What a trip – what an election !!!

Det var några veckor sen sist. Kul att vara tillbaka. Jag har fått frågan om jag lagt av. Svaret är att jag lägger av när jag är 92 år gammal, dvs om 15 år.

Tystnaden på bloggen beror på en resa – givetvis inte lika imponerande som Carl Bildts resor men möjligen intressantare! Alltså först till New York för att träffa en vän som jag samarbetat med i över 50(!) år. Han är en ledande judisk personlighet i det amerikanska etablissemanget. Han har träffat hela det kinesiska ledarskapet, liksom det i Taiwan och givetvis Israel. Han var med om att få in Mr Adams från Irland i USA för att möta Clinron. Osv. osv. Jag är avundsjuk. Faktiskt.

Passerade också Nellos – en krog på Madison Avenue/63rd street – där jag en oförglömlig afton en månad efter 9/11 , dvs attacken mot World Trade Center år 2001 träffade Winston Spencer Churchill och Franklin Delano Rosevelt! Jodå, och de firade den gången 60 års dagen av sina farfäders enormt viktiga avtal, genom vilket USA gick med i andra världskriget mot Hitler. Ett av dessa beslut som avgjorde våra liv här i Sveríge!! Tänk efter vad som kunde ha hänt om USA inte hade räddat Europa från först Hitler och sen Sovjet… Det finns ett foto av oss tre längst ner på en tavla, när ni kommer in. Historiens vingslag. Kanske bäst påpeka att jag bara var en passagerare som flög med historiens vingslag vidare i tiden. Time waits for nobody. Det gäller att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt and I am a lucky guy.

Sen Dallas, där jag suttit med i styrelser för stora bolag i över 30 år. (Att de bara vågade!!) Festade av en annan gammal polare som kom in i USA via sina morföräldrar från Vitryssland. Han ser ut som Jeltsin och är minst lika festlig. Bob Alpert is the name. Han tillbringar fyra månader varje år i Sverige och kan ett ord på svenska. ”Tjugofem!” Very talented, Bob!!!

Jag reste vidare, men i denna blogg fortsätter jag i USA. Mitt utrikespolitiska intresse är stort. Valnatten (tillbaka vid Tegnérlunden i Stockholm) var jag med live till klockan 7 på morgonen dagen efter. Historia – big time! Vem jag skulle ha röstat på? – John McCain därför att han är 100% pålitlig, en kämpe och en rebell. Vad jag tycker om att Obama vann? – Bra för USA, bra för världen. Spännande. Hopplöst för de kroniskt USA fientliga vänsterjournalisterna i Sverige.  Ett stort steg för mänskligheten.. I love to lose that one!! Vi måste komma vidare, alla vi på vår lilla planet. Including me.

Ted Couples, ABC, hade ett topprankat program ”Nightline”. Jag träffade honom en gång när Jan Stenbeck ville att jag skulle jobba för TV3. Nåväl, efter denna  name dropping, så sa TC under BBC:s valvaka att ingen president har nånsin haft så kort smekmånad som Obama kommer att få. Det kan gå riktigt illa på ett par månader. Förväntningarna som Obama byggt upp är helt enkelt för stora….Well, jag undrar om inte Obama tar hem det första kvartalet efter 20 januari, när han tillträder. Han kommer att ha laddat. ”Huka er gubbar, nu laddar han om!” (Tage Erlander). Det är härligt att leva!

Nu kör vi så det ryker!!

Ian

Annonser

5 Responses to What a trip – what an election !!!

 1. Helena Palena skriver:

  Det kommer in ett yngre gäng i Vita Huset. Som när moderaterna tog över i regeringskansliet. Nuders köttberg fick lämna och in kom 60-talisterna. Sånt är livet.

  Obama klarar det här om inte makten slänger alltför mycket grus i hans maskineri. Han har ju att tampas med Bush sista åtgärd: en febril plundring av offentliga tillgångar innan dom tvingas lämna ifrån sig nycklarna till kassakistan.

  Så kan man sammanfatta den ”partiella nationalisering” som blev av att man ska investera 250 miljarder dollar i Amerikas banker i utbyte mot aktier.

  Dom priva aktöerna och staten var så insnärjda i varandra så detta var lösningen. Det här blev den värsta av världar. Här privatiseras vinsterna och riskerna socialiseras. Det här skapar kraftfulla incitament för ansvarslös affärsverksamhet även framgent. Det är synd om människorna – men mest är det synd om amerikanarna.

 2. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Härlig läsning, Ian,

  Tacksam att du delar med dig!

 3. Josef Boberg skriver:

  Kul med att flera ”gamla gubbar” än jag är med – och ser framtiden an med både spänning och förväntningar… – om att någon gång någonstans kunna ”Leva i Frihet !” 🙂

 4. Helena Palena skriver:

  Ian: Obama kommer att ta hem spelet om han får för dom som bestämmer! Det är spel och inte något öde som styr.

  Min kommentar ovan är egentligen ganska syrlig men det får ligga kvar på Carl Bildts blogg underligt nog. Censurkillen kanske sover. Men jag tror att det har att göra med dom första två meningarna.

 5. Lennart skriver:

  Hej Ian!
  Kul att du öppnat din blogg för alla, som slängts ut av CB. Fick nyligen nys om detta, och det var något av återseendets glädje att ånyo ta del av allsköns synpunkter från tidigare ockupanter av CB´s blogg. Hoppas du låter det vara högt i tak ännu en tid!
  Jag delar din syn på skeendet i USA. Det är en gigantisk uppgift den nye presidenten står inför. Fallgroparna är många och svåra att undvika. Besvikelse från stora delar av väljarkåren kommer att infinna sig, och vi får nog se en svekdebatt av känt mönster.
  Delar din beundran av ABC´s News-Anchor, som faktiskt heter Ted Koppels.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: