Don´t cry for me Argentina!

”Vi lever i en värld. It is a small world. Save the planet. The environment belongs to everybody. Vi svenskar är mer internationella än de flesta. Tänk att utlänningar inte vet skillnaden på Sverige och Schweiz!” osv. Så låter det.

Och ändå har nästan ingen, Ewert Taube oräknad, varit i Argentina. Vi vet inte ens att huvudstaden Buenos Aires i norra Argentina ligger söder om Kapstaden i Sydafrika. Vi tror att argentinarna är sydamerikaner, men de är 40% italienare, 40% spanjorer och 20% tyskar och några till (Summa 110 % vilket är normalt för argentinarna som är vana vid snabb inflation!).

För två veckor sedan kom jag dit. För andra gången i mitt liv. Första gången – för två år sedan –  gjorde vi en affär mellan två IT bolag, ett i Argentina och ett i Sverige. Alla blev glada och nöjda!! Denna gång ser det ut som att vi har genomfört en spännande uppgörelse där ett (senare fler) universitet, Universidad Catolica de Buenos Aires, ska testa system som utvecklats i Sverige. Vi tror på argentinska studenters noggrannhet, vilja att bevisa att de är bra, vilja att visa för världen att de finns och flexibilitet vad gäller att tjäna pengar!!

Vi har redan ett nätverk som skulle imponera på vem som helst. Varför?? Jo, därför att vi kom in genom rätt dörr, därför att vi var väluppfostrade (!), därför att vi lyssnade och därför att min business partner i RubberBarons, Per Nordblom, är så trevlig och – fruktansvärt – rolig. Titta in på vår hemsida www.rubberbarons.se och ni förstår!

Jag har antagligen inte varit i lika många länder som Carl Bildt, men av alla de länder som jag känner är Argentina det enda som TACKAR för att man kommer dit! En oförglömlig afton såg vi EVITA, the argentinian  Evita, en musical som hade helt andra melodier och helt annorlunda reaktioner från publiken. När Evita avfärdade tre fina socitetsdamer formligen vrålade publiken ut sina sympatier. Snacka om politisk teater!! Men Gudrun Schyman skulle inte ha en suck. I Argentina måste man ha klara budskap. Det räcker inte med att prata fort. Detta genomskådade man för 50 år sen i Argentina. När sker detta i Sverige??

Ett Swedish big Jazzband spelade för den svenska kolonin. Hästpolo är en STOR sport. Folk är välklädda. En vanlig svensk statssekreterare  i sandaler och T-shirt skulle inte bli insläppt någonstans. Utom på Utrikesdepartementet där de måste ta emot vem som helst! Vi lever i en värld.

En lärorik sanning: Alla argentinska presidenter har efter fullgjord gärning hamnat i fängelse en kortare eller längre tid. I Sverige är det tvärtom!!!

Vi lever i en värld, men vet knapopt var den ligger!

Keep living!

Ian

Annonser

126 Responses to Don´t cry for me Argentina!

 1. soli01 skriver:

  Välkommen tillbaka till gamla Swedala. Du verkar inte direkt ligga på latsidan och har även för avsikt att köra på till 92 år! Varför just så ojämna år? Bra för hälsan om man kan hålla igång så länge man orkar och det är viktigt för de flesta organ.
  Här har vi ”tuggat” på under Din frånvaro och jag skulle tro att Du inte orkar läsa alla konstiga kommentarer. När katten är borta osv:-)
  Argentina verkar intressant och det är bra att Du bidrager till att synliggöra lilla Sverige. Trodde faktiskt att Sverige var mera känd i detta land.
  I övrigt får en tacka för Din blogg som verkligen är en äkta blogg och att Dina resor kan sätta oss lite mera på kartan.
  Lycka till!

 2. Kachina skriver:

  Härligt med levande reseskildringar. Man är med, men slipper betala biljetten.

  Varför skall du lägga av när du är 92? Vi har en i yttre bekantskapskretsen som är över 90, kör bil obehindrat och är kristallklar i huvudet. Så länge du trivs och tycker livet är intressant, får nog världen stå ut med dig 🙂

  Visst, det amerikanska folkets val av Obama en fixpunkt i historien. Det skall bli spännande att se vad det leder till. Jag äär inte kritisk till det amerikanska folket, utom möjligtvis på den osedvanligt låga allmänbildningen som kan ha sin orsak i en lika osedvanlig självupptagenhet. (Palin trodde Afrika var ett land)

  Jag är kritisk till den demokratiska administrationens protektionism och mycket kritisk till den republikanska administrationens människosyn. Jag har väl ordat tillräckligt om kärnan i den republikanska politiken och jag tror inte jag behöver upprepa mig annat än att den bygger mer på djurisk instinkt, än på utveckling av de mänskliga egenskaperna.

 3. Helena Palena skriver:

  Roligt att ni lyckats med era affärer! Men det gör man ju om man tar seden och skeden i vacker hand dit man kommer. Om man inte vet hur man gör affärer i Italien t ex så blir det ingenting. Det gäller att föra sig snyggt i livets dans.

  Här har det varit stor debatt i bloggvärlden och på TV med anledning av Halal-Tv. Muslimska tjejer med slöjor vill inte ta i hand och hälsa. Vår fina fredliga gest – vi sträcker fram handen och tittar varandra i ögonen och hälsar – är farlig för dom. Det kan leda till en sexuell förbindelse. Alltså måste dom klappa sig på bröstet istället för att skaka tass. Det har män bestämt över dom.

 4. Helena Palena skriver:

  När jag bodde i Amerika träffade jag barn och vuxna som trodde att det gick isbjörnar på gatorna i Sverige.

 5. Gibson skriver:

  Jag bor i Sverige 2008 och här finns några få människor som tror att den amerikanska månlandningen ej ägt rum samt att CIA står bakom attacken mot World Trade Center och att George W Bush personligen ligger bakom finanskrisen samt att den engelska kungafamiljen, Michael Bloomberg, Rotschilds och Barrack Obama är kusiner.

 6. Kachina skriver:

  Gibson

  VEM tror det? Det är klart, om man räknar släktträdet enligt den amerikanska metoden så är jag 1 343-dels kusin med Columbus.

  Om CIA kan jag tro precis vad som helst. Någonstans stämmer det.

  När det gäller GW Bush säger jag bara farfar Prescott Bush, och hävdar att man ärver mer miljö än gener och pengar tillsammans.

 7. Helena Palena skriver:

  Gibson: När ser ditt nick tänker jag på en apa!

 8. Helena Palena skriver:

  Glömde ett jag där…. Sorry!

 9. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  hilary-pilary, bestofmankid och HP-såsen!

  Tydligen har ni tre sötnosar saknat mig så mycket under min vistelse nere på Mauritius, att ni inte kunnat avhålla er från att dikta ihop lite lögner och annan smörja om mig i vanlig ordning men . . . . . . . . . . eftersom jag är vänligheten själv och inte bryr mig, ber jag i stället att få förära er en liten musikalsisk present så här i höstmörkret, som säkert kommer att pigga upp er flickor.

  Förutom högklassisk musikalisk framtoning ber jag er speciellt lägga märke till en suveränt eftertänksam text som bör glädja er oerhört. V.g. observera ”slutknorren” på 25 – själv har jag ju en något snävare gräns vid 23 år 🙂

  Detta epos bär det klingande namnet ”Mattläggar-Oves Hjulsång”

  Håll till godo och njut!

 10. Gibson skriver:

  Tack göteborgslullaren, nu har vi äntligen fått ett användbart namn på den alltid lika otrevliga gammeljäntan som vurmar för Marlboromannen Putin.
  Mig associaerar hon med en apa (12:39) ………………………

  ”HP- såsen” 🙂

 11. Helena Palena skriver:

  Gibson: Jag tycker HP-sås är jättegott! Dessutom går det utmärkt bra att att putsa koppar med den såsen. Kan ju vara bra att känna till så här i juletid.

 12. ollemunter skriver:

  Helena!
  Just nu puttrar en Björngryta på spisen i det ”munterska” hemmet.

  Jag tänker dock inte putsa koppar med den såsen 🙂

 13. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Apropå HP- sås mm

  Själv förespråkar jag oftast whipped cream 🙂 🙂 🙂

  Men ikväll blir det (på lokal tills. med lilla Bozcena):

  Hummer på fänkål, mango och spenat med skummig Pernodsås
  Lakrits och hallonglaserad hjortfilé med kantarellkroppkaka och gräddkokt brysselkål
  Katrinplommonsufflé med punsch och ingefärsgrädde

  Vin väljer jag först på plats men det lutar åt en god Bourgogne.

  Dee Dee Sharp – som just avslutat en bra arbetsdag

 14. hillary2 skriver:

  lullaren

  aktieköpen går som smort när du får håna kvinnor i närheten av din egen ålder
  låt den äckliga menyn dig väl bekomma

 15. Helena Palena skriver:

  Mors Lilla Olle: Du äter väl inte björn? Man kan inte putsa koppar med en vanlig stekstås. Det måste vara HP-sås.

  Ian: När jag hör ordet Argentina tänker jag alltid på Taube. Åh, gud vad han är bra! Våra barn har vuxit upp med hans sånger och med Dan Anderssons. Dom ingår i vårt svenska arv. Härligt!

  Får jag lov lilla pappa – vill du dansa med mej?
  Ack, min Ellinor – bara dansa och hör musiken… Känn i ditt hjärta rytmiken….

 16. ollemunter skriver:

  Helena Palena!

  Så här fram till jul, så gäller det att fylla skafferiet med diverse läckerheter.

  Börjar bli lite trött på Älg, men när julskinkan och köttbullarna står en upp i halsen, så är det en självklarhet, att bryta av med Kronhjortsstek, som mörat sig i fysen ett tag.

  Egentligen är det ingen större skillnad på Björn och Älg, kanske hade Björnen kalasat på en Älg, innan han gick till dom sälla jaktmarkerna.

  http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=243712&context=60321

 17. Helena Palena skriver:

  Olle: Håller med Jag bor snudd på i skogen och har tillgång till allt kött du kan tänka dig. Idag blev det bogstek på nöt. Det kan vara kul med lite äkta brunsås och hemgjord gelé i dessa pizza- och kebabtider. Vafan – vi bor ju i alla fall i Sverige.

  Kul att du kommenterar här. Dom andra häckar fortfarande på Nattens match. Att dom orkar. Tar ju flera timmar innan man kommer in där.

 18. Kachina skriver:

  ”En lärorik sanning: Alla argentinska presidenter har efter fullgjord gärning hamnat i fängelse en kortare eller längre tid. I Sverige är det tvärtom!!!”

  Ja, vem minns inte bankdiretktörerna som fick 50 miljoner i skadestånd när de plundrat banken och därefter fick ett nytt toppjobb. Svenska folket var tysta som möss.

  Men djävlar om den ensamstående mamman försöker få tillvaron att gå ihop genom att fuska till sig en VAB-dag, då ylar hyenorna i flocken och de feta svinen som plundrat banken kräver räfst och rättarting.

  Är människan vid sina sinnen, eller bor vi i ett dårhus.

  Bara en stilla undran från en byfåne som inte förstår sig på alla andra.

 19. Kachina skriver:

  ”Det var inte länge sedan blogg-fenomenet i Sverige kunde framställas som ett demokratiskt hot – bisarrt i kubik! – medan det och andra teknologier i USA nu ses som fönstret till en öppnare politik med möjlighet att engagera långt fler.”

  Så raljerar Carl Bildt när han precis censurerat sin egen blogg, eftersom han ser kritik som ett demokratiskt hot, till en smal korridor för rövslickare som står i kö. Bisarrt i kubik, var det enda träffsäkra i hans inlägg

 20. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Mister K

  Jag håller med dig i båda dina ovanstående kommentarer (9:31 och 10:19), vilket är ett fenomen som inte är så ofta förekommande.

  I den första kommentaren betraktar du dig själv som byfåne – helt korrekt 🙂

  I den andra gör du en helt riktig kommentar om Carl Bildts hantering av sin egen blogg – en hantering som de facto framställer honom som en stor hycklare.
  Bisarrt i kubik var ordet!

  Dee Dee Sharp – åter högst på tronen som den lullande favoriten och tillika damernas riddare

 21. Kachina skriver:

  Ja, dee dee, jag ser verkligheten som den är ur alla synvinklar, ett 360 graders perspektiv som inkluderar mig själv eftersom jag är centralpunkten i det medvetandeomfånget. 🙂

 22. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Ian Wachtmeister – Apropå Din tänkta/krivna mening ovan: ”Och ändå har nästan ingen, Ewert Taube oräknad, varit i Argentina.” – slut citat.

  Javisst – avseende politiker så har Du nog åt hållet ganska rätt för Dig, tyvärr tyvärr…

  Dock – det finns faktiskt en hel del av vanligt folk = humana MedMänniskor som har varit i Argentina – och vet en del om det fantastiska landet – Tack och Löv ! 🙂

  Själv seglade jag med JohnsonLine på Sydamerika under åren 1961-65 – varvid ingick en hel del angöringar i bl a Buenos Aires. På den tiden var liggetiderna i hamnarna långa – relativt i dags dato.

  Fjorton dagar – för att ej nämna 14 nätter i Buenos Aires glädjekvarter – var ej alls ovanligt vid den tiden. Den dag- och ej minst natttiden användes väl av mig på den tiden – som +20-årad = livsglad vill jag lova !

  Så visst finns det svenskar – förutom Dig och mig – som vet en hel del om Argentina också – Tack och Löv ! 🙂

  Men nog skulle det vara önskvärt att flera av svenska politiker, företagare osv – öppnade upp sina nu åt hållet så intellektuellt begränsade ögon – för det fantastiska landet Argentinas framtidspotential också, verkligen…

 23. soli01 skriver:

  Kachina – där har Du fel som vanligt:-) CB har inget mot kritik, men har tydligen anställt en moderator som inte tål att man skriver lite runt kring ämnet och detta är givetvis inget att applådera. Har fått många kommentarer borttagna och dessa har bannne mig inte varit någon kritik mot CB, men råkade halka på sidan om ämnet.
  Senaste kommentaren som tydligen får stå kvar var underförstått riktad mot bloggaren och han tålde tydligen att bli kallad för ”enögd”:-) Nog får vi anse att han hade högt i tak för under en period var det mycket personangrepp som urartade.

 24. Kachina skriver:

  ”Har fått många kommentarer borttagna och dessa har bannne mig inte varit någon kritik mot CB, men råkade halka på sidan om ämnet.”

  Ja, det är en smal korridor.

 25. soli01 skriver:

  Kachina – kan jämföras med en avsmalnad pipa.:-)

 26. Gibson skriver:

  Min egen uppfattning om varför Carl Bildt valde att ”rensa upp” sin blogg var att
  div. fanatiska anarkister helt plötsligt invaderade hans blogg, dag som natt. Han var tvungen att agera (med all rätt).

  Div. mer eller mindre konspiratoriska budskap spreds med vindens hastighet och dominerade i stort sett varje tråd. Ökända Musse Pigg- artister applåderades av mer eller mindre kända stollar och/eller fanatiker som sedan länge ”häckat” på CB- bloggen, t. ex. Kachina/MaHaCohan/Emilsson/Alfaray mm mm – hillary2 – bestofmankind – ”I-Natt-Vi-Drömde-Josef” – ”Putin-Lover-Helena-Palena (HP- såsen) m.fl. – ja, det fanns liksom inget stopp på ”härligheterna”.

 27. Kachina skriver:

  Gibson- en sak att fundera på;

  Hur skall man veta var medelvägen är om ytterligheterna inte är kända?

  Bildts blogg har fått tinnitus. Alla sjunger i samma ton, ingen variation. Tråkigt.

  Men det är klart, både kommunism och kapitalism strävar mot det ensidiga och entoniga. Följ strömmen, följ pöbeln. Alla som avviker är anarkister som måste skiljas ut ur enheten.

  Till slut finns bara en global existens bestående av sex miljarder bitar, en gemensam tanke och en gemensam ton, kommer att driva Universum till ett psykiskt sammanbrott, precis som när Jericos murar rasade av basunernas dån.

 28. Gibson skriver:

  By the way . . . . . . hörde jag att Mona Sahlin och Lars Ohly har träffats tre gånger den senaste tiden i enskilda, hemliga möten.
  Lilla Mona kan uppenbarligen ej stå emot fackföreningsfundamentalisterna och vänsterfalangen inom sitt eget parti utan tvingas (mot sin vilja) att genomföra sin förödmjukande ”Kanossavandring”.

 29. Gibson skriver:

  Kachina

  Varför applåderar du i princip alltid dessa fanatiska anarkister som lever i sin egen lilla värld och ser spöken överallt och som har hemsnickrade politiska/ekonomiska teorier där dikten alltid överträffar verkligheten.

  Inga namn men du vet vilka jag menar!

 30. Carl norberg skriver:

  Saker och ting ser som bekant lite olika ut beroende på vilket som är perspektivet.

  ”John Maynard Keynes var kassör för Cambridge University Eugenics Society [rasbiologiska föreningen på Cambridge-universitetet] under dess första år, att lägga till hans inblandning i andra föreningar. Något som är intressant är att hans anknytning till Cambridge University Eugenics Society inte verkar nämnas i biografier. Det faktum att han var kassör och inte bara medlem i föreningen, pekar på att han hade ett brinnande intresse att vara med. Han var också rådsmedlem i Eugenics Society [rasbiologiska sällskapet] i London 1937-1944 och höll 1937 föreläsningen Galton Lecture på ämnet ‘Några konsekvenser av en avtagande befolkning’.”
  (citat från Galton Institutes webbplats, nyhetsbrev juni/september 2003)

 31. Kachina skriver:

  Gibson

  Svaret fick du av Norberg, fakta.

  Ni tänker i fragment, bortser från uppenbara kopplingar och vänskapsförbindelser. Ni bortser från band som är starkare än blodsband.

  Ni stoppar likt strutsen huvudet i sanden, för det kan bara inte vara så att framträdande och framgångsrika män har en dold agenda.

  Det har de och den är inte dold om du ser den ur det rätta perspektivet, men de som står på led i en trång tunnel ser inte var den mynnar ut.

 32. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Kachina

  Detta var inte bra. Är du verkligen en rasbiolog? Jag vill inte tro det men eftersom du alltid försvarar Carl Norberg och hans konspirationsteorier kanske det tyvärr lutar åt det hållet. Men han hänvisar i sin kommentar 5:15 till det ökända Galton institutet, tyvärr, tyvärr!!

  Nedanstående urklipp kommer från denna länk:
  http://wse92846.web13.talkactive.net/kmrdocs/info/psykiatri-rasism.pdf

  År 1869 skapade den brittiske
  psykologen Francis Galton termen
  ”eugenik”. Ordet kommer
  från det grekiska ordet eugenes,
  som betyder ”bra härstamning”;
  Galton fastslog att vissa grupper
  är av ”underlägsen härstamning”.

  Nu skäms jag över dig Kachina! Ta reda på fakta och lämna Carl Norberg och hans
  ökända fränder!

 33. Kachina skriver:

  Oj, oj, nu har du myror i kalsongerna, eller är det i huvudet?

  Keynes koppling till rasbiologin betyder INTE att Carl Norberg är rasbiolog.

  Det betyder bara att prominenta herrar även kan vara intelligenta idioter.

  Fattar du?

  För att göra det övertydligt så har jag den åsikten att det bara finns en ras, nämligen den mänskliga rasen.

 34. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Kachina

  Så du accepterar trovärdigheten i rasbiologiska källor som Carl Trummis Norberg hänvisar till?

  Skäms!!!!

 35. Carl norberg skriver:

  Jo du trallgöken nu är du på mark som du måste känna väl om du skall klara dig undan.

  Jag har någon kunskap om den rasbiologiska historien, och den finansiering som förelegat i detta.

  Och att jag av trallis, beskrivs ha rasbiologiska preferenser, beskriver väl närmast trallis själv precis som Kachina uttrycker detta.

 36. Carl norberg skriver:

  Maja Hagerman ”Det rena landet” kan ju ge en liten insegling för kalsongkryssaren till någon kunskap.

  Källförteckningen är väl tilltagen.

 37. Kachina skriver:

  Tack för en mycket bra artikel, Kalsongkryssaren.

  Jag kan tillägga att psykiatrin åtminstone har en vetenskapligt bevisad kunskap, att grundämnet Litium dämpar svängningarna mellan polerna hos polariserade människor. Utan Litium kan övergången från en depressiv fas till mani bli blixtsnabb.

  I övrigt upplyser artikeln dig om att Fågel Fenix håller på att resa sig ur askan.
  Det är bara att läsa Alliansens partiprogram och beslut, så blir bilden kristallklar om du har kunskapen från artikeln att reflektera mot.

 38. Kachina skriver:

  Kalsongkryssaren

  Naturligtvis sväljer jag inte allt i artikeln ”med hull och hår”. Den är i sig en aggression mot psykiatrin och drar fram ”de logiska idioterna” inom en vetenskap som ännu är ung.

  Psykiatrin har utvecklats mycket sedan 90-talet, sedan de nya icke beroendeframkallande medicinerna kom. Påstående att de gör barn drogberoende är lite väl elakt. Ibland finns ingen annan lösning än att dämpa symtomen med mediciner, alltså hindra störningen från att utvecklas vidare och förhoppningsvis leda till att den läks. Men, de har helt rätt i att det inte finns någon medicin som botar, det gör miljön.

  Medicinen dämpar och ger miljön en möjlighet att få kontakt med personligheten.

 39. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Carl Trummis

  Ingen idé att diskutera med dig. Leder ingenstans att bjäbba med en konspirationsteoretiker som tror på spöken.

  Du har angivit en oseriös och ökänd källa – detta kan inte förnekas vare sig av dig dig eller någon annan. Därmed är det case closed för mig.

  Nu drar jag mig därför tillbaka till min boudoir för trevlig samvaro 🙂

  Dee Dee Sharp – analytisk göteborgslullare

  Mister K

  Bra att du förkovrar dig!

 40. Carl norberg skriver:

  Ja att du föredrar fröken höger, torde inte vara något som någon vid det här taget ställer sig tveksam till.

  Att du inte ens bemödar dig att bemöta detta i sak, är ju inte heller detta särskilt förvånande.

  Men för att stilla din törst efter realkunskap i detta, så skall du titta på Averell Harrimans bank och Rockefeller Foundation med Ernst Rudin.

 41. Peter Hammarberg skriver:

  Och att rasbiologin under aktuell tid var en etablerad, accepterad och inte på något sätt kontroversiell vetenskap utan politiska kopplingar har naturligtvis inget med saken att göra…

 42. Kachina skriver:

  Dee Dee

  Att förneka de faktiska missgrepp och experiment som hänt inom psykiatrin från 1800-talet till 1960-talet, är inte att förkovra sig. Det är meningslöst att deklarera källan som icke trovärdig när den tar upp händelser som faktiskt hänt. Det är vanligt research kring faktiska händelser.

  Att sidan sågar hela psykiatrin och alla mediciner är en åsikt de har rätt att ha, som jag inte delar. De fattar tydligen inte hur samhället skulle se ut om inte psykiatrin fick göra sitt arbete.

  Det är precis som när man läser Timbro. Det gäller att sortera ut det som inte stämmer occh ta tillvara det som gör det. Det är exv. ganska enkelt att se när statistik är manipulerad. Det är bara att ta in de faktorer som saknar och göra en sannolikhetsberäkning.

 43. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Mister K

  Egentligen diskuterar jag ej psykiatrin utan Carl Trummis Norbergs diminutiva
  trovärdighetsfaktor. En faktor som helt klart är belägen långt under plimsollmärket.

  Men så här vid sidan om kan jag nämna att mitt ställningstagande inom psykiatrin överensstämmer till fullo med professor Sten Levander.

  Dee Dee – the sharpshooting dude

 44. Carl norberg skriver:

  Jaså var den utan politiska kopplingar, jaha ja!

  Och det var den bara så där lite hux flux antar jag då, eller?

  Om nu Oscar Monteliuz till exempel hade med saken att göra, var kommer han då in i bilden.

  Att anföra att detta var en etablerad vetenskap visar på en hög ignorans emot eftertanken. Vem finansierade detta till att bli denna etablerade vetenskap, och hur gick detta egentligen till, är väl ändå rätt grundläggande att få klart för sig i detta?

 45. Carl norberg skriver:

  Vad var det nu igen som Lars Norén skrev om Sten Levander….

  Och vad avser de endokrina systemen och olika biokemiska effekter och signalverkan inom humanbiologin, så ser jag fram emot att diskutera detta med kalsongkryssaren, vars plimsollmärke, målats till placering efter förstånd.

 46. Peter Hammarberg skriver:

  Om det nu var så att denna verksamhet, som då betraktades som vetenskap, kom till genom någons/någras ekonomiska och/eller politiska satsningar med sinistra syften, upplys då oss fåkunniga istället för att komma med halvkvädna visor.

 47. Kachina skriver:

  Dee Dee

  Du är ute och cyklar, lite desperat kan jag ana. De händelser Carl Norberg tar upp har faktiskt hänt, likaså har de personer han nämner faktiskt varit involverade. Den bristande trovärdigheten ligger faktiskt hos dig, som förnekar det uppenbara.

  Jag kan faktiskt ändra mig när förutsättningarna ändras. Jag trodde i sju år att tvillingtornen rasade av sin egentyngd, tills jag i år fick se orginalritningarna och den inre kärnan av pelare. De kan omöjligt ha rasat på det sätt de gjorde utan att den inre kärnan destabiliserats nere i källaren. Sedan är det upp till dig att förklara hur den kunde destabiliseras av ett flygplan som kraschade bland de översta våningarna.

  ”Egentligen diskuterar jag ej psykiatrin utan Carl Trummis Norbergs diminutiva
  trovärdighetsfaktor. ”

  Nog är det allt din trovädighetsfaktor som står på spel. Du har ännu inte kunnat bemöta Norberg i sak, vid något tillfälle.

 48. Carl norberg skriver:

  1909-13: the buildup to World War I
  John D. Rockefeller created the family-run Rockefeller Foundation, in parallel with the birth of the British-inspired Federal Reserve, the Internal Revenue Service, and the Federal Bureau of Investigation. In 1909-13 and subsequent years, Rockefeller transferred blocs of the family-owned Standard Oil Co. worth more than $300 million to the account of the foundation under its trustees who were family members, and their employees. Thus was established a global instrument for linjeical social change, using American money and British strategy.

  John D. Rockefeller had begun his oil business in the 1860s with British capital. The family’s relationship to the British Empire a half-century later was centered in the person of John D.’s brother William Rockefeller, the president of Standard Oil of New York (later Mobil) and the founder of National City Bank (later Citibank). In 1911, brother William employed, in a private capacity through his elite social club, a high-ranking British secret intelligence service officer named Claude Dansey. As the United States prepared to ally itself in World War I with its old enemy Britain, Dansey personally reorganized the U.S. Army intelligence service into an adjunct of the British secret service. Dansey’s loyal U.S. follower, Gen. Marlborough Churchill (a distant relative of Britain’s Winston Churchill) soon became director of U.S. military intelligence.

  After World War I, General Churchill headed up the ”Black Chamber,” a New York-based espionage group serving the State Department, the U.S. Army, and private New York financiers loyal to Great Britain. This same General Churchill would soon launch a medical research organization, the Macy Foundation, for the Rockefellers and British intelligence.

  1920s: the pre-Hitler era in Germany
  The Rockefeller Foundation poured money into the occupied German republic for a medical specialty known as ”psychiatric genetics.” This field applied to psychiatry the concepts of eugenics (otherwise known as race purification, race hygiene, or race betterment) developed in London’s Galton Laboratory and its offshoot Eugenics Societies in England and America. The Rockefeller Foundation created, and foundation executives thenceforth continuously directed, the Kaiser Wilhelm Institute for Psychiatry in Munich (before Rockefeller sponsorship it was known as the Kraepelin Institute), and the Kaiser Wilhelm Institute for Anthropology, Eugenics, and Human Heredity. The Rockefellers’ chief in both these institutions was the fascist Swiss psychiatrist Ernst Rudin, assisted by his proteges, Rockefeller functionaries Otmar Freiherr von Verschuer and Franz J. Kallmann. A British medical historian friendly to the Rockefellers recently explained how the family was introduced into this field in Germany [1]: The foundation’s ”German centers combined the search for organic signs of mental illness with eugenic projects…. The [Kraepelin] institute had initially been endowed with 11 million marks, contributed by Gustav Krupp von Bohlen und Halbach [head of the Krupp steel and arms family] alltså kollega med den svenska staten min anm, and James Loeb [Paul Warburg’s brother-in-law], an expatriate American of the Kuhn- Loeb banking family. Loeb mobilized his American-Jewish friends to support the institute,” and they invited the foundation to reorganize and expand the Munich enterprise. Loeb also continued financing the institute.

  Loeb’s relatives, the Warburgs, owners of Kuhn Loeb bank, were the intimate banking partners of William Rockefeller. Together with him they had set up the Harriman family in big business, using capital supplied by the British royal family’s personal banker, Sir Ernst Cassell. The three families, Rockefeller, Warburg, and Harriman, together with British Crown agencies, jointly sponsored much of the social engineering enterprise we shall describe here.

  The Rockefeller Foundation made an initial grant of $2.5 million in 1925 to the Psychiatric Institute in Munich, gave it $325,000 for a new building in 1928, and continuously sponsored the institute and its Nazi chief Rudin through the Hitler era. The foundation paid for a 1930-35 anthropological survey of the ”eugenically worthwhile population” by Nazi eugenicists Rudin, Verschuer, Eugen Fischer, and others.

  1930: a New Age in psychiatry
  Rockefeller family psychologists and race purification experts created a medical research financing conduit, the Josiah Macy, Jr. Foundation, directed by former Black Chamber and military intelligence chief Gen. Marlborough Churchill. The Macy group would manage London’s most advanced experiments in mind-control and social engineering.

  1932: Rudin heads Eugenics Federation
  The British-led eugenics movement met at the American Museum of Natural History in New York City, and designated the Rockefellers’ Dr. Ernst Rudin as the president of the worldwide Eugenics Federation. The eugenics movement at the time called for the killing or sterilization of people whose heredity made them a public burden or a national scapegoat.

  Mid-1930s: Nazi eugenics in practice
  Adolf Hitler was given Germany’s chancellorship in 1933, and was soon absolute dictator. Montagu Norman, the occultist governor of the Bank of England, propped up Hitler’s credit, arranged the armament of Nazi Germany, and guided the strategies of Hitler’s powerful supporters–the Rockefellers, Warburgs, and Harrimans. Only a few months after the meeting at the American Museum of Natural History, the Rockefeller-Rudin apparatus became a section of the Nazi state. The regime appointed Rudin head of the Racial Hygiene Society. Rudin and his staff, as part of the Task Force of Heredity Experts chaired by SS chief Heinrich Himmler, drew up the sterilization law.

  Described as an American model law, it was adopted in July 1933 and proudly printed in the September 1933 ”Eugenical News” (U.S.A.), with Hitler’s signature. The Rockefeller group drew up other race laws, based, as was the sterilization law, on existing statutes from the Commonwealth of Virginia. Otmar Verschuer and his assistant Dr. Josef Mengele together wrote reports for special courts which enforced Rudin’s racial purity law against the illegal cohabitation of Aryans and non-Aryans. The ”T4” unit of the Hitler Chancery, based on psychiatrists led by Rudin and his staff, cooperated in creating propaganda films to sell mercy-killing (euthanasia) to German citizens. The public reacted antagonistically: Hitler had to withdraw a tear-jerker right-to-die film from the movie theaters. The proper groundwork had not yet been laid.

  1934: The Freemasons study madness
  The Scottish Rite of Freemasonry joined the Rockefellers in sponsoring psychiatric genetics beginning in 1934, under the rubric of research into dementia praecox (schizophrenia). The highest level of U.S. masonry, the Scottish Rite was the instrument through which the British Crown had reestablished the loyalty of American masons after the American Revolution. The northern section of the Rite had rallied the Copperheads against Abraham Lincoln’s Civil War efforts, aiding the Rite’s southern chief Albert Pike in secession and in other British white supremacy projects, such as the Ku Klux Klan.

  For eugenics, the British royal family itself was the Rite’s point of reference. The Duke of Connaught, son of Queen Victoria and brother of King Edward VII, had been grand master of the United Grand Lodge of England since 1901. American masonic leaders referred to the duke as ”grand master of the Mother Grand Lodge of Masons of the World.” The son of a German father (Victoria’s husband, the Coburg Prince Albert), the Duke of Connaught was deeply involved in German affairs and was a patron of Britain’s ”New Dark Ages” ultra-racialist elite group based in South Africa. Late in 1932, negotiations for Hitler’s takeover of Germany took place at the home of Joachim von Ribbentrop, who, as a traveling teenager, had been adopted into the household of the Duke of Connaught. Ribbentrop then became the head of Hitler’s foreign intelligence service. As Hitler’s ambassador to England, Ribbentrop worked in tandem with the leadership of the clique which employed Hitler as a British surrogate to smash up Europe: the masonic grand master duke and his nephew, the openly Nazi Edward VIII; Bank of England Governor Montagu Norman; and Lord Halifax, Neville Chamberlain’s foreign minister.

  1936-38: Columbia University’s chamber of horrors
  In 1936, the Scottish Rite’s Field Representative of Research on Dementia Praecox, Dr. Nolan D.C. Lewis, director of the New York State Psychiatric Institute, reported to the Scottish Rite Northern Supreme Council ”on the progress of the fourteen research projects being financed by the Supreme Council.” Scottish Rite strategist Winfred Overholser, the superintendent of St. Elizabeth’s Hospital, a federal mental hospital in Washington D.C., provided overall leadership for the Rite’s psychiatric research. Though these projects are shrouded in mystery, one of them with particularly gruesome results has come to light.
  The study of hereditary degeneracy was proceeding in the Rockefeller Foundation’s German enclaves when it hit a snag. Psychiatrist Franz J. Kallmann, protege of Nazi race science chief Ernst Rudin, was forced to leave his job– Kallmann was ”half-Jewish.” This was a big blow for Kallmann, who had proved his Nazi credentials at the International Congress for Population Science in Berlin in 1935. At that British-led meeting hosted by Hitler’s Interior Ministry, Kallmann had argued for the sterilization of ”even the apparently healthy relatives” of schizophrenics, along with the schizophrenics themselves, to securely eliminate all the defective germ plasm.

  Without missing a step, Kallmann emigrated to America and became director of research in the New York State Psychiatric Institute, attached to Columbia University in Manhattan. The Scottish Rite’s Dr. Lewis was the director of the institute. Kallmann simply continued in New York the Nazi propaganda work he had been doing for Rockefeller in Germany. The Scottish Rite of Freemasonry paid Kallmann to conduct a study of over 1, 000 cases of schizophrenia, in order to assert the claim that the mental disorder was inherited.

  Kallmann’s study was published simultaneously in the United States and Nazi Germany in 1938. In the preface, Kallmann thanked the Scottish Rite and his mentor Rudin. He called schizophrenics a ”source of maladjusted crooks … and the lowest types of criminal offenders. Even the faithful believer in liberty … would be happier without those.” He declared sarcastically, ”I am reluctant to admit the necessity of different eugenic programs for democratic and fascistic communities…. There are neither biological nor sociological differences between a democratic and a totalitarian schizophrenic.” Kallmann’s scholarly American study was used by the Nazi government’s T4 unit as a part of its pretext to begin in 1939 the murder of mental patients and various other ”defective” people, many or most of them children. Lethal gas and lethal injections were used to kill 200-250,000 under this program, in which the staffs for a broader program of mass murder were desensitized and trained.
  Och här skall kalsongkryssaren googla på Vipeholm.

  1939-40: the deal for Auschwitz (där Sverige alltså ägde aktier genom innehavet i IG Farben)

  The German chemical company IG Farben and Rockefeller’s Standard Oil of New Jersey were effectively a single firm, merged in hundreds of cartel arrangements. IG Farben was led, up until 1937 by the Warburg family, Rockefeller’s partners in banking and in the design of Nazi German eugenics. Following the Nazi invasion of Poland in September 1939, Britain and Germany declared war on each other and World War II began. But later that month, Standard Oil executives flew to the Netherlands on a British Royal Air Force bomber and met with IG Farben executives. Standard Oil pledged to keep the merger with IG Farben going even if the United States entered the war.

  This was exposed in 1942 by Sen. Harry Truman’s investigating committee, and President Franklin Roosevelt took hundreds of legal measures during the war to counter the Standard Oil-IG Farben cartel’s supply operation for the enemy war machine. In 1940-41, IG Farben built a gigantic factory at Auschwitz in Poland, to utilize the Standard Oil-IG Farben patents with concentration camp slave labor to make gasoline from coal. The SS guarded the Jewish and other inmates and selected for killing those who were unfit for IG Farben slave labor. Standard-Germany President Emil Helfferich testified after the war that Standard Oil funds helped pay for the SS guards at Auschwitz. On March 26, 1940, six months after the Standard Oil-IG Farben meeting, European Rockefeller Foundation official Daniel O’Brian wrote to the foundation’s chief medical officer Alan Gregg that ”it would be unfortunate if it was chosen to stop research which has no relation to war issues.” The ”non-war- related” research continued.

  The Rockefeller Foundation defends its record by claiming that its funding of Nazi German programs during World War II was limited to psychiatric research.

  Och riktigt så enkelt är det alltså inte, and there´s nothing more to it.

 49. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Bevare mig väl!

  Carln trummar på som en galning.

  🙂

 50. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Mister K

  Trummisen bemöter man inte – han är transparant!

 51. Carl norberg skriver:

  Man bör åtminstone ha fundamenta klart för sig, om man inte vill riskera att låta klok som en kalsongkryssare.

  Det var alltså judar inblandade i konspirerandet kring rasideologin, vilken var en ren kuliss för att kunna genomföra ariseringsprocessen i Tyskland, vilket inte var något annat än ett rent röveri. SOU 1999:20

  Nazisterna hade alltså inte någon rasideologi före 1933, och den som de då fick skrevs av Rudin, utifrån Harriman Eugenic Congress N.Y. Aug. 1932.
  Averell Harrimans mamma betalade betydande delar av ekonomin för de institut där Keynes verkade inom rasbiologin.

  Och på tal om plimsollmärke, kontrollera vad chefen för Rockefeller Foundation heter idag.

 52. Carl norberg skriver:

  Kalsongkrysset min vän, jag tror inte just du har så mycket at lära mig på detta tema.

  Men jag kan ju förstår ha fel i detta.

  Men om jag gör som i ovan så behöver du bara följa den snitslade banan till punkter där du själv känner igen dig sanning som verkligheten.

 53. Carl norberg skriver:

  Och mera text blir visst allt mindre korrekturläsning, jag skall skärpa mig, sorry!

 54. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Sång i höstnatten tillägnad Carl Trummis

  God Natt från den amerikanska paulunen

  🙂

  Tvenne lagar styra mänskolivet
  tvenne krafter välva allt, som födes
  under månens vanskeliga skiva.
  Hör, o mänska! Makten att begära
  är den första. Tvånget att försaka
  är den andra. Skilda åt i himlen,
  en och samma äro dessa lagar
  i de land där Achamot befaller,
  och som evig dubbelhet och enhet
  fram i suckarnas mystèr de träda.
  Mellan livets sorgesuck och dödens
  mänskohjärtat vacklar här på jorden,
  och vart enda andedrag förkunnar
  dess bestämmelse i sinnevärlden.

 55. Kachina skriver:

  Och,…..hur bemöter du sakfrågan?

 56. Kachina skriver:

  ”IG Farben built a gigantic factory at Auschwitz in Poland, to utilize the Standard Oil-IG Farben patents with concentration camp slave labor to make gasoline from coal. The SS guarded the Jewish and other inmates and selected for killing those who were unfit for IG Farben slave labor.”

  De små stegens politik har ett syfte och kommer alltid fram till ett mål. I sydostasien ser vi redan nu inhägnade arbetsläger där vakternas vapen är riktade inåt. Bush har byggt 800 läger färdiga att fyllas.

  Alliansens stigmatisering av sjuka och arbetslösa, distanserar dem till samhället. Detta har ett syfte,

  Hur blinda i sinnet kan ett folk vara?

 57. Gibson skriver:

  Ja, utgår man från en viss gubbe uppe i Byske tycks vissa vara både blinda och
  och förgiftade. Dvs se både syner och tappa kontakt med verkligheten.

 58. soli01 skriver:

  Att någon som syfte skulle stigmatisera sjuka och arbetslösa är ju rena struntpratet och kallas för smutskastningskampanj när den är som värst!

 59. Peter Hammarberg skriver:

  Lullarens ”över-23-starlett”; heter hom månde Amanda? (Den litterärt bevandrade finner säkert kopplingen…)

  Vad gäller rasbiologin så finns belägg för att ”vetenskapen”, åtminstone embryot till den, fanns redan före de av herr Norberg anförda konspirerande 1900-talsherrarna och att den är sprungen ur 1800-talets etnografi, antropologi och arkeologi i ett slags tvärvetenskaplig tanke med, enligt vår tids sätt att se på saken, rasistiska förtecken.

 60. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  En stilla undran så här på måndagsmorgonen . . . . . . . . . . . . . . . . .

  I går kväll företog Carkl Trummis ännu en av sina verklighetsfrämmande utflykter i det blå – kommen till mitt kontor slår mig nu en liten tanke ”undrar om denne virtuose Trummis nu påbörjat sitt allmännyttiga veckovärv”?? Dvs konkret arbetar för
  den nya världsordning som dominerar hans sinnelag!

  Dee Dee Sharp – en lullare som just blivit serverad kaffe av sin sekreterare

 61. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Peter H

  Visst är det en härlig måndagsmorgon 🙂

  I blomman, i solen
  Amanda jag ser.
  Kring jorden, kring polen
  hon strålar, hon ler.
  I rosornas anda,
  i vårvindens pust,
  i druvornas must
  jag känner Amanda.

 62. Peter Hammarberg skriver:

  ”Dristigt han går att lösning på livets gåta begära,
  river med segrande hand svarta ridåen itu.
  Himmelska land han skådar bakom arkadiska bygder,
  sökta förgäves här, flyttas av aningen dit.”

  Även nu söker somliga förgäves lösningar gömda bakom svarta ridåer…

 63. Kachina skriver:

  soli01

  Valboskapens beteende påminner mig om ett experiment gjort i USA, eller var det England, där föräldrar och personal under flera veckor lärt barnen att ALDRIG följa med en främmande människa ut från lekplatsen, oavsett vad denne angav för orsak att de skulle följa med.

  Sedan skickade man dit en vidtalad person som lyckades få kontakt med ett av barnen, bjöd på godis och ville visa några hundvalpar han hade i bakluckan på bilen som stod en bit därifrån. Gissa vad hon gjorde. Jo, följde med.

  Vi har blivit varnade så många gånger av historien genom Tyskland, Sydafrika, Latinamerika,……Alliansen lockade med en tusenlapp och valboskapen följde villigt med in i fångenskapen där människor, istället för att komma ur utanförskapet, fasas ut ur samhället i steg om sex, tolv, arton och trettio månader. Detta vet du soli01, men vill inte se.

  Jag är för globalisering, men bakom den globalisering som pågår finns en dold agenda där man delar upp människorna i en elit och en arbetsboskap där ALLA kan göra något, även de halta och lytta, för att eliten skall kunna frossa ur jordens begränsade resurser.

  Sverige är med och deltar i den dolda agendan precis som vi en gång deltog i IG Farbens aktiviteter.

 64. Peter Hammarberg skriver:

  ”Vi” = första person pluralis = i detta fall alla svenskar. Alla svernskar deltog alltså i IG Farbens aktiviteter och kan följaktligen också hållas ansvariga.
  Om arvssynden dessutom ska tillämpas är nu levande svenskar lika skyldiga som de som vred på kranarna i Auschwitz. Hemska tanke…

 65. Kachina skriver:

  Tja, i vilket läge övergår den kollektiva skulden till enskild skuld. Tyskar, födda på 70-talet är väl i vissa formuleringar fortfarande skyldiga till förintelsen.

  Jag använder ordet VI om den kollektiva förträngningen av det uppenbara. Det vi ser men inte vill se. Det finns många länkar på en kedja och under andra världskriget var det många länkar som både visste och såg, men inget sade av rädsla att bli arbetslös.

 66. soli01 skriver:

  Kachina – att skattesänkningar skulle vara ett lockbete är inte jag övertygad om. Vi har en av de högsta skatterna och alla”bidrag” som kan motverka ytterligare skattehöjningar måste vara bra. Vi måste tänka även på de få människor som ska försörja allt fler. Varför ska det vara så illasinnat att vi sänker skatten för de som jobbar och sliter. Vi ska ha en bra sjukvård och även sörja för de äldres välbefinnande. Det är mycket som staten ska se till och med de rätta personerna i ledningen känns det tryggare för stora flertalet.
  Dags att använda ett annat ord än ”valboskap”, har hört det i ett annat sammanhang och då gällde det hur socialdemokraterna agerar och det var lika illa då, tycker jag.

  Det är inte så långt till nästa val och för att vi inte ska rasera det som nu byggts upp får vi vara observanta så vi tänker efter en extra gång innan vi släpper in vänstergänget.
  Allt är väl inte bra även i dag, men att det kan uppstå växtvärk när något ska ändras på är inte märkvärdigt och förändringar kan vara jobbiga det vet man av egen erfarenhet.
  Att inte se sambandet vad gäller nämnda är förvånande.

 67. Peter Hammarberg skriver:

  Enskilda personer, är ansvariga för sina handlingar, bolagsstyrelser, regeringar m fl sammanslutningar är gemensamt ansvariga för sina beslut. Något kollektivt ansvar, detta att hela folk skulle vara ansvariga för vad som görs i deras namn efter exempelvis beslut av deras regeringar, existerar inte! Det är ett sätt för den skuldtyngde att komma undan sitt personliga ansvar; varför gjorde inte JAG något, genom att gömma sig bakom kollektivet! Den enskildes åtgärder och protester kanske inte skulle påverkat skeendet annat än möjligtvis genom vederbörandes död, men h*n hade i alla fall tagit sitt ansvar för att göra något.
  Den som påstår att kollektivet har valt någon till ett felutnyttjat ämbete har oftast fel. Kollektivet väljer inte, det är de enskilde som står i röstbåset och väljer kandidat. Det var inte kollektivet som valde Hitler utan en majoritet enskilda.

 68. Carl norberg skriver:

  Jag föreslår att Peter Hammarberg som gärna vill se sig som litterär, först läser SOU 1999:20, avsnittet om övertagandet av Warburgbanken, och särskilt avsnittet med korrespondens emellan Max Warburg och Jacob Wallenberg.

  I detta avsnitt vill jag särskilt poängtera var de innehavda aktierna i IG Farben förvarades någonstans.

  Att det gick näsorna förbi vad Gustav Blom sade det kunde man ju ha gissat.
  Gustav Blom hette Gustav Krupp von Bohlen und Halbach, och han var delägare alltsedan 1921 i firman Bofors förenade Affärsintressen AB, som sålde och utvecklade Tyska licenstillverkade vapen över hela världen.

  Evert Taube skrev Balladen om Gustav Blom av detta skäl, och därav den smugglade flaskan med Calvados. Det var emellertid inte det enda som denna visa fäster uppmärksamheten vid, de tre pojkarna varav en är vit, utgör en slutpoäng som redan på 1930 talet var uppenbar för dem som förmådde tänka utan stöd ifrån andra.

 69. Kachina skriver:

  Skatter ersattes av avgifter. Ett typiskt ”con”.

  Jag skulle inte jubla över de gamla sossarnas återinträde vid makten. De är bara något mindre farliga än Alliansen. Den största faran är det som finns bakom det svarta skynket Globalisering och där smyger även Mona i skuggorna.

  Alla vill vi ha global frihandel och samvaro, men vill vi ha den globalisering som framträder under den marknadsliberala kapitalismen?

  Det går att se vart vi är på väg. Politiska beslut, lagar och direktiv, pekar alltid ut en riktning. Det är bara att lyfta blicken för att se målet, men alltför många gör inte det för det vet vad de kommer att se och vill inte se.

 70. Carl norberg skriver:

  Och detta med arvssynden är en ren och skär dumhet.

  Det handlar inte om att lasta någon för fäders eller andras gärningar, inte på något sätt.

  Men detta är inte detsamma som att vederbörande skall kunna dra nytta av andras uppsåtligt skapade missförhållanden.

  Det är inte godkänt att råna någon för att sedan ge pengarna till sina barn.

 71. Carl norberg skriver:

  I min långa drapa om rasidéer, så återfinns densamme Gustav Krupp i stycket om det pretyska1920 talet.

  Men det är som Kachina uttrycker detta ingen ser det. Kachina förfäras över det jag påvisar. Men de flesta bryr sig inte ens om att tänka själva.
  De vägrar att lyfta sin blick det minsta lilla.

 72. Kachina skriver:

  ”varför gjorde inte JAG något, genom att gömma sig bakom kollektivet! Den enskildes åtgärder och protester kanske inte skulle påverkat skeendet annat än möjligtvis genom vederbörandes död, men h*n hade i alla fall tagit sitt ansvar för att göra något.”

  Just det.

  Den kollektiva skulden kan definieras som rädslan att avvika från den tysta massan. Det enskilda ansvaret i valbåset kan manipuleras genom en sådan enkel åtgärd som att får massans solarplexus att vibrera på samma frekvens, vilket Alliansens lyckades med. Det är samma metod som framkallar masshysterin vid konserter och masspsykos i budgivningen vid auktioner. Samma vibration som binder ihop en mobb, en pöbel och framkallade Kristallnatten.

  Det är bara genom kunskap om vad som får ”Jante-strängen” att vibrera, som man kan ställa sig vid sidan av. Men, först måste man ha modet att stå vid sidan av.

 73. Peter Hammarberg skriver:

  Alltså har den kollektiva skulden reducerats till den enskildes brist på civilkurage och personligt mod.

 74. Kachina skriver:

  Den kollektiva skulden emanerar ur brist på civilkurage och personligt mod.

 75. Gibson skriver:

  Hammarberg 11:15

  Först jabbade du litet och sedan fick du in en rak vänster. Dina båda kombattanter torde vara oförmögna att resa sig innan domaren räknat till tio.

  Rent mentalt är dom ju ganska oförmögna till stordåd redan tidigare för dom sitter på något sätt fastlåsta i en kombination av en egen dröm som övergått till någon form av imaginärt tänkande.

 76. Carl norberg skriver:

  Och detta kallas för dålig självkänsla.

 77. Carl norberg skriver:

  Gibson har en imponerande retorisk tyngd i sina argumnet.

 78. Gibson skriver:

  Men det är ju kul att de kombinerade figurerna Musse Pigg, Pompom- mannen, trummisen och f.d. in- och utkastaren från Reeperbahn, den numera benämnde Byskebusen, orkar hålla på att lalla för att därigenom hålla denna blogg levande.

  Brist på tid verkar ju ingan av dom ha, busen är ju pensionär men man kan ju undra om Musse Pigg- artisten för pengar från någon av Bam Björlings fonder för att överleva 🙂

 79. Kachina skriver:

  ”Gibson har en imponerande retorisk tyngd i sina argumnet.”

  Ja verkligen. Han går nog i supertungvikt-klassen. Jag blir rent utav mentalt däckad. 🙂

 80. Kachina skriver:

  ”……orkar hålla på att lalla för att därigenom hålla denna blogg levande.”

  Jag tycker mig känna igen de orden. Var de inte uppe före finanskrisen blev verklig? Alltså, att någon orkade hålla på om att de lysande finanserna egentligen var som gammalt vatten i en skurhink.

 81. Helena Palena skriver:

  Peter Hammarberg: Varför har du samma avatart som tnsexton?

 82. Gibson skriver:

  HP- såsen 11:33

  Din fråga bevisar att du framlever ett liv bakom skygglappar 🙂

  …………. men Hammarberg får naturligtvis svara själv om han så önskar

 83. Peter Hammarberg skriver:

  HP
  Den sammankopplingen har gjorts i någon dator någonstans i världen utan min förskyllan, dock inte utan orsak…

 84. Carl norberg skriver:

  Ja uppenbarligen så råder ett visst underskott på skribenter i förhållande till antalet nic. Och redan detta enkla förhållande belyser skribentens förhållningssätt till sina argument.

 85. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  HP,

  Betr. nicks och avatarer kan jag med stor glädje göra dig uppmärksam på att de till stor del fortfarande styrs av allas vår läns- jätte, dvs Rune från Örebro.

  (Icke offentlig, dock verifierad, källa: Lasse O´M)

  Dee Dee Sharp – snart redo för lunch (Fredrikhavnsspätta 🙂 )

 86. Gibson skriver:

  Jag är kanske inte så litterär som vissa andra här på bloggen men jag vill ändå försöka förära dig Calle Trummis några enkla rader av allmogekaraktär.
  Håll till godo, försök slappna av och glöm alla kapitalistiska spöken etc för någon minut.

  Här sitter jag och tralladiradirallar för mig själv,
  djupt i dalen går den brusande älv.
  Jag hör väl hur han kalladiradirallar just på mej.
  Han vill hava mej till sällskap åt sej.
  Å han vill att vi ska gå tillsamman ner till
  kullurullurullorna i byn,
  kullorna de små med rosande liljor målade i hyn.
  Å han vill att vi ska gå tillsamman ner till
  kullurullurullorna i byn,
  kullorna de små med rosande liljor målade i hyn.

 87. Carl norberg skriver:

  Mmmm, ja det går ju att dra lite skiftande växlar på detta, men för all del.

  Att leva i ett idiom gör förvisso individen till idiot, men detta i sig gör inte att individen behöver ha ett dåligt uppsåt, ett idiom förutsätter ett otillräckligt tänkande för att gälla som sanning.

 88. Peter Hammarberg skriver:

  ”…detta enkla förhållande belyser skribentens förhållande till sina argument”.
  Se där, återigen ett av CN underfundiga uttalanden som synes innehålla ett visst djup men som ändå kräver avkodning för att rätt förstås.

  För min del är det enkelt, jag använder ”TNsexton” hos Carl Bildt och är mitt vanliga Peter Hammarberg här. Någon enstaka gång har jag missat då jag hoppat mellan bloggarna, dock inte för att ”öka” antalet skribenter.
  Nu har dessutom WordPress dator utan någon åtgärd från min sida lagt ihop oss till samma avatar.

  Men åter till kärnfrågan: Påverkas argumenten av om de är skrivna av P H eller av TN16? Är det skribenten eller argumenten som är avgörande?

  Den som lever i eller med sitt språk är dessutom, enligt CN en idiot, en nog så allvarlig anklagelse riktad mot alla här, inklusive CN själv.
  (Idiom = någons språk, munart, ofta med avseende på dialekt eller personliga egenheter.)

 89. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Musse Pigg- artisten (inkl. Trummisen) CN,

  Vilken spätta jag konsumerade till lunch (fisk alltså 🙂 )

  Men . . . . . . till min frågeställning. Jag har funderat länge över en sak och vore väldigt tacksam om du kunde vara vänlig att hjälpa mig ur detta dilemma.

  Byskebusen deklarerade ett flertal gånger på Carl Bildts blogg att han var oerhört imponerad av den gamle engelske smörsångaren Engelbert Humperdinck, delvis beroende på att han , Busen alltså, vid ett flertal gånger under sin Sturm und Drang- period som artist på Reeperbahn i Hamburg (ja, artist och artist – in- och utkastare kanske är mer relevant) hjälpte den gode Engelbert med div. råd och dåd på nattkröken.

  Byskebusen och du lär ju enlig sägnen ha funnit varandra tack vare detta gemensamma intresse i denne herr Humperdincks musik – min fråga till dig är hur det kom sig att du fastnade för denne engelske charmörs alster i form av vinyl. Du är väl för ung för att ha tjänstgjort i Hamburg? Finns andra kopplingar?

  Som sagt vore jag ytterst tacksma om du vill avslöja detta mysterium för mig!

  Vännen
  Dee Dee

 90. Carl norberg skriver:

  Om duanstränger dig det minsta, så kan du säkert finna på någon ytterligare betydelse av begreppet idiom.

  ”Som synes innehålla ett visst djup, är detta en motsättning som medför att, den ändå kräver avkodning för att rätt förstås?”

  Och när man då förstår denna skrivning så inser man således att det verkliga förhållandet inte innehåller något djup?

  Detta implicerar att läsaren antingen inte begriper, eller att skrivaren inte har uttryckt, något som betraktas djupsinnigt.

 91. Peter Hammarberg skriver:

  CN
  Språket är en konvention mellan dem som brukar det. För att den språkliga kommunikationen ska fungera tillfredställande krävs att brukarna håller sig inom konventionens ramar.
  Den som i den konventionsstyrda språkdräkten ger enstaka ord eller ordsammanställningar en egen- eller särgruppsdefinierad innebörd eller betydelse, kommer att missförstås och vantolkas av dem som håller sig till det gängse språkbruket och som inte är införstådda i använda nybildningar eller nytolkningar.
  Detta gäller särskilt då väl etablerade ord ges en ny betydelse eller ett nytt värdeinnehåll.

  IDIOM:
  språk l. tungomål; dialekt, munart; stundom äv om enskild persons språk (för så vidt det er­bjuder påfallande o. karakteristiska drag); äv. i överförd o. bildlig anv. (SAOB)

  (sär)språk, munart (SAOL)

 92. Carl norberg skriver:

  Engelbert Humperdinck hade väl någon form av melankolisk ton i sin textning.

  Men att Kachina och jag skulle ha funnit varandra utifrån detta, har jag nog lite svårt att se.
  Däremot som motdebattörer på AB Forum, har det skrivits några textmetrar, fast jag kan då inte påminna mig att just Engelbert Humperdinck varit uppe på tapeten.

  Och ärligt talat så vet jag inte om jag eller vi ens har nämnt Engelbert Humperdinck i något sammanhang i detta, men det kanske jag har och så lär det ju vara om detta har tagits upp, för det verkar vara en rätt udda chansning annars.

  Och skälet är väl troligen lyriken i någon mån. jag har ju trots allt levt hela mitt vuxna liv på nattklubb, där kanske inte lyriken i texterna alltid är det mest framträdande musikaliska inslaget.

 93. Helena Palena skriver:

  Gustav Blom! Evert Taube var vår förste miljöaktivist dessutom. Han sjung även om Karl Stranne.

 94. Carl norberg skriver:

  ”Idiomatiska uttryck består ofta av flera ord (lexem) som i sin sammansättning har en specifik betydelse. Dessa uttryck vållar speciella problem vid översättning mellan olika språk, då de så gott som aldrig kan översättas ordagrant. I bästa fall hittar man ett motsvarande idiom i målspråket, ofta måste det idiomatiska uttrycket bytas ut mot ett helt annat lexem i målspråket.

  Bland nybörjare i ett språk är idiomen bland det svåraste att få grepp om, eftersom de sällan finns listade i böcker och ordlistor, utan bara förutsätts att man känner till”

  Alltså gäller i ett enda perspektiv allena. Om det kan accepteras som skrivning, i alla övriga perspektiv så är det en fråga om ren vilseledning.

 95. Carl norberg skriver:

  Wilhelm Moberg och Evert Taube hade en betydligt mera utpräglad politisk agenda, än vad som historieskrivningen vill påskina.

  Och det som jag åsyftade i ovan var att det uppenbarligen var att föredra snälla svarta barn, än vita i Sing Sing.

 96. Carl norberg skriver:

  Och eftersom vare sig SAOL eller akademien i sig själv har sedan 1792 verkat för en förbättrad kommunikation mellan individerna, så förstår jag inte riktigt varför dessa skulle utgöra någon form av referens i detta?

  Detta finns utförligt beskrivet i mängder av litteratur vid och kring den Svenska akademin, dess bildande 1776 och inriktningsförändring 1792.

 97. Carl norberg skriver:

  Peter Hammarberg, du kan ju gissa varför varken Evert Taube eller Wilhelm Moberg någonsin var påtänkta för akademien.

 98. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  HP 1:59

  Miljöaktivist?
  Nu tar du väl i ordentligt, salig Evert skulle nog vända sig i sin grav om han hörde detta.
  Däremot fick Evert en förfrågan på sin ålders höst från HasseåTage om han kunde/vill skriva det musikaliska ledmotivet till deras film Äppelkriget – Evert tackade trots sin höga ålder JA och inom ett par veckor översände han text och musik till dem.
  Evert Kallade eposet ÄNGLAMARK.
  Så var det, HP!

  Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill
  Jorden vi ärvde och lunden den gröna
  Vildrosor och blåsippor och linblommor och kamomill
  Låt dem få leva, de är ju så sköna

  🙂

 99. Kachina skriver:

  Något mysko var det i den där spättan. Ring ambulans, Dee Dee.

 100. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Trummis

  Var någonstans i ”historieskrivningen” påstås att Vilhelm Moberg ej hade politiskt uppsåt. Du fantiserar som vanligt!
  Hans roman ”Rid i natt” är du tydligen helt ovetandes om. Huuu så historielöst av dig!!
  Och blad det sista Vilhelm gjorde var ju att läsa lusen av Olof Palme i ett direktsät Kvällsöppet på TV. Vad debatterade de om där? Ja, inte var det blommor och bin eller ens Engelbert Humperdinck, kan jag försäkra dig om.

  Att du alltid ska ha så svårt att inte fara ut i din imaginära drömvärld!

 101. Helena Palena skriver:

  Lull Lull: Evert var med och stoppade vissa saker när man rev i Stockholm. Han satt i en grupp med stockholms hövding Carl Albert Andersson och var som en liten remissinstans. Så håll igen dina okunniga hästar innan du ger luft åt dina gaddar tack!

 102. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  HP 2:18

  Carl Albert Andersson. En f.d. konsumchef och socialdemokratiskt borgarråd.
  Du benämner honom Stockholms hövding 🙂

  Ja, inte kan du mycket om Evert Taube. Du menar att han skulle vara intresserad av att vara en socialdmokratisk remissinstans!

  Bättre kan du Gammeljäntan!

 103. Kachina skriver:

  Wilhelm Moberg, Evert Taube. Vilka är de och vad har de här att göra, frågar en mulle från Norrlands myrmarker?

 104. Carl norberg skriver:

  Jag antar att detta kom upp var eftersom jag framställde den då rådande 1930 tals situationen, med den yttrandefrihet som då rådde, och hur författare i stället tvingades uttrycka sina åsikter i allegorier eller parallelliteter.

  Och frågan om vad kalsongkryssaren självkan förblir alltjämt obesvarad, enär denne fortfarande och enbart uttrycker sig om andras okunskap, och detta utan att för den skulle motivera varför olika anförda argument saknar giltighet.

 105. Kachina skriver:

  Vad går de på?

  http://di.se/Nyheter/?page=%2fAvdelningar%2fArtikel.aspx%3fo%3dexpressen%26ArticleID%3d20081110310621%26SectionId%3dDinapengar

  Kanske deras näst bästa vänner är afghaner. Deras bästa vänner är iaf skattebetalarna.

 106. Carl norberg skriver:

  När hade Stockholm efter 1792, något annat än socialdemokratiska hövdingar om de inte var rena marionetter?

 107. Carl norberg skriver:

  Fast egentligen så förändrar inte detta någonting annat än tidsförloppet i haverisammanhanget.

  Och om dessa beslutsfattare nu inbillar sig att minnet är obefintligt hos den breda massan, så vill jag framföra att detta inte råder överallt.

  Vidare vill jag gärna poängtera att informationen i dag rör sig inte obetydligt lättare än för 10 år sedan.

  Kortare uttryckt dumskallar !

 108. Helena Palena skriver:

  Nej, sossarna ska inte få äran – men Everts röst vägde tungt när det gäller dumpningen i Riddarfjärden. Och nu handlar det om hans engagemang för miljön och då kom du dragande med Änglamark som alla känner till. Men det var inte det jag menade.

  Carl Albert hade makt! Det hade man på den tiden! Han var pompös och stor och rökte cigarr.

 109. Peter Hammarberg skriver:

  Evert Taube och Wilhelm Moberg var förnyare av både prosa och poesi. Som författare stod det dem fritt att ge ord och meningar nya kopplingar och associationer, men fortfarande inom ramen för vad som kunde förstås och uppfattas av läsarna.

  Carl Norberg torde inte omfattas av denna Licentia Poetica såvida hans drapor inte ska uppfattas som ren fiktion och romankonst. Men det kanske är just vad de är och i så fall är de språkliga kullerbyttorna honom förlåtna. Någon Wilhelm Moberg blir han dock aldrig.

 110. Carl norberg skriver:

  Du menar kanske att det stod dem så fritt som SIS reglerade, och det var ju inte precis vad herrarna sympatiserade med.

  Talarförbud i offentliga sammanhang infördes, distributionsförbudet, jag antar att alla självklart vet att Rid i Natt fick tryckas i Danmark, och vad de gröna och grå lapparna betydde.

  Torgny Segerstedt och G.H.T känner ju lallaren säkert till, detta är ju lokalhistoria…

  Så vad som stod vem fritt i detta, kanske skall uttryckas med lite bättre eftertanke, om man inte ens har begripit den politiska kärnfrågan.

 111. Carl norberg skriver:

  Jag kan vidare meddela att min tråd om Carnegie, på AB Forum idag gick in helt.

 112. Kachina skriver:

  ”Carl Norberg torde inte omfattas av denna Licentia Poetica såvida hans drapor inte ska uppfattas som ren fiktion och romankonst”

  Nej knappast, jag uppfattar hans inlägg som referat ur historien.

  Kan vara nyttigt att förkovra sig i, för vissa.

 113. Gibson skriver:

  Den nya trion, Tre Ekollon, har bildats här på bloggen.

  Enligt egen utsago verkar ”förbundet” för vitterhet.

 114. soli01 skriver:

  Kachina – lustigt egentligen, nu har han blivit ett eko till carlanord:-)

 115. Carl norberg skriver:

  Man skulle lite elakt kunna säga att Kachina ligger ett par år före Hammarberg i debatten, i detta. Och att det förhållandet enbart är känt för den som kan se och förstå detta.

  Så Kachina har absolut rätt i att det kan finnas en nyttoförtjänst, eftersom hanuppenbarligen ser denna.

  Vem som inte ser denna möjliga nytta behöver kanske inte förklaras vidare.

 116. Carl norberg skriver:

  Ja tänk så lustigt att det just tycks vara en brist på vitterhet/vidsyn i perspektivbildningen, som är det upplevda bristförhållandet.

  Man får ju nästan en tanke om att det finns emotverkande krafter som skapar detta förhållande…

 117. Kachina skriver:

  ”Tre Ekollon, har bildats här på bloggen.”
  ”Kachina – lustigt egentligen, nu har han blivit ett eko till carlanord:-)”

  Tankar är energi på en viss frekvens. Man är aldrig ensam om en tanke, man delar den med alla som är på samma frekvens. Om du uppfattar det som ett eko, befinner du dig på ett annat frekvensband.

  Något att sova på, mina herrar;

  Is, snö, vatten och ånga är fyra aspekter av H2O

  Energi, ljus, tanke och intelligens är fyraa aspekter av medvetande. Det kan inte förstöras, bara antaga en annan form.

  Hur den formen yttrar sig beror på miljön den yttrar sig i. Snö är snö, både i arktis och i Hamburg, med de skillnaden att i Hamburg har den impregnerats av en massa föroreningar.

  Säg dig vem du är genom att granska din miljö. Någonstans har ni fått skygglapparna och förmågan att förtränga ifrån.

  Sov gott.

 118. soli01 skriver:

  Bra än finns det hopp för den som vilseleds och snö och is brukar smälta när värmen sveper in. Att ledas i koppel kan kännas tryggt, men ack så tråkigt att fastna vid pålen.:-) Nordanvinden har aldrig tilltalat de flesta.:-)… går den att förtränga?

 119. Kachina skriver:

  Den värme du känner svepa in är blåradioaktiv.

  Carl

  Ser inget inlägg om Carneige på AF, men det är klart, det sitter ett helt gäng som ständigt hamrar på moderat-knappen och anmäler inlägg-

 120. Peter Hammarberg skriver:

  ”…Kachina ligger ett par år före Hammarberg i debatten.”
  Nja, det är väl snarare så att vi lever i var vår parallella verklighet och att vi kommenterar vår uppfattning och vår specifika tolkning av vår del av parallelliteten.

  Om verkligheterna är parallella kommer de heller aldrig att mötas annat än i oändligheten, och då är de inte sant parallella….

 121. Carl norberg skriver:

  Kachina den heter ”Haha” tråden ifråga.

  Inlägget avslutas med att jag skriver att ett förstatligande kan ligga närmare än vad många tror.

  Hammarberg, vi lever i samma verklighet, därför heter detta verklighet, för att den verkar lika.

  Däremot så har vi alla vår egen uppfattning om vad som är den beskrivande sanningen av denna verklighet i nu.

  Verklighet är alltid nu, och vi förmår bara känslor i nutid.

 122. Peter Hammarberg skriver:

  Individens verklighet är det h*n uppfattar av den och hur h*n tolkar den. De som uppfattar verkligheten annorlunda och på personligt helt olika sätt kan nog med fog sägas leva i olika verkligheter även om de rent faktiskt är densamma.

 123. Carl norberg skriver:

  Du får väl studera ordstammarna och se om du fortfarnade håller fast vid din ståndpunkt.

  Kan man känna andras känslor? När känner man känslor?
  När lever man?

  Det finns uppenbarligen ett gäng frågor du glömmer i detta.

  Individens sanning är aldrig allas verklighet, utom för den allsmäktige om så vore.

 124. single cup skriver:

  When I initially commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox and now each
  time a comment is added I get several emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks!

 125. Dominique skriver:

  I believe what you said made a bunch of sense.
  However, consider this, what if you were to write a awesome headline?
  I am not suggesting your information is not good, but what
  if you added a title to maybe grab people’s attention? I mean Don´t cry for me Argentina! Ian Wachtmeister is kinda boring. You could look at Yahoo’s home
  page and note how they create article headlines to get viewers to click.
  You might try adding a video or a pic or two to grab readers excited about everything’ve got to say. In my opinion, it would bring your blog a little bit more interesting.

 126. Uscistellum.It skriver:

  First of all I would like to say excellent blog! I had a quick question that I’d
  like to ask if you don’t mind. I was curious to know how
  you center yourself and clear your mind before writing.
  I’ve had a hard time clearing my mind in getting my
  thoughts out. I truly do enjoy writing however it just seems like the first
  10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin.
  Any ideas or tips? Many thanks!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: