Krig – bra för fisken!

Den våldsamt expanderande fiskerinäringen har snart fiskat bort de stora fiskarna ( allt från haj till torsk) och stört ekobalansen i haven. Problemet är allvarligt.

Jag läste om detta i en internationell tidskrift, där man också påpekade att det bästa som hänt för fisken och fisket på 70 år var andra världskriget!!

Ingen vågade sig nämligen ut och fiska.  Av rädsla för andra sjöodjur! 

Naturen återhämtade sig under kriget och fisket blev hur bra som helst när krigsfartygen skrotades.

Men berätta inte det för försvarsministern!

Annonser

29 Responses to Krig – bra för fisken!

 1. Peter Hammarberg skriver:

  Ingen vågade sig ut för att fiska??? Tala om det för de familjer i de halländska och bohusländska fiskelägena som fick flera manliga generationer utplånade pga minsprängningar då man fiskade i Skagerack och Kattegatt under VK 2.
  Fisket var av stor betydelse för den svenska folkförsörjningen medan en minsprängd fiskebåt drabbade väldigt hårt och lokalt eftersom de ägdes och bemannades av familjer. I en smäll kunde farfar, son, sonson och några svågrar och kusiner gå till botten.
  Fisket bedrevs av för familjen ekonomisk nödvändighet och för att ge folket oransonerad fisk på borden. Att ingen vågade sig ut är rent skitsnack och ett hån mot de dödades efterlevande!

 2. Carl norberg skriver:

  Att det skulle ha fiskats mindre och inte mer, framstår som mycket underligt, och tycks dessutom ha en mycket haltande logik.

  Det torde ju vara så att så snart minspärrarna blivit kända så måste ju åtminston ena sidan av spärren varit möjlig för fiske. och med hänsyn till det övrigt rådande förhållandet med ekonomi och resurstilldelning, så torde ju fisket minst ha varit oförändrat.

  Vidare kan man konstatera att det rent militärekonomiska persektivet inte har särskilt mycket att göra med sänkandet av fiskebåtar.

 3. Ian Wachtmeister skriver:

  Det storfiske som bedrivs idag förekom inte under andra världskriget!

 4. Carl norberg skriver:

  Nej det gjorde det ju inte förstås, men å andra sida så är inte heller minkriget detsamma som vid den tiden.

  Och den militärstrategiska nyttan med att sänka fiskerifartyg, måste nog trots allt anses ha sina begränsningar. Så det föreligger nog en risk att till och med de regleringar som redan föreligger för fisket istället inte kommer att kunna upprätthållas.

  I en jämförelse kan ju exemplet med tjuvjakt belysa denna fråga.
  Denna företeelse eskalerar stort vid ofredsförhållanden, och har väl så alltid gjort under den mänskliga historiens förlopp.

 5. moster skriver:

  Mycket bra att den alltid vakne samhällsmedborgaren herr Norberg tar upp detta med tjuvjakt.
  Ett samhällsproblem som ingen vågat ta i på de senaste decennierna.

 6. moster skriver:

  F.ö. har tanken slagit mig om inte hela den infekterade FRA- debatten egentligen varit helt onödig.
  Beroende på att vi har ju alltid vår egen herr Norberg som ständigt vakar över vad som utspelar sig i Sverige och i världen, ett faktum som känns truyggt som medborgare i dessa tider.
  Riktmärke och/eller ledstjärna för denne herr Norgerg kan sammanfattas i tre små ord:
  Rättfram, neutral samt utan pekpinnar.

 7. Carl norberg skriver:

  Nu var det nog så att det främst avsåg ekonomisk vinning på tjuvjakt, och jag tror väl mer att Hajfensfiske, elefantbetar, tigerklor och noshörningsbetar är relevanta att betrakta i detta.

  Inte rättfram och inte objektiv?

  Och pekpinneri ligger i betraktarens öga.

 8. moster skriver:

  Då må förlåta mig herr Norberg men när du skriver om tjuvjakt får jag naturligtvis helt andra associationer.
  Vem kan undgå att göra följande sammankoppling?

  Tjuvjakt – Åsa- Nisse – herr Norberg

  🙂

 9. Peter Hammarberg skriver:

  CN hävdar, tillsynes insiktsfullt, att den militärstrategiska nyttan av att sänka fiskefartyg var begränsad. Så var det och det var kanske därför som ingen av parterna bedrev minkrigföring direkt riktad mot fisket och definitivt inte det svenska.
  Men det är klart, rätt formulerade blir även självklarheter till något tänkvärt och djupsinnigt.

  Associationskedjor är intressanta. Jag skulle vilja utsträcka den till att efter Åsa Nisse klämma in John Chronskough…

 10. Josef Boberg skriver:

  Apropå krig – så gjorde jag helt nyss en kommentar av en artikel av Björn von Sydow – rörande mera krigsmakt i mitt kära fosterland Sverige.

  Det förefaller som om von Sydow ej har en susning om att våld föder våld, tyvärr tyvärr… 😥

  Krig har ju ALLTID gynnat dom redan rika MaktPyramid-MaktElitarna att bli än rikare, såvitt mig känt är i vart fall.

  Nu VET Wi ju att KRIG är bra för fiskebestånds-tillväxten också. Måhända då skäl nog för att starta ett nytt krig i Östersjöområdet, kanske… 💡

 11. Carl Krig är ej BRA skriver:

  Vad har de ensamkommande “barnen” som hunnit bli 18-21 år för erfarenheter ? i Afrika är medelåldern på soldater 7-15 år överallt avänds barn som soldater. hur skall de kunna bli återställda och gå i dina barns skolor och bli dina grannar här i Sverige. när de sparar in på sjukvården.
  Dags att hjälpa folk i deras hemländer med de socialbidrag på flera Miljarder som betalas ut skulle många vårdhem och skolor byggas ideras hemländer och så kunde de behålla sin kontakt med föräldrar och släktingar.
  Här är en vidrig länk från verkligheten , dessa gossar kommer bli dina nya grannar, dina barns skolkamrater, din dotters nästa förövare när hon skall hem från skoldansen. inte konstigt politiker själva flyttar och bosätter sig i områden där endast Svenskar rör sig.

  http://ww.theync.com/media.php?name=6406-graphic-new-video

  obs! lägg till ett w ,varning! fundera först om du verkligen vill se verkligheten eller fortsätta tro på Svenska politikers invandringspolitik

  Obs! Thoralfs blogg har inget med detta inlägg att göra. skall ej skriva sådan här verklighetnära inlägg mer. du kommer bli förändrad när du ser krigetsfasor. INSE att folk måste få hjälp i sina hemländer inget hjälper att ha fri invandring till Sverige. vi skall ta emot riktiga flyktingar som måste ha akut skydd. men felet är att ingen gör något för att få fred i deras område så de får bo här resten av livet. då borde Sverige ha 2 Miljarder invånare

 12. moster skriver:

  Hammarberg 1:10

  Och efter Chronschough kan man väl inom parentes skriva besserwisser, så förs kedjan av associationer automatiskt vidare från den ene gynnaren till den andre (dvs fr. den gode Norberg till Kachina).

 13. Carl norberg skriver:

  Märkligt nog så är det ett rådande sakförhållande att någon vet bättre.

  Att återkommande anföra att det inte är andra, och utan att för den skull debattera i sak, skapar mera en bild av något annat.

  Konklusionen att sjökriget av idag inte skulle innebära annat än möjligtvis ökad utfiskning, synes ju inte landa överallt.

  Låt mig då förtydliga detta med begreppet utplundring av naturresurser.

 14. Helena Palena skriver:

  Är Tolgfors torsk på torsk?

 15. Helena Palena skriver:

  Vill bara säga i sammanhanget att strömmingen har fött upp fler än den har slagit ihjäl!
  Talesätt i Roslagen.

 16. […] Krig – bra för fisken! Den våldsamt expanderande fiskerinäringen har snart fiskat bort de stora fiskarna ( allt från haj till torsk) och […] […]

 17. Carl skriver:

  på tal om utrotning Svenska folket är snart utrotat!
  Svenskar får dälig vård, politik gör att svenskar kommer i andra hand till utbildningar och arbeten, svåra övergrepp sker dagligen, mord och sytstematisk sjukdomspridning på svenskar i form av våldtäkter, mm om 50 år finns inga blonda människor kvar i sverige. det blir 2,a och 3,e generations utlänningar som tagit över landet med nya kulturer och religioner.

 18. mrmhalland01 skriver:

  Hur resonerar du när du säger att Svenskar får dålig vård ?
  Får någon annan bättre vård i Sverige ?

  Vilka utbildningar och vilka arbeten refererar du till ?

 19. Carl skriver:

  med svåra sparprogram ges inte de behandlingar som skulle kunna sättas in. det sker alltid en övervägning om behandlingen är värd att ges till patienten, kliniken måste hålla budgeten. innan EU inträdet var Sverige bland de rikaste länderna i Världen och med bara 7,5 Miljon invånare kunde alla få obligatorisk hälsoundersökning och behandlingar kunde sättas in i ett tidigt skede. Nu suger eu ur alla Sveriges tillgångar samtidigt som Svenska politiker lockat hit 2 Miljoner utlänningar som måste försörjas . samtidigt säljs företag ut som skulle ge skatteinkomster. och så en global finanskris som Sverige skulle klarat sig bra igen med starka statsfinanser men tyvärr har förstörelsen av Sverige för att anpassas till EU gjort. att de hederliga nu fattiga Svenskar tvingas leva mångkriminalitet och skadas och mördas och våldtas tom i sina hem och inte bara när de vistas ute. och nån vård ges ej för köerna är förlånga så bara snabba akuta behandlingar ges. kommunalråd har insett detta och köper försäkringar som ger dom förtur till sjukvård och privata sjukvårdföretag säljer hälsokontroller för 30 000 kr.
  om 50 år är Sverige ett av de fattigaste provinserna i EU och folk dör i cancer av cancerframkallde fuskmat som importeras, folk utsätts för brott och dör av skador, Islamistiska ”krigare” som systematiskt smittar Svenska kvinnor med hiv,utlänska läkare vill inte ge bra vård till Svenskar som sedan om de överlever kan rösta på Sverigedemokraterna, utlänningar nästlar sig in i rättsväsendet och förändrar Svenska lagar som anpassas till Muslimska lagar, redan nu döms Svenskar att betala 300 000 kr för att de inte släpper in tjuvar i sina butiker för det heter att de diskriminerar

 20. mrmhalland01 skriver:

  Hmm…. Jag deltar just nu i kampen för att hindra att en Romsk flicka blir skickad till ett säkert helvete i Kroatien, så jag hoppas att du har överseende med att jag inte tar mig tid att besvara ovanstående.

 21. Carl skriver:

  Du mrmhalland01! när skattepengarna är slut och de quislingfolk som blir rika på ”invandringsbranschen” själva får känna på det som vi som byggt upp detta Sverige får uppleva. Först då kanke även du fattar att eländet tar alldrig slut föränn makteliten börjar vilja att varje ort på jorden skall man kunna bo på. är det verkligen fred man vill ha eller bara fina tjänstemanna jobb inom välgörenhet???

  läs inändaren på fria nyheter och vakna upp till verkligheten

  http://frianyheter.wordpress.com/2009/01/21/insandare-finns-det-svenska/#comment-8901

 22. Helena Palena skriver:

  Vi svenskar är snälla och korkade. Vi har en enorm byråkrati med en kader av politiker och tjänstemän som inte kan göra prognoser för framtiden. Dom kan inte ens sia tjugo år framåt men lön får dom i alla fall. Vi har brist på läkare t ex. Hur kan vi ha det?
  Nu kommer utländska läkare som inte kan vårt språk. Snacka om att det kommer att bli fel i mötet eftersom många svenska i dom äldre årgångarnar inte ens kan engelska. Och det är dom som mest springer hos doktorn.

 23. Carl norberg skriver:

  Eftersom förmågan att göra förutsägelser är en direkt konsekvens av individens förmåga till perspektivbildning, så är det teknokratisk specialistsamhället obönhörligt dömt att alltid bli ännu dummare och att göra alltjämt sämre prognoser.

 24. Carl skriver:

  hemma igen, överlevde ännu en dag i mångkriminella Sverige.
  Ni som ännu lever i politisk korrekt indokrinering kan lyssna 17 min in på SR radio program och höra vad en annan person som vet vad verkligheten innebär.
  http://www.sr.se/webbradio/?type=broadcast&Id=1558510&BroadcastDate=&IsBlock=1

 25. carlnorberg skriver:

  Det var snällt av dig Helena, tack.

 26. Helena Palena skriver:

  You are welcome som man säger over there!

 27. Tore skriver:

  Fet fisk, ja! Min ”svärfar” sa, att under WW2 vart makrillen och ålen mycket fet. Jag ”tror” han syftade på alla människor som försvann vid ”ubåts-kriget”!
  Hans arbete under kriget var på en båt. Han pekade också ofta på den ”mörkbruna” köttdelen i makrillens vävnad. Själv åt han aldrig dessa ”fiskar”, som min hustru tillagade.
  Som liten grabb, 4-5 år, satt jag under kriget och fiskade skitprins (id) vid avloppen i Nissan Halmstad,
  och tjänade någon 25 öring. Det var verkligen feta
  fiskar det, och eftertraktade av de fattiga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: