordell, 70 år nu i sommar. Folkmordet i Ruanda 1994 och där FN inte gjorde ett skit, var denne Cordell
  FN:s undergeneralsekreterare för rättsliga frågor, och ”tillät folkmordet” på 1 miljon
  människor. Hos FN var han ända fram till mars 2004. Han öppnar bara käften, när det
  passar hans ideologi. Idag sitter han som ordföranden i styrelsen för Raoul Wallenberg
  Institutet i Lund sedan februari 2006. Att hedra en sådan pajas, ingår inte i mitt testa-
  mente! Tack för ordet…

 20. moster skriver:

  Tore

  Lite information om denna Helena Palena.

  Förutom hennes åsikt ang. herr Corell har hon vid ett flertal tidigare tillfällen förärat ”Marlboromannen” Putin och hans Ryssland sin stora hyllning samt också vid ett flertal tillfällen förnekat att månlandningen 1968 ägt rum.

 21. Kachina skriver:

  Nej moster, Thatcherismen är fortfarande lika primitiv som den alltid varit. Den här gången kan de bara inte skylla arbetslösheten på de arbetslösa, utan nu är skulden uppenbar. Thatcherismen är en stinkande dypöl och just nu försöker de ryggradslösa blötdjuren skylla på varandra.

  Läs bara Aftonbladets förstasida idag.

  Alltså, det saknas något i landets ledning. Om det är förståndsbegåvning eller mänskliga känslor, har jag svårt att bedöma, men det saknas något.

 22. Kachina skriver:

  Läs Aftonbladet igen. Husmark förstår inte vad som hänt. Rosenbad är tammef-n ett DAMP-dagis där man inte förstår konsekvenserna av det man gör. Kära lilla Husmark, jag talade om för flera år sedan vad som skulle hända.

  Alltså, har man inte mer förstånd än det som ryms i en reptilhjärna, skall man inte regera över nio miljoner människor.

  GÅ HEM !

 23. soli01 skriver:

  Just den rätta tidningen att läsa om man ska få sanningen. Indoktrinerade är det många som är! 🙂
  Aftonbladet tillhör vinkelexperterna. Tänk före – efter.

 24. Orvar Odd skriver:

  Byskebusen Kachinas humör skiftar snabbt.

  För ett par dagar sedan nästan hyllade han den sittande Regering men idag beskyllar han densamma för att vara stationerade på ett DAMP- dagis (citat) ”Alltså, har man inte mer förstånd än det som ryms i en reptilhjärna, skall man inte regera över nio miljoner människor”.

  En rak linje samt vederhäftighet är begrepp som alltid varit i princip okända för denne lustige lille krabat!

 25. Orvar Odd skriver:

  Tore 12:07

  Hans Corell representerar tyvärr det mesta av det som man önskar att en jurist INTE skall representera.
  Partiskhet tycks vara hans rättesnöre. Inte undra på att han gjort karriär inom den korrupta organisationen FN.
  Tyvärr, tyvärr . . . . . . . . som en känd tänkare ofta säger 🙂

 26. Kachina skriver:

  En rak linje är förenat med skygglappar och trångsinne.

  Jag ändrar mig när förutsättningarna ändras. Jag vill så gärna se något positivt i vår regering och det lilla faktum att man inte längre anklagar de arbetslösa för att det inte finns en arbetsmarknad där de ryms, är i sig en ljusning.

  Jag är glad att de intagit det tonläget, även om de därtill är nödda och tvungna. Orsaken är liksom uppenbar och anklaga de arbetslösa är nog för magstarkt, även för ”Jönsson-ligan”

  Jag hade hoppats att den insikten även skulle omfatta de sjuka, men icke. Regeringens direktiv är och förblir ett Moment22. Det är pinsamt att se röran de orsakat.

  Men allt är inte nattsvart. Det finns nämligen i omgivningen ett antal gamla sossar, gjutna i gråbetong, som faktiskt är stolta över Carl Bildt som utrikesminister.

  Jag får ju inte skriva i hans blogg och idag ids jag inte ”tråckla in mig bakvägen”, så du kan ju skicka hälsningen. Det kanske muntrar upp en stund, på DAMP-dagis. Kan till och med orsaka saftkalas.

 27. carlnorberg skriver:

  Men det är inte utan att jag emellanåt resignerar, och starkt fundeerar på att återgå helt till min forna gärning, och låta alla dessa vidseende hålla på så långe detta kan vara. Å andra sidan så känns det inget vidare att de som kommer få lida mest inte begriper ett dyft av vad som försiggår.

  Och att som Ian Wachtmesiter gör i detta, när han anför att detta är en imaginär kris, då blir jag ännu lite tröttare, antingen nu Ian Wachtmeister spelar teater eller är rent oförstående till mekanismerna bakom detta förlopp.

  Detta är och förblir et systemhaveri, där den värdebildande grunden för skapandet av valuta, inte längre kan användas. Och detta beror på att det inte mer går att göra trovärdigt, att värdet som valutabildningen mäter verkligen existerar.

  Det spelar ingen som helst roll om man gör det ena eller andra inom detta system, eftersom förutsättningen, som i detta är valutan, är havererad.

  Det som nu inträffar är det att realiseringen av detta haveri håller på att uppdagas.

  Det går aldrig mer att inbilla någon (rimligtvis) att ränta i systemet, utgör en kostnad, som har real värdebildningsgrund i valuta, och att det därför finns ett evigt krav på tillväxt och ökad skuldsättning.

 28. carlnorberg skriver:

  Vi måste satsa på värdebildande produktion, om vi någonsin skall komma till rätta med denna situations problemställningar som hotar hela världen som vi känner denna.

  Att infatilt pladdra om investeringar, är bara mycket ledsamt att beskåda.

 29. carlnorberg skriver:

  I ovan skall det nog med fördel stå, att alla borde kunna inse att kravet på skuldsättning och tillväxt är oavvisligt, och att detta kan alla nu inse.

  Det finns inget mer som duger till att pantsätta för att skapa valuta, all valutabildning är numera direktinflaterande, och det enda som förhindrar uppdagandet av detta är oförståendet hos marknaden.

  Så om exempelvis tulpansvindlar och andra liknande värdeabsorberande verksamheter kan tillåtas existera, endast då kan systemet fortleva.

  Och att i dagslägets informationssamhälle inbilla någon att fiktiva värden är fullkomligt reala och absoluta, det blir nog lite svårt för att uttrycka detta lite snällt.

 30. moster skriver:

  Bloggens Blåbärs- Jocke går på i ullstrumporna. Tja. vad säger man 🙂
  Antagligen både förvånad och uppmuntrad av att ha blivit utnämnd till ”krogkung i Stockholm” av Putin- älskaren och månlandningsförnekerskan Helena Palena**
  uppe i de norrländska urskogarna.

  **OK, har man en dylik uppfattning om Putin, kanske det inte är så konstigt att
  utse en f.d. barägare till ”krogkung”.

 31. Helena Palena skriver:

  Det skulle vara kul att höra vad en som nu kallar sig moster har för åsikter. Inga verkar det som. Tycks enbart leva för att gäckla andra.

 32. Helena Palena skriver:

  Gäckla – fint ord. Det hittade jag just på. Alltså inte en felskrivning.

  Tore: Till skillnad från Helle Klein & Co så sade Corell det han sa under kriget. Dom andra kommer ångande nu och ropar på folkrätt sen dom sett förödelsen. Det är en annan sak. Carl Bild uttrycket sig också lite lamt i Corells anda under kriger. Så en lite släng av hederssleven åt honom också.

  moster: I kriget i Georgien tog jag naturligtvis parti för Putin. För det var ett anfallskrig som USA låg bakom. Men det sket sig som man brukar säga.

  Du har varit inne på min blogg och snokat. Gör inte det igen är du snäll. Jag vill inte ha något att göra med fega människor som gömmer sig bakom anonyma nick o s v. Tycker också att det är tröttsamt med människor som inte vågar underteckna sina insändare i tidningar.

  Urskogar i alla ära – men jag tror inte Hälsingland hör till desas. Dock har vi skog. Ja, skog har vi. Det ska man ha i dessa fiktiva tider. För du vet väl vad ett realt värde är hoppas jag.

 33. carlnorberg skriver:

  Är det säkert att det inte är häckning som bedrivs av mostern?

  Det synes finnas uppenbara klarheter som beskriver bredden emellan bakfickorna på jeansen.

 34. Orvar Odd skriver:

  Ja, mycket skall man läsa på denna blogg från det näpna paret.
  Vilken goja!

 35. Tore skriver:

  ”Helena Palema”! Världen består av ”dårar”, som ensidigt utan åtskillnad endast avgör rätt eller fel.
  Att Cordell var ”först” att skrika ”folkrätt” utan
  att sakligt skåda händelserna, friar inte honom för
  falskhet. Han var dessutom ”rättschef”, när slakten i Darfur påbörjades 2003, utan att han ”lättade” på sitt feta arsele! Dessutom utsågs ”hans polare” Jan Eliasson i att medla i detta muslimska krig, mellan muslimer och ”svarta afrikaner”. Och som jag då också påpekade, att den ensidiga ”träskallen” Eliasson aldrig klarade av detta. Eller kanske ”inte ville”! Nu senast gick ”framtidens” profeter, Mona, Jan och Wanja i ett demonstrationståg, med Hamas och Hisbollahs flaggor till Israels ambassad, där Israels flagga brändes. Jag tror t o m att svastika uppvisades, utan reaktion från nämnda socialister. Man skäms idag för att vara svensk, men jag litar på Sd partiledare Jimmie Åkessons kommentar, att Sd aldrig ställer sig bakom Mona Sahlin som statsminister vid valet 2010. Så än finns det hopp, innan förfallet tar över…

 36. moster skriver:

  HP och Tore kanske ändå har vissa likheter . . . . . .

 37. Helena Palena skriver:

  Det är klart vi har, dumskalle! Vi är ju människor och inte apor…

 38. carlnorberg skriver:

  På tal om automobiler…

  Så är det kanske dags att nämna Davos, och de verksamheter som bedrivs där.

  Några har fattat galoppen, medan andra vägrar att inse verkligheten eftersom denna innebär en försämrad egennyta.

 39. Orvar Odd skriver:

  Man kan ju i sitt stilla sinne undra över vad som den famöse Carl Norberg (11:13) tycker är så fel med detta?
  OK, mötet i Davos speglar verkligheten och det är väl just detta som är svårt att acceptera för en vänster- socialist och antiglobaliseringsaktivist som den gode
  trumslagarpojken.

  ”””””””””””””””””””””””””””
  ”””””””””””””””””””””””””””

  The World Economic Forum is an independent, international organization incorporated as a Swiss not-for-profit foundation. We are striving towards a world-class corporate governance system where values are as important a basis as rules. Our motto is ‘entrepreneurship in the global public interest’. We believe that economic progress without social development is not sustainable, while social development without economic progress is not feasible.

  Our vision for the World Economic Forum is threefold. It aims to be: the foremost organization which builds and energizes leading global communities; the creative force shaping global, regional and industry strategies; the catalyst of choice for its communities when undertaking global initiatives to improve the state the world.

  Klaus Schwab
  Founder and Executive Chairman of the World Economic Forum

  Qualifications:
  Studied at Swiss Federal Institute of Technology and the Universities of Fribourg and Harvard. Degrees include Doctorates in Mechanical Engineering and in Economics (summa cum laude).

  ************************************************************************************************************

 40. carlnorberg skriver:

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/4376315/Russian-prime-minister-Vladimir-Putin-calls-for-end-of-dollar-stranglehold.html

  Det är trots allt så att jag aldrig har röstat vänster.

  Och detta med globalisering, och det goda med detta, kan belysas med följande:

  I en gemensam valutazon där respektive nationer tillverkar den gemensamma valutan, eller om denna tillverkas centralt, är det då trovärdigt att inget land kommer att försöka manipulera systemet.

  Om detta lyckas så sprids lidandet över de övriga länderna i valutaunionen.
  Och misslyckas detta står ofred för dörren.

  Jag vågar påstå att argumentet om gemensam valuta som fredsbevarare, är en rent omvänd situation.

 41. Helena Palena skriver:

  Orvar: Kolla på den här videon. Den är lång. Återkom sen med en kommentar. Det som nu händer med det monetära systemet har aldrig hänt förut. Davos i all ära – men det är försent. System som inte är bra för moder jord och alla hennes invånare kollapsar till slut.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-2324522568016931354

 42. carlnorberg skriver:

  Jag kanske skall tillägga att jag under inga omständigheter kommer stödja något parti som upprätthåller eller verkar bevarande för detta rådande finans och valutasystem.

 43. Orvar Odd skriver:

  Helena Palena 2:20

  Jag kan återkomma med en kommentar utan att nedlåta mig till att spana in dylik rappakalja!

  The Zeitgeist Movement = Anarkism, aktivism och socialistiska ideologier.
  Utopisk Socialism för vilsna själar (där fortfarande Marx är den store hjälten).

  Jag sympatiserar inte med svartluvor som krossar skyltfönster och slänger gatsten.

 44. Orvar Odd skriver:

  Och Carl Norberg 2:08

  Du har tidigare på denna blogg (tillsammans med Kachina), klart deklarerat att du är socialist.

  I och för sig vore det trevligt om du kommit på bättre tankar 🙂

  Kanske kan du till och med tala om för mig om du numera inte hyllar samma ”Zeitgeist- ideologi” som
  den lättledda Helena Palema idealiserar (antagliden mot bättre vetande).

 45. carlnorberg skriver:

  Oddvar Orv återkommer enligt gängse metodik och retorisk underbyggnad.

 46. carlnorberg skriver:

  Jag är liberalsocialist i mitt perspektiv på individen och samhällsbildningen, och jag har heller aldrig anför något annat. Jag är alltså inte socialliberal.

  Att oddvar inte förmår läsa det skrivna ordet är inte min fråga.

  Och jag hyllar mig veterligen inte någon Zeitgeist, vad nu detta är för typ av företeelse.

  Jag hyllar den humanistiska eftertanken.

 47. projectbluebeam skriver:

  Min gode Orvar,

  Jag tycker Saab gör riktigt dåliga bilar, men det innebär inte jag tycker att Volvo är bättre….

 48. Orvar Odd skriver:

  PBB

  Och jag tycker inte om stenkastande aktivister vare sig ansiktsmasken är svart eller röd.
  Vare sig de befinner sig i Malmö, Köpenhamn, Paris eller Atén.

  Och personer som förnekar terrorattentaten mot WTC samt den amerikanska månlandningen anser jag vara i stort behov av adekvat vård!

 49. projectbluebeam skriver:

  Var du står på den politiska skalan saknar helt betydelse när du väl inser att de tänkbara utfallen samtliga faller under en gemensam kontroll.

 50. carlnorberg skriver:

  Men att Orven skulle tänka sig att presidentkandidaterna i princip hade gemensam politisk uppbackning, det är bara omöjligt.

 51. Orvar Odd skriver:

  PBB

  ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta” (Tegnér).

  Signum för såväl dig som din åsiktsfrände Carl N.

 52. Orvar Odd skriver:

  Nu har han (som Helena P kallar Stockholms krogkung
  🙂 🙂 )tydligen dragit igång hela trumsetet.

  Tala om gemensam politisk uppbackning, ha, ha!

 53. projectbluebeam skriver:

  Odden

  Vilket sammanträffande! Jag tycker ej heller om stenkastande aktivister oavsett färg och hemvist.

  Jag tror inte någon här har förnekat terrorattentat mot WTC eller haft en fast övertygelse beträffande den amerikanska månlandningen. Rätta mig gärna om jag mot all förmodan skulle ha fel i detta avseende, men i så fall med bevis för påståendena, tack.

  Vilken vård eller straff skulle du vilja föreslå? Är en plats i riksdagen straff nog? Eller skall de förses med inoperade skygglappar och en fjärrkontroll till tv:n?

 54. projectbluebeam skriver:

  Odden

  Jag ska skriva sakta så att du förstår.

  Politik har aldrig intresserat mig, så jag avböjer varje försök till tvångsplacering på den politiska skalan, tack.

  ”The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing” (Edmund Burke)

 55. Orvar Odd skriver:

  Slutord för denna eftermiddag.

  Bevis för påståendena, tack. (PBB 4:24).

  Just denna fras personifierar på något sätt en konspirationsteoretiker.

  Nog sagt om detta – godmiddag!

 56. carlnorberg skriver:

  Det dunkelt sagda, kan väl beskriva det dunkelt tänkta, absolut.

  Men att begripa vad detta egentligen uttrycker tycks emellertid inte vara alla förunnat att förstå.

 57. projectbluebeam skriver:

  Tjorven 4:33pm

  Ja, jag förstår dig. Bättre fly än illa fäkta. Att komma med påståenden utan saklig grund är ju lite skämmigt.

 58. carlnorberg skriver:

  Orville, osaklig grund är grundlös sak är saklöst grundat.

 59. Moster skriver:

  Vilka otroliga pajaskonster som de två knallhattarna visar upp.
  Inte undra på att damen uppe i urskogen blir exalterad
  och tappar fattningen gång på gång.
  Hennes senaste ”fluga” är tydligen det ökända socialist- anarkist- aktiviststyrda projektet ”Zeitgeist”.
  Mamma mia 🙂

 60. projectbluebeam skriver:

  Tja, tippex på bildskärmen är ingen höjdare…

 61. Kachina skriver:

  ”Jag kan återkomma med en kommentar utan att nedlåta mig till att spana in dylik rappakalja!”

  Odd visar oss skygglapparna, rädslan att se och inse, rädslan att förändra.

  Jag är och förblir socialist eftersom samhälle kommer och en social grund. Ingen socialism, inget samhälle utan på sin höjd ett hierarkiskt klanvälde där instinkter styr dagordningen.

  Jag är liberal socialist eftersom jag tror på den enskilda människans frihet i en socialt sammanhållen struktur.

  Jag tror inte på friheten att ljuga, bedra, plundra och ocker på andra individers utsatthet. (Exv. vissa energibolag)

 62. soli01 skriver:

  Finns inga liberala socialister. Kanske Putin är en sådan.:-) Den enskilda människan är alltid den underkuvade i alla lägen. Sådant är livet!

 63. Moster skriver:

  Det var vacker skrivet Byskebusen.
  Är det sådana tankar du får i aftonlampans sken när du sitter och drömmer om alla fackpampar som i socialismens namn ätit sig mätta, drucket sig fulla och roat sig med galanta damer på medlemmarnas bekostnad.
  Eller tänker du på alla dessa parittoppar som helt utan egen vinning slitit ut sig för folket, ex. vis Inez Uusman, Berit Andnor, Maj Britt Theorin, Göran Persson, Morgan Johansson, Lars Werner, fru Sahlin, Ulvskogskan etc etc etc

 64. Helena Palena skriver:

  Det var meningen att ni skulle se passagen där dom som bestämmer i världen trycker pengar. Hur dom skapar pengar utan värde. Hur dom förstör världen. Det var det som var meningen. Men tydligen är ni mer korkade än vad man kan tro.

  Orvar – du är nog lika blåst som getabocken på din avatar.

  Vi svenskar ju skyldiga så mycket pengar för vi lånar ju så mycket. Av vem lånar vi? Gör vi som man gör i Amerika?

 65. Josef Boberg skriver:

  “En person med åsikter som skiljer sig från majoritetens upplevs lätt av andra debattörer som provokativ, och kan i förlängningen komma att beskrivas som ett “troll”, trots att en mer neutral genomlysning av diskussionen kanske visar att det egentligen inte alls ligger till på det sättet. … Ett gyllene talesätt är att det är “sak och inte person” som bör diskuteras i alla diskussionsforum. Så länge argument kan bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt uppstår oftast inga problem, även om det är ett troll som framför argumenten.” – slut citat härifrån.

 66. carlnorberg skriver:

  Vi har lånat av framtiden till dagens konsumtion.

 67. Josef Boberg skriver:

  ”Jag tror inte på friheten att ljuga, bedra, plundra och ocker på andra individers utsatthet. (Exv. vissa energibolag)”

  Nej… – Kachina – det gör ej jag heller – men lik förbannat är det just det som dominerar hela <A HREF="htvärldsekonomin, tyärr tyvärr…

 68. Josef Boberg skriver:

  …även enligt denna källa, tyvärr tyvärr… 😥

 69. Kachina skriver:

  soli01

  Det finns liberala socialister och det kommer fler. Jag har aldrig sett eller läst Ron Paul före jag följde Josefs länk. Det var en sak jag speciellt lade märke till i det som yttrades.

  ”Det måste till en förändring i människors medvetande.”

  Det är precis detta vi ser födslovåndorna till, det Jesus nämnde som dagen då ”Kristus himmelska härskaror kommer”

  <Den ene blir kvar, den andre rycks upp" handlar inte om att vissa fysiska kroppar lyfts upp till en himmelsk tillvaro, utan om att sinnet, medvetandet, ruckas och vi ser en annan värld. Som att gå från färgblind till färgseende i en plötslig förvandling.

  Gammelgrekiskan har samma ord för att "ryckas upp" och för att "rucka om". (Rucka en klocka, så ställer du om frekvensen mellan sekunderna) När våra sinnen ruckas, ser vi en ny värld och får nya värderingar.

  "Två män arbetar på en åker. Den ene rycks upp, den andre blir kvar." Vilka blir kvar? Tja, det säger sig självt. Hur ruckar man sinnet i blåbetong, som har valutan till Gud och finansvalpar som överstepräster?

  Det visar sig tydligt i alla bloggar att blåbetong är orörlig, oföränderlig och saknar förmåga att ta in nya intryck.

 70. soli01 skriver:

  Carl Norberg – varför tog det så lång tid att komma med den korta men sanna sanningen ”Vi har lånat av framtiden till dagens konsumtion”?

  Kachina – vi kan lämna ”blåbetongen” därhän det är bara ett uttryck ungefär som ”gammelkommunister”. Blå betong är dock starkt och är en garant för att golvet kan hålla. 🙂 En gammelkommunist är däremot mer eller mindre förbrukad,vilket sker när åldern sätter in. Ok, att kalla sig liberal socialist låter väl så trevligt, men risken finns att det ändå är samma ”mullvadsarbete” som pågår. Människan ska bryta sig loss och agera fritt utan pekpinnar från någon sida. Du kör ”plogbilen” själv, kan man säga!

 71. Kachina skriver:

  Jag kör plogbilen själv, i samhälllets tjänst. Samhället ger körorder. Jag är fri som fågeln i lastbilshytten, avgör själv farten.

  Men, inom 45 minuter efter körorder måste jag vara igång, annars via telefon och skriftlig rapport meddela orsak till försening.

  Det speglar väl på ett sätt den liberala socialismen, skyldigheter, möjligheter och egennytta.

  Om jag sköter min uppgift kan andra sköta sina uppgifter. I annat fall snöar folk in under vintern och kör på ”ryska” vägar under sommaren.

 72. Helena Palena skriver:

  Till korkade Orvar och hans moster: Titta på den här filmen så kanske en och annan dime eller polett ramlar ner at last.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

 73. Helena Palena skriver:

  Vem lånar vi av i Sverige? Federal Reserve har ju en bok: Money Making Mechanics. Har vi också en sån eller är vi en vasallstat till USA?

  Göran Persson gick ju på Wall Street och gnällde över finansvalpar när han var finansminister. Han tyckte det var hemskt att behöva buga för såna. Varför åkte han dit?

 74. göteborgslullaren skriver:

  Gammeljäntan har helt tydligt gått och blivit anarkist
  och aktivist så här på äldre dag. Hon synes hylla allt skit som Internet är fullt av, hennes självselektion verkar i det närmaste vara försumbar.

  Och till på köpet har hon mage att kalla andra personer för ”korkade”. Så uppträder en äkta Redneck” 🙂

  Själv lever jag fortfarande efter mitt starletaxiom, där samtliga beräkningar utgår efter den gyllene principen ”max 23” – och idag är det ju dessutom fredag . . . . . . . . . .

 75. Peter Hammarberg skriver:

  ”Vi har lånat av framtiden…” kanske beror på att de flesta i branschen är äldre herrar i slips med begränsad framtid kvar.Den framtid de ser sträcker sig maximalt fram till nästa kvartalsrapport. ”Låt oss leva gott i nuet och låta framtiden ta hand om sig själv!”
  Den gamle industrialisten vars mål var att långsiktigt skapa ett stabilt företag med en säker, om än inte maximerad, avkastning och med en tidshorisont som sträckte sig över generationer, vart tog han vägen? Varför försvann den kulturen, den kultur som såg ett vidare ansvar i verksamheten än aktieägarnas plånböcker?
  Nu har istället de snabba klippens män segrat, männen med en tidshorisont som inte är längre än klicket på musknappen och med ett ansvar endast för den maximala vinsten.
  Månne det blivit en Phyrrusseger?

 76. göteborgslullaren skriver:

  Det är helt tydligt att de flesta av deltagarna på denna blogg tycks leva efter och hylla det gamla talesättet som lanserades av f.d. grushandlaren Göte Borg: ”Det var bättre förr”!

  Å andra sidan har man sagt så i alla tider. T.o.m. innan industrialismens genombrott. Hej och hå alla bakåtsträvare – tomorrow is another day!

  Själv anser jag att det pågående ”panikdrevet” är något av en dagsslända (med en livslängd på 12- 15 månader) – håller med vår bloggvärd Ian om att allt är av övergående karaktär och om 10- 15 år får vi en ny kris.
  Littorin har säkert helt rätt när han säger att 2009 blir ett ”skitår” men efter regn kommer sol.

 77. Peter Hammarberg skriver:

  ”Det var bättre förr” lät den förre grushandlaren meddela via sin talesman Åke Cato.
  Vi får dock inte glömma hans fortsättning: ”Ju förr dess bättre!”

  Själv nöjer jag mig att konstatera att om det inte var bättre förr så var det i alla fall annorlunda och att ovan molnen är himlen alltid blå…

 78. göteborgslullaren skriver:

  Ang. ”temat det var bättre förr” kan jag inte undgå att komma in på detta med bildning och allmänbildning (Åke Cato är f.ö. mycket allmänbildad 🙂 ) .

  Gammeljäntan skriver (29 Jan 06:45) ang. sign. Orvar Odds avatar ”Orvar – du är nog lika blåst som getabocken på din avatar”.
  För henne och kanske vissa andra vill jag klargöra att
  även en enögd betraktare med viss allmän kännedom om saker och tings varande, med lätthet kan konstatera att upphovsmannen är ingen mindre än Pablo Picasso
  (om vilken man ytterst kortfattat kan säga att han var en hyfsat känd konstnär). Även norr om Dalälven!

 79. Peter Hammarberg skriver:

  Och att samma avatar, om jag inte missminner mig, i andra sammanhang använts av signaturen Don Quixote…

 80. carlnorberg skriver:

  Nu har i alla fall Turkiet och England(Allistair Darlin) lämnat Davos, och inte precis på grund av några goda tillstånd.

  Vi har lånat och konsumerat av framtidens möjliga nytta, i en sådan utsträckning att den nu kommande bantningskuren, faktiskt återspeglas i exempelvis den grassserande fetmaepidemin.

  Just så fungerar ett balanssystem nämligen.

  Och att uttrycka att jag inte omskrivt detta tidigare verkar lite märkligt?

 81. carlnorberg skriver:

  Peter Hammarberg, det bristande perspektivet som åstadkommer de beslut som skapar vårt nu kallas för specialisering.

 82. soli01 skriver:

  Alltid lättare att ta till sig; kallas visst klarspråk. 🙂

 83. Helena Palena skriver:

  Det finns tydligen ingen som kan svara på min fråga. Här kommer en till: Vad ska makten göra med all information som flödar på internet? Där ett och annat sipprar fram som inte vanliga media säger ett pip om.

  Har någon sett något om stormen i England där BBC inte ville visa filmen om Gaza. Som dessutom hjälporganisationerna gjort. Ekot rapporterade en gång. Men rapport och aktuellt och resten av köret hängde inte på. Warum? Annars springer dom ju alltid på samma stig!

  Göteborgslullaren är nog Orvar Odd också. Och han är säkert också moster till sin fasters bror om jag inte tar fel.

 84. Helena Palena skriver:

  All turbulens som vi nu skådar lite här och där i världen har säkert att göra med alla dessa sanningar som nätet ger oss. Folk blir mer och mer förbannnnnnnnade och det behöver man inte vara anarkist för att fatta. Jag är filosof tealog bland annat. Man skulle nästan kunna säga att jag är en renässansmänniska för jag kan så mycket.

 85. Helena Palena skriver:

  Jag är filosof och tealog ska det stå.

 86. Helena Palena skriver:

  fem pigor på rad det kan en greve ha nytta av!

 87. carlnorberg skriver:

  Helena, vi lånar även vi av framtiden genom fractional reserve banking system och dess regleringsbrev basel 1 och 2.

  Detta innebär att valuta bildas genom skuldsättning med ett framtida förväntat värde som säkerhet.
  Vid nu fullbordat faktum så kan vi konstatera att detta förväntade värde inte existerar, och att det således bildats för mycket valuta i förhållande till värdemängden som valutan skall mäta.

 88. Helena Palena skriver:

  Tack det var just det svaret jag ville ha!

 89. Helena Palena skriver:

  Om vi då går in på USA så har dom gått över gränsen för länge sen. Och det kan inte mötet i Davos göra något åt. Vi måste få en annan världsordning än den som dom osynliga makthavarna i USA vill att vi ska ha.

 90. carlnorberg skriver:

  Detta beskrivs här nu.
  http://carlnorberg.wordpress.com/wp-admin/

 91. Orvar Odd skriver:

  Kära lilla Helena Palena,

  Jag vet sedan tidigare diskussioner att detta med
  KÄLLKRITIK inte är din starkaste sida men för att hjälpa dig ur denna kunskapsbrist, ber jag varmt att få rekommendera det gamla klassiska läromedlet vid de flesta Universitet ”Källkritik och vetenskapssyn” av Rolf Torstendahl (utgiven redan 1964).
  Boken berör visserligen svensk historisk forskning 1820- 1920 men det är själva METODIKEN som du måste ta till dig.
  Detta att granska kritiskt och inte svälja allt med hull och hår.

  Trevlig och bildande läsning onskar
  Pilspetsen

 92. carlnorberg skriver:

  Och svensk historisk forskning, vet alla initierade hur gammal den är.

  Vilket kanske är ett perspektiv att ta hänsyn till i detta….

  Att kritiskt granska förutsätter någon form av etablerad grund för perspektivbildningen, alltså betingade mönster i hjärnbarkarna som utgör en kunskapsreferens.

  Så min fråga till Orven är vad som felas i sak, eftersom du uppenbarligen har något att invända.

 93. Orvar Odd skriver:

  CN

  Gammeljäntan har livlig fantasi helt enkelt!

  Ett par marginella iakttagelser betr. källkritik (där du kanske kan kommentera Gammeljäntans sanningshalt).

  1. Hon benämner dig f.d. krogkung i Stockholm.
  2. Hon förnekar att Neil Armstrong varit på månen.

  Emotser din kommentar!

  /Pilspetsen

 94. carlnorberg skriver:

  Enligt mitt resonemang i ovan så har du alltså kunskaper som belyser de förhållanden som du beskriver annorlunda. Och då undrar jag vad detta är för kunskaper.

  Och att vara kung i någon bemärkelse, innebär väl att man är högst positivt rankad i detta avseende?

  Och det finns nog ett och annat perspektiv, där jag fyllt den rollen i den svängen.

  Tillsaken hör väl att antalet ställen med 05- tillstånd och trippel-A läge, är rätt begränsat.
  Detta beror väl inte enbart på att hyran är ca 500 tkr/mån.

  Man kan ju säga att nattklubbskungaskapet, nog har en högst skiftande konkurrens. Som många inser så blir aldrig Vimal Kovacs någon kung, hur många krogar än Stureplansgruppen förvaltar.

  Vad avser månfarande, så kan jag inte se något märkligt i att individer inte tilltror olika återgivna utsagor.

 95. Orvar Odd skriver:

  I
  Du uppträder som vore du Kung Fjalar.

  II
  Föga förvånande är det enligt din uppfattning inte alls märkligt att förneka att Neil Armstrong besteg månens yta år 1968.

  Slutsats: Inte undra på att dina ekonomiska teorier
  enbart tilltalar och vinner respekt hos vilsna själar som Josef, Helena Palena och Kachina. Din egen blogg saknar helt kommenarer om man undantar just dessa individer 🙂

  Vidare kan inom parentes kan nämnas att på andra bloggplatser visar både Josef och Helena P sin liberala inställning till användandet av narkotiska preparat (droger). Sådana är dina lärjungar och jag antar att du är stolt över dessa!

  /Pilspetsen

 96. Orvar Odd skriver:

  Carl N

  För din kännedom . . . . . . . . . .

  Skrivet av Josef Boberg 30 januari 2009 13:53
  (finns dokumenterat).

  Därför vore det kanske bra ifall can-na-bis kunde bli en del av wår kultur igen – därför att det fungerar ju som ett av flera höggradigt anti-stressande medel = antiaggressivt, såvitt jag känner till den saken numera…

  ****************************************************

  Skrivet av Helena Palena den 30 januari 2009 14:47
  (finns dokumenterat)

  Josef: Det kanske skulle behövas en liten braja ibland. Cannabis är nog bättre än alkohol – om man nu måste välja….

 97. carlnorberg skriver:

  Finns Kung Fjalar i Stockhoms nattklubbsvärld?

  Jag antar att du är väl insatt i narkotikahanteringen på den svenska marknaden, utifrån ditt sätt att skriva…

 98. Orvar Odd skriver:

  En sak skall du ha klart för dig Carl Norberg och det är att jag är engagerad i KAMPEN MOT NARKOTIKA.

  Det är därför jag reagerar så häftigt gentemot Josefs och HP:s skrivna ord.

 99. carlnorberg skriver:

  Vilket inte betyder att du fattar ett enda dyft om detta, ur något enda perspektiv.

 100. Orvar Odd skriver:

  Världen existerar även utanför ditt snäva Stockholmsperspektiv.
  Men det har du alltid haft svårt att förstå.
  På många sätt . . . . . .

  /Pilspetsen

 101. Kachina skriver:

  Odd,……..är verkligen odd. Snackar om källkritik när man inte ens besvärar sig med att granska källan.

  Papegoja,….ekot i ihåligheterna bland korthusen.

 102. Josef Boberg skriver:

  ”En sak skall du ha klart för dig Carl Norberg och det är att jag är engagerad i KAMPEN MOT NARKOTIKA.”

 103. Josef Boberg skriver:

  narkotika – eller ett av många sätt för den globala bankingLigan att sno pengar ifrån oss av vanligt folk = västentligt flera än 90 % av världens länders medborgare ❓

 104. Moster skriver:

  Ja, mycket skall man läsa.
  Vilka ynkryggar!

  Vill eller törs ingen annan ta avstånd från dessa
  drogromantiker?

 105. Peter Hammarberg skriver:

  Jag är inte inläst på eller kommer ihåg vad vissa påstås ha sagt eller inte sagt om narkotika. Jag kan bara redovisa min ståndpunkt och den är att narkotikan är ett samhällsgissel som ska bekämpas!
  Den är en plåga för dem som drabbas, för de anhöriga och för samhället som har att hantera följderna i vidaste bemärkelse.

  Den som inte tar avstånd från denna plåga utan mumlar i skägget, är ynkryggar!

 106. soli01 skriver:

  Är det någon här som förespråkar nakotika? Jag har inte uppfattat det så.
  Har man haft kontakt med de som använt narkotika – genom jobbet 37 år – och sett vad denna kan ställa till med är det ingen tvekan att den måste bekämpas med alla medel. Jag fick ganska så stor kännedom om de olika preparatens verkan på människan, men i dag talas det inte så ofta om denna del. De som förespråkar t ex cannabis måste bemötas, då denna drog har många försåtliga egenskaper i förlängningen.

 107. findus skriver:

  Jag vill ju absolut inte lägga mig den ytterst intelligenta diskussionen ovan. Jag är dum och inkompetent. Jag kan dock inte låta bli att återge Peter Hammarbergs inlägg (31/1 7:28), dock med ett litet ord utbytt mot ett annat. (Detta är på intet sätt riktat mot Peter Hammarberg!)

  ”Jag är inte inläst på eller kommer ihåg vad vissa påstås ha sagt eller inte sagt om alkohol. Jag kan bara redovisa min ståndpunkt och den är att alkoholen är ett samhällsgissel som ska bekämpas!
  Den är en plåga för dem som drabbas, för de anhöriga och för samhället som har att hantera följderna i vidaste bemärkelse.
  Den som inte tar avstånd från denna plåga utan mumlar i skägget, är ynkryggar!”

  Sedan så kan man leka med tanken att byta ut ordet mot andra ord. Låt fantasin flöda. Testa förslagsvis med ord som ”våld”, ”pedofili”, eller varför inte vissa politiska eller religiösa ismer. Listan kan göras lång.

  Trevlig helg!

 108. Torsten skriver:

  Ja findus,

  Det finns mycket gissel att bekämpa i vårt samhälle.
  Det Du räknar upp är väldigt viktigt.
  Men om man kunde få bort droganvändningen, skulle oerhört mycket lidande försvinna.
  Och mycken dumhet kunde vi slippa. Se vissa kommentarer på denna blog:-)

 109. carlnorberg skriver:

  Om huruvida mina perspektiv snäva i en jämförelse med vad, kan jag ju givetvis inte alls se själv.

  Men att världen i övrigt finns utanför Stockholm, det kan jag nog räkna ut om jag riktigt anstränger mig.

  Och att jag alltid haft svårt att förstå detta, synes ju vara ett väl tilltaget påstående.

 110. Anna skriver:

  Har slutat som aktiv på denna blogg men gör ett undantag när ett par välkända namn som Josef och Helena Palena gör häpnadsväckande kommentarer gällande droger.

  Olustigt och okänsligt!

  En ursäkt samt ett avståndstagande vore önskvärt!

 111. Kachina skriver:

  Det var i Eilat på 60-talet, då stora delar av staden bestod av en kåkstad byggd av kartonger och oljefat, fylld av knarkare ditresta från hela världen.

  Dit kom en fransk skolklass på skolresa och enligt kamraterna var detta hans första hasch-pipa. Det blev fler under kvällen, meb det var något som inte stämde mellan hans kemiska balans och haschet.

  Dagen efter var han i princip ett vandrande lik. Kroppen rörde sig, men medvetandet inskränkte sig till att förnimma kallt och varmt.
  Han lade sig i vattnet för att kyla av och flöt över till Jordanien, orsakade en ganska rejäl gränskonflikt på det verbala planet.

  Det säger lite om min inställning till droger, trots att jag själv använder världens äldsta drog tobak och har ingen som helst avsikt att sluta. Har jag rökt så här länge är det liksom meningslöst att sluta, när man ändå är ”inne på upploppet och ser målsnöret.”

  Gränsen för mig går vid sådant som markant förändrar sinnet. Alkohol är en sådan drog. Ändå använde jag den två gånger per år för att ”rensa filtren”, men nu blir det bara till midsommar på grund av ett sju månader långt kontrakt som gör att jag måste vara nykter dygnet runt.

  Det som är förbjudet lockar. Därför har jag använt fransmannen i Eilat som exempel för mina barn, och vad jag vet har ingen av dem varit ens i närheten av någon drog.
  Bägge är dessutom i princip nykterister, det kan på sin höjd bli en punch-flaska från kiosken.

  Det kanske beror på att de såg pappa när han ”rensade filtret”

  🙂

 112. carlnorberg skriver:

  Om narkotika ur andra perspektiv.

  http://carlnorberg.wordpress.com/

 113. carlnorberg skriver:

  Och jag kan garantera att det knappast finns någon annan med min kännedom om denna hantering, jag lovar att jag sett så mycket skit, att det räcker till.

  Och jag kan vidare nämna att jag som enskild individ faktiskt har ett referensbrev ifrån staten/RPS som vidimerar min gärning emot narkotika, och jag är nog rätt ensam om detta.

 114. optimal skriver:

  11:09 Carl Norberg

  ”Och jag kan garantera att det knsppast finns någon annan med min kännedom”

  ”….. min gärning mot narkotika, och jag är nog rätt ensam om detta”

  I en skånsk stad finns en liten man som går under namnet ”den lille egyptiern” (han är dock svensk och hetr Mikael i förnamn), som har varit med om allt – överallt – och är bäst på allt.

  Tydligen har han en motsvarighet i Stockholm som heter
  Carl Norberg.

 115. carl skriver:

  Det viktigaste Sverigevänliga personer kan göra är:
  se till att dina skattepengar varjefall under en period går till den kommun som för en Sverigevänlig politik. hur kan man göra det? önskar mer och bättre förslag än att : 1.folkbokföra sig i annan kommun exempelvis Vellinge eller Lekeberg (en kommun som bröt sig ur och bildade egen liten kommun när Örebro började locka till sig och försörjde hela Världens kriminella.)
  2: kan man skaffa postbox i en Sverigevänligkommun så dina skattepengar inte går till att försörja bedragare och Quislingpolitiker.
  att protestera hjälper inte mycket men brist på pengar får indoktrinerade personer att förstå.

  Beviset på detta är finanskrisen nu har quislingpolitiker mindre skattepengar och därmed svårare att dölja sin galna politikstrategi.
  om främlingarna får mindre bidrag beskänner de sin rätta färg och begår mer bedrägerier och brott. samtidigt får Svenska fotfolket som betalar känna på ännu mer besparingar. enklaste sättet att stoppa tokpolitiken är att strypa alla skatteinbetalningar en tid nu när finnanskrisen kommer ge effekt under slutet av 2009. då rasar tokpolitiken ihop totalt och ett nytt Sverige kan byggas upp med ärliga hederliga Sverigevänliga politiker. detta kunde ske snappt under 2009 och 2010. invandrings och EU vansinnet kostar minst 500 Miljarder om året. så en snabb tvärnit innan finanskrisen är över kan hjälpa de som kämpar för ett Bevarat Sverige.

  att göra: stoppa pk-fulmedia! 1: alla skaffar snabbt bredband och streamar ner tv program då slipper ni tv avgift och Sverigfientliga SVT och SR får läggas ner och byggs upp efter valet 2010.
  2: säg upp alla tidningsprenumerationer det man behöver veta för att hänga med kan höras (med en nypa Sverigevänlig nypa salt)under 15 min på dagenseko P1 16.45 repris 18.45 eller på webben. övrigt i tdingar är bara nonsens. skaffa tidning efter valet 2010 då kanske Sverigevänliga tidningar kan startas upp

  ge fler förslag på att inte betala in skattepengar till quislingstyrda staten ju mindre pengar ju tidigare sker katastofen och då kan Sverigevänliga ta över återuppbyggandet av vårt fosterland och Svenska fotfolket återfår en trygg och bra livssituation.

  om ingen gör nåt får alla det som uteliggarna i stockholm skillnaden blir att man får sälja tidningen med annan rubrik- “Situation Sverige”

 116. carlnorberg skriver:

  Jag tror att det mera beror på att jag har varit i nattklubbsbranschen i 25 år.

  Att RPS inte delar ut betyg eller intyg till medborgare i allmänhet, kan ju vara ett annat skäl.

  Att det rentav är som jag beskriver, skulle ju rent hypotetiskt kunna vara sant, alldeles oavsett olika skånska förhållanden.

  Det torde ju vara enkelt att reda ut detta om viljan finns, inte sant?

 117. göteborgslullaren skriver:

  Beklämmande men inte förvånande med tanke på vilka som kastat ur sig desssa drogliberala synpunkter.

 118. soli01 skriver:

  Dessa ”sverigevänliga ” politiker – vilka är det? Kan det månne vara sverigedemokraterna?
  Qvislingstyrda staten” kan man utveckla detta påstående- Låter inte bra. 🙂

 119. carlnorberg skriver:

  Jag är inte drogliberal.

 120. carlnorberg skriver:

  Jag kunde ju till exempel ha sålt ut Max Åström när han arbetade hos mig….

 121. göteborgslullaren skriver:

  CN 2:10

  Det tror jag inte heller att du är och du har ej heller framstått som en sådan i mina ögon.

 122. Helena Palena skriver:

  Orvar Korvar: Källkritik i all ära – men var människan verkligen på månen 1968? Din kommentar finns dokumenterad.

  Min kommentar om brajan – var har du fått den ifrån? Den har inte jag skrivit här. Den är tagen ur sitt sammanhang. Så gör inte en riktig källkritiker. Så gör bara fula människor.

  Kul ändå att man skriver så det ryker läs; röker ut Vackra Anna (moster, Findus, Gibson & Co) på banan. Ha, ha, ha…

 123. Kachina skriver:

  Teoretiskt hade det naturligtvis gått att genomföra månfärden och landningen i en TV-studio, men det finns små hakar som heter ryssar och kineser.

  De avlyssnade med alll säkerhet radiotrafiken mellan Houston och astronaterna. När astronauterna sänder är det ganska enkelt att pejla in källan.

  Om den lokaliserats till Nevadaöknen, hade vi med all säkerhet blivit informerade.

  DEN triumfen hade inte ryssarna undvikit att skörda.

 124. carlnorberg skriver:

  Rent spontant känns ju krysspejlingsargumentet relevant. Men de som annars sysselsätter sig med avlyssning vill ju gärna göra gällande att det är just tiderna för dessa sändningar som säger någonting annat som har med omloppsbanor att göra.

  Jag har inte närmare satt mig in i dessa siffror, jag bryr mig så där lite lagom, men min gamle klasskamrat är ju allt som oftast på G i detta ämne. Och jag tolkar honom så.

 125. Helena Palena skriver:

  Orvar: Källkritiskt ska det vara så att människan gick på månen 1969. Eller hur!

 126. Peter Hammarberg skriver:

  Någon här ovan roande sig med att citera mitt inlägg mot narkotikan och där genomgående byta ut ”narkotika” mot ”alkohol”. Vederbörande föreslog också att man för att bredda diskussionen kunde använda sig av ”pedofili”, ”misshandel” mm.
  Mellan raderna framgick att så länge samhället accepterar exempelvis alkohol kan man lika gärna acceptera narkotikan.

  Jag förminskar eller förnekar inte på något sätt alkoholens negativa konsekvenser för den enskilde, för familjer eller för samhället. Vad jag vänder mig emot är att tanken att om det finns en samhälleligt accepterat drog så måste man också acceptera alla andra. Om Jeppe super så ska Lisa få tända på.
  Räcker det inte med en drog? Ska förekomsten av denna få legitimera andra?
  Jag köper inte det resonemanget. Det är ett alltför enkelt sätt att motivera en drogliberal inställning.

 127. Josef Boberg skriver:

  Måhända tänkvärt, kanske…

 128. Josef Boberg skriver:

  ”Människan har konsumerat cannabis sedan förhistorien. Under 1900-talet skedde en ökning i dess användning som drog, och även i dess användning som medicin innan 1930-talet. Man räknar med att ungefär 4 % av jordens vuxna befolkning under ett år använder cannabis minst en gång, 0,6% använder cannabis dagligen. Man uppskattar att upp emot 20 % av den vuxna befolkningen i USA någon gång har provat cannabis och att 10-30 % eller mer någon gång har provat drogen i Europa. …

  Traditionellt har cannabis inte klassats som en beroendeframkallande drog eftersom kraftiga fysiska abstinenssymtom normalt inte uppstår om användaren slutar. …

  Vissa milda och kortlivade utträdessymtom verkar dock förekomma ymnigt bland långvariga konsumenter som lägger av, bland annat tremor, rastlöshet, svettningar och insomnia. …

  En fransk undersökning av både hög- och lågintensiva cannabiskonsumenter funna i ett slumpmässigt urval av universitetsstudenter fann dock ingen signifikant koppling mellan konsumtion av cannabis och ångest i det dagliga livet. Man kunde inte finna några bevis för att cannabis skulle kunna skapa eller bota ångest. Däremot upptäcktes det att ett betydande antal av de undersökta studiedeltagarna verkade uppleva agorafobi i samband med cannabis, men det troddes inte bero direkt på cannabis utan på förväntad ångest efter tidigare panikupplevelser i sådan miljö. …

  Cannabis använts som medicin i många tusen år. …

  På senare tid har de medicinska användningsområdena av cannabis på nytt blivit uppmärksammade. Ofta rör det sig då om renad cannabis eller syntetiskt framställt THC som får kontrollerat innehåll. Men det förekommer även i form av marijuana med kontrollerad halt THC. I en del länder tillåts medicinsk användning. Enligt den amerikanska organisationen The Marijuana Policy Project är cannabis ett utmärkt läkemedel för bland annat cancer- och AIDS-patienter, som ofta lider av depression, och mot illamående och efterföljande viktnedgång som ett resultat av kemoterapi och andra aggressiva behandlingsformer. Det hävdas att cannabis gör dessa behandlingar mer uthärdliga. Den dämpande effekten mot illamående hjälper också mot åksjuka, för personer med hyperhidros och även mot bakfylla. …

  Cannabis sativa är en mycket härdig, snabbväxande växt som klarar av de flesta klimat och höjder upp till 3 000 m.ö.h. Det finns ett stort antal sorter av samma art med något skilda egenskaper. Människor har använt olika former av Cannabis sativa för så vitt skilda ändamål som tillverkning av rep och textilier, fågelfrö, energigröda, medicin samt berusning. …

  Cannabisplantan har sitt ursprung i Centralasien. Det första vävda plagget var gjort av hampa och daterar sig bak omkring 10000 år. Det var i Kina plantan först började odlas, för över 6 000 år sedan. Användningsområdena sträckte sig över matolja, djurfoder, fiberutvinning och medicin. …

  Hampa för reptillverkning har förekommit i Sverige sen åtminstone medeltiden, men odling kan ha förekommit ännu längre. Sverige fick aldrig någon egen konsumtionskultur bland intellektuella som delar av Europa, men indisk hampa förekom som råvara i olika medicinska tinkturer. Mellan 1869 till 1950 fanns cannabis tillgängligt på apotek i Sverige …

  En undersökning i samarbete mellan flera franska sjukhus, publicerad 2003, jämförde förekomsten av droger hos olycksförare med förekomsten hos en kontrollgrupp som inte råkat ut för olyckor. Risken för en dödsolycka är nästan dubbelt så stor för en förare som rökt cannabis än för den som är helt drogfri; jämförelsevis är den åtta och en halv gånger större om föraren är alkoholpåverkad. …

  Cannabis använts som medicin i många tusen år. Bland hinduiska ayurvedaläkemästare och i islamisk tibbi lär man patienter att inta cannabis oralt mot smärtsamma sjukdomar som malaria och andra åkommor som reumatism. Cannabis har använts som ett afrodisiakum i så skilda tillämpningar som för nygifta och till märrar innan de skulle betäckas.

  Den västerländska läkekonsten fick upp ögonen för cannabis i mitten av 1800-talet och användes som allmän mirakelmedicin mot en rad åkommor och fanns som ingrediens i många tinkturer som påstods vara välgörande. När moderna läkemedel kom, som bland annat aspirin började de legitima användningsområdena krympa. I 1912 års upplaga av Nordisk Familjebok beskrivs cannabis som övergiven av den ”moderna läkekonsten”.- slut citat härifrån.

 129. Carl skriver:

  en kris som inte går över utan bara blir värre är Sverige och dess invandringspolitik. kommuner har inte råd med någoting utan måste spara men däremot måste de ta emot fler utlänningar som skall försörjas och begå övergrepp mot Svenskarna. och så alla dessa ensamkommande barn som rånar och misshandlar Svenska skolbarn. vem vet vad de har för bakgrund?? efter att de varit barnsoldater i krig. varning för verkligheten
  http://www.truthtube.tv/play.php?vid=522

 130. Carl skriver:

  så här ser många Svenska tjejer ut efter varje helg och vardag. Vilket media tystar ner. vill du att detta skall hända dina anhöriga??? förövarna var utlänningar
  http://www.gt.se/1.188807

 131. Carl skriver:

  Sverige kommer få betala priset för sin generösa invandringspolitik
  http://www.truthtube.tv/play.php?vid=481
  Det ryktas De Svenska Muslimska ungdomar skar halsen av Daniel i det sk ”hatbrottet”

 132. Carl skriver:

  vad hjälper det att ni har mycket pengar, när vem som helst när som helst kan bli ett offer för det extrema våld som blir mer och mer vardag i Sverige.
  http://jihadimalmo.blogspot.com/2009/01/intifada-hatbrott-i-malm.html

 133. Moster skriver:

  Detta blir bara för mycket.

  Den förvirrade Josef samt nytillkomne Carl är en kombination som förpestar och som gör att man tappar lusten att vara med här.

 134. Peter Hammarberg skriver:

  Jag är böjd att hålla med ”Moster”.
  Med en bloggägare som enbart ägnar sig åt att sporadiskt slänga in ett vedträ då och då, ved dessutom av synnerligen varierande kvalité, och med kommentatorer som antingen svävar i det blå eller kryper i det bruna, kan man undra vad man har här att göra.

  Carl Norbergs ekonomiska teorier och Kachinas support utgör stringenta höjdare jämfört med de senast införda alsterna.

 135. carlnorberg skriver:

  Vad för ekonomiska teorier?

 136. Kachina skriver:

  Carl

  Man kan ifrågasätta Sveriges roll i den globala flyktingpolitiken, men stigmatisering av en folkgrupp för några enskilda våldsmäns gärningar, har aldrig varit någon av mina paradgrenar.

  Det är alltid individer som fuskar, utnyttjar, rånar och våldtar, …….aldrig folkgrupper.

  Jag vet inte för vem/vilka du driver den kampanjen, men tankeformen är så primitiv att man måste nypa sig i armen samtidigt som man ser att almanackan står på 2009.

  Sverige och världen har tillräckligt med problem utan att hönshjärnor tänker åt oss.

  Lyssna noga nu, Carl. Vi har under 1900-talet sett resultatet av en stigmatisering av folkgrupp, i Tyskland, i Rwanda, i Jugoslavien.

  DET FÅR ALDRIG HÄNDA IGEN.

  Ingen, absolut ingen, kommer att få med mig i drevet.

 137. Kachina skriver:

  Peter

  Min ”support” består i att jag ser ett sammanhang i Norbergs resonemang.
  Bitarna är förankrade i varandra, som ett lok där de efterföljande vagnarna är kopplade till varandra.

  Nyliberalismens och kapitalismens logiska bitar har ingen förankring i någondera ände. Kopplar du en bit till en annan, försvinner en av dem eller så tar de ut varandra.

  När jag läser Carl Bildts spalt tror jag att han förstår vad Norberg menar, samtidigt som han säger att ingen vet vad man skall göra nu när det datasimulerade samhället visat sig vara just det, en simulering samt att simulering och verklighet är två vitt skilda händelser.

 138. Helena Palena skriver:

  allt är bara i sin linda.

  Ni vet väl att man förbjudit kors på kyrkogården i två kommuner i Sverige. Det har man gjort för att korsen kan uppfattas som störande för våra muslimska invandrare. Det var väl snällt!

 139. Peter Hammarberg skriver:

  Nej, det vet jag inte! Vilka kyrkogårdar och vem tog beslutet och var har det tillkännagivits?
  Jag tycker det låter som ”min bror känner en som har en syster som var gift men en begravningsentrepenör, och han sa…”
  Kanske det var på den muslimska begravningsplatsen? Oom så var fallet kan jag ha en viss förståelse.

 140. Kachina skriver:

  Carl

  Av ren självbevarelsedrift måste vi naturligtvis kraftigt begränsa invandringen, men inte av de orsaker du framför utan för att ekvationen antal arbeten kontra antal människor, inte går ihop.

  Dessutom måste vi bygga ut kärnkraften, rejält.

 141. Helena Palena skriver:

  Peter: Varför skulle det vara på den muslimska begravningsplatsen? Dom har ju inte kors. Du är en sån där som hela tiden letar förmildrande omständigheter. För du vill inte se det som händer. Du vill leva kvar i ett moln av blå dunster. Du är inte ensam.

  Kommunerna Nyköping och Oxelösund beslutade nyligen att förbjuda kristna kors på kyrkogårdarna. Politikerna ansåg att korset kan uppfattas kränkande för bl a muslimer.

  Vilka underbara politiker som med ett penndrag sopar undan vårt kulturarv! Istället för att stå upp och säga: Vill ni flytta hit får ni ta seden dit ni kommer! För det får vi göra när vi kommer till andra länder. Fy fan för mespropparna i Sverige!

 142. soli01 skriver:

  Helen Palena – detta trodde jag inte kunde ske i Sverige .. jo, inget förvånar snart – ynkedom och får inte spridas vidare i vårt land! Korset ska ingen ta av oss!
  ”mesaproppar”- så sant 🙂

 143. carlnorberg skriver:

  jag vet ta mig fan vad som måste göras, och detta har jag redovisat en miljon gånger numera.

  Och jag skulle inte förvägra en enda individ på jorden min hjälp i detta, och allra minst utifrån några sökta tramsiga partipolitiska opinionsbildningseffekter.

  Men jag tror faktiskt att det just nu är de partipolitiska maktstrukturerna som motverkar de viktiga och rätta åtgärdernas tillkomst.

 144. carlnorberg skriver:

  Och vidare finner jag det högst irriterande att den fråga som idag är den avgörande för om huruvida civilisationen skall gå framåt eller bakåt, tillåts förflyttas ur brännpunkten, och att individerna låter fokus fyllas av betraktelser som endast är ägnade att just uppehålla fokuseringen, och förhindra behandling av huvudfrågan.

  Erdogans utspel i Davos saknar all rimlig trovärdighet i sak. Han kan inte rimligtvis tro att den åtgärden skulle förbättra någonting, och följaktigen var han manipulerad eller manipulerande.

 145. Torsten skriver:

  Helena,

  Det verkar inte som om förbudet efterlevs i Nyköpings kommun. Eller så agerar Du ”skvallerkärring”.

  Detta hittade jag på min första sökning på kyrkor i Nyköpings kommun.
  http://www.nykoping.se/sv/guiden/Se_och_gora/Slott__Kulturliv/Kulturarv_Slott__Herrgardar/Kyrkligt/Kila_Kyrka/

 146. Helena Palena skriver:

  Torsten: Och vad vill du säga med den länken?

  Carl: Har inte tänkt på att Erdogan kanske spelade. Men det kan ju mycket väl vara så.

 147. Orvar Odd skriver:

  Helena Palena

  Dina uppgifter är (som vanligt) inkorrekta. Din ”källa” är en annan blogg. Men för dig är väl allt som går att läsa på en blogg lika med ”sanningen”.

  Betr. förbud gällande kors kan det vara så att uttryckliga förbud om att sätta upp kors finns vid minneslunder men själva syftet med minneslunder är att dessa ej skall smyckas av anhöriga. Vill man ha kors, blommor mm mm bör man ha en grav i stället.

  Och att sätta upp ett kors på en grav är inte förbjudet någonstans i Sverige.

 148. Orvar Odd skriver:

  Och Josefs tidigare ”medbröder” samt beundrarinnor (tänker speciellt på Fairymary), bör väl ha fått sig en tankeställare.

 149. Helena Palena skriver:

  Orvar: I dom nämnda kommunerna är det förbjudet. Kan du inte läsa innantill? Ring och fråga vettja! För övrigt så verkar du tro att du kan och vet allt. Du är som en hyena på bloggen. Men såna finns i alla samhällen.

  Hur var det nu med månlandningen? Skedde det hela 1968 eller 1969?

 150. Torsten skriver:

  Helena,

  Jag behöver inte svara på Din senaste fråga.
  Läs Orvar 12:15.

 151. Torsten skriver:

  Orvar 12:50 skall det vara.

 152. Orvar Odd skriver:

  Information hämtad från Nyköpings kommuns hemsida.
  http://www.nykoping.se

  Svenska kyrkan är huvudman för de allmänna begravningsplatserna i kommunen. I kommunen finns en särskild begravningsplats för muslimer inom ett område på Nya kyrkogården i Nyköping. Inga privata begravningsplatser finns för närvarande inom kommunen.

  Frågor när det gäller begravningsplatser besvaras av Svenska kyrkan, kyrkogårdsförvaltningen.

 153. Orvar Odd skriver:

  Man måste i alla fall säga att allas vår Carl Norberg inte saknar självförtroende.

  Han erbjuder generöst världens alla samlade ekonomer att ta del av hans TEORIER.

 154. Carl skriver:

  man blir förbannad, är detta en blogg enbart till för indoktrinerade politiskt korrekta rika Svenskar som inte sätter sin fot i verkligheten????
  Tips åk pendeltåg eller buss ut till Södertälje en fredag eller Lördagskväll och handla i Ica affären som den Svenske butiksägaren tvingades lägga ner av hot och stölder och rån. nu fick Syrianerna som de önskade och tog över butiken.
  Jag gissar ni bor i Svensk områden där de fantastiska mångkulturella inte får bo i flyktingförlägningar (ex Lidingö)och nu har bara kontakt med ”Nya Svenskar” under gynnsamma förhållanden.

  men en viss varningsklocka från verkligheten kanske kan få en ny plats i er Indoktrinering, nämligen det behövs radio program om hur man undviker hot, rån och brott. en lite blänkare om hur 80 procent av Sveriges befolkning har det i vardagen! snart drabbas de sista 20 procenten också!
  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?FormatId=108&ProgramId=3350&Artikel=2521507

 155. carlnorberg skriver:

  Oddvar uppvisar som vanligt en helt obefintlig förmåga att anställa rätt begrepp till rätt företeelse.

  Och vilka är dessa teorier som återkommande anförs att jag stödjer mig på?

  Det är inte fråga om någon teoribildning alls.

 156. carlnorberg skriver:

  Och min namne kan väl knappast bli mer pinsam…

  Ojojojoj, tog Syrsorna över, vojne, vojne…

  Vet du varför du upplever så mycket oförrätter?

  Det är för att du inte vågar stå upp för någonting.

 157. Josef Boberg skriver:

  Apropå eländes elände i världen – förutom det ovan påtalade.

  I detta åt hållet totala mänsklighetens vansinne ingår också att ETT (1) barn svälter ihjäl helt i onödan var 5-e (femte) sekund + att ca 100 000 humana MedMänniskor per dygn helt i onödan AVLIDER av direkt svält eller undernäringsrelaterade sjukdomar – varav ca 70 000 är barn och tonåringar – PER DYGN ❗ 😥

  Den uppodlade åkermarken i världen kan ”lätt som en plätt” försörja en befolkning på ca 60 miljarder människor – och Wi är ju bara ca 6,5 miljarder i dags dato.

  Så någon eller några av wåra ”kära” globala MaktPyramid-MaktElitare är antingen helt rudis på basal matematik, inhumana och/eller helt inställda på att bara ställa till ett rent helvete för oss av vanligt folk = human MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder.

  I vart fall förefaller dom vara helt körda på kunskap om att: ”Så länge som en enda MedMänniska på jorden i onödan far illa = lider – så lider ALLA av det mer eller mindre ❗

  Dom förefaller ej heller särskilt kunniga om att: ”Allt det Wi gör för eller emot någon eller några andra – det gör Wi ju ALLTID obönhörligen allra mest för eller emot oss själva i slutändan” ❗

 158. Josef Boberg skriver:

  Orvar Odd – var det Du som gjorde den här kommentarenden här kommentaren ❓
  (bilden känns måhända igen)

 159. Carl skriver:

  SD kommer garanterat in i riksdagen. Ny domkrati kom in på 1990-talet. och då hade inte ens 70 procent av Svenskarna nån erfarenhet av utlänningar bara de som levde i de framväxande ghettona.
  1:Nu har nästan alla drabbats av mångkriminallitet och fått en verklig erfarenhet av att tvingas umgås med utlänningar.
  2: finanskris gör att välfärden sparas in på samtidigt som 102 000 st 2008+ kanske 100 000 st 2009 fler bidragstagare får medborgarskap=kassakris i kommunen
  3: Allians och Sossepakt kan inte erkänna de har fel då går alla röster till SD och Nd
  4 m Allah)ians och Sossepakten kovänder och för en Sverigevänlig politik vill folk hellre rösta på ärliga och förnuftiga politiker i SD och Nd
  5: om Allah-partierna och Sossepakten vinner kommer Sverige bli en kaotisk provins i supermakten EU och SD och Nationaldemokraterna kommer vinna valet 2014

  DRIVS DENNA BLOGG AV DEN RIKTIGA IAN WACKTMEISTER? tack för att du ordnade NY DEMOKRATI det känns tryggt att varje fall nån ställde upp för Svenskarna ni och Bert Karlsson kommer hyllas som Nationallhjältar i historiböckerna. hur kan man stödja er i kampen mot Sveriges förfall och snabba väg mot kaos

 160. carlnorberg skriver:

  Trovärdighet och anonymitet, vad skall man säga..

 161. Helena Palena skriver:

  Jag la en kommentar (se nedan) om detta hos Bildt. Den ligger kvar. Eriksson är väl ledig på söndagar. Vi får se hur länge den får ligga. Jag tycker ni ska se videon så kanske ni fattar att det hela är uppgjort. Får dom inte som dom vill så startar dom krig.

  ”Dom har möte i Davos. Och går man till Bildts blogg och ser vad som där skrivs om världens valutasituation blir man blasé när man sett denna video. Nu längtar jag efter män som Andrew Jackson och Abraham Lincoln. Se, begrunda och lär:

  How international bankers gained control over America

  http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

 162. optimal skriver:

  Vilken backfisch!

 163. carlnorberg skriver:

  Ockelboeinstein

 164. Peter Hammarberg skriver:

  Helena kan nog kallas mycket, men knappast ”backfisch”.
  Av vad som framkommit av hennes egna utsagor avseende ålder, erfarenheter och preferenser bör hon nog snarare vare dess motsats.
  ”Backfisch” torde på nusvenska närmast motsvaras av ”fjortis”, något som HP definitivt inte är, åtminstone inte kroppsligt…

 165. göteborgslullaren skriver:

  Jfr
  HP – Backfisch
  Josef – Knabe

  Det är inte åldern som räknas . . . . . . .

 166. Josef Boberg skriver:

  Lite mera tänkvärt om hampaväxten här, tror jag… 💡

 167. Peter Hammarberg skriver:

  ”Det är inte åldern som räknas…”. Nej som jag sa om HP, att någon backfisch är hon inte, åtminstone inte kroppsligt. Vad gäller andra eventuella utförsgåvor kanske epitetet är adekvat.

  Josef – Knabe?
  Stämmer säkert, fast ännu har han inte citerat eller länkat till Des Knaben Wunderhorn, men det kommer väl tids nog. Än så länge verkar han ha ett lager av andra sagor att ta till.

 168. Josef Boberg skriver:

  ”Josef – Knabe?
  Stämmer säkert, fast ännu har han inte citerat eller länkat till Des Knaben Wunderhorn, men det kommer väl tids nog. Än så länge verkar han ha ett lager av andra sagor att ta till.”

 169. Josef Boberg skriver:

  ”Josef – Knabe?
  Stämmer säkert, fast ännu har han inte citerat eller länkat till Des Knaben WunderhornDes Knaben Wunderhorn, men det kommer väl tids nog. Än så länge verkar han ha ett lager av andra sagor att ta till.”

 170. göteborgslullaren skriver:

  Det ligger sedan tidigare pengar i hampaodling i Laholm/Skottorpstrakten.
  Vem vet vad som ligger bakom sagoberättarens propaganda?

 171. göteborgslullaren skriver:

  I grund och botten strävar även kanske denne Knabe
  efter att uppnå MaktElitGosseStatus!
  Ränderna går aldrig ur . . . . . . . tyvärr, tyvärr.

 172. Helena Palena skriver:

  Se videon och sen dö. Den är tre timmar lång – men man kan ju titta i omgångar. Skulle önska att Ian såg den. För hans inlägg där uppe säger mig att han är vilseledd. Det finns en nyckel.

  Dom som har gjort den ska ha all heder. Nu förstår jag världen och varför den ser ut som den gör. Otroligt hur man kan dupera och styra en hel värld. Med pengar kan man göra allt. Stackars Abraham Lincoln. Alla bra män blir mördade. Ska nu kolla upp vad Kennedy hade tänkt sig i pengaväg läs: varför dom var tvungna att mörda honom.

  Tur att vi har internet. Hur ska maktens män tackla all information som nu sipprar fram till var och en. Fast det finns ju vissa som inte lär sig ändå. Som kommer med invektiv till såna som vågar. Såna som mig och Josef t ex. Ni borde skämmas.

 173. Josef Boberg skriver:

  “En person med åsikter som skiljer sig från majoritetens upplevs lätt av andra debattörer som provokativ, och kan i förlängningen komma att beskrivas som ett “troll”, trots att en mer neutral genomlysning av diskussionen kanske visar att det egentligen inte alls ligger till på det sättet. … Ett gyllene talesätt är att det är “sak och inte person” som bör diskuteras i alla diskussionsforum. Så länge argument kan bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt uppstår oftast inga problem, även om det är ett troll som framför argumenten.” – slut citat härifrån.

 174. Josef Boberg skriver:

  Göteborgslullaren,

  Vilka är dom som har sådan MAKT över Dig – så att Du gör så här

 175. Josef Boberg skriver:

  ”Tur att vi har internet. Hur ska maktens män 👿 tackla all information som nu sipprar fram till var och en. Fast det finns ju vissa som inte lär sig ändå. Som kommer med invektiv till såna som vågar.”

 176. göteborgslullaren skriver:

  Evert Bäckström och Neil Sedaka.

 177. Josef Boberg skriver:

  …och Neil Sedaka

  Sant eller falskt ❓

 178. Helena Palena skriver:

  Hur ska vi se på att min kommentar med hänvisning till en eminent video som visar hur internationella bankirer tog kontrollen över Amerikas valutabildning får ligga kvar på Bildts blogg?

 179. carlnorberg skriver:

  Ja du Helena, detta finns att se ur många perspektiv, som alla har det gemensamt att de kräver eftertanke för insikt.

  Tyvärr så är inte alla villiga att göra detta arbete.

 180. Peter Hammarberg skriver:

  Och det som många upplever som det största problemet är att andras eftertanke leder till andra insikter…

  Jag kommer osökt att tänka på talesättet: ”Det finns två sätt att se på saken; mitt sätt och fel sätt.”

 181. carlnorberg skriver:

  Och dessa tankevägrare, kan ju emellanåt irritera en del, som idag när bilförsäljningen redovisar det diskreta tappet på 34%, och de likaförbannat inbillar sig att detta är konjunkturbetingat, och därför snart kommer att återhämta sig.

  Och den där Qviberg sitter på DI TV och talar om andras dåliga omdöme, och uttrycker att börsen nu har sett sin botten.

  Jag pantar omgående in mitt omdöme i detta och anför följande: Jag skall upphöra med att skriva på internet om inte börsen sjunker ytterligare ifrån den innevarande nivån.

 182. carlnorberg skriver:

  Ja du Hammarberg, det är ju även frågan om vems eftertanke detta gäller.

 183. carlnorberg skriver:

  Mitt omdöme i detta synes ju vida överglänsa Herr Qvibergs, åtminstone i den nuvarande dagens tidsperspektiv.

 184. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg strävar efter att bli en debattör som får vara med och leka bland ”dom stora”. Han lanserar därför sina ekonomiska teorier efter bästa förmåga.

  Tyvärr brister denna förmåga allt som oftast!

  Hur tror någon att Carl Norberg kan bli betraktad som en seriös ekonomisk teoretiker/debattör när han jämt och ständigt använder nedvärderande uttryck som
  t. ex. ovan 10:11 ”den där Qviberg”?

  Nej, Carl Norberg får nog även i fortsättningen nöja sig med att rekrytera proselyter i nivå med Helena Palena och Josef.

 185. Peter Hammarberg skriver:

  ”…det är ju även fråga om vems eftertanke det gäller”.
  Naturligtvis är det det och för den som anser sina egna tankar och teorier som oomkullrunkeliga och som förringar och förnekar andra möjliga tolkningar av verkligheten är det självklart vems tankar som ska gälla.

 186. carlnorberg skriver:

  Om man är ärlig så lär de egna möjliga perspektiven också vara de förhärskande.

  Och om argumentet har bäring på verkligheten eller inte, kommer att spela den avgörande rollen, inte om huruvida det är en eller alla som anför argumentet.

  Så länge inget argument visar på bättre bäring, så måste det nog tyvärr förbli så att de som därför inte kan till sig argument förblir oförstående, detta ligger i själva sakens natur.

 187. carlnorberg skriver:

  Eller menar du Hammarberg, att du ine tänker efter bästa förmåga i detta?

 188. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg

  Vill du vara vänlig och översätta din kommentar 10:41
  till begriplig svenska.

 189. Helena Palena skriver:

  Peter: Du verkar ju ha nästan alla höns hemma. Har du sett filmen? I så fall – se den innan du uttalar dig om oss som har sett sambandet. Som har nyckeln till varför världen är som den är.
  Tyvärr måste man gå långt tillbaka för att förstå förloppet.

 190. Peter Hammarberg skriver:

  Jo, jag tänker efter bästa förmåga och i det tänkandet ingår också att inse och uppskatta att också andra tänker. En god vishet är att acceptera att de som i sitt tänkande kommit till andra slutsatser än jag själv, inte nödvändigtvis måste ha fel utan att de tolkat verkligheten utifrån sina erfarenheter och kunskaper.
  Det kan till och med vara så att vi bägge har rätt, var och en utifrån sina förutsättningar.

 191. carlnorberg skriver:

  Verkligheten verkar lika för alla, och är därav endast en allena. Sanningen är inividens och finns därav lika många som individer.

  Att kalla det för vishet att acceptera att individerna tolkar utifrån sina egna sinnen, är kanske en liten försköning, vad vet jag.

  Att den som inte vet bättre, ändå har rätt och är sann ur sitt eget perspektiv, förefaller inte heller detta vara någon revolutionerande tanke.

  Detta förhindrar emellertid inte den omständigheten att verkligheten är en enda som vi lever tillsammans.

 192. carlnorberg skriver:

  Sedan undrar jag varför du särskilt uppskattar att andra tänker?

 193. Peter Hammarberg skriver:

  Återigen ett talesätt, oslagbart i sin enkelhet:
  ”Där alla tänker lika blir inte mycket tänkt”.

 194. Orvar Odd skriver:

  Den egensinnige kan också ta till sig följande:

  ”Du skulle nog inte bekymra dig om vad folk tänker om dig om du visste hur sällan de gör det”.

 195. carlnorberg skriver:

  Det är ju en sanning som väl beskriver verkligheten.

  Så varför det i detta kritiseras de som tänker vidare än gemen, kan ju möjligen förklaras, men knappast rättfärdigas.

 196. Orvar Odd skriver:

  Kom just nu att tänka på att jag av en ren slump råka ”springa på” Nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer på en bar i Ft Lauderdale i början av 1980- talet. En mycket vänlig gammal man som bl.a. yttrade nedanstående ord (som jag lagt på minnet).
  Den som känner sig manad kan ta dem till sig, håll till godo:

  ”Vi vet vad en person tänker, inte när han berättar vad han tänker, utan när vi ser hans handlingar”.

 197. carlnorberg skriver:

  Nu kanske man i detta skall beakta vem som begår vilken handling, kring detta tankeförlopp.

  Att Oddvar skulle uppbringa förmåga till detta, gör jag mig emelletid inte så stora illussioner om.

 198. Josef Boberg skriver:

  ”Nej, Carl Norberg får nog även i fortsättningen nöja sig med att rekrytera proselyter i nivå med Helena Palena och Josef.” – citat av Orvar Odd
  februari 2, 2009 kl. 10:29.

  ”Proselyt är en nyligen vunnen anhängare av en viss åsikt, oftast en trosuppfattning men även politisk. Resultat av värvning eller mission. Används oftast om personer som konverterat till judendomen.” – slut citat ifrån länken ovan.

 199. Josef Boberg skriver:

  Personligen hoppas jag innerligt på att den här personen har åt hållet helt rätt för sig ❗

 200. Helena Palena skriver:

  Det börjar röra på sig. Detsamma måste gälla för USA.
  Vad händer när det kommer fram att Feds – Centralbanken – är privatägd over there. Vad händer när människorna på gatan förstår att dom blivit grundlurade och att det pågått sen 1913?

 201. optimal skriver:

  Kärringen verkar vara rent förryckt

 202. carlnorberg skriver:

  Så vad är det då som egentligen händer, om det inte är det som jag beskriver?

  Eftersom så många har så mycket att kritisera min person för, så vore jag mer intresserad av att veta vad som felas i sak, vilket naturligtvis är känt för alla de som hävdar min bristfällighet, för hur kan de annars veta att bristerna föreligger..

 203. Josef Boberg skriver:

  ”Alla blev rädda samtidigt. Alla tänkte likadant. Jag tror att just detta skiljer oss från gångna tider och tidigare konjunkturer. Nu vet vi samma sak samtidigt. Runt hela jordklotet. Och vi är lika smarta – eller lättlurade.” – slut citat av del av Ian Wachtmeisters inlägg på den här tråden.

 204. findus skriver:

  Hej Ian!

  Citat från Draken: ”EU-valet är ett val mellan regeringen Reinfeldts tro på orättvisor och Socialdemokraternas syn på rättvisa, sade Socialdemokraternas toppkandidat Marita Ulvskog vid partiets valupptakt i Västerås i helgen.”

  Kära nå’n, vet människan vad EU-valet går ut på? En synnerligen förtroendeingivande kandidat …

  Ha en fin kväll!

 205. carlnorberg skriver:

  Vad går EU-valet ut på?

 206. Josef Boberg skriver:

  Lite allmänt om EU här, tror jag…

 207. göteborgslullaren skriver:

  Exit Göteborgslullaren Dee Dee Sharp.

  Motivation saknas!

 208. carlnorberg skriver:

  Ja det är väl så det blir när haveriet blir för påtagligt.

 209. optimal skriver:

  Då försvann ännu en av de få vettiga personerna. Men jag förstår honom.

 210. carlnorberg skriver:

  Ja denne hade ju ingenting att säga eller anföra.

 211. Torsten skriver:

  Jag håller med Dig optimal.

  Om extremisterna och domedagsprofeterna får ta över kommentatorsfältet här, så dör snart denna blog.

  Tråkigt, för det är alltid trevligt att läsa Ians inlägg.

 212. carlnorberg skriver:

  Om inte åsikterna tillåts vara fria, utan istället likriktas genom censurering, så blir forumet ett uttryck för den egna bekräftelsen av självet, istället för en diskussion om verklighet.

 213. carlnorberg skriver:

  Obama administrationen tycks för närvarande satsa mest på merchendise, åtminstone om man ser till vad som hittils kommit ut ifrån Vita Huset.

  Det satsas uppenbarligen på att sälja Obamaklockor och Obamamanschettknappar till den färgade delen av befolkningen, i en utsträckning som ger omgående effekter….

  Detta tycks inte riktigt vara lika för alla verksamheter administrationen bedriver…

 214. carlnorberg skriver:

  Av någon anledning så finner jag vissa likheter med den svenska alliansregeringens valseger….

  Man kan ju med illa dold sarkasm uttrycka detta som att medvetenheten om det annalkande fallisemanget för finans och valutasystemet, tycks ha varit mycket god hos de forna maktinnehavarna.

  Att sedan Per Nuder och Göran Persson undertecknat skrivelser om detta redan för mycket länge sedan, gör liksom inte situation så väldigt mycket snyggare.

 215. bestofmankind skriver:

  göteborgslullaren, optimal, Anna, Orvar odd, moster, Jannedumbom, lindalovelace, maverick…etc etc…..same same but different….

  🙂

 216. Josef Boberg skriver:

  ”Torsten Säger:
  februari 3, 2009 kl. 11:55 är

  Jag håller med Dig optimal.

  Om extremisterna

 217. Josef Boberg skriver:

  …och domedagsprofeterna får ta över kommentatorsfältet här, så dör snart denna blog…” – slut citat.

 218. Helena Palena skriver:

  Josef: Torsten är nog för gammal för att klicka sig vidare till en video med guldstänk i! Det ska bli kul att se om Ian W får en eller annan dime att ramla ner. Gärna en med silver i. Förhoppningsvis läser Ian kommentarerna.

  Best of: Optimalt bra kommentar! Tack för den!

 219. Torsten skriver:

  Det är bra Josef, att Du hjälper dessa vilsna själar att få en identitet:-)

 220. Torsten skriver:

  Helena,

  Jag vet att det är oartigt att prata om en dams ålder.

  Men jag är lite osäker, så jag dristar mig till att gissa att våra födelseår inte skiljer sig så värst mycket. Jag kanske till och med är yngre än Du:-)

 221. Josef Boberg skriver:

  Lite mera om hur sanningar döljs av MaktPyramid-MaktElitare för oss av vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av alla världens länders medborgare här, tror jag… 💡

 222. Peter Hammarberg skriver:

  Med anledning av Lullarens välmotiverade uttåg:

  Bort gå de,
  stumma skrida de
  en efter en till skuggornas värld.
  Klockorna dåna. Tungt slå de,
  mullra och kvida de,
  sjunga sin sång till de dödas färd.

  Milslångt borta jag sitter.
  Ändå hör jag klockornas slag.
  Hela vårt land i vinterns glitter
  höra de klockor, som ringa i dag.
  Sommar var du och blommande vår,
  sävens sus bland sjöarnas stränder.
  Sov, vår sångare, sov på din bår,
  lyft på tusendes händer!
  – – –
  – – –
  Skald, stig genom nattens dörr
  kungarak till skuggornas skara!
  Oförgängligt
  strängaspelet, ditt silverklara,
  ljuder ännu för oss som förr.

 223. Helena Palena skriver:

  Ålder spelar ingen roll… och inte storlek heller.
  Kolla gubbe lilla och lär dig vad som styr här i världen. Skrämmande är insikten. Och kunskapen ligger bara ett klick ifrån… Klicka på!

 224. Helena Palena skriver:

  Lär er vad contraction och scarcity betyder i valutbildarnas paradis.

 225. Peter Hammarberg skriver:

  Hur många andra klick har du gjort HP? Hur många andra utsagor i frågan har du studerat så du kunnat jämföra, värdera, kontrollera och bedöma innan du bildade dig din slutliga åsikt?
  Eller blev det som för kungen, det sa bara klick och så var du fast. Likt en nyfrälst behöver du inga andra argument, helt plötsligt fanns bara en sanning och andra(s) åsikter är ointressanta; för du har sett ljuset?
  Halleluja!

 226. Torsten skriver:

  Helena

  När det gäller att klicka, så ligger jag säkert i lä jämfört med Dig:-)

  Tänk bara på vad Du klickar på:-) 🙂

 227. Helena Palena skriver:

  Det har tagit lång tid att komma hit. Hade internet funnits tidigare hade det gått fortare naturligtvis! Men jag lyssnar ju mer på insatta än på dig Peter. 98 procent av amerikanarna vet inte heller om det här. Det finns vissa som försöker undervisa – för det är kunskap som behövs – i ämnet. Allt vi ha är framtiden och kunskapen. Det tycker jag är hoppingivande.

 228. Peter Hammarberg skriver:

  Nej, det är rätt HP, mig ska du inte lyssna särskilt mycket på, åtminstone inte i dessa frågor.
  I vissa andra ämnen bör du kanske höra upp bättre men de verkar inte få någon chans här; de dör drunkningsdöden…

 229. carlnorberg skriver:

  Om detta är hoppingivande vet jag inte om jag skulle vilja säga, det beror nog vad man hoppas skall komma.

 230. Helena Palena skriver:

  Jag klickar på musen… hela tiden. Ha, ha, ha….

 231. Orvar Odd skriver:

  Värdera, kontrollera och bedöma är som Peter skriver
  2:25, grundläggande för all kunskapsinhämtning.

  Gapa och svälj, tycks mer vara Helenas melodi.

  PS En liten fråga till HP – hur kom du fram till siffran 98% (av den amerikanska befolkningen)? Kanske genom att tillämpa samma metodik som du använde i söndags, när du på sedvanligt oförskämt sätt skrev om ”korsförbud” på vissa svenska kyrkogårdar? DS

 232. Helena Palena skriver:

  Carl: Om alla förstod vad som pågår så skulle det hända saker. Till det bättre naturligtvis!

  Man kan med ett knapptryck radera ut valutan och ta bort all skuld och börja om från början. Vi kan göra som Abraham Lincoln – vi kan trycka greenbacks. För jag antar att vi också skapar pengar genom skuld vilket det inte heller – som i Amerika – finns något värde i.

  Fan va´jag tycker Abraham Lincoln var bra! Om karln levde skulle jag honom en kyss!

 233. Helena Palena skriver:

  Orvar: Egentligen skulle jag inte prata med dig. Men okey – jag gör ett undantag. Har du ringt till berörda kommuner och kollat? Gör det och återkom sen. Det här med källkritik fattar du inte ett skit av. Fan – du skrev ju att folk gick på månen 1968 och korrigerade dig inte fast jag bad om det.

 234. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg

  Du har sedan länge marknadsfört dina ekonomiska teorier. Så långt allt väl.
  När du håller dig strikt till dessa teorier kan åtminstone jag betrtakta dig som en seriös och spännande person. Det är när du sammankopplar ”din ekonomi” med fantastiska konspirationsteorier som intresset för dig falnar (ex. vis ger du på ett försåtligt sätt alltid samma etablissemang skulden för alla kriser och krig (mm mm) i världen, t.o.m. nu senast gällande Gaza, där du gick tillbaka till 1900- talets början för att förklara varför denna konflikt uppstod).
  Ännu omöjligare att ta dig som en seriös person blir det när du är så oerhört förtjust i att få medhåll av någon enda liten varelse, vem än det månde vara, att du med öppna armar t.o.m. omsluter en sådan person som Helena Palena (gapa och svälj).
  Förstår du inte att din ”affärsidé” skadas av dylikt, vilket med stor sannolikhet innebär att du får fortsätta trampa på i gärdsgårdsserien. Mitt råd till dig blir därför att du ska försöka revidera din framtoning och vara selektiv i valet av ”vänner”.

  I all välmening
  ”Spjutspetsen”

 235. Peter Hammarberg skriver:

  Jag håller med Orvar Odd.
  Resonemangen om valutabildning, realvärden, inflationsrisker och teorierna om möjliga/nödvändiga långsiktiga förändringar i den globala finasiella samvaron var inledningsvis intressanta och lärorika för en novis på området.
  Tyvärr har intresset falnat och trovärdigheten fått sig en allvarlig törn av samma orsaker som ”Spjutspetsen” redovisat.

  I all välmening och i positiv anda instämmer jag i hans inlägg 3:10!

 236. Josef Boberg skriver:

  “En person med åsikter som skiljer sig från majoritetens upplevs lätt av andra debattörer som provokativ, och kan i förlängningen komma att beskrivas som ett “troll”, trots att en mer neutral genomlysning av diskussionen kanske visar att det egentligen inte alls ligger till på det sättet. …

  Ett gyllene talesätt är att det är “sak och inte person” som bör diskuteras i alla diskussionsforum. Så länge argument kan bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt uppstår oftast inga problem, även om det är ett troll som framför argumenten.” – slut citat härifrån.

 237. optimal skriver:

  Om hon inte är en Backfisch kan ni väl ändå hålla med om att hon uppträder som en Pinnebergare.

 238. Josef Boberg skriver:

  ”Om hon inte är en Backfisch kan ni väl ändå hålla med om…

 239. Josef Boberg skriver:

  …att hon uppträder som en Pinnebergare”.

 240. findus skriver:

  Hej Ian!

  Vilket spännande EU-val vi har att se fram emot!

  Jag noterar med skräckblandad förtjusning att en representant för den svenska väljarkåren, en av dina flitigaste besökare, vet inte vad EU-valet går ut på (februari 2, 2009 kl. 8:12 pm; ”Vad går EU-valet ut på?”). Kan denna verson vara representativ för den svenska väljarkåren?

  Det stora partiets toppkandidat vet tydligen inte heller vad EU-valet går ut på (se mitt cictat, februari 2, 2009 kl. 6:15 pm). Kan denna person vara representativ för den svenska politikerkåren?

  Snacka om att våra politiker går i takt med sina väljare!

  Ha en bra kväll, vi hörs senare i veckan!

 241. Orvar Odd skriver:

  Apropå Pinnebergare!

  Så kan det gå när Josef inte kan hålla sina fingrar i styr.
  Detta var faktiskt riktigt roligt 🙂 🙂

 242. Peter Hammarberg skriver:

  ”Pinnebergare”, har inget att göra med staden Pinneberg enligt Josefs länk.
  Syftar istället på Hans Falladas roman ”Hur ska det gå med Pinneberg” om en småborgerlig och lite prudentlig mans och hans familjs kamp för tillvaron i 20-30-talets Berlin.

 243. Orvar Odd skriver:

  Precis!
  Så föll återigen Josef på eget grepp!

 244. Josef Boberg skriver:

  ”Orvar Odd – Precis !
  Så föll återigen Josef på eget grepp !

 245. Josef Boberg skriver:

  Peter Hammarberg – ”“Pinnebergare”, har inget att göra med staden Pinneberg enligt Josefs länk.
  Syftar istället på Hans Falladas roman “Hur ska det gå med Pinneberg” om en småborgerlig och lite prudentlig mans och hans familjs kamp för tillvaron i 20-30-talets Berlin.”

  Tack för den informationen. Jag var ej född då – så jag visste därför ej någonting om den saken… Nu känner jag ju till det en gnutta – tack vare Dig ❗

  Besserwissertyskt förefaller det ju ändå luta åt att vara, kanske… 💡

 246. carlnorberg skriver:

  Var omskriver jag andra skribenter än de som kritiserar mig som person, och inte i sak?

 247. optimal skriver:

  Carl Norberg

  Känner du inte att det blir en belastning för dig
  att liera dig med vissa personer vars trovärdighet
  är synnerligen bristfällig.
  Om du inte har denna fingertoppskänsla kommer du garanterat aldrig att bli tagen på allvar.

 248. carlnorberg skriver:

  Jag lierar mig inte, jag står i mitt själv och det är därifrån som jag betraktar min omvärld.

  Och att på något sätt försöka undandra andra rätten till förståelse för det jag uttrycker vore väl ändå lite kontraproduktivt?

  Vem som sedan väljer att ta till sig det som jag uttrycker, det är inte något som jag kan styra över.

 249. carlnorberg skriver:

  Och varken min självsyn eller uppfattning om omvärlden förändras nämnvärt av hur andra individer betraktar varandra.

 250. carlnorberg skriver:

  Vad gäller Kachina om det är detta som är frågan, så har vi debatterat mer som antagonister på AB siten, än vad denna WordPress site innehåller textmassa.

  Detta har lett till en samförståelse för perspektiven, i en rad olika fundamentala frågor.

 251. carlnorberg skriver:

  Om sedan kachina rökte på och arbetade som dörrvakt på Reepherbahn spelar en mycket liten roll i detta.

  Att det däremot berikat Kachinas perspektivbildning i en eller annan omfattning och mån,torde vara fullkomligt uppenbart för vem som helst.

 252. soli01 skriver:

  Han är norrlänning och det räcker en bit. 🙂

 253. Helena Palena skriver:

  Vad bidrar den där optimal med egentligen? En sån där som snokar i vad andra gör och säger och sen drämmer till med det när han/hon tycker att det passar. En sån där som försöker slå under bältet. Men det blir ju slag i luften.

 254. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg

  För ett par dagar sedan kallade du (en aning burdust)Mats Qviberg för ”den där Qviberg” och enl. din utsago framstod han som mindre vetande/retarderad inom den ekonomiska vetenskapen. (Man får ju ändå säga att en så nollkunnig person har lyckats ganska väl med att skrapa ihop ett nätt liten förmögenhet).
  Du grundade ditt påstående på att han i en intervju trodde att botten snart var nådd (när det gällde ekonomi, börs mm mm) och att den som investerade nu (eller ganska snart) kunde förvänta sig att bli lyckosamma i sin satsning. Du sade dig vara så övertygad om motsatsen att du lovade sluta skriva om dina ekonomiska teorier om börsen går upp, i stället för att som du förutspår, går ner.

  Sedan du skrev denna har börsen stigit och även idag ser vi en liten uppgång, just nu 1,43%. Igår steg även börserna i USA efter det att bättre ”siffror” än väntat presenterats i detta land.
  Redan under den tidiga hösten skrev du ett antal blogginlägg om att dollarna i stort sett skulle utraderas inom några veckor och i december skrev du att efter den 18 december (tror jag det var) skulle ALLT RASA SAMMAN.
  Inget av detta har hänt men ändå fortsätter du att förkasta alla andra ekonomiska bedömningar förutom din egen och kritiserar oliktänkande som ”mindre vetande”.
  Hur kan detta komma sig?

  Den som undrar är
  ”Spjutspetsen”

 255. Orvar Odd skriver:

  F.ö. anser jag att sign. optimal uttrycker sig mycket väl!

 256. Peter Hammarberg skriver:

  Domedagssekter utmärks av att de bokstavligen tror på domedagen. Många av dem har också kunnat precisera den exakta tidpunkten för när Harmagedon/Ragnarök ska drabba mänskligheten. Som stöd för denna datering hänvisar de till olika bibelord, kometers rörelser, my(s)tiska sällskap eller till någon stor tänkares profetsia.

  Hittills har dessa sekter haft fel; jorden och mänskligheten lever vidare. Att ha haft fel, att ha trott på något som visat sig vara en chimär eller rent av en bluff, har hos några sekter varit en så stor besvikelse, varit ett sådant trauma, att de begått kollektiva självmord.

 257. carlnorberg skriver:

  Ja uppenbarligen så handlar ju detta om rena sakförhållanden, och inte om religion, magi eller andra definitionsmässigt tveksamma grunder.

  Vad förmögenhet anbelangar så torde detta vara ett mycket dåligt mått på allt annat utom just förmåga att skapa en förmögenhet.

  Det spelar alltså ingen som helst roll med dessa likvida stödåtgärder, och vad denne Qviberg anbelangar så var det så attha uttryckte att omvärlden had dåligt omdöme som inte nu istället investerade i aktier.

  Att det råder likviditetsbrist, måste han således helt ha missat, eller glömt att tänka på….

 258. carlnorberg skriver:

  Att något annat än det finansiella systemet med BIS och IMF och grunderna för bildning av valuta, som kommer haverera det får envar tro vadhelst de nu vill om.

  Jag tror förvisso att detta nog kan leda till någon ytterligare konsekvens, vilket alltså inte är frågan i detta.

 259. carlnorberg skriver:

  Och vidare så behöver ingen förvånas över att jag kommer att framhärda i min beskrivning, faktiskt ända till verkligheten är synlig för tillräckligt många.

 260. carlnorberg skriver:

  Nu kanske man skall tänka på volatilitet, och vad som kommer först och vad som kommer sedan..

 261. soli01 skriver:

  Qvibergs råd är inte helt fel ,för han tänker lite framåt . 🙂 Sedan gäller det att avbryta i rätt ögonblick och det kan vara svårare.

 262. carlnorberg skriver:

  Om han menar i daytradingtermer, så må det väl vara hänt, men då finns det ju inga incitament för beklagandet i sig.

 263. carlnorberg skriver:

  Men att kalkylera in stödpaket som ett köpläge, tyder antingen på att man bedömer marknaden som korkad, eller att man själv inte har begripit innebörderna.

 264. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg

  Självklart skall man inbegripa volatilitet i detta sammanhang och självklart kan ingen person med säkert säga att ”faran är över”.

  Men du får ursäkta att för mig framstår ditt tonläge och självsäkerhet i egen sak (dvs just din ekonomiska teori), ungefärligen lika övertygande som en fanatisk väckelsepredikant som tar till alla medel för att ”klargöra det enda rätta”, inkl. Satan och Djävulen.

  Visst vinner predikanten (och du) vissa vilsna själar men till syvende och sist måste står oftast fanatikern där med lång näsa.

 265. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg 2:43

  Med förlov sagt har du ett lustigt sätt att kommentera hur enkelt eller svårt det är att bygga upp en egen förmögenhet så som Mats Qviberg gjort.

  Hur har du egentligen lyckats själv i ”dina affärer”?

  Kannske är det inte bara utskänkningstillstånd som du förlorat – vad vet jag?

 266. Orvar Odd skriver:

  Ang. volatilitet 🙂

  Stockholmsbörsen upp över 2% just nu . . . . . . .

  samtigt som USA öppnar uppåt även idag . . . . . . .

 267. carlnorberg skriver:

  Jag svälter förmodligen inte ihjäl idag heller.

  Och det lär ju visa sig hur det blir för världsekonomin, värre eller inte, eller hur?

 268. Orvar Odd skriver:

  Carl N

  Ingemar Stenmark gav en gång för länge sedan följande svar till en näsvis TV- reporter som frågade hur han hade det med pengar: ”Ja, jag behöver ju inte direkt vända på syltburken för att kolla om det är extrapris eller ej”!

  Det gläder mig att även du är en både solid och likvid man 🙂

 269. Kachina skriver:

  ”Domedagssekter utmärks av att de bokstavligen tror på domedagen. Många av dem har också kunnat precisera den exakta tidpunkten för när Harmagedon/Ragnarök ska drabba mänskligheten. Som stöd för denna datering hänvisar de till olika bibelord,”

  1986, timmarna efter att K-O Feldt och Ingvar Carlsson presenterat skattereformen, sade jag att byggbranschen skulle kollapsa -92, när reformen trätt i kraft fullt ut.

  Som stöd hade jag verkningarna av samma skattereform i Storbritannien.

  Jag fick epitetet domedagsprofet ända fram till -92, trots att Norge bekräftat händelseförloppet på ”halva sträckan”. Det var som om ingen fattade vad som verkligt skulle hända, och då pratar jag om ett auditorium av direktörer, koncernchefer och gyllene ekonomer, inte förränn det verkligt hände.

  De var märkligt tysta. Ingen ringde upp och sade; ”Du hade rätt!”

  Men iofs, vid det laget hade jag lämnat byggbranschen, jobbade i skogen och producerade sättpotatis för export till Brasilien. De vet kanske inte att det finns telefon, även i skogen 🙂

  Undrar just om ni hör av er till Carl Norberg den dagen det går upp ett ljus för er.

 270. Kachina skriver:

  Förresten,……det där med domedag.

  Domedagen berör inte alla på samma sätt. När man skurar toastolen är det en katastrof för bakterierna men en lisa för själen. Sedan börjar folk skita igen och det kommer nya bakterier.

  Världsekonomin står inför en mycket mycket stor förändring och de som kommer att känna av katastrofen är girigbukarna. Vi ser antydan till vad som komma skall genom uttalanden av Obama och Borg.

  Hur många liv som kommer att släckas under processen beror på mängden av intriger hur envist de kämpar emot,….de äckligt rika.

  Vi har, de flesta, insett att varken kommunism eller kapitalism är ett fungerande system, även om kommunismen iaf kunde mätta mer munnar än 50%, medan det inom den globala kapitalismen är mer än 50% som svälter.

  Vi är i födslovåndorna till något nytt som vi inte vet hur det ser ut. Precis vadsomhelst kan hända, utom att den rådande ordningen består.

 271. optimal skriver:

  Det vore intressant om farbror informerar oss hur farbrors uträkning ser ut som verifierar farbrors påstående om att ”kommunismen iaf kunde mätta mer munnar än 50%, medan det inom den globala kapitalismen är mer än 50% som svälter”.

  Varifrån har farbror inhämtat dessa siffror?
  Hur ser ekvationen ut på pränt?

 272. Kachina skriver:

  Farbrorn kan inte ange källan, eftersom för både kapitalism och kommunism är det en uppgift typ, ”det dör ett barn i svält var femte sekund”

  Alltså, en grov subjektiv bedömning från något institut eller någon forskare som naturligtvis har ett underlag och ett syfte.

  Huruvida underlaget är relevant är det alltså upp till betraktaren att avgöra. Jag kan nämna att bland västs forskare och politiska institut har man ännu inte lyckats enas ifall Stalin mördade fem eller sjuttiofem miljoner av sina medborgare.

 273. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,

  Det var nog därför kommunisterna räknade mätta munnar i procent.
  Efter att ha mördat halva befolkningen, eller i de lite mer humana diktaturerna, bara fängslat och torterat dem, är det inte så svårt att mätta 50% eller mer av kvarvarande.

 274. Kachina skriver:

  Frågan är vem som tvingat kapitalismen att skapa ett system där ett barn dör av svält var femte sekund.

  Det kanske bedöms som vållande till annans död, men flera miljoner blir det ganska snabbt. I Stalins fall bedömdes det som medveten svält = mord.

  Siffran ett barn var femte sekund är bekräftad av Carl Bildt.

 275. mrmhalland01 skriver:

  Det är inte en fråga om kapitalism Kachina.
  Det är lika fruktansvärt som det alltid har varit.
  Nu är världen trots allt lite öppnare, så också de statistiska siffrorna.
  I de lände barn svälter eller dör av förorenat vatten eller, just nu, AIDS (tidigare andra sjukdomar) har inte situationen blivit sämre sedan kommunismens dagar. Om något har den blivit marginellt bättre.

  Det krävs en inställning bland alla i den utvecklade världen, att vilja avstå lite av sitt för att detta ska kunna vända.
  Självklart måste hjälpen riktas mot ett hållbart ”själv-hushåll” som inte är möjligt idag.

  Det var ju inte så att de kommunistiska staterna hjälpte till må minsta vis, så, din jämförelse haltar betänkligt.

 276. Josef Boberg skriver:

  ”Farbrorn kan inte ange källan, eftersom för både kapitalism och kommunism är det en uppgift typ, “det dör ett barn i svält var femte sekund”

 277. Josef Boberg skriver:

  …till vilket rätteligen bör föras att ca 100 000 av vanligt folk = humana MedMänniskor sammantaget varje dag – år ut och år in – avlider av direkt svält och undernäringsrelaterade sjukDomar. Av dessa är ca 70 % barn och tonåringar ❗ 😥

  Rätt så uppseendeväckande – om man så får lov att säga – enär den befintliga åkermarken mer än väl räcker till – för att producera mat i ÖverFlöd till ca 60 miljarder MedMänniskor – och Wi är ju de facto för närvarande bara ca 6,6 miljarder.

  Till det hela skall rätteligen också föras att ca 100 000 människor varje dag – år ut och år in – avlider av överviktsrelaterade sjukDomar. Än så länge är barnens andel av dessa ej så stor – men ökningen av barnens och tonåringarnas andel av detta eländes elände – sker i dags dato i ”dramatiskt” tempo.

  Ca 100 000 MedMänniskor dör varje dag på ”normalt” vis. Det föds lite flera än 300 000 människobarn varje dag – och därför ökar jordens befolkning – trots allt helt onödigt spill av befintliga människoliv – p g a för lite och för mycket mat.

  Så sammantaget kan sägas att ”någonting” NaturLiktVist = Intelligent alltid ser till så att det är balans mellan det ena och det andra. …

 278. Josef Boberg skriver:

  … Har någon/några MaktPyramid-MaktElitare inom den vänster- och/eller högerinriktade politiken och/eller religioner – tänkt/talat/skrivit NÅGONTING NÅGONSIN – för att i konkreta vardags-politik kunna handla i gärningar – så att detta pågående vansinne med svält och övergödning = övervikt fått ett slut ❓

  Kommer det att ske inom överskådlig framtid – genom MaktPyramid-MaktElitare inom religioner och/eller genom att traditionella politiker/partier ser HELHETEN – och tar konkreta initiativ till en förändring – som för gott kan leda bort ifrån det pågående svält- och övervikts-vansinnet ❓

 279. Peter Hammarberg skriver:

  Med en viss förvåning och med ett litet leende konstaterar jag att Kachina nu använder Carl Bildt som garant för statistiska uppgifter. 🙂

 280. Orvar Odd skriver:

  ”Just put it in the gumbo” är ett vanligt talesätt
  i Louisiana. Ingredienserna i denna stuvning/soppa
  kan i princip vara vad som helst och hur många som helst och man bör helst ej fråga vad som finns i
  den alltid kokande grytan.

  Jag riktigt ser bilden framför mig där Kachina vankar av och an runt sin egen lilla gryta (alltemedan han väntar på mer snö för sin plogbil) och då och då slänger ned några saltade nypor Carl Norberg, lite svammel à la Josef, någon form av fantasiättika från Helena P, två teskedar sockrad Ed Witten, massor av hemmaodlad new age- röra, några droppar sovjetisk (rysk) olja etc etc.
  Sett ur detta perspektiv är det kankse inte så konstigt att även några delar från Carl Bildt finns i Kachinas hemkok (Bildt genomförde ju den beryktade utrensningen på sin blogg tidigt i höstas).

 281. Helena Palena skriver:

  Gissa varför Louisiana heter just så? Ni behöver inte slå upp: Namnet kommer från den franske kungen.

  Jag bloggar och jag lär. Så är deviset myntat på pengarna i mitt rike.

 282. projectbluebeam skriver:

  Noterar med intresse det lagförslag som kongressledamoten Ron Paul nyligen lagt fram i Representanthuset beträffande FEDs avveckling.

  ”Madame Speaker, I rise to introduce legislation to restore financial stability to America’s economy by
  abolishing the Federal Reserve. Since the creation of the Federal Reserve, middle and working-class
  Americans have been victimized by a boom-and-bust monetary policy. In addition, most Americans
  have suffered a steadily eroding purchasing power because of the Federal Reserve’s inflationary
  policies. This represents a real, if hidden, tax imposed on the American people.

  From the Great Depression, to the stagflation of the seventies, to the current economic crisis caused by
  the housing bubble, every economic downturn suffered by this country over the past century can be
  traced to Federal Reserve policy. The Fed has followed a consistent policy of flooding the economy
  with easy money, leading to a misallocation of resources and an artificial ”boom” followed by a
  recession or depression when the Fed-created bubble bursts.

  With a stable currency, American exporters will no longer be held hostage to an erratic monetary
  policy. Stabilizing the currency will also give Americans new incentives to save as they will no longer have to fear inflation eroding their savings. Those members concerned about increasing America’s
  exports or the low rate of savings should be enthusiastic supporters of this legislation.

  Though the Federal Reserve policy harms the average American, it benefits those in a position to take
  advantage of the cycles in monetary policy. The main beneficiaries are those who receive access to
  artificially inflated money and/or credit before the inflationary effects of the policy impact the entire
  economy. Federal Reserve policies also benefit big spending politicians who use the inflated currency
  created by the Fed to hide the true costs of the welfare-warfare state. It is time for Congress to put the interests of the American people ahead of special interests and their own appetite for big government.

  Abolishing the Federal Reserve will allow Congress to reassert its constitutional authority over
  monetary policy. The United States Constitution grants to Congress the authority to coin money and
  regulate the value of the currency. The Constitution does not give Congress the authority to delegate
  control over monetary policy to a central bank. Furthermore, the Constitution certainly does not
  empower the federal government to erode the American standard of living via an inflationary monetary
  policy.

  In fact, Congress’ constitutional mandate regarding monetary policy should only permit currency
  backed by stable commodities such as silver and gold to be used as legal tender. Therefore, abolishing
  the Federal Reserve and returning to a constitutional system will enable America to return to the type of
  monetary system envisioned by our nation’s founders: one where the value of money is consistent
  because it is tied to a commodity such as gold. Such a monetary system is the basis of a true freemarket
  economy.

  In conclusion, Mr. Speaker, I urge my colleagues to stand up for working Americans by putting an end
  to the manipulation of the money supply which erodes Americans’ standard of living, enlarges big
  government, and enriches well-connected elites, by cosponsoring my legislation to abolish the Federal
  Reserve.”

  Källa:
  http://www.house.gov/apps/list/speech/tx14_paul/AbolishtheFed.shtml

 283. carlnorberg skriver:

  Ja att lära är viktigt.

  Med ett rörelseresultat på 4,1 Mdr SEK så anser SEB att de är i en sådan utsatt och krävande situation att de måste be ägarna om ett kapitaltillskott på storleksordningen 16 Mdr SEK, i form av en nyemission.

  Vän av ordning kan ju konstatera att sett till de historiska rörelseresultaten, så torde inget annat än fortsatt bonusfest och champagneglamour vara förestående.

  Men uppenbarligen så delar inte ledningen på SEB denna syn, och anser vidare att detta rörelseresultat är alldeles otillräckligt för framtida behov.

  Detta reser således frågan vad SEB förväntar sig skall hända, när kapitalbehovet motsvarande fyra 2008 års rörelseresultat inte anses räcka till?…

 284. Orvar Odd skriver:

  Verkligheten hinner alltid ikapp. I detta fall har det tagit alldeles för många år.
  Nu väntar vi bara på att den s.k. klimatfrågan omvärderas (kommer tyvärr att ta sin tid men var så säker, omvärderingen kommer!

  —————————————————-

  10:04 Alliansen enig om kärnkraften

  De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken, erfar TT. Uppgörelsen innebär att nya kärnkraftverk får byggas där det finns sådana i dag och när de nuvarande har tjänat ut. (TT)

 285. Helena Palena skriver:

  Project: Tack! Orvar tycker jag kommer med fantasier.

  Men när man kollar på filmen om Federal Reserve så slutar den med att man kan börja på nytt när som helst. Bara genom att ta bort Federal Reserve eftersom pengarna som dessa privatbankirer skapat sen 1913 är tomma och utan värde. Alltså kan man göra som Abraham Lincoln – börja om från början och trycka greenbacks. Tack Ron Paul! Hoppas dom inte skjuter dig.

  Lincoln satte amerikanska folket i första rummet. Han blev skjuten. Bankirerna tänker bara på sig själva.

 286. carlnorberg skriver:

  I detta skall det beaktas att Baltikum svarar för ett positivt rörelsenetto på 12% av det totala rörelseresultatet, Sverige svarade för 65%.

  Detta är dock bara reservationer vilket innebär att det både kan bli bättre och sämre. Men det är dock fullkomligt klart att detta inte speglar det realekonomiska läget för SEB i Baltikum.

  Precis som Ron Paul beskriver så måste detta få ett slut, innan det kan bli bättre.

 287. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg

  Min åsikt sedan flera månader tillbaka är att SEB
  har ”rusande kreditförluster” att vänta. Dolda lik i lasten finns med stor säkerhet.
  Att SEB stiger på dagens Stockholmsbörs är i mina ögon kortsiktigt tänkande.

 288. Helena Palena skriver:

  Orvar och ni andra som inte förstår situationen. Om ni fortsätter att komma med era spydiga kommentarer sen ni läst Ron Pauls förslag ska jag be bloggägaren Ian att han slänger ut er.

 289. carlnorberg skriver:

  Alltsedan senaten under ledning av Brutus återinförde bankirväsendet, så har denna farsartade verksamhet kontinuerligt pågått i en varierande utsträckning.

  Och gemensamt för de amerikanska presidenter som verkat för den amerikanska självständigheten, är deras kamp för ekonomiskt nationellt oberoende, och sånaturligtvis att de sånär som på FDR har drabbats av förtida död.

  En detalj i detta är att den amerikanska konstitutionen föranstaltar de amerikanska systemet som ett kreditsystem, vilket skiljer sig ifrån de europeiska systemen som är rena penningsystem.

  Genom att länka samman dessa system som har olika grund för sin valutabildning, genom skapandet av BIS och IMF, så blev det möjligt för banker att själva skapa valuta. De initiala regleringarnas kringgående är det vi ser frukterna av idag.

 290. Helena Palena skriver:

  Ron Paul behöver stöd. Nu ska jag kolla efter hans adress och skicka lite stödjande ord. God Lord – det finns hopp för världen! Faller Feds så försvinner Världsbanken och IMF. Samma soppa! Sen kan världen börja andas. Få en chans.

 291. carlnorberg skriver:

  Är det ens ett tänkande?

  Det synes närmast spegla en viljeyttring.

  När bolaget gör ett historiskt starkt bokslut, och samtidigt begär ett resultatmässigt fyrfaldigt understöd ifrån ägandet, då måste man vara anmärkningsvärt kortsiktig för att inte ana att detta förebådar något illavarslande.

 292. carlnorberg skriver:

  Hoppet är verkligheten, och detta innebär att vi nu befinner oss rätt långt ifrån denna.

 293. Orvar Odd skriver:

  Något om Ron Paul . . . . .och/eller hans anhängare.

  Ron Pauls ekonomiska teorier om ”sunda pengar” borde även kunna diskuteras i Europa. De handlar helt enkelt om begreppet överstatlighet.Så långt är jag med.

  Men……
  de konspirationsteorier om globaliseringen sammansvärjningar som Ron Paul sägs föra fram, eller kanske snarare förs fram av vissa av hans anhängare,där man som vanligt bara letar syndabockar och inte förklarar någonting, är patetiska.
  Ron Paul har, troligen delvis ofrivilligt, ”kidnappats som begrepp” framför allt av dessa grupper som i Europa hatar Amerika, dvs en sammanblandning av fascister, nazister, kommunister och isalamister m. fl. obskyra element.
  Dvs de grupper som lägger all skuld gällande världens elände på USA, judarna och storkapitalet.

  PS Ni har väl noterat Helena P:s hisnande upplysning ang. Lousiana här ovan kl. 10:01 🙂

 294. carlnorberg skriver:

  Eller så är det på det viset att det finns intressegrupperingar som i den mån de har möjlighet, försöker påverka och styra olika händelseförlopp i den riktning som gynnar deras egna intressen.

  Vad resanden bedömer detta som är naturligtvis enbart en fråga om vilken information som vederbörande grundar sin bedömning på. Att i detta läge ägna sig åt generaliseringar i person, och vidare obskyra argument som inte är i saken, ger sm det brukar anföras ingen vidare trovärdighet.

 295. Helena Palena skriver:

  Lätt som en plätt att mejla Ron Paul. Här har ni länken:

  http://www.house.gov/paul/contact.shtml

  Det här mejlade jag:

  Here comes some words from Sweden! Good heavens and thanks for the world wide web! I just want to send my best regards and wishes becaus of all the effort you do in order to abolish the Feds. Good Lord – you are a daring man! First I love Abe Lincoln and now you are the second one.
  On my blog I recently asked the question What can Obama do? Who owns the Federal Reserve?. And then I got the answer by looking at a lot of videos on the web. Very good gummisnodd (rubber band) as we say in Sweden!
  So here you have hundred red roses and good luckwishing with everything! But beware – the international bankers are very powerful!

 296. Orvar Odd skriver:

  En högst oväntad kommentar av Carl Norberg 🙂

  Tillägg till denna min kommentar tillägnad Helena P:
  Med ovanstående menar jag att vara en aning satirisk. Jag talar om detta för dig i och med att jag starkt misstänker att du inte förstår detta annars.

 297. Helena Palena skriver:

  Förstår vad? Me inte fatta…

 298. Orvar Odd skriver:

  Då är det ännu värre ställt än vad jag kunde
  drömma om 🙂

 299. Helena Palena skriver:

  Orvar: Ron Paul är kongressman. Vad är du? Ingen som vet – men du ser ut som en get.
  Är Ron Paul konspirationsteoretiker? Mejla du också. Dra ditt strå till stacken för en bättre värld.

 300. Helena Palena skriver:

  I rådande sammanhang tar jag mig friheten att återanvända solsburyhills eminenta kommentar för er som kan läsa innantill:

  solsburyhill Säger:
  september 3, 2008 kl. 4:40 pm

  För er som väljer att placera andra i höger/vänster, rysskramare/USA-trogna etc, ta av skygglapparna för ett litet ögonblick innan ert favoritprogram börjar på TV och ta en liten funderare på följande:
  Historikern och författaren Donald Sassoon, som var god vän med Rothschilds, skriver i sin bok “Hundra år av socialism” (2002) att socialismen skapades mitt i arbetarkampen av kapitalet, inte av arbetarna.
  Den briljante forskaren Alan Watt, som ägnat större delen av sitt liv åt att studera historia och politik hävdar att Karl Marx betalades av den rådande eliten i England för att skriva “Kapitalet”och föra fram den kommunistiska filosofin.
  Poängen var att tillämpa den hegeliska dialektiken och skapa en motpol till den framväxande kapitalismen. Mellan kommunismen och kapitalismen, vilka utgör Tes-Antites, sitter eliten, vilka utgör den Syntes som styr bägge sidor.
  Med andra ord: Kapitalismen och Kommunismen utgör två sidor av samma smutsiga mynt. Ett dialektiskt missfoster med de verkliga makthavarna sittandes i mitten som en kalkylerande tumör.

  Utan att blinka suger de ut fattiga länder, skapar konflikter och krig, förgiftar planeten och slänger bröd och skådespel till massorna i de rikare länderna så att de förnöjt parkerar sig framför TV-apparaterna vilka fungerar som en hypnotisör i hemmet vilken ytterligare blandar bort korten och dummar ner dem.
  Tanken att vi alla är lurade och manipulerade av en samvetslös elit sedan lång tid tillbaka förefaller för de flesta människor helt osannolik och direkt löjlig. Om man är född in i ett sjukt system och fostrad av personer som aldrig på allvar ifrågasatt eller studerat detta system mera ingående så är en sådan reaktion fullkomligt naturlig. De flesta människor har dessutom fullt upp med att bara få sin tillvaro att gå runt och orkar sällan bry sina huvuden med den tankeansträngning som ett sådant ifrågasättande skulle kräva.

  Men för er som inte nöjer er med att matas med det trams som sköljer över oss dagligen via den vanliga pressen , radion och TV:n ska vi här titta lite närmare på vad denna elit själva har sagt om hur världen har styrts och ska styras.
  Med följande ord öppnade David Rockefeller Bilderberggruppens, världens makthavares, möte den 6-9 juli 1991 i tyska staden Baden-Baden:

  “Vi är tacksamma mot Washington Post, New York Times, tidskriften Time och andra framstående publikationer, vilkas direktörer har deltagit i våra möten och hållit tyst i nästan 40 år. Det hade varit omöjligt för oss att utveckla vår plan för världen, om vi hade blivit utsatta för publicitetens skarpa ljus under dessa år. Men världen är nu mer förfinad och förberedd att marschera i riktning mot Världsregeringen. En intellektuell elits och världsbankirernas övernationella suveränitet är förvisso att föredra framför det nationella självbestämmande som tillämpats i gångna århundraden.”
  Här är ett citat av kongressledamot Larry P Macdonald som senare omkom i en flygolycka:
  “Den färdväg Rockefellers och deras allierade går emot, är att skapa en Världsregering kombinerad med superkapitalism och kommunismen under samma tält. allt under deras kontroll. Menar jag att det är en konspiration! Ja det menar jag! Jag är övertygad om att det är en komplott med en omfattning som är världsomfattande, med en generationer gammal planering tillbaka, med otroligt onda avsikter i sitt slutmål.”

  President Clintons förre statsekreterare Strobe Talbot sade följande i en intervju i tidskriften Time:
  “Under nästa århundrade så kommer självständiga nationer som vi känner dem att vara ett minne blott. Alla stater kommer att lyda under ett globalt styre.”
  Brock Adams, chef för FN:s hälsoorganization uttryckte det såhär:
  “För att vi ska uppnå en världsregering så är det nödvändvändigt att vi får bort individuellt tänkande från människor, lojalitet gentemot familjen, nationalism och religiösa föreställningar.”
  Zbigniew Brzezinski polskamerikansk statsvetare, geostrateg, statsman, medlem av världens 3 mäktigaste organisationer: Trilaterala kommissionen, Council on Foreign Relations och Bilderberggruppen samt rådgivare till presidenterna Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush, Clinton och Bush jr, sade följande:
  “Den teknologiska eran involverar framväxandet av ett allt mer kontrollerat samhälle. Ett sådant samhälle kommer att domineras av en elit oberoende av tradionella värden som frihet. Snart kommer det att vara möjligt att tillämpa nästan konstant övervakning av varje medborgare och lagra uppdaterade filer som innehåller även den mest personliga information om medborgaren.”
  Dr. Johannes B. Koeppl en fd. tysk försvars och – nato official sade redan 1984 i en intervju i F.I.M att Brzezinski och CFR skrivit en bok om krigsplaner som är en blåkopia för världsdiktatur.

  Den ny-konservativa organisationen PNAC, Project for the New American Century vilken arbetar för global amerikansk dominans och vars medlemmar utgörs av bl.a Brzezinski, vicepresidenten Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Jeb Bush och Paul Wolfowitz, skrev rakt ut i ett dokument i slutet av 90-talet att USA behövde ta makten över mellanöstern och att man skulle börja med Afghanistan, följt av Irak och därefter Iran.
  I kapitel 5 av deras skrift Rebuilding America’s Defenses med titeln “Att skapa morgondagens dominanta kraft skriver de att:
  “Det lär dröja, SÅVIDA det inte sker en stor omvälvande katastrof typ ett nytt PEARL HARBOUR.”
  Och ser man på, som av en ren tillfällighet togs USA, världens enda supermakt med en superavancerad underättelsetjänst och ett hypermodernt försvar, på sängen av ett gäng araber som styrde boeingplan med perfekt precision in i WTC och Pentagon, (som brukar beskrivas som världens bäst bevakade byggnad) trots att de bara övningskört på sportflygplan och av sina flyglärare beskrevs som mediokra piloter och trots att flera av dem varit ute och supit på strippklubbar kvällen före (som de djupt troende muslimer de var.) Tilläggas kan också att enligt koranen är det förbjudet för en riktig muslim att begå självmord.
  Sedan den 11 september 2001 så har USA upprättat baser vid inkörsportarna till alla viktiga tillgångar av fossila bränslen, speciellt i Centralasien.
  I Los Angeles Times beskrev den militäre analytikern William Arkin en hemlig armé i USA som ska samordna “CIA med hemliga militära operationer, informationskrigföring och avledande manövrar”. Enligt ett hemligstämplat dokument ska den nya organisationen, känd för sitt orwellianska namn, Gruppen för proaktiva förebyggande operationer eller P2OG, provocera fram terroristattacker som sedan kräver “motangrepp” av USA mot länder “som hyser terroristerna”.
  Det här citatet av en av historiens mest inflytelserika män, Henry Kissinger säger det mesta:
  “Militärer är bara dumma imbecilla djur som ska användas som medel i utrikespolitik.”
  Professorn och historikern Antony Sutton skrev följande ord strax före sin död:
  “Jag ser ett kaos och förvirring och slutligen en strid mellan individen och Staten. Där individen är den starkaste och därför kommer att vinna.
  Staten är en fiction, en skapelse deklarerad av Hegel och hans anhängare. Skapad som ett verktyg för att kontrollera individen. Förr eller senare kommer folket att vakna upp! Men först så måste folket ta sig ur snaran av detta som vi kallar vänster och höger, denna fångst-ögla som skapades av Hegel för att skilja och kontrollera massan av folk.
  Kampen är inte alls mellan Höger eller Vänster, utan kampen är mellan oss och de som finns högst uppe i toppen av pyramiden.”
  Såja – nu kan ni ta på skygglapparna igen. Snart börjar ert favoritprogram

 301. Peter Hammarberg skriver:

  Ron Paul verkar tala sig varm för en återgång till guldmyntfoten, något som i Sverige manifesterades i texten på våra sedlar ”Sveriges Riksbank inlöser vid anfordran denna sedel med guld”.
  Frågan är väl om det är särskilt praktiskt att samla sådana mängder guld i ladorna: om de ens finns mtp volymen av den internationella ekonomin.

  CN hävdar, om jag förstår honom rätt, att valutamängden ska vara kopplad till realvärden, något som även Carl Bildt antydde för någon vecka sedan då han såg en risk för hyperinflation om alla garantipaket finansierades via sedelpressarna.

  Min enkla/dumma fråga blir då: Vad är realvvärden? Är det lika med realiserbara värden eller utgör exempelvis, som vissa svenska politiker hävdad, vår infrastruktur i form av vägar, järnvägar, kraftledningar mm, valutabildande realvärden.
  ”En som aldrig frågat förr..”

 302. Orvar Odd skriver:

  Peter H

  Ang. realvärde. V.g. se bif. länk, gå en bit ner på sidan tills du finner rubriken CN ”Och hur bevisar man ett realvärde” (inlägg av den mycket vittre och belevade 🙂 signaturen IntelliQent (2008-12-18 kl 16:20)

  http://forum.aftonbladet.se/thread.jspa?threadID=17503&start=30

 303. carlnorberg skriver:

  Det är värden beständiga över tid grundade på så fundamentala värderingar som möjligt är.

  Infrastruktur har den uppenbara fördelen att den kvarstannar i valutaregionen.

  Det är alltså inte enbart en fråga om att mätvärdet går att realisera, det måste ha en värdebeständighet över tid, som gör att valutan eller mätvärdet får en trovärdighet. Det går inte att bilda valuta, utifrån en skuldbildning som baseras på en efterfråga,om inte grundvärdet alltid kan garanteras.

  Nu återstår inget annat en historiens sörsta skuldavskrivning, för att genom detta realvärdeanpassa valutamätvärdet, och samtidigt med detta således minska penningvolymen.

  I annat fall så är hyperinflationen ovillkorlig.

 304. carlnorberg skriver:

  Debatter med IQ på AB, är sällan annat än semantisk smörja. Icke desto mindre så får man nog bemöda sig att läsa lite mer än enstaka inlägg för att se helheten.

  Jag tror faktsik att Peter Hammarbergs språkbehandling på ett ganska tidigt stadium kommer att klarlägga, var de rätt uppenbara bristerna i debatten är hänförliga till.

 305. Peter Hammarberg skriver:

  Mätvärdet ska alltså inte bara vara realiserbart, det ska ha en värdebeständighet över tid.
  Detta tolkar jag som att mätvärdet ska behålla sitt värde även efter det att det realiserats.
  Detta resonemang utesluter då huvuddelen av våra konsumtionsvaror såsom valutabildare eftersom de inte är värdebeständiga. Även om många av dem kan återanvändas så sker det efter en värdeförlust. Olja kan inte vara ett godtagbart mätvärde eftersom den förlorar sitt värde i samma ögonblick som den förbränns, så vida inte den energi som alstras i sin tur genererar ett mer värde, osv, eller?
  Still confused, but on a higher and interesting level…

 306. Helena Palena skriver:

  Från Wikipoedia: De flesta länder som använde sig av guldmyntfot övergav denna under mellankrigstiden. För Sveriges del upphörde guldmyntfoten att gälla 27 september 1931 då man gick över till pappersmyntfot.[1] Ett slags guldmyntfot användes dock i västvärlden från slutet av 1940- till början av 1970-talet, det så kallade Bretton Woodssystemet.

 307. carlnorberg skriver:

  Det kan alltså inte vara konsumtionsnytta som utgör värdemätningen vid valutabildning, vilket kan synas väl självklart, ett kilo is har sannolikt olika värde för en polarresenär och en ökenvandrare.

  Poängen blir alltså att det måste finnas en absolut värdebas inom valutaregionen, vars värde garanteras och upprätthålls av staten.

  Detta innebär givetvis att den omtalade tillväxten i sin nuvarande tappning med en alltmera ökande penningvolym som drivkraft genom skuldbildning, istället måste ha sin grund i en ökad realvärdeproduktion som grund för penningvolymökningen.

  Och så vidare

 308. carlnorberg skriver:

  Tanken att valuta är ett mätinstrument för värdeförmedling och inte en vara, måste tränga igenom det allmänna medvetandet.

 309. Orvar Odd skriver:

  Att realvärden är komplicerade frågor torde de flesta vara överens om (kanske även Carl Norberg??) och de vetenskapliga tolkningarna är därför många och varierande till sin utformning.

  Redan år 1930 skrev Bertil Ohlin dessa (fortfarande) tänkvärda rader i Nationalekonomisk Tidsskrift.

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Det är helt naturligt därför, man på sina håll trott sig finna ett behov av en andra ekonomisk vetenskap, som skulle syssla icke med statens och nationens utan med det enskilda företagets problem och som brukar kallas för företagsekonomi, handelsteknik, eller driftsekonomi. I själva verket äro emellertid både företagsekonomien nationalekonomien delar av en enhetlig ekonomisk vetenskap. Den undersökar det ekonomiska livet och möjligheterna nå de för detta uppställda målen. Hur omöjligt att göra detta utan att taga hänsyn till det som sker i de enskilda företagen, till deras omkostnadsberäkningar och prispolitik! Hur skulle man väl kunna förklara prisbildningen, om man glömde bort de organ, som utöva de mest direkta inflytande å denna!
  Professor Birck liknar det ekonomiska livet vid en organism, där de enskilda företagen utgöra cellerna. Hur otänkbart att försumma dessa i ett vetenskapligt studium av denna organisms karaktär.

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 310. Orvar Odd skriver:

  Ovanstående 2:19 skrivet ang. TEORI och PRAKTIK.

 311. carlnorberg skriver:

  En bekant till mig som skrev den svenska aktiebolagslagen 1975 tillsammans med Carl Martin Roos, sade så här till mig, CJ (Carl-Johan) det gäller att vara bländande på cigarrplanet, där man har överblicken.

  Den Ohlinska betraktelsen brister i just detta, därför att det är själva skalet, eller strukturen på systemet som nu rämnar, inte främst de inomsystemliga funktionerna, dessa är bara symtom på de fundamentala bristerna.

  Fast om man skall vara lite kritisk kan man säga att lagstiftaren inte precis underlåtit att dra fördel av lagtexten. Men han är en rätt skön typ ändå.

 312. mrmhalland01 skriver:

  Om jag tolkar Carl Norberg och Peter Hammarberg rätt skulle man kunna säga att den tillverkande industrin bidrar till att öka värdemängden, mena tjänstesektorn bidrar till att öka valutamängden ?

  Om man kan tolka det så verkar vi ligga illa till i Sverige.

 313. carlnorberg skriver:

  Tillverkningsproduktion är i princip alltid värdeförädling och därmed mervärdeskapande, det är riktigt.

  Tjänsteproduktion är aldrig förädlande i sig själv, utan är alltid någonstans en belastning på en tillverkningsproduktion.

  Exemplet värdetransporter faller eftersom pengar inte är en vara.

  Och ja, ett barn kan förstå att ett land inte kan bestå av 9 miljoner advokater och revisorer, och en person som producerar något.

 314. carlnorberg skriver:

  Där blev det fel, det skall stå, en ekonomi, inte ett land.

 315. optimal skriver:

  Självklart har Carl N invändningar mot Bertil Ohlin.

  Bertil Ohlin är och var en liberal förgrundsgestalt och en dylik står inte högt i kurs hos socialismens företrädare.

  Vidare om detta med tillverkningsproduktion resp. tjänsteproduktion. Turismindustrin är sedan några år tillbaka världens ledande industrigren men enl. Carl N:s teorier skulle den alltså vara kontraproduktiv!
  Man undrar vad stora turistländer som t. ex. Spanien
  och Italien säger om detta.

 316. mrmhalland01 skriver:

  Då är det en annan sak som slår mig.
  I vårt land har vi en modern industri som har hög tillverkningskapacitet, men liten befolkning.
  Det innebär att vi exporterar mycket av våra producerade varor.
  Det i sin tur skulle innebära att vi minskar värdemängden och ökar valutamängden.
  De som köper våra varor gör tvärt om.

  Det skulle innebära att om vi säljer till länder som inte har varor vi vill köpa blir det en obalans till vår nackdel, trots den ”goda affären” ?

 317. projectbluebeam skriver:

  Våra ledare är på god väg att förstöra rådande finanssystem. Varje attack mot den fria marknaden, oavsett om detta sker under beteckningen ”räddningsplan”, ”stimulanspaket”, eller annan form av påstådd frälsning, leder oss synbart närmare en fullständig rasering av en ekonomisk struktur som det tagit århundranden att bygga upp. Som om vi bevittnade en inkommande tsunami, så kan vi bara stå och betrakta våra ledares förödande handlingar, som de konstigt nog, förväntar sig att allmänheten skall välkomna med öppna armar – och i ärlighetens namn är det också precis vad många av oss gör och förväntar oss mer utav.

  Vi lyssnar uppmärksamt till deras predikningar då de beskriver hur de uppfattar rådande situation och bedyrar sin beslutsamhet att ”göra något” för att återställa den ordning som de själva har raserat genom att tidigare ”gjort något” liknande.

  De stirrar sig blinda på ett finansdebakel som uppmuntrat långivare att upprätta lån till miljoner låntagare som inte har haft någon reel möjlighet att betala tillbaka dessa lån. Och vad föreslår dessa orakel nu? Jo, de strävar efter att frigöra de otrogna låntagarna från sina kontraktuella skyldigheter, köpa upp ”toxic assets” från besvikna långivare samt få lånekarusellen att snurra igen så att nya lån kan upprättas, återigen till artificiellt sänkta räntor, till låntagare som inte har någon reell möjlighet att betala tillbaka dessa lån.

  De fyller tidigare lånevansinne med nytt lånevansinne eftersom de har ingen aning om hur ekonomin egentligen fungerar och, även om de verkligen förstod detta, så är de politiskt ”bundna” till ägarna och ledningarna för de misslyckade ekonomiska vidunder som tjänat rejält på uppsvingets konstgjorda välstånd men som nu stirrar ner i avgrunden.

 318. Peter Hammarberg skriver:

  Optimal
  Som jag förstått det har CN inga invändningar mot Bertil Ohlins uttalande i sig, utan på sammanhanget i vilket det används.
  BO talar om företagen som de grundläggande enheterna i det stora systemet, CN hävdar att det är systemet som sådant, inte dess, kanske väl fungerande, beståndsdelar som är på väg mot sammanbrott.

  CN
  Frågan om tjänsteproduktion som värdeskapande eller ej är intressant. Ett land kan inte bestå av bara advokater och revisorer säger du. Hur är det med landet som bygger sin ekonomi nästan helt på besöksnäringen?

 319. optimal skriver:

  Hammarberg

  Det var ju precis detta som var min invändning,
  v.g. se ovan 3:22 🙂

 320. soli01 skriver:

  3:32 vad är tänkbart att göra i stället. Om jag vill låna av Dig (banken) och Du inte kan låna ut pengar och det kommer en annan person (staten) och ger Dig möjligheten att låna mig en slant – är det fel?
  Får jag inte något kapital till min firma måste jag säga upp folk – är det en bra lösning. (enkelt speglat) 🙂 Ändan bak osv…

 321. kioskägaren skriver:

  Som varandes kioskägare här på västgötaslätten
  vill jag gärna ställa en fråga till Calle Norberg.

  Hur betraktas du mitt varulager? Som närande eller tärande?
  Är mitt yrke realvärdebeständigt?

 322. projectbluebeam skriver:

  Enligt vad FT.com erfar så kommer US Treasury i nästa vecka auktionera ut 67 miljarder USD i form av statsskuldväxlar. Detta kommer att följas upp av ytterligare auktioner framöver till ännu okända belopp.

  Frågan som man nu bör ställa sig är – vem är dum nog att köpa en skuldväxel med 30-års löptid av US Treasury? Det häpnande svaret är naturligtvis Federal Reserve (FED).

  Ja, FED kommer nu att trycka ännu mer pengar ur luften för att köpa dessa papper från US Treasury och kommer därigenom också ge skenet av att någon fortfarande är villig att ta över amerikanska skulder.

  Senast vid denna tidpunkten torde det stå klart för de flesta att den enda anledningen till varför FED måste gå in och köpa dessa skuldväxlar är att ingen annan är beredd att betala för dessa. Om du vore en rik oljeshejk skulle du vara beredd att byta din hårt förvärvade förmögenhet mot papper från en nation som ej anses ha någon ekonomisk framtid och som ej längre ens kan finna köpare till sina skulder?

  Naturligtvis inte. Speciellt inte till en ränta på 2.9%. Antalet internationella aktörer som är villiga att lämna ut kontanta medel i utbyte mot tomma löften från en i stort sett konkurshotad nation är på snabb tillbakagång. Den enda köparen som då kvarstår i detta läget är det privata konsortium som håller hårt i sedelpressarna – FED.

  FEDs tryckande av nya sedlar för att köpa upp Treasury skuldväxlar kommer otvetydigt att inflatera dollarn. Denna galenskap saknar rättfärdigande. Den som fortfarande innehar dollar när karusellen stannat kommer att ha förlorat merparten av det värde som dessa dollar en gang representerade. Vi kommer med tiden att få se en massflykt från dollarn och när detta väl sker så kommer enbart ett fåtal av befolkningen att kunna konvertera denna till något som representerar verkligt värde. Merparten kommer att förlora allt.

  Det kommer dock inte att ta särskilt lång tid förrän folk kommer att inse hur bräckligt detta system är. Kom i håg att vad Madoff arresterades för (Ponzi scheme) har FED genomfört i snart 100 år. U.S. Treasury / FEDs skuldbildning är det genom tiderna största Ponzi scheme som världen någonsin skådat. Den enda skillnaden är att medan Madoffs agerande drabbat de rika så har FEDs agerande drabbat samtliga.

  Källa:
  http://www.ft.com/cms/s/0/bdf4ee70-f2e4-11dd-abe6-0000779fd2ac.html?nclick_check=1

 323. carlnorberg skriver:

  Ett varulager har ett värde så länge som detta är omsättningsbart. Men det har fortfarande ingen möjlighet att verka som en valutabildande grund för kreditgivning, i alla händelser i en mycket begränsad omfattning eftersom varans värde konsumeras, och valutan i sådant fall blir utan värdegrund.

  Och ja, jag bryr mig inte särskilt mycket om huruvida Napoleon eller Bertil Ohlin har uttryckt ditten eller datten i en fråga som jag skall beöma utifrån sakliga grunder. Att andra har en vurm för att beundra och saklöst godta argument bara utifrån att budbäraren är den rätte, det imponerar inte särskilt på mig.

  Och precis som Hammarberg, vars läsning emellanåt är mycket god, anför att jag beskriver, så är det de grundläggande funktionerna kring valutabildningen som nu havererar.

  Om nu ett land har en infrastruktur eller en natur som andra är villiga är betala för att få tillgodogöra sig, fine. Men det är likafullt den producerade och fördelningsbara realvärdenyttan som kommer att utgöra landets eventuella välstånd.

 324. projectbluebeam skriver:

  Soli

  Det är inte själva systemet med utlåning i sig som är fel, utan den omdiskuterade valutabildningen som definitivt inte är en lösning på rådande problem och som därför ofelbart kommer att leda till kollaps. Det är vidare en fråga huruvida man i en marknadsekonomi överhuvudtaget bör gå in och rädda fallerande institutioner på det sätt som nu görs och som bara kommer att förvärra läget.

 325. mrmhalland01 skriver:

  carlnorberg,

  Har du tid och lust att svara på min undran 3:26 ?
  Det kanske skulle ge klarhet i begreppet handelsbalans ?

 326. carlnorberg skriver:

  Det kinesiska överskottet i handelsbalansen torde väl utgöra det mest praktfulla exemplet i världshistorien, när man nu är världens störste ägare till dollarvaluta.

  Man kan säga att det har skitits lökar stora som pumpor i detta.

  Det som emellertid är den springande punkten i detta är dock själva grunderna för hur valutabildningen etableras.

 327. carlnorberg skriver:

  Därför är kravet på fasta växelkurser obetridligt för att undvika valutamanipulationer.

 328. carlnorberg skriver:

  Att som USA ha ett underskott i handelsbalansen som finansieras genom kreditexpansiva och valutabildande åtgärder, samt en expansiv penningpolitik med rörliga växelkurser, kan väl sägas vara det enklaste sättet att exportera sin inflation till andra, så länge detta nu är möjligt.

 329. mrmhalland01 skriver:

  carlnorberg,

  Var det svar på min undran ?

 330. Peter Hammarberg skriver:

  Inressant och lärorikt om bakgrunden till dagens situation.

  http://www.nysol.se/schillerinstitutet/nbw/artiklar/brwo.htm

 331. carlnorberg skriver:

  Hammarberg, om du tycker att jag angriper Brittiska Ostindiska så lär ju läsningen på den länken du just satte hit, få mig att framstå som mycket modest.

  Att jag inte till fullo sympatiserar med Lpac beror på den som jag ser detta bristande förståelsen för den svenska delen i det historiska förloppet, SOU 1999:20.

  Halland, ja det var ett svar om än lite övergripande.
  Jag skall äta middag och gå ut med hunden, och återkommer senare.

 332. Peter Hammarberg skriver:

  CN
  Jag bryr mig inte om diverse fingerpekningar mot vare sig politiker, banker eller stater. Vad som var intressant och lärorikt för mig var redogörelsen för hur systemet var tänkt att fungera och att det uppenbarligen också gjorde det under ett antal år.

 333. Peter Hammarberg skriver:

  Uppenbarligen går det att hitta kopplingar till både Europeiska ArbetarPartiet och LaRouche-rörelsen i den länk jag så oskuldsfullt tyckte var upplysande.
  Nu vet jag i varje fall att Schillerinstitutet kanske inte utgör höjden av saklighet och att det kan kopplas både hit och dit.
  Tänk vad lite man märker då man inte har rätt glasögon på sig!

  Hur de oidentifierade judiska tillgångarna i efterkrigssverige kommer in i bilden kräver dock sin förklaring.

 334. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg

  Jag väntar också med spänning på ditt svar till mrmhalland.
  Jag är också intresserad att ta del av hur detta med tjänstesektorn skall fungera enl. din nya världsordning. Skall det få finnas privata tjänsteföretag? Kanske svårt att köpa, driva och sälja ett sådant eftersom företaget inte har något värde!?!
  Ett exempel: Om man driver ett utbildningsföretag som enbart har verksamhet på Internet, dvs ett E- learningföretag, har man inget traditionellt lager. Alla ”lagervaror” finns i cyberrymden. Säg att 100 anställda sitter i San Francisco, 25 i Mumbai, 15 i Sydafrika och 15 i Sverige. Företaget är registrerat i Sverige och omsätter 400 miljoner om året. Har detta företag inget reellt värde? Kan det inte säljas eller ev. investera i nya uppköp? Eller finns någon ”Lex Carl” som möjliggör att företaget ändå kan/får leva vidare, ge vinst åt ägaren, lön åt de anställda etc.
  Vore intressant att höra, Carl Norberg!
  Och förresten, när du ändå är igång – hur skall det gå med världens största näring – besöksnäringen (turistindustrin).
  /”Pilspetsen”

 335. Orvar Odd skriver:

  Hammarberg

  Du minns väl att det ökända Schillerinstitutet under Kachinas år i bloggvärlden, varit en av hans mest ”rekommenderade källor”.
  Världen är bra liten 🙂

 336. mrmhalland01 skriver:

  Då fick jag två nya funderingar.
  – Om man nu köper denna teori.

  1. När vi säljer JAS Gripen till länder som vi normalt inte handlar mycket med, lovar vi ofta ”mot-köp”.
  Att köpa produkter (som vi inte hade tänkt annars) från detta land, skulle förhindra inflation i vårt eget land ?

  2. Om vi nu ”tillverkar” mer pengar för att förhindra att bankerna går på putten, kan vi då inte använda en del av pengarna till att göra ”bra” affärer med andra länder, och köpa ett ”billigt” realvärde för att motverka effekten av valutaöverskottet ?

  Kanske inte moraliskt rätt, men, var ser man moral i affärer ?

 337. Peter Hammarberg skriver:

  Med risk för att sticka ut hakan är jag böjd att hålla med CN om att valutan måste vila på en reell värdegrund; den utgör inget värde i sig.
  Vad som ska räknas till dessa realvärden verkar däemot vara en aning luddigt, även för CN. De ska vara ”värden beständiga över tid, grundade på fundamentala värderingar…”.

  Just tjänstesektorn och besöksnäringen utgör ju mycket stora och ökande andelar av världsekonomin och är avgörande och helt dominerande för vissa enskilda länder och/eller regioner. De utgör dock tydligen, enligt CN inte ”värden beständiga över tid, grundade på fundamentala värderingar”. Utgör inte av tjänsteföretag förmedlade tex kunskaper ett mervärde i sig? Är inte det som drar till sig besökare, vad det än kan vara ett ”värde beständigt över tid”?

 338. carlnorberg skriver:

  Ja du kan ju försöka att använda kunskaper som värdegrund för valutabildningen, och se om det går bra.

  Och handen på hjärtat så är det inte längre särskilt mycket idé att längre diskutera detta ämne, förloppet har som man så vackert säger passerat it´s point of no return.

  kunskap har ett realvärde momentant och kan därför inte utgöra värdegrund för valutabildningen.

  Valutan måste stå på engrund av värde som är beständigt över en rimlig tid, befinner sig inom den geografiska valutaregionen och som mäter relevanta översättningsbara handelsvärden, med andra valutaregioner.

  Och ariseringprocessen har en mycket märklig tidsplacering i förhållande till reformen av finans och valutasystemen.

  Det är inte någon slump att detta med guldet i riksbanksvalvet och kopplingen till ariseringsprocessen sammanfaller i tid.

  Det står ju naturligtvis alla ekonomier fritt att försöka överleva på att vara tjänsteproducenter, jag har bara lite svårt att se att detta skulle vara möjligt.

  Men jag argumenterar gärna med dem som ser det möjliga i detta.

  Finns det måhända någon som ser det möjliga i att vara ett tjänsteexporterande företag på lång sikt på en marknad med fri handel?

 339. carlnorberg skriver:

  Motköpen är mera komplexa än så.

  Det kan även vara så att motköpen är av mycket stor vikt, som tillexempel är frågan med köpen av Coltan som brutits i Kongo men som sedan säljs av Sydafrika.

  Sverige tjänar pengar både på vapenledet och mineralhandelskursen i detta. Detta är precis som en dold exploatering av den afrikanska kontinentens naturresurser. Och i någon mån kan väl detta sägas minska vårt inhemska inflationstryck, men detta lär ju knappast vara moraliskt försvarbart.

  Lika lite som att lura på andra falska skuldsedlar.

 340. Orvar Odd skriver:

  Carl Norberg 8:20

  ”Och handen på hjärtat så är det inte längre särskilt mycket idé att längre diskutera detta ämne, förloppet har som man så vackert säger passerat it´s point of no return.”

  En föga förvånande kommentar av Carl Norberg. När verkligheten, dvs det praktiska, kommer ikapp, lämnar CN skutan och återgår till sin hemvana roll som konspirationsteoretiker med dunkla politiska mål.

  Carl, fortsätt gärna att diskutera/umgås med Helena & Friends, då går garanterat ”allt ihop” för dig!

 341. carlnorberg skriver:

  Vad är då finessen med att fortsätta denna diskussion?

  Jag har uppfattningnen att det nu stundar ytterligt besvärliga tider, ni som argumenterar emot har det uppenbarligen inte.

  Och det lär ju visa sig hur det blir med detta, inte sant.

  Vad jag har att göra med det praktiska är ingenting i detta, jag har inga som helst mandat att påverka någonting utom vid nästa val. Att efter att ha talat om att detta skulle inträffa i flera år, samt vad som borde göras istället och varför, så finns det ju inte så mycket kvar att tillägga.

  Jag vet mycket väl hur jag skulle hantera detta, sedan är det inte mer med detta.

 342. carlnorberg skriver:

  Och vem jag diskuterar med avgör jag själv.

 343. optimal skriver:

  När det så kom tillkritan kunde Carl Norberg inte prestera något alls beträffande detta med realvärde.
  En teori kan nästan vem som helst bygga upp men svårigheten är när denna teori skall översättas till praktik.

  Detta med realvärden är och förblir en oerhört omtvistad företeelse inom ekonomin (framför allt inom ”valutaekonomi”) och en sak är i alla fall klar och det är att Carl Norberg inte kan föra sitt resonemang i mål.

  Självklart befinner vi oss i en ekonomisk kris just nu och mycket kan ifrågasättas, kanske framför allt dessa enorma bankstöd (som jag själv tycker är bisarra). Det ligger nära till hands att tycka att ”makteliten” framför allt ser om sitt eget hus men i sådana tider är det ännu viktigare att se upp med personer som Carl Norberg, som har förmågan att dupera personer som ej kan ”tänka själva”, dvs ”drömpubliken” för varje agitator.

  För övrigt vill jag avsluta med att vända mig till de personer på denna blogg som kan tänka självständigt och det är med en uppmaning att jämföra Carl Norbergs åsikter i så gott som alla övergripande frågor med företrädare för den ökända LaRoucherörelsen i Sverige – EAP (europeiska arbetarpartiet) – en mix
  som ibland är ultravännsterkommunistisk och ibland är ultrahögerfascistisk. Ett typisk tillhåll för extremister, anarkister, stenkastare mm mm
  Här förekommer ”programförklaringar” som är välkända från Carl Norbergs många kommentarer, några mer udda exempel är:
  Westfaliska fredens betydelse
  Britternas konspiration mot den fredsälskande Mugabe
  Roten till dagens Gazakonflikt (100 år gammal)
  Den korrupta ekonomin och statsskicket i USA med bindningar till nazismen och släktskap med brittiska kungahuset
  Staten Israel och div. ”judefamiljer”
  Rasbiologins ”historia”
  Islamism
  ALL form av konspiratoriskt tänkande
  MM, mm, mm

  Tack för mig i denna fråga, dessa alltför långa rader får bli mitt slutord om just detta!

 344. Carl Norberg skriver:

  Nåja det kanske är på sin plats att kontrollera vem som anfört vad i vilken ordning…

 345. Helena Palena skriver:

  project: Tack för bra info om bollandet mellan regering och bank i USA.

 346. […] “lite” tanke-utvidgande information om den saken som sådan här, här, här, här, här, här, här, här, här, här och här, […]

 347. […] det idag som faktiskt begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har […]

 348. […] det idag som FAKTISKT begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har […]

 349. Your style is unique compared to other folks I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the
  opportunity, Guess I will just book mark this page.

 350. money skriver:

  With havin so much written content do you ever run
  into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any methods to help reduce content from being stolen? I’d genuinely
  appreciate it.

 351. […] det idag som FAKTISKT begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har […]

 352. […] det idag som FAKTISKT begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har […]

 353. […] det idag som faktiskt begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har […]

 354. […] det idag som faktiskt begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Ej alls terrorister och vanliga kriminella. Så Wi […]

 355. […] folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – TILLÅTA detta vansinne att […]

 356. […] det idag som FAKTISKT begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har […]

 357. […] det idag som FAKTISKT begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har […]

 358. […] det idag som FAKTISKT begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har […]

 359. […] i sig innebär att även eländes elände finns i ÖverFlöd också – ifall mänskligheten on mass väljer det – vilket ju har skett de […]

 360. […] till för ca 12 miljarder människor – och Wi är bara ca 7 miljarder !). Och trots det så svälter det idag ihjäl fler människor varje dag… – än det någonsin i människans historia […]

 361. […] till för ca 12 miljarder människor – och Wi är bara ca 7 miljarder !). Och trots det så svälter det idag ihjäl fler människor varje dag… – än det NÅGONSIN i människans historia […]

 362. here skriver:

  A lot of geniune information here, was charming to read. Really hoping to find more posts like these posts from you in the near future, thanks again!

 363. Dr Rolland Parker skriver:

  Min farbror fick diagnosen i juli 2012 med etapp 3/4 adenocarcenoma av GI korsningen. Han gavs 4 till 6 månader att leva, inte på grund av spridning, men på grund av placeringen av tumören, den anliggande aorta. Han är 40 och har MS också. Vi gjorde strålning, 12 behandlingar för att han inte kunde äta eller dricka och var inte en kandidat för antingen en stent eller kirurgi. Vi gjorde också 3 cykler av cellgifter. Vi fick höra det finns inget annat att göra. Jag vill informera er alla, att hans etapp 3/4 adenocarcenoma av GI korsningen har framgångsrikt botas med
  Dr Rolland Parker Cannabis Oil som tryggas via rolandparkerhealthcare@gmail.com.
  Det är absolut mer än ett mirakel för oss som hans cancer och även hans MS framgångsrikt botas under 4 månaders behandling med Cannabis Oil som vi köpt från Dr Rolland Parker på: rolandparkerhealthcare@gmail.com,
  Vänligen vi vänligen meddela världen att dela detta vittnesbörd som har återupplivat / återställa min familj från den oändliga sorg som vi har genomgått sedan dess.
  Gud vare tack Allsmäktige för hans barmhärtighet över min familj och för att skicka
  Dr Rolland Parker vårt sätt att sätta tillbaka den leende som bleknar bort från huset.
  låt rädda fler liv med Dr Roland Parker Cannabis olja som du kan säkra direkt från: rolandparkerhealthcare@gmail.com.

 364. Awesome things here. I am very happy to look your post.
  Thank you a lot and I’m looking forward to contact you.
  Will you please drop me a mail?

 365. more sales skriver:

  This design is incredible! You obviously know how to
  keep a reader amused. Between your wit and
  your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 366. roister skriver:

  Wow, that’s what I was searching for, what
  a material! existing here at this web site, thanks admin of this site.

 367. […] till för ca 12 miljarder människor – och Wi är bara ca 7 miljarder !). Och trots det så svälter det idag ihjäl fler människor varje dag… – än det NÅGONSIN i människans historia […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: