Jag är en fildelare!

Vilket ruskigt medgivande från en vuxen, hederlig – om än något rebellisk – svensk! Att öppet tala om att jag är fildelare.

En ung man, vars namn jag givetvis inte kan avslöja med tanke på den signalspanande hemliga polis som övervakar oss alla, men som jag kallar Jesper Malmström visade mig i går kväll hur man blir fildelare. Ni anar inte hur lätt han tog mig in på brottets bana.

Huanemej vilket brott! Ingen blev skadad. Ingen kände sig skyldig. Men jag fick Bruce Springsteen i min dator, men han fick inte betalt av mig, men det fick han i somras på Ullevi, då jag betalade 800 kronor biljetten. Undrar om han kommer att stämma mig?

Jag är ingen yrkesförbrytare. Det värsta jag gjort är att ha dragit i mig litet ”gräs” ,som Clinton ni minns, men jag drog ner det. Huvudet försvann, vilket var en lättnad”! Det brottet är dock oväsentligt i jämförelse med den viktigaste av alla svenska brottsfrågor: ”Har Du anlitat svart städhjälp?”

Nåväl, här sitter jag med min delade fil. Vad ska jag göra? Skicka den till polisen? Jag tror inte det. Jag tror att jag vänder mig till mina barnbarn och meddelar att farfar/morfar har blivit fildelare. Tyvärr tror jag inte att deras reaktion skulle bli lika stark som när jag för tre år sen meddelade att jag just hoppat fallskärm för första gången.

Nu förstår jag! Det är synd om mig. Jag är ett offer, jag är svensk!!

33 Responses to Jag är en fildelare!

 1. Helena Palena skriver:

  Jag har sett en av mina mågar ladda ner. Själv har jag aldrig gjort det och kommer nog inte att göra det heller. Har inte tid med sånt. Men som sagt så är det himla lätt. Och hur makten ska kunna jaga alla som håller på är en gåta. Det är ju ingen liten svensk grej – hela världen är ju inkopplad.

 2. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Ian Wachtmeister – personligen kommer jag att yrka på åtal emot Dig – för jag tror på att ”Leva i Frihet !” är det ENDA som håller, faktiskt…

 3. Kachina skriver:

  Jag tycker att Ian skall stämma Bruce Springsteen för psykiskt lidande. Ian kunde ju inte veta hur illa det skulle låta förrän han lyssnat och då var skadan redan skedd. Nu kan han inte få ut eländet ur huvudet utan det mal och mal, samma låt, ungefär som tinnitus.

  Om folk lyssnar på den musik de framför utan att betala, skall de ju för tusan sluta framföra musiken tills folk tigger om aatt få betala för att höra, eller så tar de jobb som tidningsbud, parkeringsvakt, svetsare,….

 4. mrmhalland skriver:

  Ian, jag är ledsen att behöva göra dig besviken.
  Det är den som lagt ut filen (i detta fall en låt) på nätet som är fildelaren.
  Som det ser ut idag tror jag inte ens att du har gjort något olaglig, sorry.
  Visst är det lite busigt av dig och visst är risken att få virus i sin dator stor, som om inte annat har du visat ett stort mod ! 🙂

 5. carlnorberg skriver:

  Var det framgår att nätet är en plats där större rättigheter råder för dem som säljer saker, än för andra det vet jag inte.

 6. LatentEnergi skriver:

  Du kan lagligt lyssna på bra musik utan minsta besvär här:
  www shoutcast com
  Jag tog bort några punkter så du slipper moderera mitt inlägg.
  Bästa sättet att lyssna på musik utan att det är brottsligt, tror jag.
  Men efter nyår vet vi inte längre om vi begår brott eller ej,
  då är man i händerna på IPRED-privat-armens godtycke.

 7. Donsan skriver:

  You ROCK Ian – go man go! – Det är synd att du i den här frågan inte han nåt större inflytande inom politiken längre – ALLA dessa politiker som stödjer integritetskränkande och frihetsberövande lagar borde ha NÅN som kan lära dem veta hut. – BTW – din fd polare Bert blir nog inte så glad att läsa det här – jag kan framför mig se hur han skrynklar ihop hela sitt babyface i avsky *skratt*

 8. Kachina skriver:

  Det går för långt, när man tar betalt om någon råkar befinna sig på ett avstånd från en radio där man kan höra musik. Min fru har en salong som krävdes på en ganska hög avgift om hon hade på en radio så att väntande kunder kunde höra musik. Det blev genast lite problem, för jag ställde frågan; ”Tänk om kunderna vill lyssna på tal och nyheter. Ni kan ju åka på skadestånd om ni fyller deras öron med musik, som kanske orsakar dem psykiskt lidande.”

  Mick Jagger har upprepade gånger plågat mina öron utan att jag kunnat värja mig. Jag tror det är dags att förbereda stämningsansökan.

 9. Kachina skriver:

  Jag glömde säga, att frugan kastade ut radion. Hennes kunder lyssnar inte på radio. De pratar med frisören.

 10. LatentEnergi skriver:

  Om jag äger en skog, kan jag då få betalt av staten för min skogs CO2 miljötjänster?
  Jag vill köpa regnskog i Brasilien. Det kanske kan bli lönsamt?
  Är du med på den Ian?

  Du missar väl inte

  www shoutcast com

  Jag lyssnar nu på bra pianomusik

 11. soli01 skriver:

  Har ett tips, som jag anser är det bästa just nu, om man vill lyssna gratis – bara att skiva in artist – och den hittar man på www deezer com

 12. Peter Hammarberg skriver:

  Man kan ju fråga sig vad som definierar ett brott. (Vi talar nu moral, inte juridik.)
  Är det en handling som går emot den allmänna rättsuppfattningen och som finns upptagen i tillämpbar lag eller räcker det med att handlingen går emot rättsuppfattningen, utan lagparagraf?
  En handling som bryter mot lag men är OK enligt den allmänna rättsuppfattningen, är det ett brott i egentlig mening?

  Vad är det som avhåller mig från brott? Är det moralen eller risken att avslöjas och lagföras?
  Är det hur grov handlingen är, enligt min inbyggda moralskala som får mig begå brottet eller inte?
  Enkelt skitbrott med minimal risk att åka fast = OK, eller?
  Grov brottslighet med samma minimala risk = också OK, eller?

  Är vissa brottstyper mera OK än andra, eller gäller att ett brott är ett brott är ett brott, vare sig vi talar moral eller juridik?
  Är ett grovt trafikbrott mera acceptabelt än en mindre inbrottsstöld?

  Är nedladdning från nätet av upphovsskyddat material OK bara för att tekniken finns, någon har lagt ut det utan att kräva betalt och risken att lagföras, åtminstone fn är liten?
  Analogt med detta, är det OK att lasta in ett nytt kylskåp som står vid vägkanten bara för att det får plats i bilen, ingen verkar vilja ha betalt och det är ingen som ser mig?
  Eller en trave CD-skivor som ”bara ligger” på en parkbänk; någon måste ju äga dem, men h*n är inte där och ingen ser mig…

  Några enkla frågor och funderingar som jag tycker alla bör ställa sig innan man uttalar sig tvärsäkert om fildelning eller inte.

 13. ollemunter skriver:

  Helena Palena!

  Läste du om ålänningen som blev bötfäld med 51000 kronor, för att ha laddat ner, det var bara det, att han var oskyldig. Han visste ingenting, om hur man gjorde, det var hustrun och hans barn som hade använt datorn och laddat ner, jag tror det var 13000 låtar.

  Helena! Du säger att du inte skulle ha tid, tid är orelevant, det är ju din dator och programvaran som gör jobbet. 🙂

 14. Helena Palena skriver:

  Olle: Tänkte inte på det! Men nu såg jag honom göra det på sin dator hemma hos sig som tur är. I min anläggning ingår flera datorer och här får ingen jävel göra olagliga saker eftersom jag inte vill riskera min business.

 15. ollemunter skriver:

  Helena, Samma här vet du, 3 datorer tronar hos mig. En 2001:a, en 2005:a och så den sista som är en laptop från Toshiba, endast 3 månader gammal, med Vista Buisness ombord. 2001:an släktforskar hustrun på och till affererna används 2005:an.

  Det gäller att ta sig i kragen, för nu är det ju klart, att den nya lagen blir till. 🙂

 16. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Ian Wachtmeister – personligen kommer jag ej alls att medverka till yrka på åtal emot Dig – och ingen enda annan heller för den delen – för jag tror på att “Leva i Frihet !” är det ENDA som håller, faktiskt…

 17. IPRED'ad skriver:

  Jag knappade in
  www deezer com
  och knappade in en sångare.
  Inget hände. Jag lämnade websidan.
  Då avbröts min internetanslutning.
  Det händer inte till vardags.
  Sådant gör en misstänksam…. IPRED?

 18. IPREDoffer skriver:

  IPRED’ad

  NU ÄNNU MER MISSTÄNKT IPRED’ad !!

  Jag fick anslutningen till wordpress och till yahoo BORTKOPPLAD
  efter besöket på deezer com sidan.
  ALLT annat på internet gick att nå.
  Då testade jag att ansluta till Yahoo via en anonym proxy.
  Då gick det att nå yahoo och wordpress.
  Avbrottet varade i ca x minuter (x = tid nu – 9:10)

 19. soli01 skriver:

  IPREDoffer – här fungerar den aktuella sidan då jag varit in och provat. Måste vara något annat som blev gjort som datorn inte gillade. Händer att det krånglar med tekniken också, har hänt mig vid andra tillfällen. Lycka till!

 20. Helena Palena skriver:

  Mors Lilla Olle: Ja, man måste verkligen se om sitt hus. Man måste vara om sig och kring sig för att få något i sig.

 21. Helena Palena skriver:

  Vet ni vad som är det godaste som finns? Jo, socker och KANEL på filen!

 22. Kachina skriver:

  Det måste provas.

  Jag brukar använda Oboy.

 23. ypsilonray skriver:

  Jag som var övertygad om att ekorrar bara gillade hasselnötter!

 24. Carl norberg skriver:

  Rajje!

  Vad var egentligen MK-ultra för någonting, vem har konstruerat denna höjden av alla konspirationsnojjor, eller hur är det egentligen med detta?

 25. Hans L skriver:

  Det har alltid varit tillåtet att spela in musik för eget bruk eller sprida det bland vänner och bekanta. Det har aldrig varit lagligt att ta betalt för det. Bråket rörande fildelning handlar inte om att tjäna pengar på utan att det genom ny teknik blivit för enkelt att sprida musik. Är det då inte de som ligger bakom den nya tekniken som skall ställas ansvariga?

  Bara en tanke från Hans.

 26. IPREDoffer skriver:

  Gemensam switch , men olika datorer och olika IP inom samma nät.
  Båda datorerna fick de hemsidor jag besökt blockerade.

  Ovanligt mysko, ”normala avbrott” drabbar all anslutning till internet.

 27. soli01 skriver:

  Hans L – Du har alldeles rätt i vad Du säger. Här kan jag ladda ned vilken musik jag vill på min bandspelare – helt lagligt och det har gått bra. De höjde ett tag kasettpriset , men hur det blev med nämnda senare, vet jag inte. Vi har fått en teknik som är bättre genom internet, och även kvalitèn, men samma regler ska väl gälla!? Våra styrande måste börja tänka även de. :-)???

 28. Kachina skriver:

  ”Våra styrande måste börja tänka även de. :-)???”

  Ja, Gud vad kul det skulle vara om de gjorde det. Undrar just vad resultatet skulle bli.

 29. ypsilonray skriver:

  CarlNorberg 11:24

  Jag stötte på MK Ultra för sörsta gången i början av 90- talet i ”the Bay Area” i Kaliforninen men kan inte direkt påstå att jag gillade deras musik.

  Inte visste jag då att du skulle bli en framtida ”fan” av denna dubiösa grupp!

 30. Carl norberg skriver:

  Rajje, du beskriver möjligen att humor är intelligens i detta.

  Ämnet hade du inget att säga om.

 31. Helena Palena skriver:

  Y-Front-Ray: Var har Gibson tagit vägen?

 32. Carl norberg skriver:

  Rajje-Yfront det var ett bra namn!

  Den inloggningen kanske numera är den enda som fungerar på vederbörandes dator.

  En lite men förstås obetydlig detalj är om huruvida nicet är aktivt som bloggare eller annat på nätet, eller om nicet enbart existerar som signatur på exempelvis denna site…

 33. rolf bardå skriver:

  Att upphovsmannarätten skyddas, tycker jag är just. Jag är själv konstnär och jag vill absolut inte
  att min design till bilder av olika slag, ska kunna kopieras och säljas utan som helst överens-
  kommelse- avtal mellan mig= upphovsmannen och den som tänkt kopiera originalet till försäljning..Detsamma måste gälla för alla, vare sig det handlar om musikskapande eller konstskapande människors verk.Men skillnaden ligger ju i att för eget privat bruk, ex.att måla av en etabl. konstnärs original, och på kopian textar att det är en kopia av en etablerad konstnärs verk, det är helt tillåtet, när den inte ska vidare säljas, nom musiken i princip likadant vad jag har förstått.
  RB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: