Tingsrätten – vad är det?!

 

Tingsrätten – vad är det?

Tja, inte kan rättvisa skipas av medlemmar i en syförening under ledning av någon mer eller oftast mindre skriftlärd ordförande. Under flera månaders tid har vi kunnat läsa Maria Abrahamssons ledarstick i SvD just om tingsrätten.

Ta bort Tingsrätten eller gör om den helt med enbart jurister!

Som ni märkt dömer Hovrätten ofta tvärtemot Tingsrätten. Förklaringen är att Tingsrätten slumpmässigt dömer både rätt och fel. Det bara råkar bli så! Visst är det tjusigt att kunna kalla sig nämndeman, men det måste vara obehagligt att få underkänt gång på gång och veta med sig att man straffat oskyldiga på löpande band.

Värst är det dock för de personer som tingsrätten dömer. Domen är en offentlig handling och många är de oskyldiga som under månader och år fått schavottera i media på grund av syföreningens frampratade dom.

Kafka eller svensk rättvisa?

Annonser

22 Responses to Tingsrätten – vad är det?!

 1. Kachina skriver:

  Nu har du tagit upp ett MYCKET VIKTIGT ämne. Jag ser det som politiska domstolar eftersom nämndemännen tillsätts av de politiska partierna.

  De kan knappast juridik alls. Om brottsmål kan jag inget, men i vanlig civilrätt tar de in yttranden från sakkunniga (EXV. bYGG&mILJÖ) utan att kolla om dessa är jäviga i det målet. Sedan följer de den linjen. Det kan bli hur galet som helst, vilket jag nyss sett bevis på.

  Jo, även här körde hovrätten över tingsrätten.

 2. Carl norberg skriver:

  Detta är ett riktigt pajas system som precis som det övriga samhället befinner sig inom ramen för det reglerade finans och valutasystemet.

  Att nämndemanna systemet har det utseende det har, och som beskrivs av alltflera, kanske främst pekar på att många sannolikt kan bättra på sina kunskaper i detta.

  Och den politiska tillsättningen slår inte fel i de högre instanserna, tro för all del inte detta.

  Detta ämne har fått mig bannad på Flashback/nämndemannatråden, och då har jag ändå haft möten personligen med rader av inbalndade i de diskuterade casen.
  Men denna tråd innehåller ju allt ifrån hackade mailboxar till kafferumslistor med intresseanmälningar till olika mål för nämndemän, och för alldel en del Olle Liljegren, Pirate bay och Trond Sefastsson.

  Men för all del om någon ids engagera sig i den enorma soppan, så är det ju bra.

 3. Gibson skriver:

  Trummis

  Ursäkta min vetgirighet (eller du benämner den kanske nyfikenhet) men jag måste ändå fråga en sak.
  Livnär du dig på att delta på en massa trådar i diverse olika fora?
  Jag antar det, för hur kan du annars ha tid med detta?

  Om så är fallet, dvs att ditt yrkesval är lönsamt, får jag bara önska dig god fortsättning med din affärsidé.

  Mvh
  Gibson (avlönad normalarbetare)

 4. Carl norberg skriver:

  Jag har drivit och ägt nattklubbar i Stockholm City, samt en rad andra företag.

  Jag passar mest yngste sonen numera, han är 11 månader, och hunden som heter Lowe, fast Alexander tror att han heter Owe.

 5. Gibson skriver:

  Trummis

  Jaså. är du DEN Musse Pigg- artisten . . .. . . . . . .. . . . . . .

  Då förstår jag sammanhanget bättre 🙂

 6. Carl norberg skriver:

  Ja om inte annat så innebär ju detta, att ni trallgökar håller er på på minst armbågslucka, hjältemodigare än så har ni dylika aldrig varit.

 7. soli01 skriver:

  Gibson – bästa att hålla armbågs avstånd. Varför inte gå en match i MMA då får man använda armbågen.:-)

 8. Carl norberg skriver:

  Det kanske inte riktigt är ert gebit i mitt sammanhang, eller menar ni måhända ni två emot Alexander?

 9. soli01 skriver:

  Carl norberg – vet inte varför Alexander kom med i detta skämtande – han är förståndigare än oss alla här. Trevligt med barn i den åldern, vår yngsta är 43 år och det är en svunnen tid – bara minnen.

 10. Gibson skriver:

  soli01

  Du har helt rätt. Det är inte lätt att hänga med i svängarna när Norbergspojken kommer loss (med pojken menar jag vår lille trumslagare och inte Alexander 11 mån.).

  Vad fint det låter när du säger ”vår yngste är 43 år och det är en svunnen tid – bara minnen”
  🙂

 11. Gibson skriver:

  soli01

  Du har helt rätt. Det är inte lätt att hänga med i svängarna när Norbergspojken kommer loss (med pojken menar jag vår lille trumslagare och inte Alexander 11 mån.).

  Vad fint det låter när du säger ”vår yngste är 43 år och det är en svunnen tid – bara minnen”
  🙂

 12. soli01 skriver:

  Tingsrätten är – som alla vet – en första avdelning som vi stöter på när någon begått brott. De grövre brotten skulle handhas av hovrätten direkt med en möjlighet att dessa domar slutligen avgörs – vid överklagan – av högsta domstolen.(som nu)
  Det finns en uppsjö mindre allvarliga brott och de kan säkert skötas av tingsrätten. Tingsrätten behövs därom råder inget tvivel!

 13. Peter Hammarberg skriver:

  Nämndemannasystemet i våra tingsrätter är en kvarleva från den tid då man strävade efter att den anklagade skulle dömas av personer som kände till och levde i samma miljö, kände samhället kring brottet och och kanske rentav ha en personlig kännedom om vittnen och bevisning.
  Denna goda närhetstanke försvann mer och mer med centraliseringen av domstolarna och genom politiseringen av nämndemannatillsättningarna. I stället för den kloke och erfarne medborgaren från närmiljön blev nu nämndemannen en avdankad politiker eller en som fått uppdraget för lång och trogen partitjänst efter att ha funnits oduglig till tunga kommunala uppdrag. Centraliseringen har dessutom inneburit att närhetstanken helt försvunnit.
  En gammal, god princip; att du skulle dömas av dina likar och grannar har schabblats bort och systemet behöver verkligen reformeras!

 14. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Peter H

  Alldeles utmärkt skrivet. Bull´s eye!

 15. Philippe Ohlund skriver:

  Jag håller helt med om att Tingsrätten enbart borde bestå av jurister.

  Nämndemanssystemet är en parallell till Stalins folkdomstolar.

  Självfallet skall Tingsrätten bestå av utbildade och professionella jurister!

  Om man behöver genomgå en sjukhusoperation, skulle man då acceptera att den utfördes av en musiker från en Ålandsfärja?

  Eller om en hiss behöver repareras, hämtar man då en revisor från Foksam för att utföra arbetet – med hänvisning till att folket får en större förståelse om arbetet utförs av en teknisk idiot?

 16. Helena Palena skriver:

  Dom sitter ju också och sover i tingsrätten. Hårdare bud i hovrätten vad jag förstår. För där är det väl bara ett gäng jurister som dömer. Det är därför det kan bli sån skillnad på domar. Men sover gör dom ju i riksdagen också mellan varven – men dom har ju lön ändå…

 17. Carl norberg skriver:

  Ja det är inte utan att det verkar bli allt mera nödvändigt med dramatiska förändringar.

 18. soli01 skriver:

  Helena Palena – gå in och Googla på ”tingsrätt” så Du vet lite vad de faktiskt gör och sköter riktigt bra också. Där sover de inte mera än vad vi alla andra gör.:-)
  Har under min tid haft myclket kontakt med tingsrätter och de uppfyller en viktig funktion i vårt samhälle utöver att de även dömer personer som begått brott. Att det finns ”vi vanliga” som ingår i deras personalsammansättning har sina rutiga och randiga orsaker, som jag inte nu närmare går in på.

 19. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Apropå Tingsrätt – så består ju den domstolen av en jurist = domaren + fyra politiskt valda nämndemän.

  För ca 2 månader sedan blev en nära vän till min sambo och mig – dömd i Tingsrätt till fängelse i 4,5 år för ett brott som han aldrig hade begått – eller som jag personligen ej ens i min vildaste fantasi skulle kunna föreställa mig att han skulle kunna ha kapacitet för att utföra – och/eller finna något vinst/nöje i göra.

  Domaren i Tingsrätten reserverade sig mot domslutet – som ju var nämndemännens påhitt – utan att det överhuvudtaget förelåg någon som helst konkret bevisning i sak.

  Ca fem veckor senare blev det en helt friande dom i Hovrätt = alla ledamöterna i Hovrätten kom fram till – att det bortom allt rimligt tvivel fastslogs – att den åtalade hade blivit oskyldigt dömd i Tingsrätten till 4,5 års fängelse – för ett brott som han aldrig hade begått – Tack och Löv ❗

  I Hovrätterna är ju domaren + två ledamöter jurister – och så finns det ju två politiskt valda nämndemän också. Men det innebär ju i sig att normalt sett så skall ju ej en dom i Hovrätt – ej enbart kunna hänföras till att vara grundad i mer eller mindre MainStreamade politiska och/eller andra personliga åsikter.

 20. Lea skriver:

  :D:)!

 21. Dieter skriver:

  Howdy, There’s no doubt that your blog may be having internet browser
  compatibility problems. When I take a look at your web
  site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E.,
  it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up!
  Aside from that, excellent site!

 22. It’s actually a cool and helpful piece of information. I’m glad that you
  just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this.

  Thank you for sharing.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: