”Svenska soldater inblandade i skottlossning”

 

”SVENSKA SOLDATER INBLANDADE I SKOTTLOSSNING”

Ovanstående tidningsrubrik som handlar om Afghanistan är rörande, upprörande eller bara komisk. Var så god och välj!

Alla andra soldater i alla tider och på alla platser har varit inblandade i skottlossning, men våra soldater ska vara skyddade längst bort från fienden.

Då är det nyttigt att tänka på alla de amerikanska och engelska soldater (plus en fransk soldat som sköt sig i foten), som räddade oss svenskar undan Hitler. Och alla finska soldater – de tappraste under andra världskriget – som höll Stalin borta från vårt land och våra kuster. De dog i tusental när de ”var inblandade i skottlossning”.

Och igår medgav försvarsministern (Tomhylsan kallad) att vi inte längre kan försvara Sverige….

GIV AKT!!

 

 

Annonser

20 Responses to ”Svenska soldater inblandade i skottlossning”

 1. Carl norberg skriver:

  Det har av någon förarglig anlednin blivit så att det numera är mer viktigt att hamna i skottväxling i Afgahnistan, än att upprätthålla möjligheterna till att territoriellt fösvara landet.

  Att denna Analys delas av Stolltorsk, säger ju inte precis att analysen är klockrent realistisk, Som gammal RO blir man djupt ifrågasättande.

  Att Stolltorsken är som sina företrädare sedan 1925 och främst är försvarsindustriminister, det får vi ju konstatera, men att vi nu skall börja åka på krigsexkursioner enbart för att skapa försvarsindustriella behov, det är rent löjeväckande att konstatera.

 2. soli01 skriver:

  Ja, något är helt fel när det gäller vår försvarspolitik. Vi vill ligga i framkanten när det gäller olika åtaganden, men vårt eget försvar gapar som den tommaste hylsan.
  Gotland har ändock ett bra försvar, så visst har vi våra posteringar på plats.:-)

 3. Carl norberg skriver:

  Har Gotland? Fra gills inte med Stollen Åkesson.

 4. hillary2 skriver:

  Ian Wachtmeister

  Heroiserar du krigshandlingar med så många inblandade så möjligt?
  Eller tycker du bara att det var bättre förr?

  Tolgfors kör arbetslinjen och ser till att de c.a 20 000 som arbetar i krigsindustrin i Sverige får fortsätta med det. Man har kommit överens om att framställa ett nytt vapen tillsammans med nordiska grannländer.
  Exportinkomster!
  Planerad omorganisering av det militära har heller inte ett dyft med det ”plötsliga” kriget i Georgien att göra. Tolgfors kan inte ens ljuga trovärdigt.
  Den siste försvarsministern som kunde det hette Sven Andersson.
  Visst var det bättre förr? 🙂

 5. pravda skriver:

  Intressant läsning för er som är intresserade av ämnet i inlägget. Men det kanske inte är så många på denna bludder-blogg. Men jag hoppas , att det är många fler läsare av bloggen, än det är ”kommentatorer”.

  http://ecfr.eu/content/entry/commentary_enhancing_the_eus_role_in_afghanistan_after_obama/

 6. Kachina skriver:

  ”Tolgfors kör arbetslinjen och ser till att de c.a 20 000 som arbetar i krigsindustrin i Sverige får fortsätta med det. Man har kommit överens om att framställa ett nytt vapen tillsammans med nordiska grannländer.
  Exportinkomster!”

  Schweiz körde ekonomi-linjen. Ingen ville stoppa möjligheten att köpa, sälja och förflytta pengar. Det var deras försvar.

  Sverige kör vapen-linjen. Säljer vapen åt alla parter. Ingen vill bli utan vapen-leveranser, därför bombass inte Sverige. Det är vårt försvar.

 7. Peter Hammarberg skriver:

  Hillary 2 framför den inom många kretsar, främst inom (s), rådande tanken att Försvarsmaktens och den kringverksamhet den genererar främsta uppgift är att skapa arbetstillfällen och exportinkomster.
  Tanken att Försvarets främsta uppgift och egentligen dess enda existensberättigande är förmågan till väpnad strid verkar dem främmande.

  Försvaret är ett av statsmaktens säkerhetspolitiska instrument och dess användbarhet styrs till stor del inte bara av dess förmåga utan också av omvärldens uppfattning om denna förmåga och av trovärdigheten i regeringens och svenska folkets beredskap att utnyttja den.

  Sen kan man ju också konstatera det något förvånansvärda i att då svenska förband utsända till en krigszon hamnar i en mindre skärmytsling, detta uppfattas som något sensationellt.
  Då svenska förband bara för några år sedan, under operation Artemis, deltog i mycket hårda strider i Kongo med många stupade på motståndarsidan, blev det knappt ens notiser i tidningarna. Kan det möjligen bero på att USA inte var inblandat i den missionen och att de stupade ”bara” var afrikanska, svarta, upprorsmän?

 8. Gibson skriver:

  Bludder- Maggi el. Pravda, saknad av ingen, nedlåter sig att skriva på denna fria blogg.
  Varför kan man fråga sig?

 9. ollemunter skriver:

  soli01!

  Vad har Gotland för posteringar?

  Alla garnsisoner är nerlagda.

  När jag gjorde rekryten på Gotland fanns det A7, I18=P18, LV2 och KA3. Möjligen att KA3=Uppe vid Fårö, har något kvar, men jag tror det också är skrotat, så vad har vi då på Gotland för posteringar.

 10. Peter Hammarberg skriver:

  Gotland är ”avmilitäriserat” så när som på hemvärn (”Nationella skyddsstyrkor” på nysvenska), några fjärrmanövrerade radarstationer och eventuellt en reducerad bastropp ur FV på Visby flygplats för förenklad klargöring av tillfälligt baserad incidentrote.

 11. soli01 skriver:

  ollemunter – tänkte att det skulle framgå av min ironiska skrivning att det är lika med noll koll när det gäller Gotland! Hur det kan bli.:-)

 12. hillary2 skriver:

  peter hammarberg

  om vi ska förbättra vårt försvar bör kanske Tolgfors ändra på nuvarande kvot mellan officerare och soldater och frångå arbetslinjen?

 13. hillary2 skriver:

  Helena Palena

  Jag menade att strukturomvandling av försvaret är nödvändig.
  Vi bör inte ha så många officerare per soldat som nu. 8/1 enligt icke verifierad uppgift på nätet.
  Strukturomvandling dvs nedläggning eller begränsning av vapenproduktionen verkar vara politiskt omöjlig.
  Tråkigt att Peter Hammarberg inte svarar. Han verkar ha rötter inom försvaret.

 14. Peter Hammarberg skriver:

  Hillary 2

  Jag yttrade mig överhuvud taget inte om behovet av en strukturomvandling inom Försvaret, kanske därför att myndigheten nu är i slutskedet (?) av en omstrukturering utan motstycke i vare sig Försvarets eller statsförvaltningens i övrigt historia (om man bortser från total avveckling).

  Vad jag skrev om var vad som ska vara Försvarsmaktens huvuduppgift, vad som utgör den egentligen enda grunden för dess existensberättigande och där ytterligheterna ”skapa arbetstillfällen” och ”förmåga till väpnad strid” ställdes mot varandra.
  Min åsikt i denna fråga är klar. Försvaret har bara en konkret uppgift, nämligen att till statsmakten tillhandahålla förmågan till väpnad strid och genom denna förmåga kunna hävda Sveriges territoium och oberoende och vara ett verksamt säkerhetspolitiskt instrument.

  Allt annat, som möjlighet att stödja samhället vid olyckor och katastrofer, direkt och indirekt skapa arbetstillfällen, utgöra bas och provningsanstalt för den svenska försvarsindustrin och allt vad det nu kan vara, är bara indirekta sidoeffekter av huvuduppgiften.

 15. carlnorberg skriver:

  Det är rätt Peter Hammarberg.

 16. Gibson skriver:

  Även jag instämmer i Carl Norbergs svar!

  /Gibbe Gibson

 17. hillary2 skriver:

  tnsexton

  tack för bra svar
  jag håller naturligtvis inte med dem som anser att varken försvaret eller försvarsindustrin ska ha som syfte att generera arbetstillfällen och exportinkomster
  jag försökte vara ironisk mot Ian
  med sorg i hjärtat har jag läst att broderskapare anför sysselsättningen som en anledning att inte lägga sig i ”svensk” vapenproduktion strukturomvandlingar som sätter väljare på pottan är inte lätta att genomföra?

 18. hillary2 skriver:

  skulle naturligtvis inte stå varken i andra raden

 19. Every weekend i used to visit this site, because i wish
  for enjoyment, since this this website conations genuinely good funny material too.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: