SVT hoppas på värsta möjliga höststorm!

USA har initierat en finansiell kris, vars svallvågor kommer att skölja över världen. Det som skett är allvarligt och just därför är det oerhört väsentligt att media kan hålla sig i styr och ge allmänheten korrekt information.

Att kvällspress och liknande organ inte klara den saken visste vi redan, men SVT är betalt av oss för att ge korrekt och objektiv information. Det gör de INTE.

Efter att upphetsade journalister i förväg utropat tisdagen den 30 september till ”den svarta tisdagen” hade SVT sänt ut sina trupper för att skildra och skrämma allmänheten.

Man lyckades hitta några värmlänningar utanför Swedbank i Karlstad, varav en hade tänkt ta ut sina pengar från banken. Drevet mot denna bank fortsatte alltså.

Observera att Swedbank aktien under ”den svarta tisdagen” gick upp med 5.7 %. Stockholmsbörsen noterade – 0.4% och USA låg ca. 3.3 % upp när SVT vevade igång kl. 19.30. Så slutade den svarta tisdagen!

Någon dag tidigare hade TV försökt skildra vad man själv kallade panik hos spararna i Swedbank. SVT är skyldiga oss en förklaring av hur många personer som behövs för att det ska kallas panik! Tre, fyra eller fem?!

SVT:s reportage liknar de där amerikanska reportrarna som står och rufsar till håret i väntan på en storm som inte vill infinna sig! Det vore komiskt om det inte vore så allvarligt.

Man får en stark känsla av att SVT hoppas att en riktigt svår finansiell storm ska dra in över Sverige, så att de själva i sina gamla regnrockar ska kunna säga att  ”den storm som SVT varnade för för tre veckor sedan nu har infunnit sig. Vad var det vi sa?!” 

Usel public service, säger jag.

160 Responses to SVT hoppas på värsta möjliga höststorm!

 1. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Ian Wachtmeister – Så sant som det ovan är tänkt/skrivet verkligen, tyvärr tyvärr…

  Vad gör Wi ?

  Skall Wi av vanligt folk = humana MedMänniksor = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i all evighet tillåta sådant här – eller skall Wi börja med att ”NU ryta som tigrar” ? = sluta med att dagligdags on mass bete oss som får i skock ! 🙂

 2. mrmhalland skriver:

  Det är bra att du är positiv Ian.
  Hur som helst kan inte Swedbanks lilla uppgång idag jämföras med raset de senaste dagarna.
  Kan man räkna procent är det fortfarande förödande
  Det är inte så att om man har mist 10 % och nästa dag går upp 10%, att man tagit igen gårdagens förlust.
  Har jag 1000:- och förlorar 10% äger jag 900:-
  Vinner jag 10% har jag 990:-
  Jag tror att den främsta anledningen till bubblor som denna är att folk inte kan räkna.

 3. nathaliesview skriver:

  Ian (cc. Josef)

  USA:s vilja och förmåga till ett ärligt globalt ledarskap och ansvarstagande, är ett förbrukat förtroende för länge sedan…

  CIA:s ”Operation Mockingbird” (Härmfågel/till regeringar) har sedan decennier lagt beslag på den fria mainstreamade median. http://www.prisonplanet.com/analysis_louise_01_03_03_mockingbird.html

  Inte att undra över Sveriges befolknings väldigt försenade utvecklig i förhållandet till NWO och deras göromål.

 4. fairymary skriver:

  Ian!

  Jag instämmer i dina uttalanden om reportrars ansvar för att rapportera korrekt. De journalister jag känner vägrar förstå vilken oerhörd makt de har över alls vårt tankegods…..svarta bokstäver på vitt (eller rosa) papper har en oerhörd genomslagskraft för att inte tala om TV-bilderna rakt in i våra mer eller mindre hemtrevliga vardagsrum.

  Josef, jag håller med dig om att vi mediakonsumenter bör sluta bete oss som får i skock…..men hur ska det gå till???

 5. nathaliesview skriver:

  Kanske något att tänka på…

  Bää, bää vita lamm……Vad gör man med får så småningom? Slaktar dem!!

 6. Helena Palena skriver:

  Såg den tappra skaran som väntade på att Swedbank skulle öppna. Jag SVT hade verkligen lyckats hitta ett gäng med människor som upptakt till en slags hysteri.

  Människan styrs av förväntningar om vinst – uteblir den så springer alla och tar ut sina pengar och så förvärras krisen. Så var det 1929.

  Jag tycker media ska skriva mer om den verkliga orsaken till varför rika länder kan få såna här bubblor. Det är mygel hela vägen…

  Inten en enda journalist har gjort det… Dom bara mal på i samma spår hela högen.

 7. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… Fairy Mary – Apropå Din fråga ovan: ”Josef, jag håller med dig om att vi mediakonsumenter bör sluta bete oss som får i skock…..men hur ska det gå till???” – slut citat.

  Tja – det är mycket mycket enklare än Du förmodligen någonsin själv har tänkt, faktiskt…

  Vad kommer att hända ifall många många av fåren i MaktPyramid-MaktElitens fårskock – ger blanka faen i att betala pengar för att få del av dessa GalenPannors skit = slutar att prenumerera på deras blaskor som kallas för dagstidningar osv ?

  Själv spolade jag ALLT sådant i mitten på 90-talet (allt TV-gloende inklusive – och det var nog det allra väsentligaste !) – och gissa om jag har blivit både rikare i penningar, fått massor med tid över för att göra något vettigt, återfått en hel del av förmåga till självständigt tänkande osv… 🙂

 8. ohlundonline skriver:

  Jag har inte haft tillgång till svensk TV i snart nio år nu.

  Det är väl ingenting jag direkt saknat heller.

  Man överlever även utan att höra Gudrun Schymans pittoreska kommentarer om finanskrisen, eller lyssna på arga tanter som skäller ut Göran Persson på något torg.

  Och man slipper dessutom reta upp sig i onödan.

  Här är det snarare the Simpsons och wrestling som gäller på TV.

  Men det känns ju på något sätt i alla fall betryggande att veta att vissa saker inte förändrats i Sverige – och däribland SVT! 🙂

 9. Peter Hammarberg skriver:

  Medier styrs av sensationen, det säljbara och det som kittlar tittare och lösnummerköpare. En katastrof är medialt alltid mera intressant än något som ser ut att gå bra, ett broras säljer mycket mera än en broinvigning.

  Kan man lukta sig till en eventuellt kommande katastrof tas den ut i förväg för att fånga intresset och hålla kvar tittare/läsare. Ett talande exempel är den hysteri som medierna byggde upp i fjol inför en av SMHI förvarnad, eventuell höststorm. I förväg fick vi reda på allt hemskt som skulle komma att hända, hur vi skulle drabbas, vems fel det var och vad man borde ha gjort. Stormen blåste dock bort åt annat håll och inget speciellt hände. Mediernas sätt att hantera detta vara att anklaga SMHI för att lämna dåliga prognoser och för att skrämma upp allmänheten i onödan. Något eget ansvar hade man inte.

  Vad gäller finanskrisen följer man standardformuläret: Förenkla, personifiera, dra fram risker före möjligheter. Att katastrofskriverierna i sig skulle kunna vara pådrivande och fungera som en självuppfyllande profetsia vägrar man erkänna. Anklagas man för detta gömmer man sig direkt bakom pressens mantra om konsekvensneutralitet. ”Vi beskriver världen som vi uppfattar den. Vi kan inte ta ansvar för vilka slutsatser våra läsare/tittare drar av vår rapportering” Vid en liknande situation för ett antal år sedan sade en tidningsman: ”Det är självklart att vi fokuserar på risker och det negativa; det är ju det som drabbar mannen på gatan. Skulle vi vara pådrivande? Det kan vi bara vara om det finns något att driva på och finns det det har vi ju rätt…”

 10. fairymary skriver:

  Jag prenumererar inte på papperstidning sedan ett 10-tal år tillbaka och förstår att många av mina vänner tycker att det är ett bisarrt beteende. TV: blir allt mera ointressant för mig även den.

  Det jag tycker vore väsentligt att fundera över är varför det är så som Peter Hammarberg säger ovan att läsare hellre köper tidningar när det är ”elände” på löpsedlarna. Det är precis vad mina journalistvänner också sagt till mig.

  Egentligen lönar det sig väl inte heller att fundera över detta för andras räkning. Att förändra sitt beteende kan bara var och en göra utifrån egna inre beslut…..men nu tänker jag ändå reflektera över varför människor fortsätter att utsätta sig för eländesrapoprtering med eller utan verklighetsbakgrund.

  Kan det vara så att nyhetsrapportering har blivit något slags ”opium för folket”? Att läsa om världens elände blir en hjälp i att fortsätta leva i en känsla av hjälplöshet. Det legitimerar att man man fortsätta och ”göra ingenting” för att världen ska bli en bättre plats…….det lär t.ex. vara så att människor inte längre deltar i föreningsliv så som man gjorde för några tiotal år sedan……Ett töcken av likgiltighet brer ut sig…..alltmedan barn, unga och vuxna förbrukar allt mer psykofarmaka…..

 11. Peter Hammarberg skriver:

  ”Ett töcken av likgiltighet brer ut sig…alltmedan barn, unga och vuxna förbrukar allt mer psykofarmaka….”

  Är det verkligen så eller är detta ännu en av de missuppfattningar som grundar sig i en (förlåt FairyMary) äldre generations jämförelser med ”hur det var förr”?
  Är dagens unga (och även lite äldre) verkligen så oengagerade? Kanske de engagerar sig på ett annat sätt. I stf att gå med i nykterhetslogen, ungdomsförbundet, SLU eller vad det nu kan vara, engagerar de sig i enfrågerörelser, debatterar på nätet, skriver slagord på väggarna och slåss med meningsmotståndare och polisen.
  I stf att gå till biblioteket ser de på TV, lyssnar på ljudböcker och surfar på nätet.
  Osv, osv.
  Vi som är lite äldre tenderar att lägga kvalitativa skillnader på engagemanget Det som inte syns i sammanträden, protokoll, lånestatistik eller teaterbesök räknas inte.

  Och bruket av psykofarmaka? Beror det på ett ökat behov, en slentrianmässig förskrivning eller att dessa preparat behövdes även tidigare men då inte fanns?
  Eller är det så illa att ett förhållande som för X antal år sedan var ett naturligt inslag i en människas liv, något man fick acceptera och leva med, nu betraktas och upplevs som en livskris som kräver terapeuter och piller?

 12. Carl norberg skriver:

  Och jag begriper inte, som vanligt varför det är så svårt att tänke efter för så många, varför denna motvilja mot det egna tänkandet.

  Det är inte bara procentexemplet som rör sig på denna infantila nivå, det är lika illa med insättarskydds frågan.

  Märkligt nog så är folk mer intresserade av 100 000 kronor i insättningar, än av ett par miljoner i skulder, det tycks inte falla en enda människa in att även den sämste av ackordsförhandlare skulle klara av att eliminera skuldåtagandet med i princip allt.

 13. göteborgslullaren Dee Dee Sharp skriver:

  Peter H och Fairymary

  Har bråttom men bara en liten kommentar ang. bruket av psykofarmaka och slentrianmässig förskrivning.

  Peter skriver :”Eller är det så illa att ett förhållande som för X antal år sedan var ett naturligt inslag i en människas liv, något man fick acceptera och leva med, nu betraktas och upplevs som en livskris som kräver terapeuter och piller?”

  Slentrianmässig förskrivning, direkt felaktig medicinering (okunskap el. slentrian – nu senast psykosläkemedlet Risperdal som demensmedel) torde vara legio inom vården.
  Lex Maria i all ära men om man jämför t. ex. säkerhetsbestämmelserna (inkl. patientsäkerheten) mellan ett sjukhus och en avancerad teknisk anläggning, t. ex. flygsimulator eller kärnkraftverk, är det en skillnad som mellan natt och dag om man minutiöst synar regelverk – tillämpning – rapporteringsskyldighet.
  Inom sjukvården avlider uppskattningsvis 2- 4000 personer p.g.a. ovanstående skillnader – en studie har t. ex. gjorts betr. ”rapporteringsskillnaden” mellan kärnkraftverket i Ringhals och Varbergs sjukhus, på Ringhals (och andra kärnkraftsverk) måste varje liten avvikelse/felaktighet dokumenteras men på ett sjukhus finns ingen motsvarighet. Lex Maria i all ära – men dokumentationsbristerna är skrämmande i ehla vårdsektorn och massor av liv offras därför i onödan.

  Jag hamnade en aning vid sidan av det urskrungliga ämnet men när engagemanget tar över rinner orden iväg 🙂

 14. fairymary skriver:

  Peter, du har självklart en poäng i att engagemanget är annorlunda i nya generationer än det var i min…men jag tror inte att jag uttalade mig om någon särskilt generation i mitt inlägg…..

  …och jag har svårt för att aftonbladet och expressen får fortsätta att ha stora upplagor när deras löpsedlar bara spyr ut elände……en klassiker som återkommer varje gång vi gläds åt en värmebölja är den där vi upplyses om att hudcancern ökar …….jag har svårt för att journalister söker upp en förälder vars barn nyss mördats för att delge allmänheten uttalanden från människa i chock och obeskrivbar smärta…..

  …den energi ”vi läsare” lägger på att läsa detta skulle vi istället kunna lägga på att tänka efter om vi har någon i vår egen bekantskapskrets som sörjer…..skulle vi kunna ta kontakt med honom/henne och fråga om vi kan göra något för att underlätta……

  ….och att förskrivningen av antidepressiv medicin ökar är ett åtminstone i mina kretsar känt faktum. Och att det går ner i åldrarna……det är ett angeläget tema att fundera över.

  http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article57958.ab

  Ursäkta att jag länkar till just aftonbladet…..

  Livskriser medicineras inte bort. En kris som vi får gå igenom genom att gråta, sörja, prata etc. läker och lämnar oss som en mognare och visare människa.

  Ett sätt att engagera sig kan vara att tala med varann om vad vi verkligen känner ….inte bara om väder och vind…..och det förutsätter att vi också lyssnar till varann….

 15. Peter Hammarberg skriver:

  Vad gäller benägenheten att rapportera avvikelser och eventuella fel, även egna, finns intressanta erfarenheter att hämta från Flygvapnet (FV).
  Under 50-talet och tidigt 60-tal hade FV problem med många haverier, incidenter och andra avvikelser från det förväntade. Samtidigt briste det i rapporteringen eftersom rapporterna användes för att bestraffa begångna fel, kunde bromsa karriärer och förflytta folk från flygtjänst; och vem vill sätta dit sig själv?

  Efter självrannsakan och en omfattande utbildning vändes systemet till att göra avvikelserapporteringen till något positivt, något som räddade liv och sparade materiel, till något alla kunde och skulle lära utav och som premierades. Det blev den uteblivna rapporten som bestraffades, inte händelsen som skulle ha föranlett den. Eftersom alla insåg fördelarna med en korrekt rapportering blev också grupptrycket att verkligen rapportera starkt.
  Endast vid mycket grava och kanske uppsåtliga felbeteenden vänds rapporter nu mot den felande.
  Kanske något för sjukvården att ta över?

 16. Kachina skriver:

  Jag tror att Johan Norberg tänker bättre över en kopp capuccino på Non solo bar i Stockholm, än i Timbros ”korridorer”

  http://www.expressen.se/debatt/1.1318423/tack-och-lov-att-bush-fick-nobben

  Vad han glömmer säga är att nyliberalismen har sopat banan åt den primitiva marknadsliberala kapitalismen, där där manualerna tituleras, ”Dallas/Falcon Crest”.

  Liberalism, till viss del reglerad, (blandekonomi), är ett socialekonomiskt föredöme. Nu när både planekonomin och den råa kapitalismen grävt sina egna gravar, får vi hoppas att de styrande väcker liv i det vi vet fungerar.

 17. fairymary skriver:

  Den ökande förskrivningen av antidepressiv medicin är som jag ser det inget som handlar om att enstaka läkare gör fel…..det är en i mitt synsätt ”trend i tiden”….det går fortare att skriva ut ett recept än att ha ett krisbearbetande samtal ….och det finns krav på att man ska hinna många patienter per tidsenhet….. innehållet i kvartarna eller halvtimmarna frågar ingen efter….andra än läkemedelsbolagen som troligen gnuggar händerna i förtjusning…….

 18. goteborgslullaren skriver:

  Peter H

  Du träffar mitt i prick! Men många inom sjukvården vill ej se detta som en hjälp utan i stället som en prickning – syftet är ju precis motsatt, nämligen att titta på helheten och inte fördöma/peka ut en enskild sköterska/läkare el. annan.
  Fairymary, som själv är läkare, tyckte tydligen att det inte fanns fog att kommentera mitt inlägg! Ideologisk skiljelinje? 🙂

  Så här kunde man bl.a. läsa i Läkartidningen 20 mars 2007 om jämförelsen Ringhals contra Varbergs lasarett:

  Hela artikeln:
  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=6356

  En av ST-läkarna på akuten, Lars Rödjer, har deltagit i en utbildning i risk av händelseanalys tillsammans med Ringhals´ personal förra året (läs mer om händelseanalys i LT 4/2006 Tema patientsäkerhet). Kursen på 4 poäng anordnas av Borås högskola och erbjuds sjukvårds- och kärnindustripersonal. Hittills har tjugo personer från sjukhuset gått kursen.

  –Mycket intressant kurs. Lärorikt att se Ringhals´ interna arbete, de har manualer och ordning på allting. Bara en sådan sak att alla beslut, alla steg, måste skrivas ned noggrant, istället för att ges muntligen minimerar risker.

  På sjukhuset, påpekar han, är det alltför vanligt med muntliga ordinationer av läkemedel som lätt kan missuppfattas mellan arbetslag. Skriftliga ordinationer är en åtgärd som sjukhuset jobbar med, likaså digitala epikriser så att läkare lättare kan läsa in dokumentation.

  Resultatet av sjukhusets säkerhetsarbete visar till exempel att läkare rapporterar in tredubbelt så många avvikelser som när arbetet startade för fem år sedan (Figur 2). Men än så länge ligger de långt efter sjuksköterskorna. När läkarna lämnar in cirka 200 avvikelser varje år hamnar sjuksköterskorna över 3000 stycken. Carina Forsberg säger att sjukhuset aktivt försöker jobba bort syndabockstänkandet för att locka till fler anmälningar på sjukhuset. I stället för att fokusera på vem som var inblandad i det enskilda fallet ska sjukhuset se på vad som hände och hur »bristen« eller »risken« ska förhindras.

 19. solsburyhill skriver:

  Det står utom allt tvivel att den pågående finanskrisen blir än värre alldeles oavsett utgången av den av Representanthuset redan en gång förkastade räddningsplanen. De allvarliga påfrestningarna på finansmarknaderna kommer (efter det att brandkårsutryckningen till Fannie Mae och Freddie Mac, som kostade skattebetalarna 200 miljarder USD, misslyckats med att återställa förtroendet) att förvärras istället för att förbättras trots ett räddningspaket på 700 miljarder USD.

  Interbank spreads ökar (TED, swap, Libo-OIS) och befinner sig på aldrig tidigare skådad nivå. Credit spreads ökar till nya nivåer. Kortfristiga Treasury yields faller tillbaka till nästan noll-nivå då flykt sker till säkrare placeringar. CDS spread för finansinstituten ökar till extrema nivåer (Morgan Stanley låg på 1200 förra veckan) då trycket på finansinstituten har flyttats till CDS-marknaden.

  Låt mig förklara lite mer ingående varför risken för en total härdsmälta av vårt finanssystem nu har ökat.

  Det torde inte komma som någon överraskning att finansinstituten i USA och i andra välutvecklade (?) ekonomier kollapsar. De senaste offren i USA var som bekant Washington Mutual (WaMu) och Wachovia (USAs sjätte största bank). I Storbritannien efter Northern Rock och Lloyds TSB´s övertagande av HBOS så hade vi nu senast räddningen av B&B. I helgen genomförde den franska, belgiska och luxemburgiska regeringen en samlad räddningsaktion av Fortis för att förhindra en total kollaps av denna bank. Några dagar senare blev Dexia föremål för samma interventioner från den belgiska och franska regeringen. I Tyskland var det så dags för regeringen att gå in och rädda HRE. Den senaste utvecklingen på finansmarknaderna visar m.a.o. att denna kris inte är begränsad till USA.

  Påfrestningarna på finansmarknaderna – i synnerhet de kortfristiga interbankmarknaderna – blir allvarligare trots att Federal Reserve och andra centralbanker förra veckan har bokstavligen pumpat ut likvida medel motsvarande ca 300 miljarder USD in i finanssystemet (däribland likviditetslån till Morgan Stanley och Goldman Sachs).

  I en solvens- och kreditkris, som går långt utöver obeståndsfrågan, så sker ingen utlåning till motparter eftersom ingen litar på motparten (även de som normalt anses vara säkra). Alla hamstrar istället de likvida medel som centralbankerna injicerar på marknaden. Eftersom dessa likvida medel enbart går till banker och stora handelshus, har den resterande delen av detta s.k. skuggbanksystem ingen tillgång till dessa likvida medel då alltså kreditöverföringsmekanismen är låst.

 20. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Apropå varför vanligt folk = humana MedMänniskor konsumerar så mycket av MaktPyramid-MaktElitens massmediaDynga = hjärnDator-VirusSkit ?

  Tja – skitenkelt, verkligen…

  Överkonsumtion av massmediadyngan är helt enkelt en hälsomässigt helt förödande drog – på åt hållet exakt samma sätt som alkohol, knark, kaffe, nikottin, mat osv i allt för stora mängder är det – INGENTING ANNAT – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall.

  Så det är väl ett sant mirakel att ej många många flera barn drabbas av mentala störningar – för dom är ju åt hållet ALLTID förnuftigare än sina föräldrar – som dom ju i dags dato ser är hopplöst neddrogande med all den här MaktPyramid-MaktElitSkiten – eller ?

  Resonemanget i sig styrks ju i sig av den här artikeln om ”modärna barnsjukdomar”.

  Varför skrivs det ej mycket mycket mera i dags dato – om hur Wi bokstavligt talat on mass håller på att åt hållet totalt ödelägga – alltför många av wår barn och tonåringars mentala födelsegåvor – tror Du ? 🙂

 21. LatentEnergi skriver:

  Jag bygger min upfattning om ekonomin mer på aktiekurvor än på SVT.
  OM det varit ett allvarligt läge så skulle börsen ha RASAT, men så har inte skett.
  En konspiratorisk person kan snarare tro att politikerna nu tar chansen att visa sig duktiga genom att ”lösa” en kris som egentligen inte är en så stor kris.
  Jag föredrar att de krisdrabbade bankerna övertas av andra banker. Att som nu trycka mer pengar ”löser” inga problem, det flyttar bara problemet till framtiden ännu en gång. USA har haft en lånefinansierad ekonomi i 30 år. Det fungerar inte i evighet.
  Det är statens ansvar att vara långsiktig och inte överlåta åt kommande generationer att betala lån villaägare tagit för att få bo i en villa vi egentligen inte har råd att bo i.

 22. Nemesis Divina skriver:

  solsburyhill

  Hur vill du kommentera de sensationella uppgifterna ang. Fotbolls VM 1958 som Peter H försåg oss med igår.
  Själv var jag sömnlös hela natten, helt omskakad!

  http://www.konspiration58.com/default.php

 23. fairymary skriver:

  Om felrapporteringg inom vården…..käre lullare…..jag har aldrig varit på ett kärnkraftverk och har därför ingen möjlighet att jämföra….

  Det jag har att anföra i frågan får ses mot bakgrund att jag med ”själ och hjärta” hängivit mig åt vårdarbete i ett helt yrkesliv.

  Jag tror att det var Christina Doctare som för många år sedan skrev en artikel i läkartidningen med rubriken ungefär: ”att så många välvilliga människor kan göra så mycket fel”: Hon rapporterade från en egen sjukhusvistelse.

  Jag tycker att hennes rubrik sätter fingret på ideologin i sjukvården….det är väl den du frågar efter, käre lullare?

  Det kardinalfel vårdpersonal gör är att de tänjer sig och tänjer sig och tänjer sig. Få är de läkare som avgått i protest mot att kraven från politiker och administratörer inte rimmar mot resurserna.

  Och när man tar på sig för mycket arbete är det snubblande lätt att någonting går fel. Att sätta sig ner och göra avvikelserapporteringar tar också tid från den tid man inte har. Därmed inte sagt att det inte är rätt väg att gå…..bara någon drar rimliga slutsatser av vad avvikelserapporteringarna står för.

  Ett fenomen som uppträdde under mina senare år var ”kvalitetssäkring”. Vällovligt…..men att säkra kvalitet i mänskliga möten är vanskligt.

  Det är som jag ser det väsenskilt att arbeta med mänsklig svaghet (som man faktiskt gör i sjukvården) jämfört med att arbeta med teknikaliteter. När arbetets fokus är mänskliga möten kommer det in mekanismer som berör samspel människor emellan….och där är vi inne på djupa vatten…..

  var det svar på din fråga, Dee Dee?

 24. Kachina skriver:

  ”Livskriser medicineras inte bort. En kris som vi får gå igenom genom att gråta, sörja, prata etc. läker och lämnar oss som en mognare och visare människa.”

  Det finns flera typer av livskriser, grovt indelat i de som härstammar i nuet (sorg etc.) och de som härstammar från fruktansvärda händelser i barndomen/ungdomen, som förträngts djupt i det undermedvetna och gradvis börjar göra sig påminda i femtioårsåldern.

  Symptom kan lindras med medicin. Nuets livkriser kan behandlas med terapi och tid, men de som legat lagrat i det undermedvetna är oerhört svåra att behandla och veta hur man gör rätt, eftersom den kommer fram bitvis. Medan den ena biten behandlas dyker nästa bit upp och förändrar karaktären på krisen.

  Psykiatriker och psykologer står inför oerhörda problem och jag tycker det är fel att anklaga dem för slentrianmässig medicinering. Det handlar oftast om ”brandkårsutryckning” eftersom krisen ständigt ändrar karaktär. Detta gäller alltså där det förträngda tränger upp till ytan. Livskriser som har sitt ursprung i nuet torde däremot vara lättare att behandla framgångsrikt. Där handlar det mest om terapi och tid, där vår nya ”kvasinazi-lag” om tre månader, sex månader, tolv månader och trettiomånaders definitivt inte ryms inom det som kallas mänskligt beteende.

 25. fairymary skriver:

  Innan jag går att möta dagens utmaningar bortom räckhåll för datorn kan jag inte låta bli att länka till vad jag själv skrev i min blygsamma blogg igår……som kommentar till Josefs inlägg ovan

  http://fairymary.wordpress.com

 26. solsburyhill skriver:

  Nemesis

  Jag trodde ämnet för dagen var den pågående finanskrisen och dess rapportering i massmedia.

  Kanske några intelligenta inlägg/synpunkter på ifrågavarande ämne?

  Denna dag var hittills ett totalt slöseri med makeup.

 27. Kachina skriver:

  nemesis

  Sök psykiatrisk hjälp. Det är allvarligt med så omskakande insikter. 1958 har aldrig funnits. Hela det året spelades in i Hollywood och lades in i kartoteket efter 1957, så i verkligheten lever vi egentligen i år 2007. Seså, nu behöver du VERKLIGEN hjälp. Ring akuten 🙂

 28. goteborgslullaren skriver:

  Fairymary

  Du vill inte förstå andemaningen i vad jag försöker säga.
  Var då vänlig och läs Peter H:s inlägg 9:11 en gång till – om du inte förstår innebörden i vad han skriver, så vill du helt enkelt inte förstå.
  Hjärnkapacitet är jag övertygad om att du har (i överflöd).

  Vänligen 🙂

 29. LatentEnergi skriver:

  Fråga till t.ex. solsburyhill (men inte Nemesis typer tack)

  Kan någon förklara varför dollarkursen gått upp med 11% de senaste 2 månaderna?
  Stödköps dollarn? Borde den inte snarare falla?

 30. Helena Palena skriver:

  solsburyhill: Kanske ormen börjar käka upp sitt eget huvud nu…

 31. Nemesis Divina skriver:

  Kachina

  När man läser de kloka kommentarerna från Peter Hammarberg och Göteborgslullaren
  törs jag knappast bege mig till ett Akutintag och påstå att jag saknar hela året 1958 för då kanske dom proppar mig full med psykosmedlet Risperdal (äldrevårdens egen ”ryssfemma”).
  Avslutande fråga till dig får bli huruvida det är möjligt att så här i efterhand spela upp alla de 365 dagarna från det försvunna året 1958 digitalt?
  Eller sätta FRA- lagen stopp för det?

  🙂

 32. fairymary skriver:

  Bäste lullare, jag återkommer…..livet utanför datorn pockar på uppmärksamhet…..

 33. Kachina skriver:

  lullaren och peter.

  Era inlägg avslöjar er oförmåga att skilja på äpplen och bananer. 🙂 (Typiskt Jönsson-liga)

  Jag tror visst att flygvapnets och Ringhalls metoder kan appliceras på akut-sjukvården och medicinsk behandling. Det handlar helt enkelt om att sortera lego-bitar, skrutor och kanyler, blindtarmar och hjärtinfarkter.

  Men, jag fick för mig att er kritik gällde slentrianmässig medicinering inom psykiatrin!

  Där finns inte ettor och nollor. Inga legobitar. Där finns själar som inte går att ta på och som Alliansen, avlad ur Sculls and Bones, ännu inte kommit till insikt om att den existerar.

  Lektion ett:

  Hjärnan är INTE en generator som alstrar tankar, utan ett filter som begränsar medvetandet genom de intryck som präglats in i den från omvärlden. Du är det omgivningen gjort dig till. Du BLIR den du ÄR först när du hittar det lilla ljus inom dig själv som är ditt innersta väsen, ofta dolt under tjocka lager av världsliga intryck.

 34. Kachina skriver:

  nemesis

  ”….är möjligt att så här i efterhand spela upp alla de 365 dagarna från det försvunna året 1958 digitalt?”

  Nej, både Echelon, FRA, trilateralerna och bilateralerna har förseglat orginalet i hundra ton bly och förvarar det på hemligt ställe. Sök du hjälp, jag tror att de kommer att förstå dig och sätta in tyngre grejer än Risperdal.

 35. goteborgslullaren skriver:

  Kachina 10:29

  Eftersom du lägger upp bollen på straffpunkten kan jag inte låta bli att kommentera ditt inlägg enl. följande 🙂

  Av hela vår soliga värld
  önskar jag blott en trädgårdssoffa
  där en katt solar sig…
  Där skulle jag sitta
  med ett brev i barmen,
  ett enda litet brev.
  Så ser min dröm ut…

 36. Kachina skriver:

  Jag hoppas att din dröm går i uppfyllelse. 🙂 (Men, dregla inte på brevet)

  I övrigt, vad säger du nu när den marknadsliberala kapitalismen, liksom planekonomin, grävt sin egen grav. Vad har vi att ta till, annat än blandekonomin?

  Behöver du själavård, nu när din stora idol i väster förlorat både det politiska och ekonomiska världsherraväldet? (Till och med Carl Bildt har insett det, har du?)

  Är det inte hög tid att vi återigen tar itu med EU-bygget? Någon på Bildts blog frågade vart vi nu skall vända oss när vi i WEuropa får geopolitiska problem. Måste vi vända oss till någon annan än oss själva?

  Det är bråttom nu. Du brukar väl umgås med Sarkozy. Säg åt honom att EU är viktigare än champagne och bisletter.

 37. Josef Boberg skriver:

  KaChina – Apropå Dina skrivna intellektuella tankar ovan: ”Hjärnan är INTE en generator som alstrar tankar, utan ett filter som begränsar medvetandet genom de intryck som präglats in i den från omvärlden. Du är det omgivningen gjort dig till. Du BLIR den du ÄR först när du hittar det lilla ljus inom dig själv som är ditt innersta väsen, ofta dolt under tjocka lager av världsliga intryck.” – slut citat.

  Just BINGO ! 🙂

 38. Peter Hammarberg skriver:

  Kachina och FairyMary

  Jag har inte riktat någon kritk mot någon slentrianmässig förskrivning av psykofarmaka. Jag ställde en fråga till yrkeskvinnan Fairy Mary om den ökade förskrivningen berodde på
  * slentrian
  * ett ökat behov (dvs befolkningen har blivit psykiskt sjukare)
  * behoven har funnits även tidigare men inte preparaten.

  Jag avslutade med en egen reflektion, nämligen att den ökande förskrivningen kanske till delar kunde bero på att händelser och företeelser som tidigare betraktades som en naturlig del i en människas liv, något man fick acceptera och lära sig leva med, nu ofta beskrivs som en livskris som kräver terapeuter och piller. Detta var dock min högst personliga reflektion som inte på något sätt tar bort mitt intresse för Fairy Marys svar.

 39. Kachina skriver:

  ”……företeelser som tidigare betraktades som en naturlig del i en människas liv, något man fick acceptera och lära sig leva med,”

  Numera drabbas bara en person. Tidigare drabbades en hel släkt om en i släkten togs in på ”sinnessjukhus”, både socialt och ekonomiskt. Samhället stötte ut, därför gömdes problemet och de fick ingen hjälp.

  Sedan är jag helt övertygad om att de psykiska problemen ökat lavinartat efter sossarnas införande av Thatcherismen, där arbetskamrater blev konkurrenter i en individuell tävling med årlig målgång i, individuell lönesättning.

  Intrigerna, bakom ryggen agerandet, spreds som ett virus genom arbetslivet. Friska blev sjuka, ofta utan att förstå varför, bara konstatera att signalerna från omgivningen hade en annan ton och nyans. Spelet bakom ryggen har de flesta inte en aning om än idag.

  Så går det, när det förväntas att människan skall återgå till djurstadiet. Dårar äro de som hyllar Reagan och Thatcher. Värre skadedjur än dessa har inte skådats sedan Hitlers tid.

 40. solsburyhill skriver:

  LatentEnergi 10:18

  En av många förklaringar till varför dollarn förhållit sig stark och t.o.m. stärkts trots pågående ”kris” på hemmaplan är bl.a. att det föreligger en hel del lån och obligationer med förfallodag vid kvartalsskiftet som inte rullar vidare. Låntagare och banker måste därför få fram hundratals miljarder (700?) dollar för att betala tillbaka dessa. (Enligt denna förklaring var det informationen om detta som utlöste den senaste vågen i finanskrisen för en månad sedan.)

  Efterfrågan på dollar ökar och när man lånar svenska kronor för att växla till sig dollar så blir resultatet att kronan sjunker.

  Vad tror du kommer att hända nu när långivarna får tillbaka sina pengar? Kommer de att investeras i amerikanska statsskuldväxlar?

  Vad det hela handlar om här är att ge skenet av att USA´s ekonomi inte alls är i så dåligt skick som vissa vill göra gällande. Dollarns värde inflateras genom konstgjord andning. Man behöver inte vara speciellt insatt i ämnet för att snabbt förstå att detta ej kan hålla i det långa loppet (jfr förhållandet fiktiv vs real valuta). Men, såvida ej något oförutsett inträffar dessförinnan, kommer man hålla skenet uppe fram till presidentvalet.

  Det finns många andra förklaringar till dollarns nuvarande styrka, men det finns det kanske anledning till att återkomma till i ett senare skede.

 41. solsburyhill skriver:

  Det står nu klart att efter det att mer­parten av ledamöterna i representanthuset tagit ledigt för det judiska nyåret, går nu ledarna i representathuset tillbaka till förhandlingsbordet för att förbereda en ny omröstning av den tidigare avfärdade räddningsplanen. Detta sker troligtvis i morgon, torsdag.

  Frågan är nu vilken riktning förhandlingarna ska ta. En variant som diskuterades i går var att finans­minister Henry Paulson skulle göra ytterligare efter­gifter mot sina repub­likanska partikolleger och bygga ut planen för en parallell privat lösning, där bankerna kan köpa försäkringar för sina bolånepapper i stället för att gå till regeringen och be om hjälp.

  Men i går förekom också en rad förslag som snarare handlar om att satsa mer skattepengar. Barack Obama föreslog att insättnings­skyddet ska ökas från 100 000 till en kvarts miljon dollar. Andra förslag har varit olika program för att hjälpa individuella husägare som kämpar med sina lån.

  Republikanerna stoppade förslaget i måndags för att de inte vill se skattepengar användas för att rädda bankerna, men effekten av detta kan ironiskt nog bli den motsatta.

  ”En effekt kan bli att demo­kraterna säger att de kan få igenom lagen med fler liberala röster, men nu har priset gått upp”, skriver konservativa Wall Street Journal på sin ledarsida.

 42. Nemesis Divina skriver:

  Tänk vilken oerhörd kunskap vissa orkestermedlemmar visar upp!

  Speciellt vissa av dem, nämligen de som hanterar slagverken!

 43. solsburyhill skriver:

  Den pågående föreställningen ”När ett NEJ blir ett JA” för osökt tankarna till Irlands folkomröstning av Lissabonfördraget…

 44. Kachina skriver:

  Är du avundsjuk, nemesis?

 45. solsburyhill skriver:

  Jag trodde att jag ville ha en karriär. Men det visade sig att jag bara var ute efter lönen…

 46. Nemesis Divina skriver:

  Kachina 12:39

  Absolut inte.
  Själv sitter jag och funderar över detta, kanske kan du hjälpa mig?
  Tror i alla fall ett de flesta skandinaviska banker kunde arbeta efter denna princip?
  Är lite osäker men du får gärna komma med en second opinion!

  ln (1 + x) = x – x² / 1 + x² / 2 – x² / 3 + … (-1 < x <= 1)

 47. Carl norberg skriver:

  Av någon anledning så bildas nu fraktioner med separata målsättningar både här och var…

  http://fordemocraticreform.wordpress.com/

  Är detta formeln för att skapa värden av inget menar du?

 48. Carl norberg skriver:

  Lustigt att se någon självmant på den banan som nu Herr Hammarberg inträtt.

  Det är som att se en färgblind fösöka beskriva för andra hur en färg ser ut.

  Det vore ännu lite lustigare att se trallgöken diskutera betraktelsen av självets olika problemställningar.

 49. Nemesis Divina skriver:

  Carl N
  Nej, värdestegringen ligger inbyggd i själva interfolieringsmekanismen. Det är ju detta som är själva poängen.

 50. Carl norberg skriver:

  Jag skrev aldrig att beskrivande sker i bilder, eftersom jag inte tyckte att detta behövde förtydligas vidare, vilket innebar att jag glömde att jag skriver för många som är färgblinda.

  Ps.Detta kommer Kachina tycka var väldigt bra skrivet av mig Ds.

 51. Carl norberg skriver:

  Men som bekant är så förblir ingenting, just ingenting.

 52. Nemesis Divina skriver:

  Carl N

  Inte visste jag att du och dina kumpaner hade en egen hemsida. Varför har du inte nämnt det tidigare?
  Går affärerna bra? Tar ni emot betalningar i US Dollar?

  http://www.trumslagaren.se/Shop/Index.php

 53. Carl norberg skriver:

  Dödsguden lätt pretentiösa val av namn, för osökt tankarna in på hävdelsebehovens arena, och se där finner man snabbt på argument som uppvisad kunskap, jaha ja.

  Förståelse som begrepp är måhända inte så populärt att lyfta fram.

 54. Carl norberg skriver:

  Niklas David 1:33

  ………………………………………………………………

 55. Nemesis Divina skriver:

  Trollkarl 4:48

 56. goteborgslullaren skriver:

  För första gången någonsin gick jag in på den lille trumslagarpojken av 1:a gradens hemsida och den tanke som slår mig är då:
  Trummisen kan väl i alla fall inte tillhöra cigarettmaffian?

  Jag tror naturligtvis inte det men bara att något får mig att tänka så känns en aning olustigt.

  Ska kolla upp med Robban 🙂

 57. goteborgslullaren skriver:

  Forts. 1:54

  Det som speciellt fick mig att tänka på ev. sammankopplig med cigarettmaffian var följande stycke – ett stycke som är så allvarsamt att man bör stå upp när man läser det!
  ————————————————————————————–
  Vad denna fraktion av Bilderberg och Trilateral medlemmar, har som sitt uttalade mål är att utplåna alla de spår av nationell suveränitet, som har sitt ursprung i den Westfaliska freden 1648 och då även grundandet av den amerikanska republiken 1776–89.
  ————————————————————————————–

  Long, long live love – sjöng den då bissiga starletten Sandie Shaw på 60- talet 🙂

 58. Carl norberg skriver:

  Ja du kommer garanterat att finna på olustigheter, och jag har den respekt jag förtjänat av dem som visar mig denna.

 59. goteborgslullaren skriver:

  Tlg 2:04

  Se och hör den lilla starletten

 60. Carl norberg skriver:

  Att du är historielös behöver du inte belysa, det vet nog alla redan.

  Men nu kan du ju veta att dessa två institut, syftade till både humanism och till liberala värden. Och att känna sin historia eller härkomst kan ju vara bra, om man vill veta var man befinner sig.

  Men som sagts, så ser jag fram emot dina första stapplande debattsteg på själens arena.

 61. solsburyhill skriver:

  De som förväntar sig några sakliga debattinlägg från lullaren väntar förgäves. Han kallar ju sig inte lullaren för inget.

  Låt han sitta där under korkeken och lukta blommorna samt tugga på korken från en tömd Rotkäppchen.

  För att tala om något annat så läste jag precis på DI att CB inte längre är välkommen till Moskva. Han har uppenbarligen fått nobben från regeringshåll efter sitt ställningstagande för Georgien och efter uttalandet som liknade Rysslands agerande med Hitlertysklands.

 62. Helena Palena skriver:

  Är det någon som vet varför arbetarna tågar under röda fanor 1 maj? Röd fana betyder som bekant Rotschild…

  Säger 1 maj 1766 något?

 63. Helena Palena skriver:

  Bildt har nog satsat på fel häst – men det gör inget – han käkar ju lunch med Kissinger och gänget! Han har sitt på det torra även om han förlorar sitt anseende på kuppen.

 64. kerstin skriver:

  Solsburyhill. I Expressen kan du läsa att Carl Bildt är välkommen till Ryssland.
  Vem ska man våga tro på? Personligen lutar jag åt att följa Bildts blogg för att få veta sanningen.

 65. mrmhalland skriver:

  På hans bloggidag står att han blivit nobba att besöka Ryssland.
  Eftersom det inlägget inte är borttaget av moderatorn gissar jag att det är sant.

 66. solsburyhill skriver:

  kerstin

  Mycket riktigt. Förvirringen är total. DI hänvisar i sin tur till Aftonbladet. Har även sneglat på CB´s blogg för att se vad källan själv har att säga.

  Det torde emellertid förhålla sig så att CB genom sin tämligen aroganta hållning gentemot Ryssland trampat rejält i klaveret och han bör då ej heller bli speciellt förvånad om han ej är välkommen i Ryssland. Dylika uttalanden som han gjort anstår inte en diplomat och tillika utrikesminister.

 67. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Carl Bildt skriver sina inlägg på sin blogg och dom kan inte moderatorn ta bor. Bara kommentarerna. Det är det som är själva vitsen med en blogg – att man skriver inlägg. Det märkliga är att han låter någon sköta kommentarerna.

  Vi tror att det är Carl Bildt som bestämt att vissa ska stängas av och att vissa kommentarer ska tas bort. Men, tänk om det i själva verket är så att några har tagit Bildt i öronen och bestäm att andra ska sköta kommentarsdelen. Alltså kan man säga att Bildt själv är utsatt för censur.

  Det är klart han är utfrusen hos Putin & Co.

 68. Helena Palena skriver:

  ta bort ska det stå…

 69. mrmhalland skriver:

  Ja Helena, jag har fattat poängen med en blogg 🙂
  Det var just en kommentar jag refererade till.

 70. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Men du skrev inlägg…

  Kan meddela att Ians blogg håller på att sega sig opp – nu ligger den på 51:a plats. Bildts ligger på första, andra, tredje – det varierar lite.

  Bra marscherat Wachtmeister! Keep up the good works…

 71. kerstin skriver:

  Varför verkar debattörerna på Wachtmeisters blogg så kränkta över att ha blivit ”refuserade” på Bildts blogg? Efter att ha skummat Bildts blogg kan man inte komma till annan slutsats att flertalet ägnat sig åt allt annat än ämnet för rubriken. Bloggen verkar ha blivit en slags slasktratt för ledighetskommittén med hyggliga pensioner och karaktärer med mycket vilja och liten övrig verkstad.

 72. fairymary skriver:

  Bäste lullare!

  Jag lovade återkomma till vårt meningsutbyte i förmiddags om avvikelserapportering i sjukvården jämfört med i kärnkraftverken….

  Först: gick inte debatten emellan oss snett när vi förflyttade oss från mitt inlägg att jag menar att man förskriver alltför mycket psykofarmaka i sjukvården till att diskutera avvikelserapportering?

  Förskrivning av antidepressiv medicin kan inte avvikelserapporteras så länge det finns ett konsensus i läkarkåren att det är rätt behandling. Min åsikt skiljer sig från detta konsensus.

  Jag menar att det är ett uttryck för att min yrkeskår är:
  1. alltför manipulerad av läkemedelsindustrin och
  2. synnerligen hårt pressad av att trycket på såväl öppenvård som psykiatri och barnpsykiatri är enormt av människor i alla åldrar som inte mår bra, sover dåligt, har ångest, nedstämdhet, smärta eller andra stress-symtom.

  Om avvikelserapportering har jag ingenting att invända i princip. Jag vill bara påpeka att medicin inte är någon exakt vetenskap även om många önskar att så vore…..Mätarna i ett kärnkraftverk kan inte jämföras med kroppens signalsystem.

  Om vi nu fortsätter att prata förbi varandra så välkommen igen så att vi kan mötas i vad vi egentligen debatterar…….

 73. Kachina skriver:

  Kerstin

  Det var ju länge sedan vi slängdes ut och våra alster är sedan länge raderade, så om du nu skummar Bildts blogg och finner den vara, ”en slags slasktratt för ledighetskommittén med hyggliga pensioner och karaktärer med mycket vilja och liten övrig verkstad” så kan jag hålla med. Den var bättre förr, då den var fylld av en livlig debatt över vida perspektiv.

  För er som älskar att vistas i trånga tunnlar är den ju alldeles utmärkt. Sedan skall du inte klaga på de som skriver där och kalla dem ledighetskommitén. Efter pensionen kommer döden och något måste de få göra medan de väntar. 🙂

 74. solsburyhill skriver:

  kerstin

  Personligen känner jag mig inte alls kränkt av att ej längre kunna kommentera på CB´s blogg. Tvärtom, avknoppningen kom happigt och utan förvarning, vilket fick mig till insikt om både det ena och det andra. Dessutom är jag inte särdeles intresserad av att tillhöra föreningen för inbördes beundran.

  Men, visst har du en poäng. Nämligen att debatterna på CB´s tråd ej alltid höll sig till vederbörande rubrik och bitvis spårade ur rejält. Sådant händer, men det behöver nödvändigtvis ej alltid vara något negativt.

  Om detta var anledningen till att folk blev avknoppade (däribland jag själv) kan jag inte bedöma, enär utgallringen tycktes ske efter hipp-som-happ-principen. Naturligtvis står det CB fritt som blogg-innehavare att sålla bland trollen, men att så skett relativt inkonsekvent tror jag en hel del här kan vara överens om.

  Slutligen tror jag att den verkliga anledningen till att vissa avknoppades har mer att göra med den kritik som ibland riktats i samband med CB´s inlägg och vissa för honom obekväma sanningar.

  Kan man inte ta kritik på rätt sätt är det kanske inte så smart att sätta upp en blogg.

  Karln tål ingen kritik.

 75. kerstin skriver:

  Solsbury. Bildt ansåg sig nog tvungen att ”städa” sin blogg från personer som använde hans öppna forum för egna syften i alltför hög utsträckning. Carl Bildt är dock Sveriges utrikesminister och bör, med all rätt, upprätthålla en viss status på sin blogg. Den kan och ska inte bli ett forum för utrerade politiska uppfattningar som Bildt i sin egenskap av utrikesminister har att förhålla sig till. Etisk rensning kanske man kan kalla det.

 76. Helena Palena skriver:

  Som jag skrev ovan tror jag inte att Bildt ville ha det så här. Han är kung över sin blogg och sina inlägg – men kommentarerna sköter moderatorn plus högre makter. Han måste som utrikesminister hålla stilen.

  Allt som inte hör till ämnet – och allt som avslöjar spelet bakom kulisserna måste bort.

 77. mrmhalland skriver:

  Helena,

  Så många avslöjanden om spel bakom kullisserna var där väl inte ?
  Mycket spekulationer däremot, inte helt sällan smått fantastiska sådana.

 78. Philippe Ohlund skriver:

  kerstin:

  Visst tror jag att alla de som bidrog till en livlig debatt på CBs blogg kände sig kränkta när de blev refuserade och utslängda och säkert lite ledsna också, bl a jag.

  Det som jag däremot tycker är särskilt allvarligt är att svensk utrikespolitik verkar skötas av mycket labila och stingsliga personer.

  Själv sitter jag ju lite utanför det slutna svenska rummet sedan en tid tillbaka och härifrån ser jag hur oerhört värdefull Ian Wachtmeister nu är.

  Carl Bildts bloggcensur har säkerligen med Georgienkrisen att göra och där är han enligt mångas mening helt fel ute.

  Vari ligger vinningen med att i egenskap av utrikesminister reta upp ryssarna helt i onödan med både osakliga och osmakliga Hitlerjämförelser exempelvis?

  Får en utrikesminister vara hur obalanserad och partisk som helst?

  Och varför har man en blogg och varför är man politiker om man är helt ointresserad av annorlunda infallsvinklar?

 79. Kachina skriver:

  ”Bildt ansåg sig nog tvungen att “städa” sin blogg från personer som använde hans öppna forum för egna syften i alltför hög utsträckning.”

  Det kan jag ha förståelse för. Jag hade tydligt klargjort att jag använde hans blogg i MINA syften, vilket syftet var (hindra Alliansen) och varför ((deras stigmatisering av folkgrupp.)

  Jag är inte kränkt av att ha blivit utslängd. Däremot är de demokratiska värdena kränkta.
  Människor blev kränkta i Alliansens smutsiga valrörelse och blir kränkta genom Alliansens hafsiga lagstiftning. Alliansen kunde inte bemöta anklagelserna, därför gjorde Bildt som Stalin. Han skickade dissidenterna till en virtuell arkipelag.

  Sedan bör du Kerstin och alla andra av Alliansens medlöpare veta, att Sculls and Bones, dit Bush och flera av världens politiker hör, har samma emblem som SS-trupperna hade på sina svarta uniformer. De uttrycker även samma värderingar, att vissa folkgrupper är mindre värda.

 80. Peter Hammarberg skriver:

  Kachinas demokratiska värden kränktes då han slängdes ut från CB blogg. Jag undrar, för att ta några för Kachina näraliggande exempel, hur kommunpolitiker från Ersmark, Kåge, Sörsidan och Ostvik och som tillhör något av allianspartierna känner sig då de anklagas för att dela värderingar med nazismens mest ökända hantlangare. Undrar om inte Leif Holmqvist (c) från Kåge skulle känna sig djupt kränkt om han fick reda på att han är en anhängare till die SchutzStaffels tankegods.
  Här kan man verkligen tala om att kränka sina medmänniskor. CB, du är chanslös!

 81. Nemesis Divina skriver:

  Den lille mannen från Byske har känt sig kränkt ända sedan domen i Länsrätten på
  90-talet. Han skyllar på allt och alla, från Georg Soros till Musse Pigg.

  Därför bör man ta alla hans kommentarer med stora nypor salt, både de rent osmakliga – ni vet vilka – som de mer oförargerliga som handlar om lokala tvister med
  sommargrannar i Byskereservatet och ersättningsfrågor för div. svartjobb,

 82. Carl norberg skriver:

  Nemesis Divina, har bara intressanta sakargument, eller?

  Och den psykologiska analysen, den är ju av exakt samma kvalité.

 83. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Du har tyvärr inte sett igenom spelet. Du är mer pro Carl Bildt – det kan man se på dina kommentarer hos Bildt. Skulle det bara bli såna ”medlöpare” som dig som kommentatörer så skulle debatten genast bli tråkig och medioker.

  Om du inte har fattat vad solsburyhill och Carl Norberg t ex bidrar med så är det inte så mycket att göra. Att bara kalla allt som inte är comme il faut och gängse för konspiration är att göra det för lätt för sig.

  Har du aldrig undrat över varför Carl Bildt är med på Bilderbergmötena och varför han absolut måste kuta upp till Henry Kissinger på Park Avenue i New York för en timmes samtal fastän han har fullspäckad agenda och med andra ord har elden i baken?

  Carl Bildt är utrikesminister i Sverige och han ska företräda oss i världen. Henry K verkar nästan ha status som främmande makt eftersom Bildt skriver på sin blogg att dom ska träffas? Man kan också undra om Carl Bildt bloggar som privatperson eller som företrädare för Utrikesdepartementet. Jag tror Carl Bildt sätter lite myror i skallen på sin chef: Fredrik Reinfeldt.

  Carl Bildt skrev i ett inlägg att han skulle träffa HK – men han har inte kommenterat besöket. Varför var det så viktitgt att då tala om att han skulle ränna upp till Henry? Vilken signal ville han sända?

  Det ovan skrivna ska jag göra ett inlägg av på min blogg.

 84. Helena Palena skriver:

  Det slår mig nu att HK också kan betyda Huvudkontoret!

 85. ollemunter skriver:

  Den glider i måååååll, men ni glider från ämnet allesammans, synes det mig som.

  Jag gjorde bara den noteringen som hastigast, kan ju ha fel förstås.

 86. Helena Palena skriver:

  ollemunter: Och….

  Det här är ingen myndighetsblogg – och populära bloggar blir gärna en chat! So what!

  Är du någon slags sedlighetspolis, eller…

 87. solsburyhill skriver:

  Så har då senaten fått säga sitt om räddningsplanen, som kommer att injicera ytterligare 700 miljarder fiatpapper i finanssystemet. Beslutet fick säkert Bailout Bernanke och hans Plunge Team att gå i extas.

  Nu är planen tillbaka för en andra omröstning i representanthuset, vilken kommer att ske senast fredag kväll.

  Bush underströk i ett tal i går vikten av att denna plan går igenom. Om reaktionen blev den han förväntade sig, vet jag inte. Men med ett ordförråd som skulle få en treåring att rodna, ständiga upprepningar av intetsägande uttryck och en total oförmåga att kunna bilda sammanhängande och begipliga satser, vet man inte om ska skratta eller gråta…

 88. Kachina skriver:

  ”Den glider i måååååll, men ni glider från ämnet allesammans, synes det mig som”

  Jodå, men det tände brasan.

  nemesis

  Du har fel. Jag blev helförbannad tre minuter in på inslaget när Alliansen presenterade sig själva efter ”överläggningar” hemma hos Maud. Jag är helförbannad än och det ökar varenda gång de öppnar käften i ”Jönsson-ligan” och släpper ur sig nya Moment22-direktiv.

  Alliansens medarbetare i Kågedalen skall känna sig precis som vad de är, medlöpare.
  Det finns en gräns för tanklösheten och fogligheten, där man väljer att kliva av eller glida med. De finns kvar än, klara i huvudet, de som upplevde stämningarna mot vissa grupper på 20/30-talet, Moment22-projekt (mäta skallar), lobotomi, rena och förädla rasen, skilja ut och premiera eliten,……..tidevarv då ryggmärg och reptilhjärna sitter i högsätet. USA har levt under det tankesättet i åtta år,….. med fritt fall. Alliansen är en valp ur den republikanska kenneln och ingen kan väl påstå att valparna därifrån dresserats att använda frontalloben.

 89. Helena Palena skriver:

  Kachina: Jag fattar inte ditt ensidiga hackande på alliansen. Va fan – skulle det vara bättre med den gamla nomenklaturan vid ratten?

  När borgarna tog över makten höll allt att gå käpprätt åt helvete. Det var fyra personer som jobbade och som försörjde sex. Kan ett samhälle gå runt på det? Jo, med bidrag så klart. Men vi lånade ju pengar till detta. Så något måste ju hända.

  Däremot gillar jag inte att vi säljer ut statliga bolag till andra stater. Det är ju svenskar som under långa tider slitit ihop till välståndet i Sverige. Men så sant som det är sagt – borgare eller sossar – alla hamnar så sakteliga under ett nytt globalt välde.

 90. Peter Hammarberg skriver:

  Kachina tycks tro eller tycka att detta är roligt; dels att polemisera med sig själv (och det kan väl gå an), dels att slänga ur sig anklagelser om nazismanstrykning mot svenska politiker, från ersättaren i miljönämnden i Hyltabruk till regeringsmedlemmarna.
  Bara för att han ogillar den förda regeringspolitiken tar han sig friheten att nazistämpla hundra-, ja kanske tusentals fritidspolitiker från norr till söder.
  Egentligen borde han väl nazistämpla majoriteten av valmanskåren också, eftersom de röstade som de gjorde för att få en regering som gör precis det den gick till val på.

  Jag vet att man inte ska argumetera med Kachina i denna typ av frågor, om ens om några, men detta uppförande är så osmaklig, gör mig så i grunden upprörd. Denna totala brist på respekt för demokrati faller dock helt tillbaka på Kachina själv; han använder ett sätt att argumentera som om han gått i skola hos Herr Goebbels och visar därmed att hans tolerans mot dem med andra åsikter ligger på samma nivå.

 91. Helena Palena skriver:

  solsburyhill: Vi får hoppas att representanthuset röstar ner igen. Ha, ha, ha va´det skulle vara kul! Nancy Pelosi verkar vara en tuffing.

  Bush är inte värdig sin postion – han pratar i staccato – men enligt vissa är han smartare än man kan tro. Men okey, har man haft en pappa som också varit president och har oljeintressen i Arabien och köper röster i Florida – då blir man president.

 92. Kachina skriver:

  Helena

  Persson-regimen var inget att hänga i julgran och det är väl ingen som saknar den. Men, jag ersätter inte ett dåligt redskap med ett redskap i ännu sämre skick. Jag har under mitt liv hört hur kommunismen och socialismen skulle gå i konkurs och att den marknadsliberala kapitalismen var den framtida lyckan.

  Nåväl, kommunismen föll och drog med sig socialismen i fallet, eller skall jag säga blev nedknuffad av kapitalismen i samma grop och fram växte den kapitalistiska Thatcherismen.

  Denna kapitalism har gjort konkurs två gånger på trettio år, utan att aktörerna eller finansiärerna (skattebetalarna) fattat det. Vi måste alltså göra något annat.

  Att fyra skulle ha försörjt sex är en Timbro-produkt, men så kommer det nog att bli om vi inte inser att maskinerna gör allt mer av arbetet samt om vi låter datorerna fortsätta att sköta det politiska tankearbetet. En hel arbetsdag är inte och kommer inte i någon framtid att vara åtta timmar, om vi inte återgår till grottsamhället och jobbar mellan soluppgång och solnedgång. (Då får folket i Kiruna ledigt på vintern och säkert kommer någon att reta sig på det 🙂

  Jag är inte själv drabbad av Alliansens politik, men jag mår illa av att se andra lida av den fullständiga galenskap som drabbat socialstyrelsen. Jag kan inte må bra, medan andra lider. Så enkelt är det.

 93. goteborgslullaren skriver:

  Kerstin,

  Du har på denna blogg fört fram synpunkter ang. Carl Bildts blogg.

  Nedanstående kommentar från mig medförde att jag omedelbart stängdes av, vilket tyvärr har medfört att min syn på Carl Bildt delvis har förändrats – jag är fortfarande fullt införstådd med att en åtstramning av CB:s blogg var helt nödvändig men att adjutanten, herr Eriksson på UD (efter CB:s instruktion?), skulle komma att tillämpa en godtycklig ”hipp-som-happ-bedömning” in absurdum har fått mig att fundera en hel del över Carl Bildts attityd.
  Naturligtvis anser jag att i rollen som bloggägare ska CB sätta sitt eget regelverk men rollen som ägare medför i mina ögon (och många andras) också att man uppvisar ett trovärdigt ägaransvar.

  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

  Bertil Torekull gjorde, som vi alla vet med facit hand ett stort misstag, när han i en stort uppslagen debattartikel kritiserade Carl Bildt för att ha startat en egen blogg.
  En total felbedömning.

  Carl Bildt gjorde tyvärr i mina ögon ett stort misstag, när han överlät ansvaret av den pågående upprensningen på bloggen till en person som verkar väldigt okänslig för nyanser.
  En total felbedömning.

  Resultatet har blivit ett jättefiasko och eftersom Carl Bildt är ytterst ansvarig för bloggen kommer detta att slå tillbaka på honom.

  Det räcker med att som hastigast gå igenom de senaste trådarna för att konstatera att bloggen fullständigt håller på att förlora sin spänst, vilket i sin tur med största säkerhet kommer att leda till allt mindre aktivitet och därmed även till betydligt fallande besökssiffror på sikt.

  En blogg är inget traditionellt, stelt gammalt debattforum som styrs av traditionella, stela gammaldags debattregler, utan en bloggs styrka är den relativa friheten. Styrkan torde också vara att ha modet att avskilja enskilda individer efter en ”sunt-förnuft-princip” och inte som nu genom att på måfå sila mygg och svälja elefanter.

  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 94. goteborgslullaren skriver:

  Kachina!

  Kan du inte försöka sansa dig en aning, dina synnerligen osmakliga nazianspelningar kan inte glädja någon (utom möjligtvis dig själv).

 95. fairymary skriver:

  Käre lullare, eftersom du är på tråden …..läs gärna mitt svar igår 5:16….och kommentera gärna om du vill förstå det jag tycker mig förstå……

 96. Helena Palena skriver:

  Kachina: Vad hade vi innan alla skapade -ismer? Samhällen där människor arbetade och slet i sitt anletes svett. Under miljontals år märk väl.

  Nu kommer Schlingmann att sno sossarnas rättvise-grej också. Hur kul är det på en skala från 1 – 5? Rättvisa – vilket LO-ord! Det finns ingen rättvisa! Naturen är inte rättvis!

  Lullaren: Se mina tidigare inlägg om vem som bestämmer på Bildts blogg.

  En sak är säker – du blev avstängd för att du inte bidrog det bittersta till den politiska debatten. Du skröt bara om att du endast kan tänka dig tjejer under 24 år – och så dina sidenlakan och din jättesäng med läder från Amerika. Tjolahopp va´skitaintressant!

  Men om du nu är affärsmän och har marmor från Carrara i din foajé vill jag kommer ner och se! Du kan väl bjuda in oss alla på en tre-rätters! Det skulle vara kul! För en egen blogg klarade du ju inte av som man kunde hoppa in och fika och värma sig i. När kan vi komma?

 97. goteborgslullaren skriver:

  Fairymary 11:21

  Sorry,
  Såg precis ditt svar och ska givetvis svara dig. Har varit och är fortfarande väldigt upptagen men lovar att återkomma snarast.
  Hilsen
  DDS

 98. goteborgslullaren skriver:

  Helena Palena 11:24

  Normalt bjuder jag på SEX- rätters middag 🙂

  (Förlåt, men kunde inte motstå frestelsen)

 99. nathaliesview skriver:

  Peter H,

  Det är inte Kachina som har brist på respekt för demokrati – det är regeringen! Idag fungerar våra lagstiftade grundläggande fri- och mänskliga rättigheter, mestadels som en display (för att bl a du ska tro att de existerar och hålla dig lugn). Medan rättssystemet har havererat (även i USA) till förmån för NWO, vars politik mest påminner mig om en fd kapitalistisk eugenisk Nazi-regim – och implementerar kommunism var än de kommer åt!!

  Från samma ”kontrollrum” styr regeringen sjukvård vs militära myndigheters angelägenheter och göromål – att utan att du har någon som helst kunskap/kännedom därom.

  Vem är det som har osmakligt uppförande?

  Marshall Thomas: http://www.youtube.com/user/marsboy683

  Later alligator …

 100. Peter Hammarberg skriver:

  Moderatorn verkar ha tagit semester hos CB. Debatten (?) under tråden ”Diskussioner i Strasborg” (CB:s, inte min felstavning) ligger på nivåer under ”den gamla onda tiden”.

  http://carlbildt.wordpress.com/2008/10/01/diskussioner-i-strasborg/

 101. Helena Palena skriver:

  Igårkväll fick jag besök av en Greve i min stuga. Jättekul Han sänder en hälsning till er! Den kan ni läsa här:

  http://parnassen.wordpress.com/2008/09/25/carl-bildt-vs-ian-wachtmeister-ian-tar-over-carls-skribenter/#comment-2707

 102. Helena Palena skriver:

  Peter. Jag skrev och påpekade felstavningen. Kommentaren låg kvar ett tag men sen togs den bort. Nu valsar felstavningen med Googles hjälp över hela världen om och om igen…

 103. kerstin skriver:

  Apropå bloggning: Vid något tillfälle på Bildts blogg nämndes att Mona Sahlin skulle börja blogga. Som jag minns det var det att betrakta som en sensation om så skulle ske. Ett antal damer var närmast i extas över detta.
  Det vore önskvärt om Sahlin kom till skott med det. Hon skulle bli tvungen att bekänna färg, inte endast sina politiska ståndpunkter (luddiga, populistiska, ”kappan-efter-vinden osv) utan även sin förmåga att tänka.

 104. fairymary skriver:

  Grattis Helena till det fina besöket på din blogg. Det gjorde du bra!

  Jag är nog minst lika hedrad av dina besök på min blogg……faktiskt……

 105. bestofmankind skriver:

  kerstin,

  Mona Sahlin skulle kanske blogga. Märk ordet kanske.

  ”Ett antal damer var närmast i extas över detta.”

  Det är din egen uppfattning. Själv tycker jag att det vore kul… faktiskt!

  Helena,

  Tack för nyheten om din oväntade besök i din blogg! Jätte kul verkligen!

  ”Rebeller”…,..hahaha….bättre beskrivning finns inte.
  (Jag tolkar det som en komplimang. 🙂

 106. goteborgslullaren skriver:

  Fairymary,

  Bif. denna länk för din info, delar av innehållet förklarar bättre än vad jag är kapabel till att göra, detta med patientsäkerhet mm. Tror f.ö. att du och jag inte har motstridiga uppfattningar just i detta ämne.
  /DDS

  Klicka för att komma åt dokumentation_Fria%20eller%20f%C3%A4lla.pdf

  Utdrag av bif. länk

  Granne med sjukhuset ligger Ringhals kärnkraftverk. De båda arbetsplatserna utformade tillsammans med Högskolan i Borås en gemensam utbildning om riskhantering. Båda verksamheterna har skyldighet att rapportera incidenter. I fjol rapporterade Ringhals ca 200 händelser, medan vi rapporterar fyra-sex incidenter varje år, berättade chefläkare Carina Forsberg.
  Under 45 års tid har inte en enda människa dött av svensk kärnkraft. Men uppskattningsvis 2 000- 4 000 personer dör av sjukvården varjeår. Vi vet inte exakt hur många. Först i höst kommer Socialstyrelsen med en sammanställning. En skillnad mellan kärnkraften och vården är att misstag som i Harrisburg eller Tjernobyl påverkar många människor och stora geografiska områden.Vårdens misstag drabbar ett fåtal personer vid varje händelse. På en direkt fråga svarade Carina Forsberg att hon tycker att vården ligger 20-30 år efter flyget eller kärnkraftsindustrin i säkerhetstänkande.
  Jørgen Holmboe är läkare och anställd på Statens Helsetillsyn, den norska motsvarigheten till Socialstyrelsen.
  Han sa att en anledning till att vården har svårt att lära av misstag är att personalen, framförallt läkarna, har en så stark ställning. Det finns en föreställning om personalens ofelbarhet och en ovilja att någon ska komma utifrån och försöka lära läkarna något om kvalitet.
  Ett annat problem är ett svåröverblickbart anmälningssystem. Det har funnits ett starkt teknologifokus. Vi har haft olika register för brister i medicinsk kvalitet, för strålning, läkemedelsbiverkningar etc. Jag skulle önska en nationell databas som i England och Danmark.

 107. LatentEnergi skriver:

  5 personer står för 95% av inläggen

  Kristen skrev:
  ”Bloggen verkar ha blivit en slags slasktratt för ledighetskommittén med hyggliga pensioner och karaktärer med mycket vilja och liten övrig verkstad.”

  Det verkar sant, men ”slasktratt” är kanske att ta i.

  Jag hoppas bara dennna ledighetskommite inte är betald för att slasktratta.
  Jag mins att Ian’s möten alltid hade en byfåne lullande omkring för att
  ge mötet ett oseriöst intryck. När inte det räckte så fanns ju även huligansyndikalisterna där, som hade funnit ett lovligt byte att terrorisera.

 108. ollemunter skriver:

  Helena Palena!

  Nej förfan! Jag är ingen polis, tvärtom.

  Har du läst ”Krokodilerna” av Ian, om inte, köp den.

  http://www.bokraven.com/adv_books/13501a.html

  Här kommer sanningarna fram om det mesta. Boken är mycket läsvärd.

 109. Nemesis Divina skriver:

  LatentEnergi och Kerstin

  Jag tror nog inte att någon av kommentatorerna på denna blogg ”ligger samhället till last” genom att kommentera på ”betald arbetstid” e.d.
  Någon/några torde i stället vara synnerligen ”välbeställda” 🙂

  Så var lugna – oavsett om era inlägg bedöms hamna i slasktratten eller ej.

 110. Helena Palena skriver:

  Laten Energi: Ja, nog är din energi latent allt! Och din fattningsförmåga likaså…

  Tänk om vi är entreprenörer – skapande människor som inte ligger samhället till last, den s k närande delen – hela högen!

  Med andra ord bestämmer vi över vår egen tid och kan blogga när fan vi vill!
  Men du kanske är sjukpensionär rentav!

 111. fairymary skriver:

  Bäste lullare igen!

  Tack för ditt svar……länken innehöll massa trevlig information….bl.a. en bild på en till synes attraktiv biskop….jag är lite svag för biskopar…….de är i allmänhet mogna män…..

  …skämt åsido….all jämförelse mellan kärnkraft och sjukvård vad gäller säkerhet haltar…

  ”Under 45 års tid har inte en enda människa dött av svensk kärnkraft. Men uppskattningsvis 2 000- 4 000 personer dör av sjukvården varje år”

  ….kärnkraften är ett system för att ge oss energi. Sjukvårdens arbetsmaterial är kroppar som tillhör lidande människor……

  Självklart ska vi liksom inom trafiken ha någon slags noll-vision…..men det tillhör sjukdoms karaktär att vara farlig för kroppen, i vissa fall livshotande……skulle vi sluta utföra riskfyllda ingrepp skulle kanske färre människor dö av sjukvården men kanske ändå i sjukvården……

  Livet är komplicerat. Fortsätt njuta av livet käre lullare…..och var varsam med kvinnohjärtan….

  Jag kan sätta punkt för vårt meningsutbyte här. Troligen skulle vi förstå varandra allt bättre och bättre om vi fortsatte. Det är trots allt lite off-topic men en viktig fråga för mig…..och för alla som med eller mot sin vilja ”konsumerar” sjukvård.

 112. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Apropå rubriken på den här linan: ”SVT hoppas på värsta möjliga höststorm !”

  Själv har under de senaste timmarna ägnat mig åt att göra lite åt hållet samma sak här, tror jag… 🙂

 113. Carl norberg skriver:

  Med avseende på den inte så lite märkliga åtgärden att ifrågasätta närvaron av en enskild representant vi det internationella förhandlingsbordet, så måste man ju dra den slutsatsen att detta verkligen är en fråga som engagerar parten ifråga, inte sant?

  Utifrån detta kanske man skall fråga sig om huruvida det är rimligt att Medvevev och Putin, verkligen är den typen av politiker som tar politiska risker av skäl som angivits i detta.
  Det är de naturligtvis inte och de inser till fullo svårigheten med att göra den Svenske ministerns uttalande ogjort.

  Vore detta en fråga så hade de istället givetvis krävt en officiell ursäkt, eller någon annan åtgärd eller eftergift. Men att vidta en åtgärd som den Ryska tyder ju inte på annat än att Ryssland av någon anledning inte vill att utrikesministern framgent skall delta i några förhandlingar.

  Orsaken till detta är rimligtvis de återkopplingar som den Svenske utrikesministern har, till kretsarna kring Wall-Street och London Citys bankirer.

  Det som nu förestår är med all säkerhet ett förstatligande av det Amerikanska banksystemet, det som ännu är oklart är endast hur mycket skada som skall hinna ske innan dess.

  Detta i sin tur innebär då att Ryssland inför kommande förhandlingar om hur finans och valutasystemet skall utformas, sannolikt föredrar att förhandlare i detta inte springer enskilda ärenden.

  Det Ryssland säger med detta är med all sannolikhet att de är beredda att börja förhandla, då de nu är medvetna om att finans och valutasystemet är utdömt, men att förhandlingar endast kan göras med parter som har en målsättning de kan förlika sig med.

  Kina å sin sida säger sig inte villiga att delta med mindre än att USA deltar, fast då inte med parter som initierat förloppet, detta eftersom det ju trots allt sitter rätt tungt i dollarvaluta.

 114. ollemunter skriver:

  Helena Palena!

  Du är tamefan bäst, näst efter mig förstås. 🙂

 115. LatentEnergi skriver:

  Helena Palena:
  Jag tolkar ditt svar som att du inte får betalt för att vara här och sänka nivån på Ian’s blogg. (Jag påstår inte att du sänker nivån.)
  Det är bra.

 116. Anna skriver:

  God eftermiddag,

  Ikväll (natt 03.00 svensk tid, TV24) blir det spännande. Då ska Sarah Pallin möta
  Joseph Biden i en direktsändning som emotses med högsta intresse över hela USA, för min del hoppas och tror jag att Ms Pallin mumiefierar sin motståndare.

  Det blir verkligen en kraftmätning mellan en fräsch nykomling och det uppnästa Washingtonetablissemangets favorit, en man som i princip levt hela sitt liv i maktens korridorer och därmed saknar den verklighetsförankring som borde vara ett måste för varje politiker.

  Med utgångspunkt av ovanstående kan ni ju föreställa er vem jag skulle ge mina sympatier om Carl Bildt skulle debattera med/mot vår bloggägare Ian. Ålder och kön kvittar, det nervkittlande är en utmanare som ej tillhör den POLITISKA adeln.

 117. LatentEnergi skriver:

  Helena Palena Habibi:
  Jag ligger på plus, jag har dragit in många miljoner till Sverige via exportinkomster.
  Carl Bildt ligger -30 000 miljoner back, men han är finare än jag ?

 118. Kachina skriver:

  lullaren

  Nathaliesview tydliggjorde tämligen klart vidden av de politiska lokala- och världsproblemen och det jag alltid hävdat, att den yttersta vänstern och den yttersta högern är varandras likar. Bägge vill bygga ett samhälle där en liten befallande elit härskar över den stora massan. Den kommer smygande, fascismen, kommunismen, nazismen, och först nu börjar folk fatta vad Bush ”patriot act” egentligen innebär.

  I Sverige är det ytterst få som fattar att FRA egentligen innebär fria tyglar för sittande regering. Steget från demokrati till fascism är omärkligt. Det är synligt först när det får praktisk verkan i det dagliga livet. Ännu är det bara jag som frågat varför sjukförsäkringslagen slutar i en avgrund efter trettio månader, om den berörde varken avlidit eller blivit frisk inom den tiden.

  Dessutom höll bloggen på att somna. Ett inlägg kan tända en hel brasa och dessutom locka fram Anna ur CB:s skelettgarderob. 🙂

 119. fairymary skriver:

  Kachina!

  Protest! Vad gäller sjukförsäkringen har jag varit ”med på ditt lag”…..och är fortfarande……sitter just nu mycket nära en person som hotas av ”silkessnöret” efter att ha tjänat kommunen och kärleksfullt skött om gamla och dementa tills kroppens resurser blivit totalt uttömda……

 120. solsburyhill skriver:

  Vad beträffar kvällens debatt mellan Sarah Palin och Joe Biden uppmärksammas särskilt att Biden fått instruktioner att inte prata nedlåtande om Palin…

  http://www.independent.co.uk/news/world/americas/biden-may-be-tripped-up-in-palin-debate-948606.html

 121. Anna skriver:

  Lille Ekorrgubben Kachina,

  Ser att du numera håller till på denna blogg och väsnas i gammal sedvanlig stil, hur orkar du? Några pytsar fascism här, lite socialism där och fem droppar hembrygd
  new age ideologi gör tydligen att the beat goes on 🙂
  På CB:s blogg slutade jag skriva i samma stund som han en aning överraskande kallade in Junior Boy från UD som ordningsman, CB måste på något sätt ha gått i väggen för det var en sanslös åtgärd.
  Går Scorpion än? Själv har jag fått min nya Merca levererad och därför också varit tvungen att skaffa mig matchande LV- utstyrsel, jag måste ju vara presentabel för dina nära och kära om/när jag tittar förbi Byske 🙂
  Kram
  Anna

 122. Helena Palena skriver:

  Den som pratar nedlåtande om kvinnor missar röster. Vad gäller jämställdhet och kvinnans frigörelse och hela köret har McCain fattat att det är smart att slänga in en fräsch kvinna!

  Dock har jag svårt att se Palin som president i USA. En kvinna som är mot abort kan man ju inte lyssna på och ta på allvar.

  Anna: Biden har inte haft ett lätt liv.

  Bildt tillhör politiska adeln och det gör inte Ian för han tillhör den riktiga. Är det så du menar?

  Men Bildt tillhör den rikiga adeln också. Men sammantaget så menar du att Ian är din favvo om jag fattat det hela rätt.

 123. Anna skriver:

  Helena Palena 3:53

  Du har fattat absolut rätt. Båda tillhör förvisso Ridddarhuset, på olika nivåer dock 🙂 men det är helt OK för mig, tyvärr har CB med försåtlighet visat att han även tillhör den politiska adeln, då han inkallade Junior Boy som ordningsman.
  Ett tydligare tecken på hur det politiska etablissemanget ”åtgärdar problem” är svårt att hitta.
  Ian, som alltid stått utanför detta etablissemang, har jag alltid högaktat tack vare detta, även om jag inte alltid delat hans åsikter.

 124. fairymary skriver:

  Jag tror också att McCain har fattat något om ”att det är smart att slänga in en fräsch kvinna”…..

  …..populism kallas det i vissa kretsar……

  eja att USA:s kvinnor (och män) förstår att det är ytterst osolidariskt mot kvinnor att rösta in Sarah Palin…..

 125. Kachina skriver:

  Anna

  Din Merca kommer att blekna vid sidan av min Scorpio, så där kan jag inte bjuda på några stilpoäng, men kaffe har jag och det kan jag bjuda på. Bakverken får du ta med dig själv.

 126. Anna skriver:

  fairymary 4:06

  Men att kalla allas vår lilla Gudrun för populist vore väl dig främmande eller . . : . : ?

 127. Anna skriver:

  Ekorren,

  Går det bar med små kanapéer i stället?

 128. Kachina skriver:

  Det går bra, här trillar allt utom SAE30 ner genom ”tratten” 🙂

 129. Anna skriver:

  Kachina 4:31

  OK, jag förstår. Själv är jag dock förtjust i vissa eteriska oljor 🙂

 130. Kachina skriver:

  På tal om media och höststormar, som Ian tar upp. Har ni märkt att alltsedan New Orleans har våra höststormar blivit värre, rent katastrofala i media. Man ha funderat på om huset skulle stå kvar och om det skulle utlysas undantagstillstånd.

  När sedan stormen dragit förbi har den sett ut som alla andra stormar jag upplevt.

  Har vi behov vi dramatik, eftersom vi betalar för dramatik?

 131. solsburyhill skriver:

  Helt fantastiskt. Det hänger på ordet.

  Det som tidigare i samtliga medier och i alla offentliga sammanhang benämndes ”bail out” har sedan igår plötsligt ändrats till ”rescue”. Det är numera som om termen ”bail out” aldrig funnits, lite som Orwells roman, där historien konstant blir föremål för en omskrivning för att vara förenlig med rådande politiska lögner.

  Vi blir nu upplysta om att det inte är fråga om en ”bail out”. Det är ingen som blir ”bailed out”. Nej, vi blir alla istället räddade. Så bekvämt, då.

  Räddade från vad, kanske man då bör fråga sig? Räddade från de katastrofala investeringsbeslut som giriga och hänsynslösa bankirer fattat. Och HUR blir vi räddade? Jo, genom att ge dem pengar förstås.

  Men tro nu inte att det handlar om att rädda dem. Nej, naturligtvis inte. Det handlar om att rädda DIG. Ja, just det. Detta är för befolkningens bästa eftersom alla vet väl att godkänna ett anslag på 700 miljarder dollar för att betala av skulder som den välbärgade eliten dragit på sig är den bästa vägen att höja arbetsklassens levnadsstandard.

  Det är viktigt att vi använder rätt ord i sammanhanget. Termen ”bail out” förutsätter att någon frånskriver sig ansvar för den skada som han åsamkat. Det är inte fråga om att överge något ansvar här. Nej, de besuttna elitbankirerna och finanstjuvarna tar fullt ansvar för denna skada, och de gör så genom att tvinga skattebetalarna att sköta upprensningen. Just så allvarligt tar de faktiskt på situationen. De är så djupt upptagna i att lösa dessa problem som de själva skapat så att de t.o.m. sträcker sig efter din plånbok för att reda ut det hela.

  När allt kommer omkring så trodde du väl inte att en gemensam räddningsaktion gentemot medborgarna skulle vara gratis, eller?

  Så ställ inga dumma frågor om denna geniala plan. Du kommer aldrig att förstå den ändå. Öppna istället plånboken och betala din skatt.

  Och köp inget guld för det behöver du inte. Räddningsplanen kommer att bli så framgångsrik att vi alla kommer att bli rika på köpet. Skattebetalarna kommer t.o.m. att tjäna på denna räddning. Det är egentligen ingen räddning utan en investering.

  Ja, just det. Regeringen är numera din broker med den lilla skillnaden att du inte själv kan välja investeringarna.

  Bry dig inte om statsskulden. Skulden betyder inte något längre. Det hela handlar om kontantflöde och just nu flödar kontanter i massor till en person som kontrollerar halva USA:s ekonomi – Henry Paulson.

  Men var bara lugn. Paulson är en klippa. Han kommer att ge dig tillbaka ALLA dina pengar en dag – med ränta. Så tekniskt sett är det inte fråga om en bail out eller en räddning eller ens en investering. Det är egentligen bara ett lån till Uncle Sam.

  Just det. Uncle Sam behöver dina pengar till den stora ”räddningen”. Med det hela görs för din skull. Och ju mer du lånar till Uncle Sam, desto mer patriotisk är du.

  För du är väl en patriot? Om du är en patriot kommer du att stödja denna räddningsplan, vilken som sagt egentligen bara är ett litet lån till Uncle Sam. Vi behöver bara lite kontanter just nu för att klara oss fram till nästa lån från Kina och för att sälja dessa värdelösa bankpapper som vi köper med dina pengar. Men så snart vi har tagit hand om detta, så får du alla dina pengar tillbaka.

  Vi lovar på heder och samvete i den amerikanska regeringens namn.

 132. goteborgslullaren skriver:

  Vilken överraskning, det trodde jag aldrig. En av de vassaste skribenterna på Carl Bilds ”gamla” blogg dyker upp här.
  Välkommen vackra Anna 🙂 🙂 🙂

  Och inte nog med det . . . . . . . nu väntar en romantisk (sic) supé om ett par timmar med vår nye receptionist (och allt i allo). Champagnevispen (guld) är putsad och jag skall strax unna mig en läskande Manhattan – inte i väntan på Godot – utan på
  la mujercita linda 🙂

 133. projectbluebeam skriver:

  Anna

  Såsom obotlig bilfanatiker och tillika stolt ägare av bl.a. en MB är jag nyfiken på just vilken modell du själv införskaffat.

  Laguito Cuir Taïga hälsar.

 134. Kachina skriver:

  solisbury

  Kristallklar analys. Så gick tongångarna -92 och alldeles nyligt hördee jag att vi tjänat på det. Jag tror till ochh med att det var Borg som sade det. I a f har pensionärerna svårt för att se vinsten.

  Det handlar om att kontrollerra informationsflödet och ordens värde, vilket tydligen CB fick lära sig när han hade besök från ”amurrka”. Portförbjud sanningen, släpp fram de personliga angreppen på CB, så får han sympatier.

  Försäkringstagare är bidragstagare. Arbetslösa är inte arbetslösa, utan bidragsberoende, vi vann på bankkrisen,…..jag påminner om Orwell.

 135. projectbluebeam skriver:

  solsbury

  Om denna räddningsplan godkänns av representanthuset eller inte spelar egentligen inte någon roll, då som mycket riktigt tidigare påpekats här detta inte löser det grundläggande problemet.

 136. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – I mitt perspektiv sett i vart fall – så kan det allt överskuggande grundproblemet med den pågående förryckt idiotit stupida finansiella krisen – lösas på stört bokstavligt talat med 99,99 % säkerhet – och för all framtid, verkligen… 🙂

  Den pågående finanskrisen är helt enkelt en pytteliten överbefolkningsfråga – INGENTING ANNAT – punkt.

 137. Anna skriver:

  projectbluebeam 5:24

  För att modellen skulle vara kompatibel med min enkla lilla LV- handbag, valde jag denna gång en CLS i matchande färg 🙂

 138. Anna skriver:

  solisburyhill 4:52

  Jag ser att du är samme gamle fine kille som tidigare
  En verklig klippa, verklighetsnära och samvetsgrann

  Du har säkert även kvar din beundran för kretsen kring Rothschilds

  Lev väl i din imaginära värld!

 139. mrmhalland skriver:

  Josef,

  Jag följde inte din länk om överbefolkning men tillåter mig ändå att säga följande :

  Det vi kallar överbefolkning är ett resultat av kärlek, är det ett problem ?

 140. Kachina skriver:

  anna

  Jag såg för en stund sedan DrPhil och programmet om sekten i Eldorade, eller var det Colorado. Kvinnorna där var lika lyckliga i sin värld, som du i din värld.

  Ni känner ju inte till annat.

  Jag håller med om att solisbury är en klippa, verklighetsnära och smavetsgrann. Hann blundar inte för hur uppenbara personkopplingar kan påverka olika flöden.

 141. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Mrm Halland – Apropå Dina uttryckta meningar ovan: ”Josef, – Jag följde inte din länk om överbefolkning men tillåter mig ändå att säga följande : ”Det vi kallar överbefolkning är ett resultat av kärlek, är det ett problem ?” – slut citat.

  Nej – absolut ej alls – och ändå kan det ju i o f s vara ett problem – med tanke på den ständigt ökande skilsmässofrekvensen – eller ?

  Överbefolkningen som jag länkade till var av en helt annan karaktär och finns här – och handlar ju bara om den pyttelilla mängden av 13 familjer – som ju har en hart när åt hållet oändlig ekonomisk MAKT = politisk MAKT i dags dato, tyvärr tyvärr…

  Verkligen kul/stimulerande att ha bloggkontakt med Dig igen !

  Ha det… 🙂 /önskar Hallands-vännen Josef

 142. mrmhalland skriver:

  Tack Josef, och detsamma till dig.
  F.ö. detsamma till hela det ”gamla gänget” och nya bekantskaper.

 143. Kachina skriver:

  lullaren

  Du och din vän, känd från TV, är väl snälla med era bisletter?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3443720.ab

 144. Kachina skriver:

  Som sagt, det krävs två motståndarlag, både för att spela fotboll och spekulera.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article3435484.ab

 145. mrmhalland skriver:

  Hej Kachina, kul att ”se” dig igen.
  Det börjar bli sent, så jag orkade bara skumma AB´sartikel.
  Vad är det du vill ha sagt ?
  Skulle en (S)-regering infört planekonomi idag tror du ?
  Eller ens blandekonomi ?
  Jag ställer självklart frågan för att AB fördömer alliansens politik.
  Jag har själv svårt för ett system där man köper pengar billigt och sedan säljer dem dyrt, jag kan inte se det som hållbart.
  Det kommer alltid att skapa ”bubblor” som i sin tur leder till det vi ser idag.

  Det jag förespråkar,forskning, som leder till produktion som i sin tur leder till arbeten och välfärd är nog något bättre, men fortfarande en fiktiv verklighet som också leder til bubblor, om än mycket senare.
  Vad jag menar med det är naturligtvis att detta oftast leder till att vi skapar nya behov.

  Vi KAN inte ”go back to basic”, det är vi nog alla överens om, så..är det inte bättre att genom produktion skapa en bubbla som spricker vart 100:e år än att köpa och sälja pengar som spricker vart 10:e ?

 146. Carl norberg skriver:

  Snart har vi alla stolpskotten ifrån utrikesministerns beundrarskara närvarande.

 147. Carl norberg skriver:

  Kan vi inte go back to basic?

 148. Kachina skriver:

  I slutet av artikeln stod att sossarna börjat sälja ut Sverige. Enligt mig förde de i princip Thatcerpolitik från 1986 med pålägg av allianspolitik efter 1985.

  De skulle ha behållit blandekonomin. De gick, som alla andra, på den datasimulerade myten som Thatcher kablade ut över världen. En värld fylld av klockskojare, som jag beskrev den för åtta år sedan, där klockan steg i värde bara för att den bytte ägare, tills en dag någon öppnade ögonen på alla genom orden; ”Den här klockan är inte värd så här mycket.” Då brast bubblan.

  Blandekonomin är den enda ekonomi som lyckats skapa mycket hög välfärd, ganska jämnt fördelad.

 149. goteborgslullaren skriver:

  Ode tillägnat den trumslagande s.k. ekonomen (alias Musse Pigg). Skål!

  Ensam han skrider fram på sin bana,
  längre och längre sträcker sig vägen;
  ack, uti fjärran döljes hans mål.
  Dagen sig sänker. Nattlig blir rymden.
  Snart blott de eviga stjärnorna han ser.

  Men han ej klagar flyende dagen,
  ej sig förfärar stundande natten;
  ty av den kärlek, som går genom världen,
  föll ock en strimma in i hans själ.

 150. mrmhalland skriver:

  Carl Norberg,

  Nej…det tror jag inte vi kan.
  Det beror ju självklart vad vi anser att basic är.
  Att sträva bakåt är normalt inte min melodi, men, det finns tillfällen då jag önskar att det är möjligt.
  Som exempelvis att kunna gå tillbaka till original-grödor som vi manipulerat och visat sig farliga för att vi har manipulerat dem.

  Om jag är en av de du kallar stolpskott känns det nästan som en komplimang.

  Jag skulle nog inte vilja bli possitivt bedömd av en så självgod (och samtidigt uppenbart konspiratorisk) socialist som du.

 151. goteborgslullaren skriver:

  Skrämmande telegram!!!!!!

  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  New York TT-AFP 2 oktober 2008, 23.08

  Finanskrisen i USA har utlöst en våg av antisemitism på internet. Det hävdar den amerikanska organisationen Anti-defamation league (ADL) som övervakar förtalsfrågor.
  Enligt gruppen är tonen på många diskussionsforum och webbplatser hätsk och skulden för finanskrisen läggs på det judiska folket.

  Precis som vi såg efter elfte september 2001 så blir judarna syndabockar så fort det blir problem eller osäkerhet i världsekonomin eller på nyheterna, säger Abraham Foxman – talesman för ADL.

  De antisemitiska budskapen förekommer enligt gruppen på flera typer av webbplatser men främst på sidor som används av rasistgrupper eller ägnar sig åt konspirationsteorier.

  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 152. Kachina skriver:

  Vad är en semit?

  Söner av Sem (Noahs son) som talar semitiska språk, alltså araber och judar.

  Under 1900-talet kom ordet antisemit att begränsas till judar. Jag skulle vilja utöka betydelsen till utstötta grupper i samhället. Gissa vem som kommer att få lida för de 60 miljarder kronor som nu skänks till svenska banker och de 150 miljarder dollar som Sverige riktar till amerikanska banker.

  Jo, samma som fick ta skiten förra gången, pensionärer, sjuka och arbetslösa.

  Antisemitism är apartheid och riktas mot små sårbara grupper som kan avskiljas.

  Vattvällingen till gamlingarna på äldreboendet, medan entreprenören flyttar miljarderna till Jersey

 153. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Lullaren – Personligen ser jag överhuvudtaget inget samband mellan vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av det judiska folket – och den pågående iskallt planerade finanskrisen, faktiskt…

  Att det sen är så att just judar är överrepresenterade i de 13 familjerna – som övergripande har planlagt det här finanskrishelvetet för vanligt folk = humana MedMänniskor av alla folkslag – det är ju en helt annan sak, verkligen

 154. Helena Palena skriver:

  lullaren: Du är en insinuant liten springpojke!

 155. solsburyhill skriver:

  Anna 7:11
  …och jag ser att du är samma gamla fina (och vackra) dam med inopererade skygglappar som tidigare.
  Stridslysten, naiv och oförmögen att lyfta blicken över pottkanten.

  Du har säkert även kvar din beundran för kretsen kring Bush, Cheney, Bailout Bernanke och hans Plunge Team (förutom Reinfeldt och Bildt förstås).

  Lev väl i din imaginära värld!

  Kachina 7:39

  Tackar!

 156. fairymary skriver:

  Anna…..hur kom vår långbenta Gudrun in i diskussionen om populism i USA?

  Men eftersom hon kom upp ”på tapeten” så vill jag uttala min beundran för en modig människa, en skicklig politiker och en engagerad feminist. Även solen har sina fläckar…….

 157. […] Intelligens = MÅNGFALD kan ju mera åt hållet beskrivas t ex så här: ”Hjärnan (= wåra i o f s fantastiska biologiska ElektroMagnetiska och ElektroKemiska hjärnDator-RäkneMaskiner = wåra intellekt) är INTE en generator som alstrar tankar, utan ett filter som begränsar medvetandet – genom de intryck som präglats in i den från omvärlden (video ca 10 min). Wi är det omgivningen gjort oss till. Wi BLIR den Wi ÄR först när Wi hittar det lilla ljus inom oss själva som är wårt innersta väsen, ofta dolt under tjocka lager av världsliga intryck.” – slut citat här i från. […]

 158. […] PyramidMaktHavares åt hållet GalenPannors intellektual-Ism står för – finns HÄR, tror […]

 159. […] PyramidMaktHavares åt hållet förryckta GalenPannors (folkrättsligt sett) intellektualIsm finns här, tror […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: